Tasarım yalnızca Mac ile mi yapılır?

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Erkan kardeşim ahh bi okuyabilsek, bir de anlayabilsek ne güzel olurdu dimi.

Orada şöyle demişim;

Sektörümüzde aslan payını alan istanbuldaki 100/200, Ankaradaki 10/15 işletmeyi hesaba katmazsanız, pc/corel kullanan eğitimsiz (tasarımdan bihaber) alaylıların yoğunlukta olduğu görürsünüz. Daha önce bir çok başlıkta tartışıldı hani mesleğimiz neden bu durumda diye. İşte tüm bu söylediklerimizin ışığından bakarsak gerçekten de daha büyük, daha sağlam yapısı olan, gerçekten reklamcılık yapıp müşteriyi yönlendiren işletmeler Mac ve Gsf'li elemanları tercih ediyor. haliylede o ortamdan çok daha iyi tasarım çıkıyor.

Tam tersi olan sektörün çoğunluğunu oluşturan 5 TL'ye kartvizit, 3 TL'ye logocorel'i tercih ederler. Haliyle buldukları elemanda 2 aylık kurs çıkışlı olur.

Hülasa bu durumda ortalamaya vurursak daha iyi tasarım elbet Mac kullananlardan, daha kötü 5 para etmez tasarımlarda corel ve Pc platformundan çıkar.

Şimdi buradan sadece tırnak içine aldıklarınızı mı çıkarıyorsunuz? Öyleyse bravo diyorum:)

Not: Bu konuyu özellikle gözüme soktuğunuzdan ve ikinci kez çalışmalarınızı eklediğinizden dolayı sanırım artık yorum yapma gereği duyuyorum: Erkan bey belliki işçiliğiniz fena değil ama tasarım anlamında daha çok çok yolunuz var. Genel olarak logo ve kurumsal kimlik konusunda zayıf olduğunuzu düşünüyorum. Kolay gelsin.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Melih Bey,
Ben ne yazık ki, yazınıza karşılık maddeler halinde veya bir başka şekilde yanıt vermeyeceğim. çünkü durum öyle bir hale geldi ki, bu kadar anlamsız söz diziminden ısrarla anlamlı sonuçlar çıkarmak beyhude olacaktır.


Artık görüşten değil, güreşten bahsetmek gerekiyor. Hem de çemberin dışına itmeye çalışan Sumo güreşi!

Gerek cinlerden, gerek el kol hareketlerinize hakim olamama halinizden, durumun bir hayli kritik olduğunu sezinlemekteyim.

Aslında sizi bu kadar sarsmaya hiç niyetim yoktu. Ben herzamanki gibi (şu an da oldukça sakinim) sakinlik ile yazılarımı, görüşlerimi aktarmaya, eleştirilerimi sunmaya çalışıyorum. Hızlı yazayım, lafım yetişsin diye bir derdim yok. Tam tersine olabildiğince dikkatli yazmaya çalışıyorum. Elinde kronometreyle yazılarımı bekleyenler olsa da.

Konu ile ilgili yazılarım yukarılarda aynen duruyor.
Kendisi ile çelişmeyen insan huzurludur. Bendeki böyle bir ruh hali.

Son bir defa daha bütün yazılanları okuduktan sonra sizin dışınızda olanlara eminim ki birtakım uyarımlar yapmışımdır. Şu ana kadar okunma sayısı ile, gelen yazıların azlığı bu düşüncemi doğrular durumdadır. Tabii ki hiç ciddiye alınmama ihtimalini de gözardı etmemek gerekir!

Bunca yazıdan sonra, "tabii ki tasarım sadece Mac ile yapılır" diyebilecek kimse kalmış mıdır?

Bu konuda samimi olarak böyle düşünenlerin yazılarını saygıyla bekliyorum.

Ben ne Windows hayranıyım, ne de Mac düşmanı.

Tartışmayı severim, ama düzeyi korumak koşuluyla!
Görüş ile güreşi karıştırmamak kaydıyla!

Forumların çok yararlı bir tartışma modeli vardır. Yazılanlar kaybolmaz. ınsanın bir yazı önce yazdığını, bir yazı sonra inkar etmesi hemen göze batar, gözden düşürür. Ya da karşısındakine

"sen şunu demişsin, bu yanlış" dediğinde, haa bir bakalım diye geri dönme şansına sahipsiniz.

