photoshopta cmyk siyahini nasil siyah olarak gorebilirim?

uzuncakmak

Üye
Kayıt
10 Mayıs 2011
Mesaj
3
Tepki
0
Matbaa nin siyah icin CMYK degerleri C=0, M=0, Y=0, K=100.. Ancak bu degerlerde ekran uzerinde gri cikiyor ve ben siyah in yaninda gri tonlarda da calismak istedigimden, istedigim desgin i ekranda goremiyorum.. Photoshop un yukaridaki matbaa siyah degerini bana siyah olarak gostermesi icin ne yapmaliyim?

Simdiden tesekkurler.
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
ps de çalışır iken net siyah görmek için CMYK 50-50-50-100 değerlerini kullanabilirsiniz. Fakat bu renk tonları ile matbaaya iş gönderemezsiniz ama dijitale gönderiyorsanız zaten yapmanız gereken şey budur.
 

uzuncakmak

Üye
Kayıt
10 Mayıs 2011
Mesaj
3
Tepki
0
@Zeki KAYNAK

Matbaa bana tek %100 siyah kullanmami soyledi yazilar icin..

Ayrica calismak icin matbaadan ICC profili istemelimiyim yoksa default ICC profili Photoshop taki is gorur mu?

Tesekkurler yardimlariniz icin,
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
@uzuncakmak

Ayrıca profil istemenize gerek yok.

Matbaa'ya gönderilen işler için siyah değerleri saf 100 olmalı ve karıştırılmamalı bu doğru. Fakat CMYK ile çalışır iken 100 Black ekranda öyle simsiyah görünmüyor ne yazık ki.
 

uzuncakmak

Üye
Kayıt
10 Mayıs 2011
Mesaj
3
Tepki
0
@Zeki KAYNAK

Matbaa birde sag sayfa diye ekteki dosyayi gonderdi:

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Ama dikkatimi ceken sag sayfa sablonunda sol tarafta trim payi yok. Ayni sey sol sayfa icin de gecerli ama sol sayfa sablonunda sag tarafta trim payi yok.. Oralarda kesim payi olmadan yaptigim dizaynlar guvenli olur mu?
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
@uzuncakmak

yüklemiş olduğunuz image dosyası görüntülenemiyor fakat şöyle söyleyim size.

Matbaaya gönderdiğiniz her işte illaki bir kesim payı bırakınız normalde 3mm yeterli olacaktır yani A4 ebatında bir çalışmanız var diyelim sayfadaki kullancağınız alan 21 x 29,7 olmalı fakat çalışmanızın toplam alanı 21,3 cm x 30 cm olmalı. Bu matbaadaki giyotin işleminden doğabilecek aksaklıkların önüne geçmenizi sağlayacaktır.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Herkese Merhaba,

Olası bir yanlışlığı hemen önleme adına, duruma müdahale etme ihtiyacını duydum.

Öncelikle, eğer bir dergi sayfası veya çok sayfalı herhangi bir döküman hazırlanıyorsa ve bu döküman şu veya bu şekilde ciltlenecek ise, sağ ve sol sayfanın taşırması farklı olacaktır.
Bildiğiniz gibi, çok sayfalı (dergi vs.) dökümanın ciltleme yapılan kısmına sırt diyoruz. Ve doğaldır ki, (spiral cilt dışında) sırtta taşırma yapılmaz. Çünkü sırtta kesim yoktur. Sadece kesim yapılacak yere taşırma yapılır.
Demek ki, sözkonusu matbaa sağ sayfa için sağ kenar, sol sayfa için sol kenardan taşırma istemesi gayet doğaldır. Grafiker, bu şekilde taşırmalarını yapmalıdır.

Bir nokta daha var. Matbaaya gönderilen her projede mutlaka taşırma olmalıdır diye bir kural yoktur. Sadece sayfanın kenarına dayanan bir zemin var ise taşırma yapılır. Taşırma, kesimde olası kağıt kaymalarını önlemek ve temiz bir zeminli kesim elde etmek için yapılır.
Eğer zemin yoksa neyi taşırabilirsiniz ki?

Öte yandan, sağlıklı bir baskı için, eğer kendisine ait bir I.C.C. profili varsa, matbaanın bu profilini kullanması grafikerin yararınadır. Grafiker, ille de kendi tasarladığı veya PS'nin kendi profilini (hangisi ise!) kullanacaksa bunu dökümanın içine gömmelidir.

Ayrıca, siyah konusunda da şunu söylemeliyim.
Eğer siyahları daha koyu istiyorsanız, siyah rengin içine diğer renklerden de katmalısınız. Sadece %100 siyah, istenilen koyuluğu vermeyebilir. Özellikle forma basılıyorsa, diğer sayfalardaki siyahın durumu, baskı açısından sorun yaratabilir. Bu konuda, yani siyaha ne oranda diğer renk katılması hakkında matbaanızdan yardım almalısınız.


Anlaşılmayan kısımlar için sorularınıza yardımcı olabilirim.

Başarılar.
Tuncer ÖZKAN
 
Yukarı Alt