Türk Liramızın simgesine grafiker bakışı...

Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
Konuyu başlıktan anlaşılacağı gibi tarafımca değerlendirmeyeceğim. Maksadım siz grafiker arkadaşların görüşlerini almaktır. Forumda araştırdım, böyle bir konuya rastlamadım. Grafikerler sitesinde bu kadar önemli ve hassas bir konuda tartışma konusu açılmaması çok garip. Bu eksikliği gidermek maksadı ile konuya tepeden bir iniş yapalım.

Bilindiği üzere Merkez Bankası tarafından düzenlenen Türk Lirası Simge yarışmasında 8362 adet başvuru arasından finale kalan 7 simgeden biri olarak aşağıda gördüğümüz simge seçilmişdi. Birincilik ödülüne layık görülen tasarımın sahibi Tülay Lale olmuştu. Tülay Lale'nin gönderdiği tasarımda yer alan düz çizgiler yukarı eğimli hale getirilmiş ve altın orana dikkat edilerek revizyondan geçirilmişti.



İşte bundan sonra Memleketimde her zaman olduğu gibi her kesimden insan konuşmaya, ahkam kesmeye, alçak dağları ben yarattım demeye başladı. Sanırım bir konuşmayan işin erbabı grafikerler oldu. Nedendir bilemiyorum ama sanat camiasından ttunda siyaset alanına kadar her kesim konuştu bir biz sustuk. Başbakanımızın her aksi fikirde "sus, konuşma, haddini bil" gibi çıkışlarından tırstığımızı sanmıyorum. Yahut muhalefetten birilerinin çıkıp bizi topa tutacağını düşünmüyorum... Her neyse, konuşmaktan yana da sıkıntımız olmadığına göre...

Peki, Sizce TL simgesinin tasarımcısı Tülay Lale'nin baş harfleri sizce tesadüf mü?
Tasarım sizce de RTE benzetmesini hakediyor mu?
Sizce de paramızın başına ucube bir remiz mi getirildi?
Yoksa euro kırması mı?
Ya da sizde benim gibi "cebimde olmadıktan sonra" koy gitsin simgesine mi diyorsunuz?
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
euro bozması diyorum :) başka bir açıklaması yok !
aşağıdaki şekillere bakın yeterli...
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
Saçma sapan yapılmış dahası hangi akla hizmetle yapılmış, gerekliliği tartışılacak bir logo ama en çok yapan arkadaşın açıklamasına gülmüştüm neymiş efendim iki kısa çizgi doğu ile batının senteziymiş. Hayır zaten garabet bir logo yapmışsınız birde daha garabet açıklamalar yaparak işi iyice batırmayın. Bu arada ödül parasıda iyiymiş 25bin tl vışş.
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
25'i alan çatır çatır yiyor umrunda mı dünya... Bize de tartışması düşüyor. Grafikerler,reklamcılar ne bilir ki devlet babamızın bu işleri çok iyi bilen sağlam komisyonları var onlar en iyisini yaparlar. TL simgemize laf atmayın TL(TE) simgesine hakaretten alırlar bir sabaha karşı içeri...
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
O değilde bu garabeti çalışan elemana sormak lazım "yaparken aklından ne geçiyordu" diye çünkü mübarek logonun sağ tarafı bereket tanrısı gibi olmuş:D
 

u-ata

Üye
Kayıt
2 Şubat 2011
Mesaj
143
Tepki
2
Ülkede hangi yarışma sonrası way be helal olsun dedik..Bal gibi peşkeş kimse kusura bakmasın kim bilir nrden bağlantısı var... diceksiniz ki bu kadar önemli bir şey içinde yapılır mı? bence bu simge değişiminin arkasında başka emeller var. düşünsenize piyasaya girecek yeni parayı
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Emine Şahin

Aslında var sayılır böyle bir konu.. Aşağıda..

https://www.grafikerler.org/yarismalar/30860-turkiye-cumhuriyeti-merkez-bankasi-8220tl-simge-yarismasi8221.html

@Emine Şahin


Yukarıdaki sorulara sırasıyla kendi düşüncelerimi sunmaya çalışayım;

1- Simge Türk Lirasının simgesi.. Simgeyi yapan kişinin de adı ve soyadının baş harfleri yine TL. Bu simgeyi seçen kişilerin şöyle bir düşünce içinde olacağını var saymıyorum ; Aaa ne güzel bu simgeyi yapan kişinin adı ve soyadının baş harfleri de TL imiş haydi bunu seçelim.. Böyle bir jestin yapılması için T.L. isimli kişinin aşırı kayrılan birisi olması gerekir. Simgenin kısaltması RTE olsaydı ve kazanan kişinin de isminin baş harfleri tesadüfen RTE olsaydı bu ihtimali düşünürdüm..

