grafik kursu TYPE TOOL(YAZI ARACI) ve ÖZELLİKLERİ

Kayıt
6 Ocak 2012
Mesaj
2
Tepki
0
TYPE TOOL(YAZI ARACI) ve ÖZELLİKLERİ
( Grafikerlik kursu, Grafikerlik Kursları, Bilgisayar Kursları, Kurs, kursu, Kursları, ders, Dersi, Dersleri )

Kullanım amacı grafiklerinize yazılar veya semboller eklemektir. “T” kısa yol tuşu ile de ulaşabilirsiniz.

Font:Yazı tipimizi belirlediğimiz bölüm burasıdır.Kullandığınız sistemdeki fontları bu bölümde görebilirsiniz. Photoshop’un ayrıca kendine ait bir font dizisi bulunmamaktadır,sisteminizdeki yüklü fontları kullanır.Photoshop’un diğer programlara göre ek*** bir yönünü ilk defa burada görüyoruz.Çoklu dil (multi language) fontları desteklememekte ve bu tür fontları “western” yani ingilizce halleriyle kullanıyor olmasıdır. Diğer tüm diller için bir yama olmasına rağmen Türkçe bulunmamaktadır.

İpucu:Türkçe karakter setli bir font bulamadık diyelim.Bu durumda Ş,Ç,Ö gibi harfler üretmek için ”.” veya ”,” virgülleri harflerin gerekli yerlerine taşıyarak oluşturabilirsiniz.Unutmayın nokta veya virgüller farklı katmanda olmalı.

Stil:Yazınızın eğik,altı çizili,kalın olması gibi özelliklerini buradan ayarlıyoruz.”Bold” kalına, “Italic” eğiğe, “underline” ise altı çiziliye karşılık gelmektedir.

Underline: Faux Bold, Faux Italic yazınıza font stillerine ek olarak ekstra eğiklik, ekstra alt çizgi veya ekstra kalınlık eklemeyi sağlamaktadır.

Size:Boyut.Yazımızın boyutunun sayısal olarak gireceğimiz bölümdür.İki birim çeşidi vardır; bunlar,point ve pixeldir.Genelde pixel birimi kullanmanızı öneririm.

Tracking:Yazınızın harfleri arasındaki boşluğu belirlememizi sağlar.”Fractional Widths” seçeneği aktif iken harfler arasındaki bu aralıklar birbirine eşit değildir.Ancak seçili değilse tüm harfler arasındaki boşluklar birbirine eşit olur.”Fractional Widths” özelliğini yok sayarsak bu özellikte girdiğimiz değer tüm harflere aynı miktarda etki eder.İmlecinizin bulunduğu noktanın sağındaki ve solundaki harflerin arasıı genişletmek veya daraltmak istiyorsanız Kerning seçeneği Auto durumda bulunmamalı ve bir değer girmelisiniz.Unutulmaması gereken nokta “Kerning” sadec imlecin bulunduğu boşluğa etki eder tüm harfler arasındaki boşluğa değil.

Baseline:Harfin bulunduğu yüksekliğin satır tabanına ne kadar uzaklıkta olacağı verilir.Sıfırın altındaki değerler harfş satır altına isıfır üstü değerler ise satır yukarısına ***ürür.Uygulanabilmesi için harf veya harf kümesi seçilmelidir.

Anti-alias:Geçen sayfalarda anlattığımız keskin hatları yumuşatma sistemidir.Yumuşak görüntülü yazılar yazmak için bu seçenek seçili olmalı.Ancak piksel tasarım üzerinde veya renk sayısı çok düşük olması gerekli bir grfaik üzerinde çalışıyorsanız bu özelliği kapatmanız gerekir.Anti-aliasing seçenekleri etkisizden en etkiliye doğru “None”, “Crisp”, “Strong” ve “Smooth”dur.

Preview:Oluşturduğunuz yazıyı grafiğinize yeni katman olarak eklemeden önce çizim alanında öngörümünü yapmanızı sağlar.Eğer seçili ise ayarlarda yapacağınız değişiklikler gerçek zamanlı olarak çizim ekranınızda izlenebilmektedir

TYPE TOOL ve ÖZELLİKLERİ HAKKINDA KISA KISA

Type Tool penceresi içindeki ayarlardan bir kısmı yazının tümüünr bir kısmı ise sadece imlecinle seçtiğiniz harflere etki etmektedir.Örneğin “Color” özelliğinde yaptığınız değişiklik bir kısım harfleri seçmiş olmanıza rağmen tüm yazıya etki edecektir.”Anti-alias” özelliğindeki bir değişiklik de yine tüm yazımıza etki edecektir.

Bu iki özelliğimiz dışında kalanlar sadece seçtiğimiz harflere etki etmektedir.Örneğin “size” ile sadece seçtiğiniz harflerin boyutunu değiştirebilirsiniz. “baseline” ise sadece seçtiğiniz harflerin satır alt çizgisine uzaklığını belirleyebilir veya “tracking” ile seçtiğiniz harfler arasındaki uzaklığı değiştirebilirsiniz.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Başlıkta belirtmemişsiniz, hatta yazı içinde de bahsetmemişsiniz. Ama anlıyorum ki photoshoptan bahsediyorsunuz.

Eğer gerçekten de Photoshop'tan bahsediyorsanız, yazınızda epeyce yanlışınız var.
Üstelik sizin bir eğitim kurumu olduğunuzu avatarınızda ve imzanızda belirtiyorsunuz.

Yazınızın sonlarında
"Type Tool penceresi içindeki ayarlardan bir kısmı yazının tümüünr bir kısmı ise sadece imlecinle seçtiğiniz harflere etki etmektedir.Örneğin “Color” özelliğinde yaptığınız değişiklik bir kısım harfleri seçmiş olmanıza rağmen tüm yazıya etki edecektir."
Bu, doğru değil.

Bir başka yerde
"Kerning seçeneği Auto durumda bulunmamalı ve bir değer girmelisiniz."
Kerning ayarlarında auto diye birşey yok ki!

Yine bir yerde
"Size:Boyut.Yazımızın boyutunun sayısal olarak gireceğimiz bölümdür.İki birim çeşidi vardır; bunlar,point ve pixeldir.Genelde pixel birimi kullanmanızı öneririm."
Yazı büyüklüğünü mm olarak da cm olarak da girebilirsiniz. Yazdığınız sayısal değerin hemen peşinden mm ya da cm yazarsanız, biriminizi milimetre veya santimetre olarak girebilirsiniz. Ayrıca niye özellikle pixsel öneriyorsunuz ki?

vs.. vs..

Ama en dikkatimi çeken ise ek*** derken herhalde eksik demek istemişsiniz. Bir de götürür yerine ***türür demişsiniz.

Türkçe bir küfür dili değildir.

Türkçeyi bu kadar utanarak yazıyorsanız, bir başka dil kullanabilirsiniz. Burada yanlış olan sizin aklınızda sözcükleri süzme şekli. Belli ki, aklınız belli bir çember içinde dolaşıyor.

Allah bilir, bu ve bunun gibi yüzlerce sözcüğü konuşurken kullandığınızda yüzünüz çok kızarıyordur. Bu içler acısı halinize üzüldüğümü hemen söylemeliyim.

Laf ola, beri gele.
Tuncer ÖZKAN
 
Yukarı Alt