Örneğin, ben sekreter, muhasebeci örneğini verirken ne demişim:

"....Hadi Pc'de çalışan grafikerlerin zeka düzeyinin düşük olduğunu, Melih Bey'in (reddettiği halde) pekala yaftaladığı "tasarımcı olamama" durumu olsa bile, geçelim grafikerleri, dünyada ezici bir çoğunlukla Pc kullanan fakat grafik sektörünün dışındaki firmalar, kişiler, kurumlar, bankalar, üniversiteler....

Bütün bunlar enayi mi?

Binlerce virüsün cirit attığı bir ortamda ne işleri var?"



Buradan, sekreterlere, bankacılara, Prof.lara grafikerlik yaptıralım fikri sizde nasıl uyandı, açıkçası anlayamadım. Bu, bendeki yine bir algı sorunu galiba.

Verdiğim bu örneği kavrayamamışsanız, suç sizin değil, kulağınızın arkasındaki cinde!

Bu cinin sizi zıvanadan çıkartmasına lütfen izin vermeyin.

Israrla bu tartışmayı Mac-Pc savaşına çekmeye çalıştığınız gözden kaçmıyor. Hatta 23 numaralı yazınızdaki gibi Pc kullanıcılarını grafiker, Mac kullanıcılarını grafiker tasarımcı gibi tuhaf, sözüm ona aşağılayıcı tanımlarınız, sizin tabirinizle "at nalı" gibi duruyor. Bu yazıyı okuyan herkes, 23 numaralı yazıyı gördüklerinde bu at nalını okuyorlar. ısterseniz bu at nalından bir rozet yaptıralım, yakanıza takın. ısterseniz kulp takıp kolye olarak kullanın. Hatta kulağınıza küpe olarak bile takabilirsiniz. Belki de ateşte kızdırıp kolunuza dövme bile yaptırırsınız.

Yazınız biraz yukarıda, 23 numarada duruyor..

Belki başka forumlarda, alanlarda, kafelerde.. Mac-Pc savaşı sürdürmüş olabilirsiniz. Gece gündüz yazarsınız. Yazmaktan bıkmazsınız. Fakat biz okumaktan bıkarız! Zaten bıkacağımızı yukarılarda bir yerde yazdığınız gibi tahmin bile etmişsiniz..
Ama beni bu savaşın içine kimse çekemeyecek. çünkü konu başlığımız bu değil. ıstediğiniz yerde bu savaşı sürdürün. Belli ki bu savaş sizin hoşunuza gidiyor. Kulağınızın arkasındaki cini yatıştırmak adına, mantık çemberinden uzaklaşıyorsunuz.



Alem buysa, kral benim.

Bencede! Alem buysa, kral gerçekten de sizsiniz..

Fakat bana göre bu kral çıplak..


* * *



Saygıdeğer forumdaşlar,

Bu başlık altında ve konu ile ilgili yazılarınıza, düzeyi koruma şartıyla yanıtlar verebilirim. ılk yazımdaki gibi geliştirme adına bunu birlikte yapabiliriz. Sizin de farkettiğiniz gibi bu son yazılar, konuyu tartışmaktan bir hayli uzağa düşüyor. Görüş değil güreş.. Kendi adıma bundan üzüntü duyduğumu belirtmeliyim. Mantığın, aklın hakim olduğu bir tartışma çemberinde, eminim ki ciddi çıkarımlar olacaktır.





Sağlıcakla kalalım.

Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Konuya şu meşhur hatta bir o kadar da tuhaf ve anlamının karşılığını bulmayan " Grafiker " tanımlamasıyla başlayalım...

Adına grafiker denen şahıs uluslararası literatürde iki yıllık teknik meslek okulunu bitirmiş grafik tasarımcının yardımcısı konumunda görev üslenebilecek düzeyde bir teknik elemandır. Oysa ki biz burada ve her alanda tasarım gücüyle ortaya çıkma iddiasında olan kişiden yani grafik tasarımcıdan söz ediyoruz.

