Klavuz Çizgileri (soru - sorun)

By_ShaDoW2

Üye
Kayıt
30 Mart 2011
Mesaj
18
Tepki
0
Merhabalar arkadaşlar;
Ben Adobe llustrator CS5'te 'yuvarlak' klavuz çizgiler oluşturmak istiyorum, yada bildiğimiz yeşil - düz klavuz çizgileri yuvarlak hale getirmek istiyorum...
Amacım; A4 kâğıt üzerinde yuvarlak kesilmiş olan minik stickerlara taşırmadan baskı yapmak için şablon oluşturmak...:allalla:
klavuz çizgiler dışında başka bi çözümü varmı bilmiyorum ama yardımcı olabilirseniz çook minnettar olacağım, şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum :) :rolleyes:
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
@By_ShaDoW2

Merhabalar klavuz çizgilerinden değil de "Rounded Rectangle Tool" aracını aktifleştirip boş sayfa üzerine bir kere tıkladığınızda aşağıdaki ekran açılacaktır ..





Açılan ekranda oluşturulacak nesnenin en boy uzunlukları ve köşe yuvarlakları için açı oranı verilecektir. Bu şekilde işinize uygun bir dikdörtgen oluşturup dolgu rengini kaldırabilirsiniz.
İstediğiniz aralıkta move tool ile kopyalayıp CTRL+D tuşu ile aynı doğrultuda eşit aralıklar ile kopyalama işlemi yapabilirsiniz.
 

By_ShaDoW2

Üye
Kayıt
30 Mart 2011
Mesaj
18
Tepki
0
@Aslı SAYILIR

Çok teşekkür ederim, fakat bana 'yuvarlak'cıklar lazım olduğu için "elipse tool" aracı ile hallettim..
Ama bi yandan da klavuz çizgilerin yuvarlak olma özelliği varmı diye merak ettim, böylece öğrenmiş oldum :) tekrar teşekkürler... :)
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba forumdaş Grafiker,

Sorununuz şu kısmını alarak yanıtlayabilirim:

"Yuvarlak yardımcı (klavuz) çizgiler nasıl yapılır?"

A. Illustrator programında yardımcı çizgiler, ya da sizin deyiminizle klavuz çizgiler ilk bakışta yalnızca düz ve açı verilebilir çizgilerden oluştuğu sanılır. Oysa yuvarlak... Hatta herhangi bir şekil, yardımcı çizgi haline getirilebilir. Üstelik bütün yardımcı çizgiler gibi, yani cetvelin içinden sürükleyerek getirdiğimiz yardımcı cizgeler de dahil olmak üzere hepsi, transform panelinden ölçeklenebilirler.

Çizim süreci
Bunun için şöyle bir süreç izlemeniz yeterli olacaktır.
Önce istediğiniz o şekli, artık yuvarlak mı olacak, yıldız şeklinde mi olacak ne ise o... Çizdikten sonra yine bu çizim seçili ve imleciniz siyah ok aracında iken, bu imleci çiziminizin üstüne getirip sağ klik yapın.

Veee işte!
Sağ klik ile ekrana gelen pop up menüsündeki "make Guides" satırını seçin. Artık nesneniz bir yardımcı çizgidir. Bunu nasıl ve ne amaçla kullanacağınız ise size kalmış bir mesele...

Tabii ki bir yardımcı çizgiye kontür (stroke) veya dolgu (fill) veremezsiniz. Çünkü o artık bildiğimiz yardımcı çizgi!

Emin olmak için, bu nesneniz, yani yardımcı çizgi siyah ok aracı ile seçili iken, Layer panelini açın. Orada nitelenmiş nesnenizin bir Guide olduğunu göreceksiniz.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki, A. Illustrator, yardımcı çizgileri basamaz. Bu nesnelerin bulunduğu layerin basılabilir niteliği olduğu halde maalesef basamaz!

Benzer prosedür, yani nesneden yardımcı çizgi yapabilme yeteneği Corel Draw programında da vardır. Fakat C. Draw bunları basabilmektedir.

Başarılar dileğiyle.
Tuncer ÖZKAN-iSTANBUL
 

alesta

Üye
Kayıt
9 Mart 2013
Mesaj
2
Tepki
0
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu tür püf noktaları bilenlerin bilgi paylaşımında bulunması bu programı yeni öğrenmeye çalışanlar için çok faydalı oluyor.
 
Yukarı Alt