Mac Hakkında Yardım

Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesaj
30
Tepki
0
Arkadaşlar; bu yaz sonu bilgisayarım bozulduğundan yeni bir bilgisayar aldım. Adobe Suite CS5 kullanıyorum, tasarımları da genelde Illustrator ile yapıyorum. Fakat bilgisayarın yeni olmasına rağmen 100-150 sayfalık tasarımlarda açma ve kaydetmede yavaşlamalar veya kasmalar yaşayabiliyorum.

Sonuç olarak bir Mac Mini almaya kadar verdim. Uygun fiyata bir cihaz var, özellikleri; Core 2 Duo işlemci DDR3, 2 GB Ram 1066 Mhz bellek hızı. Bu bilgisayar beni yarı yolda bırakır mı?

Bütün işlerin bir süresi oluyor haliyle bu sürenin son evrelerinde bir program hatası nedeniyle tasarımı kaybetmekten korkuyorum. Özellikle bu tip büyük işlerde PC'ye güvenemediğimden hep tedirginlik yaşıyorum.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
öncelikle 100-150 sayfalık bir çalışmayı tek parçada değilde 50'li olarak 3-4 parçada yapmanı tavsiye ederim. ayrıca tasarım için MAC Mini almak doğru değil. daha güçlü bir makine almalısınız, mesela i5 işlemcili bir MAC. 24" ekran gibi.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Saucy, merhaba.

Öncelikle, ilgimi çektiği için hemen söylemeliyim ki, Adobe Illustrator 100 den fazla sayfayı bir dosya üzerinde üretememektedir. Yani 150 sayfaya zaten çıkamayacaksınız.
Ayrıca 100 sayfa olsa dahi ve üstelik sayfalarda içerik olarak ne kadar nesne barındırsanız bile Adobe Illustrator için en fazla forma sayfa sayısı kadar sayfa üretmenizi öneririm. Yani 1-16 sayfayı bir döküman, 16-32 sayfayı ayrı döküman gibi.
Bana soracak olsanız, nesnelerinizi birtakım programlarda örneğin hem A. Illustrator, hem de A. Photoshop kullandıktan ürettikten sonra final programı olarak A. Indesign ile çalışmayı sonuçlandırmanızı öneririm. Hayır... Sadece tek bir programı kullanarak projeyi üretmek istiyorum derseniz o zaman size Corel Draw X6 yı önerirdim. Böylece formayı montaj da dahil olmak üzere bitirebilirsiniz.

Ama hemen hatırlatayım, Mac üzerine yükleyebileceğiniz böyle bir program maalesef yok. Aslında sizi montaja kadar ve montaj dahil tek başına götürebilecek başka program da yok!

Öte yandan, makine güvenirliği; bugün geldiği nokta itibariyle, bana göre makine markası veya işletim sistemi değil, bilgisayarınızı oluşturan elementlerin güçleri ile ilgilidir. Ne kadar güçlü bir makine alırsanız, o kadar sağlam çalışırsınız. Bunun için ister Macintosh alın, ister Windows kurulu bir PC, makinenizin güçlü olması yeterli.
Üzerinde çalıştığınız projeyi olabildiğince az sayfaya bölerek yukarıda sözünü ettiğiniz mac modeli üzerinde bile çalışabilirsiniz. Burada sayfalardaki nesne yapısı yani AI efektleri falan fazla yok ise, bu makine yeterli olabilecektir. Ama epeyce karışık nesneler var ise o zaman çalışmanızın selameti açısından ve yine de sayfalara bölerek, belleği 32gb üzerinde, i7 işlemci, en az 2 gb bellekli ekran kartı ve uygun bir HD takılı, 64bitlik Windows7.... bütün bunları ana kucağı gibi kabul edebilecek main board'ı olan bir PC ile sizi kimse tutamaz...

Ben bile.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Valla biz yıllardır Ai ile bu proceler yapılmaz bu program bunun için üretilmedi diye diye dilimzde tüy kalmadı. Bu işleri sorunsuz yapacak dünyada 2 yazılım var indesing ve quark. Ben indesigni öneriyorum

Hem mac hem PC ortamında en sorunsuz yazılım Indesign. ister 100 ister 1000 sayfa çalışın problem olmayacaktır. PDf teknolojisini de kaptığınız anda daha önce düzenlenmiş bir tracede ortalama montaj süresi 10 ile 30 sn civarında olacaktır:) (işlemci ve rame bağlı)

Mac miniyi ben de tavsiye etmiyoru. Şu an macde bu işleri sorunsuz yapacak en düşük makina corei5 li, 4 gb ramlı imacler. bunlarda 2.5 bin tl civarından başlar.
 

onureroguz

Üye
Kayıt
30 Kasım 2010
Mesaj
114
Tepki
7
Illustrator bırakın 100 sayfa çalışma 10 sayfa çalışın resimleriniz yüksek çözünürlüklü kalitede olsun ne mac kaldırır nede pc % 90 ihtimalle yarı yolda bırakır. Çok sayfalı tasarımlar için ıllustrator kesinlikle tavsiye edilmez. Ama dandik bir bilgisayarda ve en iyi resimler ile indesign da çalışın "display performance" özellikleri dolayısıyla çok rahat çalışırsınız.
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
Diğer arkadaşları desteklemek adına almayı düşündüğünüz macmini düşündüğünüz tarzda işler için uygun değil. Genelde bu tarz çalışmalarınız varsa size indesignı ve rami 8 gb olan bir iMac almanızı öneririm.
 
Yukarı Alt