Grafik tasarımcı dalında eğitim görmüş yaratıcılık yönü ağır basan mesleğinin basamaklarını tırmanmaya kendisini aday olarak gören gerek lokal bazda, gerekse de ulusal bazda reklam kampanyalarının sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri, yetenek ve sahip olduğu ufkun gereklerini yerine getirebilecek düzeye erişmeye, Masaüstü Yayıncılık (Desktop Publishing) alanında uzmanlaşmaya aday olan bir kişidir.

Aradaki farkın ne olduğunu sanırım bu satırları okuyanlar az da olsa muhakeme yeteneğine sahipse ne anlatmak istediğimi anlamıştır. Bu anlamda son yıllarda Türkiye'de sektörde adına grafiker denen bir kesimin özellikle ve yapay olarak pompalanmasının temel nedenlerini burada bir kez daha anlatmaya gerek yok. Önceki yazılarımda sektörün yapılanması üzerine olsun, hiyerarşik yapının ne olduğuna dair olsun yazdığım yazılara göz gezdirenler ne anlatmak istediğimi, konuya nasıl yaklaştığımı bilirler.

Bu tür bir bakış açısının benim kişisel düşüncemin yanında uluslararası işleyiş şeklinin de bu olduğu gün gibi ortadayken benim tutup bu sonradan uydurulan adına " Grafiker " denen hatta bazı kişilerin ısrarla kendilerini grafiker olarak tanımlamayı bilgisizce benimsemelerine karşı çıkmam kadar doğal bir şey olamaz. Kıyaslamada mihenk kişisel durumlar veya düşünceler değil uluslararası alanda benimsenmiş genel eğilimlerdir. Bunun dışında kalan olsa olsa aykırı olur ki bunun bu anlamda herhangi bir aykırılığı da söz konusu değil. Bu az gelişmiş ülkenin taze soğanlığıdır ki bunu yiyenlerin hali de ortada.

- İlan ediyorum. Yazıları karşısında sessiz kaldığınız bu kişi aslında sizi aşağılıyor. Sizi adam yerine koymuyor. Küçümsüyor. İkinci sınıf insan olarak görüyor…

Bunu yazsaydınız daha iyiydi. En azından kişisel düşüncelerinizi net bir şekilde ortaya serme becerisini göstermiş olurdunuz. Bunu bile yapamadınız. Bu kadar çekingen ve ikircikli olmaya ne gerek var. Tesbitiniz doğru ama betimleme yönteminiz yanlış. Lütfen bir an önce bu yöntemi terk edip benim size önerdiğim şekilde davranın. Bakın göreceksiniz ki herkes size sahip çıkacak. Sahip olunan düşüncelerin açık ve net olarak ortaya serilmesi kadar güzel bir şey olamaz. Gelişmenin temel çıkış noktası da budur. Eğer çıkış noktanız yanlış olursa geleceğiniz son noktada konunun kendisini ıskalar ve ilgili başlıkla uzaktan olabilir ama yakından hiç bir ilgisi olmayan örnekleme ve açıklamalara varırsınız.

Şu an ve bir önceki yazınızda da olan bu. Grafik Tasarımcının bilgisayar kullanma şekli, biçimi ve yöntemini diğer sıradan bilgisayar kullanıcılarıyla aynı kefeye koyun bir de üzerine,

- Peki onlar neden kullanmıyorlar. Onlar geri zekalımı…

türünden örneklemeler yapmak konuyu bu anlamda temel dayanak noktasından, olması gereken çerçeveden sıyırıp magazinleştirmekle eş değerdedir. Hadi diyelim magazinleştirdik, iyi de konuyla ilişkisini neden kopartıyorsunuz bu tam bir muamma. Eğer konuyla ilgisi olan örnekleri bulamadıysanız bize sorsaydınız biz size yazmanız gereken türden örnekleri sıralardır. Cinimiz var ya o bakımdan. Biz bulamazsak o bulur. Kendisi cin gibidir şıp diye bulur.

- O değilsen eğer, busun…

İlginç bir bakış açısı. İlginç ama sığ. Oysa ki ben size üç farklı yaklaşım biçimini birbirinin içerisinde hatta birbirleriyle çelişmeyecek bir şekilde sundum. Ne yazık ki algılayamamışsınız. Gelişimin kendisini geliştirmek adına konuyu ıskalamak böyle oluyor işte. Adına gelişim denen şeyin oluşması, kavranması ve en önemlisi de önümüzdeki sürece yönelik olarak öngörülebilir hale getirilebilmesi için harcanması gereken çaba bu olmamalı. Eğer bu olursa harcanan emeğe, zamana ve enerjiye yazık olur.

