indesign gölge sorunu...

ayaz467

Üye
Kayıt
28 Ağustos 2009
Mesaj
5
Tepki
0
indesign da gölge verdiğim objeyi 180 derece çevirdiğimde doğal olarak gölgeyi çevirmiyor acaba gölgeyi sabitleye bilme imkanımız varmı....

şimdiden teşekkürler...
 
Kayıt
19 Nisan 2008
Mesaj
1.032
Tepki
67
Ben indesignda objeyi nasıl çevirdiğnizi anlamadım açıkçası? Normalde obje ile gölge bir bütün olarak hareket eder.
 

ayaz467

Üye
Kayıt
28 Ağustos 2009
Mesaj
5
Tepki
0
diyelim ki resmin altına gölge veriyoruz sağ alt köşeye doğru gölge fakat resmi 180 derece çevirdiğimde gölge yine sağ alt köşede gölgenin resimle birlikte dönmesini istiyorum....
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Ayaz467 merhaba,

Adobe Indesign programında maalesef objeye gölge verdikten sonra objeyi çevirdiğiniz zaman gölge de ona bağlı olarak dönmez. Çünkü Indesign'da gölge efekti (yani dropshadow) içinde ışığın yönünü efekti hazırlarken verirsiniz. Bu yüzden, Indesigin; ışığı sabit tutacağı için gölgenin yönünü de sabitler. Objeyi ne yöne çevirirseniz çevirin, gölgenin açısı, yönü değişmez.

Fakat şöyle bir yöntem izleyebilirsiniz:
1-Objeyi çevirmeden önce (yani transform panelinde rotate açısı 0 derece iken) uygulayacağınız gölgenin açısını da 0 derece olarak belirleyin.
2-Objeyi ister manuel, ister transform panelinde açı girerek çevirin. Bu açı değerini, dropshadow efekti verirken oluşturduğunuz açı kutusuna yazın. Ama buradaki "use global light" kutucuğu işaretli olmamalıdır.

Bu yöntemle objeyi çevirdiğinizde gölgenin de aynı açıda döndüğünü göreceksiniz. Eğer "use global light" kutusuna işaret koyarsanız, sayfanızdaki diğer gölge verilmiş objelerin gölgeleriye aynı standart açıyı kullanmış olursunuz. Böyle bir işlev de sizin tercihinize kalmış.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

ayaz467

Üye
Kayıt
28 Ağustos 2009
Mesaj
5
Tepki
0
"Indesigin; ışığı sabit tutacağı için gölgenin yönünü de sabitler. Objeyi ne yöne çevirirseniz çevirin, gölgenin açısı, yönü değişmez."

bu aslında güzel bi özellik fakat normal sayfa yapısından işin montaj aşamasında geçildiğinde malumunuz bazı sayfalar düz bazı sayfalar ters yerleşmesi gerekebiliyor indesign de ışığı sabit tuttuğu için ters çevirdiğim sayfaların gölgeleri haliyle sayfa dönmesine karşın sabit kalıyor sorunum bundan ibaret

anladığım kadarıyla 0 derece haricinde herhangi bi şekilde gölgeyi sabitleyemiyoruz

ilginiz için teşekkürler çok sağolun....
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Evet, bildiğim kadarıyla başka bir yöntem yok.

Fakat, bitmiş sayfaların montajını yine İndesign programında yapacak iseniz, bleed'leri yapılmış sayfaları kesim kroslarını otomatik vererek pdf formatında kaydederek, montaj sayfasında yerleştirmeyi bir montaj modeli olarak önerebilirim.
Böylece hem sayfaların cilde gelen taraftaki bleed'lerini (taşırmalarını), resim alanında gizleyerek taşırmaların yönünü istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz, hem de sözünü ettiğiniz sayfaya göre gölge açısı sorunu aşmış olursunuz. Ayrıca pdf sayfalarınız linkli olduğu için çalışma hızı olarak da makinenizi kasmamış olursunuz.

Başarılar.
T.Ö.
 

ayaz467

Üye
Kayıt
28 Ağustos 2009
Mesaj
5
Tepki
0
indesignde yapılmış tasarımın montaj anlamında önerebileceğiniz en iyi yöntem acaba hangisidir ilginiz için ayrıca çok teşekkür ediyorum...
 
Yukarı Alt