2-Bu bakış açısına bağlı.. Bana sorsalar doların simgesi neye benziyor veya ne çıkarırsın bundan.. ne çıkarmam ki.. örneğin yılana benziyor, zaten S harfi var içinde acaba bu S kimin adının baş harfi.. ortadan yatay olarak ikiye bölünce iki tane C harfi de çıkıyor, yoksa CC diye birisinimi ima ediyorlar.. Bu C her kimse Euro simgesinde de var.. C nin ortasına iki çizgi atınca Euro yapmışlar.. Tl simgesi hakkında ilginç bir diyaloğ okumuştum önceki gün ama linkini bulamadım.. şöyle diyorlardı... iyi ki şu çizgiler açılı olmuş... yatay ve düz olsaydı ''haç'' a benzerdi.. :)

3- Daha güzel ve etkileyici çalışmalar gördüm.. Fakat o kadar da ucube değil..

4- Şimdi burada bir karar vermek lazım.. biri diyor Euro kırması, bir başkası ermeni parası, içinde RTE var ve daha bir çok benzetme ve iddia.. Ben yukarıda linkini verdiğim konuda başlığında bu konuyu kendi çapımda izah etmiştim.. Diyorum ki ; Bu nasıl bir yetenektir ? Aynı anda hem içinde RTE olan, hem ermeni para simgesine hem euro simgesine benzeyen ve de dahi bir çok mevcut iddiayı bünyesinde barındıran bir simgeyi inşa etmek kolay olmasa gerek.. Ne yetenek değil mi.. ?

5- Böyle düşünmek olaylara kayıtsızlık olur bence.. Eleştirmek lazım tabii ki.. Fakat neyi eleştireceğimiz konusu önemli.. ortada bir simge var.. biz de grafiker isek.. bizene yapan yaptıran nasıl yapmış.. bakmalı, nasıl bir simge diye..

Ben söylediğim gibi yapmaya çalıştım.. Koydum önüme simgeyi baktım.. iki tane yatay ve eğimli çizgi.. bir tane t harfi.. eee olmuş fena değil dedim.. fakat bunu günlük kullanımda insanlar çizerken biraz zorlanır dedim.. keşke şu t harfinin ucu biraz daha kısa olsaydı.. hepsi bu kadar.. gerisi beni aşar.. çünki ben grafikerim ve önümde eleştiri bekleyen bir simge var.. masum olması gereken ve sadece bir grafik olan bir simge..


Sonuç ; Ben bu yarışmaya katılmadım, fakat çizdiğim bir simge vardı.. Bana göre benim çizdiğim simge daha güzel :) katılsaydım ve tesadüfen kazansaydım az çok şu andaki ortam oluşurdu yine ; Fakat vallahi billahi benim bütün amacım T ve L harfinden oluşan, akılda kalan, şık, çizilmesi kolay bir simge yapmaktı.. :)
 
Kayıt
6 Ekim 2011
Mesaj
16
Tepki
0
Çok düz ve özenti kokan bir tasarım olmuş , ülkemizde bu kadar yetenekli tasarımcılar varken Türk liramıza tasarlanan simgenin bu kadar basit olması çok gülünç.. Ayrıca bence bu fikrin üretilmesinde dış etkenlerin çok büyük katkıları olmuş.

Aslında bosuna konuşuyoruz, TL bundan sonra böyle işte, alışmaya başlasak iyi olur. :)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
yarışma kuralları gereği; isim değil, rumuz kullanıldığı hatırlanmalı.
isimsel bir yaklaşım binde bir ihtimal.
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Düşünmesi bile ürkütücü. Yeni paraların arkasına t.e olursa vay halimize
 
Yukarı Alt