Türk Liramızın simgesine grafiker bakışı...

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Dolar,euro,sterlin ve son olarak tl. Masonik simgeler maalesef. tl nin şu anki hali de nazi döneminde kullanılan mason haçıdır.
 

kutsi_86

Üye
Kayıt
20 Temmuz 2008
Mesaj
182
Tepki
26
ben şunu çok merak ediyorum paranın gücü masonların elinde ve değerli tüm paraların simgesi var simgesi olan tüm şekillerde neden iki çizgi var garip??? (burda sadece bikaçı var) günay beyle aynı fikirdeyim bunlar bi tesadüf olamaz

 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
2 çizgi spiritus santi yani kutsal ruhu (hristiyanlıktaki baba,oğul,kutsal ruh 3lemesi) simgeler. E masonlarında temel dini hristiyanlık olduğuna göre. Buradan sonrasında yorum dahi yapamam. Stanley Kubrick'in Eyes Wide Shut'ı izlemelerini öneririm ilgilenen arkadaşlara. Kubrick adamın gözüne sokarcasına anlatmış bu hadiseleri.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
@Ahmet ALTUN
Haklısınız Ahmet bey. Bu yarışma ile alakalı bir konu açılmış. Ancak yarışma sonrası değerlendirme yapmak adına konuyu ayrıca açtım.

Diğer konulara madde madde cevap vermişsiniz. Nezaketiniz...
Ben sadece şu yorumunuzu manidar buldum. "yarışmayı ben kazansaydım yine aynı tartışmalar olacaktı." Burada haklısınız. Ancak genel anlamda yapılan eleştiriler de hiç yabana atılacak cinsten değil...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bence tüm bu komplo teorileri, benzetmeler, son derece yersiz. Tasarımcının ismi "Ahmet / Mehmet / Veli / Ayşegül vs. olsaydı tasarım doğru bir seçim mi olmuş olacaktı? Hangi tasarım seçilirse seçilsin mutlaka eleştirilecekti. Dolar simgesi neden "S" harfini çağrıştırıyor peki? Bununla ilgili binlerce komplo teorisi üretilebilir... Ama sonuca bakarsak, dolar simgesini dünyanın neresinde görürsek görelim akla ilk gelen şey paradır... Mühim olan simgenin neyi çağrıştırdığı değil, temsil ettiği ürünün kalitesidir. Yani TL'nin değeridir. Buna yoğunlaşmak lazım. Paranın üzerinde bulunan resim veya simgeye göre paranın değeri değişmez.
Yarışmaya ben de katıldım. Elbette kazanamayan herkes bir burukluk yaşayacaktır. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, son yıllarda düzenlenen ulusal ve kurum yarışmaları içerisinde ortaya çıkan en iyi sonuçlardan birisi.
Ortaya çıkan çalışma bir firmanın daha iyi satış yapması için tasarlanan bir logo değil. Bir para birimini temsil eden bir semboldür. Sadece bir noktadan da ibaret olsaydı değişen birşey olmayacaktı.
Asıl odaklanmamız gereken şey paramızın değerini yükseltmek için gerek birey gerekse kurumlar olarak üzerimize düşeni yapmak olmalıdır görüşündeyim...
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Yani, eşşeğiz ya, saman yemeye devam edeceğiz diyorsunuz : ) arpa yeme hakkımız yok yani ülke olarak!
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@danisman

Hayır biz "EŞEĞİZ" lafı geçtiğini sanmıyorum yaptığım yorumda... Öyle birşey de demiyorum. Ne dediğim gayet açık. Lütfen yaptığım yorumu saçma sapan bir ifadeyle başka yerlere çekmeyiniz...
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
@Erkan Nehir
İlk mesajımın son cümlesinde değindiğim "paramızın değeri" konusuna yaklaşımınız çok hoş. Elbette simgeden önce paramızın alım gücü. Yani değeri önemli. Gerek simge konusunda gerekse paramızın değeri konusunda yapılan eleştirilere "komplo teorisi" demekte bir o kadar yanlış. Bu açıdan bakıldığında yeni basılacak paraların miktarı acaba ne kadar olacaktır. Bu yöndeki beyanlarla icraatlar ne kadar sağlıklı olacaktır, tartışılır. Şahsen ben de buna develüasyon gözüyle bakıyorum. Bilinen bir gerçek varki piyasada, arzda olan parada bir darlık söz konusu. Buna binaen fazla para basılması muhakkaktır. Bu yanlış mı? Tartışılır. Ancak, bu yarışmanın mahiyetinin simgeden çok, piyasanın ihtiyacı olan paranın basılması maksadı taşıdığını düşünüyorum. Tıpkı YTL döneminde 100 ve 200 YTL lik banknotların basılması gibi.
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Benim yaptığım yorum da size özel değildi Erkan bey : ) sizinle alakalı değil yani...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@danisman

Verilen cevap benim yorumumun altında olduğu için manzara öyle göründü bir an. Bana ithafen bir cevap olmasa bile bu yakıştırmayı beğenmedim açıkçası.
 
Yukarı Alt