Corel DRAW ‘da Tasarımı Yapıp, İşi Baskıya Gönderirken Dikkat Edilecek Bir Kaç İpucu

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Corel DRAW ‘da Tasarımı Yapıp, İşi Baskıya Gönderirken Dikkat Edilecek Bir Kaç İpucu

Tasarımınızı yaptınız bitirdiniz artık baskıya göndereceksiniz. İlk önce yazıları kıracaksınız (körvleme/convertleme) bunun anlamı yazıları çizime çevirmedir. İşi yolladığınız yerde font sorunu yaşamama açısından. Bunu yapmak için bütün gruplanmışları çözeceksiniz Ungroup All. Arkasından birer birer textleri/yazıları seçme yerine Edit -> Select All -> Text deyip ve Corel size bütün textleri seçer bir şeye dokunmadan Ctrl + Q basarsınız yada Arrange/Convert to Curves diyebilirsiniz. Ancak Powrclip içinde yazı kaldıysa bu işlem onları çevirmez. Powercliplerin içine girip ayrıca burada bulunan textleri de konvertlemeniz gerekmektedir.

Asıl dikkat edilecek hususlar şunlar.
* Fountainli alanlar yani ikili, üçlü veya daha fazla renk ile oluşturduğunuz alanlar, işte bunları baskıya gönderirken kesinlikle Bitmap 'e çevirin. Çünkü iş filme girdiğinde eğerki iş; filimci tarafından 180 derece filan çevrilirse iş hata verir, hata ise fountainin derecesinin aynı kalması. Yani iş ters döndürülüyor ama fountain yönü dönmüyor, eskisi gibi kalıyor. İşte bu büyük bir sorun CorelDRAW'ın büyük handikaplarından biri diyebiliriz, Sorun genelde versiyonlar arası yaşanmaktadır. Corel 12 de yaptığınız bir işi X5 'te açarsanız her zaman olmasa da degradelerin döndüğünü görebilme ihtimaliniz yüksek. Bitmap'e çevirmek bir çözüm olsa da PDF olarak göndermek çok daha mantıklıdır. En azından degradeleri bozmamış olursunuz.


Resmi Bitmap 'e çevirmek için;
Bitmaps -> Convert to Bitmaps burada genelde herkes 300 dpi çalışıyor ve bir problemde olmuyor tabii ki CMYK olacak. Bu da önemli. Resmin hangi renk modun da olduğunu anlamak zor değil bilirsiniz resimi seçin alt barda hangi mod ve dpi da olduğu bellidir.
***Bunun için Corel nimetlerinden RGB ‘yi CMYK ‘ya çeviren çevirme esnasında resim üzerindeki hiçbir effect yada özel işleminizi bozmadan resim moduna çeviren macro 'yuda kullanabilirsiniz ki ben size bunu tavsiye ediyorum, Yinede sorun yaşamamak için PDF olarak göndermek burada da devreye giriyor. Çünkü PDF yaparken downsampling ve cmyk dönüşümleri otomatik olarak yapılabiliyor.

* Uniform & Lens - Linear resimlerde veya nesnelerde şeffaflaştırma diye söyleyebileceğimiz efektler son derece tehlikeli bunlar cmyk 300 dpi olsa bile yine bunları şeffaf halde iken tekrar Bitmap 'e convertleyip olası bir sorunu engellemiş olursunuz. Bu uygulama yine üst paragraftaki gibi olacak. Burada da yine PDF diyeceğim çünkü düzgün bir PDF çıkardığınızda transparanlığı bozmanız gerekmez, ayrıca Bitmap'e çevirmeyip dosya boyutunu da artırmamış olursunuz. Böyle durumlarda PDF belgelerine bile müdahale edilebilir.

Bunları yaptıktan sonra son kontroller için File Document İnfo ‘dan bakabilirsiniz.
* RGB varmı
* Text varmı
* Fountain varmı
* Uniform varmı
* Yanlışlıkla Pantone renk varmı diye kontrol edebilirsiniz.

Bazende karışık çizimlerde Document Info'da RGB renk gözüküyor ama tasarımın içersinde bir türlü bulamazsanız
Tools ‘tan Object Data Manager e girip bu arada kalmış RGB modlu görselimizi kolayca bulabilirsiniz.