Adına bir çok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de grafik tasarımcı (Graphic Designer) denen kişinin aklının, mantığının ve bilgi birikiminin yaşamın geldiği noktadaki gerçekleri algılayabilecek düzeyde ve beceride olması gerekir. Iskalanan bir sektörün geleceğidir. Eğer sektör ucuzlarsa içerisinde yer aldığını düşünen kişilerin bir süre sonra kendileri de ucuzlar. Şu aşamada gidiş bu tür bir ucuzlamaya doğrudur. Sabahın köründen gecenin yarısına kadar çalışıp ay başında eline geçen paraya bakan kişinin kullandığı bilgisayarın Mac ya da Pc olmasının ona gideceği markette ne tür bir yararı olur bilemiyorum.

Alemin ve sektörün kralı olarak sizi uyarıyorum. Eğer kral bensem siz de terzisiniz. Hazırladığınız elbisede (burada hazırlanan elbise açılan konu başlığının kendisidir) kullandığınız kumaş kötü olur ve ben çıplak olarak görünürsem bu benim değil sizin beceriksizliğinizdir. Yok eğer ben sizin hazırladığınız elbiseyi giyiyor ve çıplak olarak görünmüyorsam o zaman bu yaygara neden..?

- Son olarak bir de bunu bilsek sayenizde inanılmaz derecede aydınlanmış olucaz…

Saygılar...
 

rhinokurt

Üye
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
55
Tepki
11
İşletim sistemi ile tasarım arasında bir bağ yoktur.
Tasarımı programlar değil grafiker yapmaktadır.
Kişinin kullandığı işletim sistemine değil yaptığı işlere bakılır.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Bağ çok dolaylıdır ama sonuca baktığınızda bu çok dolaylı gibi duran bağın tasarım ve işçiliğe direkt etki ettiğini hayrele görürsünüz.

Örneğin paraya kıydım evde freelance video işlerim için 3000 dolara yakın maaliyette PC topladım ama aldığım günden beri sorunlarla uğraşıyorum. Şimdi ben bir sene daha para biriktirip bir mac almış olsaydım. Geçen gün fan ayarlarıyla oynamak yerine ondan önce windowsla uğraşmak yerine daha önceki gün format atmak yerine tasarımla meşgul olsaydım bu işime/tasarımıma etki edermiydi etmezmiydi. İşte kilit soru bu.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
2 senedir 800 TL lik acer laptop la çalışıyorum herhangi bir teknik sorun veya müşteri memnuniyetsizliği ile karşılaşmadım. :)
Sadece 1 kez sistemi birkaç gün geri aldım okadar.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Erkan_Nehir

Elimde değil performanssız sistemlerde çıldırıyorum. Psikolojik bir şey ben mesela laptopta çalışamıyorum oyuncak gibi geliyor:)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Katılıyorum. Masa üstü gibisi yok. Ama edindiğim tecrübelere dayanarak, bir sistemi karpuza benzetiyorum. (Mac sınıfı hariç) Bazen 300 TL ye topladığınız P4 bir sistem süper işler çıkartırken onca para verdiğiniz sistemler sizi krize sokuyor. Elbette yüksek sistem kalite ile doğru orantılıdır fakat şu an ben bile hayret ediyorum bendeki laptop un performansına. aldığım bayii bile grafik çalıştığıma inanmıyor bu laptopla. :)
Tabi elindeki sistemi doğru kullanmakla da alakalı. Genelde laptop ta fazla depolama yapmam. Her linke tıklamam. Ve 2 günde bir registry booster ile temizlerim. tavsiye ederim.
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Güzel Bir Konu Fakat Çok Dallanmış Budaklanmış :))) Neyseee Benim Fikrimi Sorarsanız
PC 'Mac'ten Sonra Çıktı Ama PC çok daha uyumlu çalışıyor tüm programlarla buda tercih
sebebi oluyor haliyle
 
Yukarı Alt