cmyk nedir?

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Erkan_Nehir

Yalnız bu dediğiniz teoride geçerlidir oysa pratikte durum daha farklıdır. Renklerin kağıda akıtılması / aktarılması / yayılması için devreye su da girer. İşin içine su da dahil olduğu için %100 saf haliyle aktarılamadığı için C+M+Y = Siyah renge ulaşamaz. K (Key Color) bu noktada tek başına devreye girerek hem 3 rengin birleşmesinden oluşacak çamurlaşmanın önüne geçer, hem görsellerin netliğini / keskinliğini sağlar.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@Threebudha

CMY ile çok sayıda siyah dijital baskı yaptım ve herhangi bir sorun ile karşılaşmadım...
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Erkan_Nehir

Az önceki mesajımda da belirttim. Ofset baskı tekniği ile Dijital baskı tekniğini karıştırmamak lazım. Ofset baskı tekniğinde işin içine su da girer buda mürekkebin çözülmesi ve açılması anlamına gelir dijital baskı tekniğinde (her ne kadar CMYK olarak adlandırılsada baskı teknikleri farklıdır) su kullanımı gibi bir durum söz konusu değil ve mürekkep yapısı matbaa mürekkeplerinin kimyasal yapısıyla aynı değil buda dijital baskıya ofsete göre daha fazla bir hareket alanı sağlamakta ve teoride olanın pratikte kullanımını mümkün kılmakta.

Konu bu kadar ilerlemişken biraz daha bilgilendirici olmak adına;

Ofset baskılar ilk yapılmaya başlandığı dönemlerde gerzekten de üç rengin (C+M+Y) krom kalıplarla basılmasıyla yapılıyordu (hep telaffuzunu ettiğimiz trikromi baskı terimi burdan geliyor "Three Chrome" )

Bu şekilde görsellerdeki siyah alanları doyurabilmek için baskı yoğun bir şekilde yapılıyordu ama sonuç her zaman iyi olmuyordu çünkü ya çok fazla boya yüzünden bier çamurlaşma elde ediliyordu ya da görsellerde bazı önemli detaylar kayboluyordu.

Bununla ilgili uzun süren araştırmalar sonucunda eğer dördüncü bir renk kullanılırsa bu sorunların giderilebileceği ortaya çıktı ve böylece neredeyse siyaha yakın çok çok koyu bir gri renk kullanımı başladı (ki ofset baskıya aşina olanlar bilir siyah zeminleri tek başına basmak hiçbir zaman yeterli gelmez ya iki kere siyah basılır ya da doyurmak için genelde belli bir oranda cyan kullanılır.)

Ofset baskı tekniğinde dördüncü renk olarak "black" kullanımından sonra hem baskıda istenilen doygunluğa erişildiği için hem çamurlaşmanın önüne geçildiği için hemde bu dördüncü renk tam bir siyah olmadığı için baskı tekniğindeki anahtar renk konumundan dolayı "Key" olarak adlandırıldı.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
Ben yanlışsınız demiyorum. Bu kadar detaya gerek yok benim anlatmaya çalıştığım şey karşısında. Hepsini zaten biliyorum. Ve google dan değil birebir uygulayarak öğrendim... Burada konu, CMY ile siyah elde edilemez diye birşey yok. Benim demek istediğim bu. Ton farkı olur fakat elde EDİLİR. Çıkan renk siyahtır. Binlerce ton siyah vardır. Tıpkı binlerce ton kırmızı olduğu gibi. Bu kadar basit. Budaklandırmaya gerek yok.
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Erkan_Nehir

Budaklandırmaya ne alakası var. Burası bir bilgi paylaşım platformu değil mi? Siz biliyor olabilirsiniz belki ama bu bölümü takip eden başka arkadaşlarda var. Ayrıca ben size yanlışsınız demedim sadece ortadaki bilginin daha netleşmesine çalıştım.
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
kardeşim hiç sorma cmyk nedir diye. ben sordum bir satırlık soru için aylardır sayfalarca cevap okuyorum :))
kolay gelsin şakaydı tabi.
 
Yukarı Alt