300 ve 72 dpi hakkında

muratz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
38
Tepki
0
@Erkan Nehir

Bu satırlar Teknik Bilgiler/Mac Ve 300 Dpi konulu forum başlığından alınma.İsterseniz o cümlenin altını bir daha çizelim :"tam aksine, iş büyüdükçe DPI yükselmeliki görsel daha net çıksın."

Anlamadığım bir nokta var, şimdi siz dış mekan baskıda 72 dpi olmaz diyorsunuz öyle mi..Biz öyle yazdık diye itiraz ettiniz ya, sormaya gerek yok, düpedüz öyle bir iddianız var.Ben artık sizinle tartışacak bir zemin görmüyorum ortada, yolunuz açık olsun.Ama konuya muhatap olan öğrenmeye açık arkadaşlar için "Photoshop Magazin"den Muammer Ulusan imzalı çok ciddi bir makaleden mesele ile ilgili akademik seviyede bir alıntı yapıyorum buraya:
"3.Hamur gazete kağıdının kalitesi düşük olduğu için kağıt yüzeyine düşen CMYK noktalar (boya) şişerek dağılır ve resimlerdeki 300 PPI ile 200 PPI çözünürlük farkı insan gözü tarafından algılanamaz. Gazete kağıdının kalitesi çok düşük ve baskı makinesi eski ise resimlerin çözünürlüklerini 150 PPI'ya kadar indirebilirsiniz. (Gerçekleştirilen birçok denemede, bilhassa web-ofset ile basılan kuşe kağıtlar için 250 PPI, 1.Hamur kağıtlar için 150 ppi, 3.Hamur gazete kağıdı baskıları için 120 PPI çözünürlüğün bile yeterli olduğu ve baskı kalitesini değiştirmediği saptanmıştır.)

Yeni 4+ renk, düz/tabaka ofset baskı makinelerinde, kaliteli kuşe kağıtlara yapılacak 175 - 200 LPI tram sıklığındaki resimlerin çözünürlükleri 350 - 400 PPI'ya yükseltilerek daha fazla detay ve netlik elde edilebilmektedir. Ancak ülkemizdeki matbaaların Uluslararası Kalite Standartlarını tam olarak henüz uygulayamadıkları ( ? ) için, 300 PPI'dan daha yüksek çözünüklükte kullanılacak resimlerin kalitesinde artış elde edilmesi şüphelidir.

Geniş ebat inkjet baskı sistemlerinde poster, billboard, banner, araç ve bina cephe giydirmeleri için hazırlanacak resimlerinçözünürlük değeri PPI saptanırken, medya ile insan gözü arasındaki Görüş Uzaklığı mutlaka gözönünde bulundurulmalıdır.
Bir bina yüzeyine kaplanacak giydirmelerdeki resimler 50- 60 metre uzaklıktan bakılacağı için, bu baskıların 300 PPI ya da 72 PPI çözünürlük kalitesinde olduğu anlaşılamaz ve bu kadar uzak mesafede insan gözü baskı kalitesi düşüklüğünü kesinlikle farkedemez. Bu bağlamda iç mekan ve dış mekan geniş ebat inkjet baskılarda Görüş Uzaklığı mesafesi dikkate alınarak resimlerin çözünürlük değerleri PPI değiştirilmelidir. Büyük ebat çalışılan resimlerin çözünürlükleri ne kadar düşük olursa, doküman büyüklükleri o kadar azalır ve Photoshop'ta çalışma hızınız da aynı paralelde artar."(Link: http://www.photoshopmagazin.com/dergi/2007/12/piksel_nokta_tram_sikligi_cozunurluk.html )
Arkadaşlar, dış mekan baskıda makine kafaları kullanılan boyayı malzeme üzerine püskürterek boyama yapar.Dolayısıyla 72 dpi normal çalışma ve baskı standardıdır.300 dpi işi dış mekana yollamanız hiçbir değişikliğe yol açmayacağı gibi hem bilgisayarınızı hem de baskı makinesini gereksiz yere kasar.Bu işin dünyadaki standardı budur:72 dpi.
Yine sektörel olarak kullanılan İç Mekan baskı makinelerinin normal kabul edilen çözünürlük değeri, kullanan kişinin makineyi ve malzemeyi tanıyıp denemesine, hatta hava şartlarına göre tecrübeyle çözmesine dayanarak ortalama 90 dpi ile 150 dpi arasında değişir.
Matbaaya iş yollarken 300 dpi standardı esas olmakla birlikte, Avrupa'da birçokı matbaanın 600 dpi iş kabul ettiğini biliyoruz.Siz yine standartı 300 dpi olarak biliniz.
Herkese kolay gelsin, bu konuda benden bu kadar.
 
Yukarı Alt