Bu anlatılanlar size karmaşık geldi değil mi?

PDF Oluşturmak Daha Kolaydır, Zaman Almaz ve Güvenilir Sonuç Verir!
bu karmaşadan kurtulmak ve onu oradan bunu şuradan uğraşmak yerine en kesin gönderim şekli sorunsuz ve acabasız PDF 'dir.
Bunu tavsiye ediyorum, PDF olarak gönderebilirsiniz çalışmalarınızı matbaaya, burada bir iki önemli noktayı dikkat etmeniz gerekir.
Corel diğer vektör programlarına nazaran PDF oluşturma ve açma konusundan daha başarılıdır.
Hiçbir renk kaybı olmadan, dilerseniz fontların tamamını konvertleyip, dilerseniz fontları konvertlemeden PDF belgesine gömebilirsiniz.
Görüntüleri dilerseniz downsample yapabilir ya da yapmadan da maksimum JPEG sıkıştırma uygulayarak baskıya gidecek şekilde dosya boyutunu küçülterek PDF oluşturabilirsiniz. PDF oluşturma ile ilgili renk ayarlarında Native ‘yi seçip renk profillerini kapatırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Çünkü ben yaşamıyorum.

Yukarıda anlatılanlar başlangıç basit bir kaç ipucu niteliğindedir.

**** bu veya buna benzer rehber bir kılavuz yardımıyla grafik tasarımının sorunsuz baskıya gönderilmesinde dikkat edilecek hususlar konusunda daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz...


Faydalı Olması Dileğiyle...
 

cut06

Üye
Kayıt
19 Temmuz 2010
Mesaj
11
Tepki
1
Murat abi ayzmış olduğun yazıyı okudum çok beğendim zaman ayırıp bilgini paylaştığın için teşekkür ederim. Pdf konusundaki çalışma prensibimiz aynı bende yaptığım tasarımlarda Örn, degrade,lens,fountain vs. bu tarz efeckler varsa bunları bitmap'a ceviriyorum ardından pdf yapıp filmciye gönderiyorum.
 

cut06

Üye
Kayıt
19 Temmuz 2010
Mesaj
11
Tepki
1
Murat abi "Output Color As" bölümündeki renk modunu ben CMYK yaptım senin dediğin gibi NATİV yapıp renk profilini kapatırsak spot veya cmyk renk modlarında herhang ibir sıkıntı yaşarmıyız acaba ? Çalılştığımız filmciyede sordum CMYK yapmamı söyledi birde sana sorayım :)
 
Kayıt
16 Eylül 2008
Mesaj
168
Tepki
26
CMYK yaparsan, dökümandaki Spot renk dışındaki tüm ren uzaylarını belirttiğin profile göre cmyk ya çevirir.
 

cut06

Üye
Kayıt
19 Temmuz 2010
Mesaj
11
Tepki
1
Kürşad abi CMYK yapmam normalmi yoksa NATİVE oalrak kalmasımı gerek mesajından anladığım spot ve cmyk renk paletleri haricinde çalışmada rgb vs. gibi renkler varsa onlar otomatik cmyk dönüşür
 
Kayıt
8 Mayıs 2009
Mesaj
148
Tepki
1
Murat bey, bu güzel ve sade anlatımınızdan dolayı teşekkür ediyorum, yaptığım tasarımı dijital baskıya gönderecem, PDF olarak kaydettim, yalnız, Native ayarı önüme gelmedi, bu menüye nerden ulaşabiliyoruz?, Native ayarı yapmadan direkt göndersem bir sorun çıkar mı?, çünkü, tasarımı ilk defa PDF olarak baskıya gönderecem, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@Seyit Tiken



digital baskı formatı için pdf değil, tiff doğru bir seçim olacaktır,
tiff oluşturmada en önemli unsur, ölçünüz 1/1 olacak yani cm. cinsinde
renk modu cmyk-32 bit seçeneği ile çözünürlük 72 dpi ve compression type ; LZW Compression
seçeneği ile göndereceğiniz çalışma digital baskı merkezinde direk riple baskıya alınacaktır,
tecrübe ile sabittir bu anlatımım, şimdiden kolay gelsin.



@kader_84


rica ederim, faydalı olması dileğiyle...
 
Yukarı Alt