Illistratörde basit bi sorum var

kader_84

Üye
Kayıt
4 Eylül 2010
Mesaj
22
Tepki
1
merhaba. illüstratörde resimde eklediğim gibi sembollerden sadece daire içinde kalanlar görünsün diğerleri maskelensin istiyorum ama sembol nesnesi olduğu için olmuyor hata veriyor resimde. siz bu tür sorunları nasıl aşıyorsunuz yardımcı olursanız sevinirim

bir de coreldeki gibi karelerin efekt vermek için köşelerini tek hareket ile ovalleştirebiliyormuyuz?
 

Dosyalar

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba Grafiker,

Illustrator'da bir veya birden fazla nesneyi başka bir nesneyi taşıyıcı (konteyner) gibi kullanarak maskelemek istiyorsanız, konteyner nesnesi en üste getirdikten sonra, (yani sizin çemberinizi menüden object>arrange>bring to front komutuyla üste getirme) hem konteyner, hem de taşınacak nesneleri seçili yaptıktan sonra menüden object>cliping mask>make komutu ile maskeleyebilirsiniz.
Diğer sorunuz, yani bir dörtgen veya herhangi bir çizimi köşeleri oval (biz buna radius diyoruz) yapmak istiyorsanız, nesne seçili iken menüden filter>stylize>round corner komutu verdiğinizde gelen pencerede radius değerini girerek bütün köşeler yuvarlatılabilir.
Bu söylediklerim Illustrator CS5 için geçerliydi. Sizin ekran görüntünüze bakılırsa ya CS6 veya CC versiyonunda olduğunuz anlaşılıyor. Aynı komutları aynı menü yerinden vermeniz ihtimal dahilinde. Ama şu anda bu satırları yazdığım bilgisayarda bu versiyonlar yüklü değil. O yüzden birşey diyemiyorum.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

kader_84

Üye
Kayıt
4 Eylül 2010
Mesaj
22
Tepki
1
onu en başta bende yapmıştım öyle olmuyor. resimdeki hata da o zaten. ben anlatamadım sanırım. neden olmuyor çünkü o üstteki puanlar bir seymbol nesnesi. hatada da öyle diyor zaten. birden çok nesneyi klipleyemezsiniz falan diyor. compound edilmiş ya da text objesi olmalı diyo. bu iş 50*50 sticker olcak müşteri istemişti.

ben sorunumu akşam mantık yürüterek çözdüm zaten. takılan olursa nesneyi restarize ederken create clipping mask kutusunu işaretledim oldu. deneme yanılma ile.

ayrıca ben ovalin ne olduğunu gayet iyi biliyorum. sadece derdimi iyi şekilde anlatabilmek için öyle yazdım ama yine de anlamamış benim zaten denediğim şeyleri bana yazmışsınız. neyse sağolun...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Ayrıca,

Karenin köşelerini ovalleştirmekten bahsediyorsunuz.
Ben de bunun nasıl yapılacağını sizin sorunuz doğrultusunda anlattım.

Anlamamış olabileceğimi kabul ediyorum. Ama sorunuzu daha berrak yazarsanız, ben de aynı berraklıkla size yanıtlayabilirim.
Hatta yukarıdaki gibi çizimle anlatabilirim.

Sadece dörtgenlere ovallik vermek istiyorsanız, araç kutusundaki rectangle üzerinde basılı bekleyerek gelen radius rectangle aracı ile sayfa içinde tıkla-bırak yapıldığında da her köşeye eşit radius verilmiş dörtgenler çizebilirsiniz. Ama geri dönüşü yok bunun. Yani Corel Draw'daki gibi yeniden editleyemezsiniz. Sadece ve sadece yukarıda anlattığım yöntemle yeniden editleyebilirsiniz.

Okey?
 

kader_84

Üye
Kayıt
4 Eylül 2010
Mesaj
22
Tepki
1
Siz sorunlu musunuz anlamadım .
mesajı yazdığınız saate bakınca insan hakkınızda az çok çıkarıma varılabiliyor aslında. neyse
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Çok haklısınız.

Bazen herkesten insanlık bekleme gibi bir hataya çok sık düşüyorum. Bu haliyle gerçekten sorunlu olduğum söylenebilir.
Aynı hatayı bir defa daha yaptığımı bana hatırlattığınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır.
 

kader_84

Üye
Kayıt
4 Eylül 2010
Mesaj
22
Tepki
1
siz önce bir şey öğretebilme adabını öğrenin sonra konuşun! tabi mütevazı konuşma yetiniz varsa.
eee herkesten muallim olmuyor işte. yaşda epey olunca haliyle...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Size maalesef kızamıyorum.

Kızmam için önce ciddiye almam gerekecek. Fakat epeyce şaşırdığımı söyleyebilirim. Hatta resmen şok ettiniz.
Dediğim gibi bu bende bir öfke yaratmadı. Sadece üzüldüm. İnsanın iyiniyeti böyle karşılanmamalıydı. Demek ki bir sorununuz var. Bundan bu sonuç çıkıyor. Ve ben bu sorununuzu ne yazık ki çözemem. Buna ne niyetim, ne de yetkim var.

Bu yüzden sizi kendi halinize bırakıyorum.
 
Yukarı Alt