Corel DRAW ‘da Tasarımı Yapıp, İşi Baskıya Gönderirken Dikkat Edilecek Bir Kaç İpucu

maaltay

Üye
Kayıt
23 Eylül 2009
Mesaj
12
Tepki
0
@Murat Vardar

Evet murat bey gayet açık bir şekilde anlatmış yalnız çözünürlük olarak 72 dpi olabilir ama ise küçük işlerde 100 dpi olursa kalite olarak daha iyi olacaktır. Örneğin 4 metre genişlik 2 metre yükseklikte 72 dpi uygundur bilakis 50 cm veya 100 cm gibi işlerde 100/120 dpi olursa kalite açısından iyi olur.

Saygılar
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Evet bahsettiğiniz gibi,
konu detaylandırıldıkça püf dediğimiz unsurlar çoğaltılabilir,
katkınız için teşekkürler.
 
Kayıt
16 Eylül 2008
Mesaj
168
Tepki
26
@Kürşad Çakır
Pratikte CMYK seçip göndermek mantıklı bir yol olacaktır. Fakat renk yönetimini bilmiyorsanız ve renk yönetim sistemini doğru kurmamışsanız CMYK seçmek baskı sonucunuzu kötü yönde etkileyebilir.

Burada önemli olan renk yönetim sistemini iyi bilmek ve PDF'i baskı için gönderdiğiniz firmanın film/ctp bölümünün renk yönetim sistemini doğru kurmuş olması. Eğer firma da renk yönetimi konusunda bilinçsiz ise sorunlardan kaçınmak imkansızlaşır. Bu durumda en iyisi renk yönetim sistemini sizin bilmeniz.
 

reymi

Üye
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
1
Tepki
0
Corel DRAW ‘da Tasarımı Yapıp, İşi Baskıya Gönderirken Dikkat Edilecek Bir Kaç İpucu

Tasarımınızı yaptınız bitirdiniz artık baskıya göndereceksiniz. İlk önce yazıları kıracaksınız (körvleme/convertleme) bunun anlamı yazıları çizime çevirmedir. İşi yolladığınız yerde font sorunu yaşamama açısından. Bunu yapmak için bütün gruplanmışları çözeceksiniz Ungroup All. Arkasından birer birer textleri/yazıları seçme yerine Edit -> Select All -> Text deyip ve Corel size bütün textleri seçer bir şeye dokunmadan Ctrl + Q basarsınız yada Arrange/Convert to Curves diyebilirsiniz. Ancak Powrclip içinde yazı kaldıysa bu işlem onları çevirmez. Powercliplerin içine girip ayrıca burada bulunan textleri de konvertlemeniz gerekmektedir.

Asıl dikkat edilecek hususlar şunlar.
* Fountainli alanlar yani ikili, üçlü veya daha fazla renk ile oluşturduğunuz alanlar, işte bunları baskıya gönderirken kesinlikle Bitmap 'e çevirin. Çünkü iş filme girdiğinde eğerki iş; filimci tarafından 180 derece filan çevrilirse iş hata verir, hata ise fountainin derecesinin aynı kalması. Yani iş ters döndürülüyor ama fountain yönü dönmüyor, eskisi gibi kalıyor. İşte bu büyük bir sorun CorelDRAW'ın büyük handikaplarından biri diyebiliriz, Sorun genelde versiyonlar arası yaşanmaktadır. Corel 12 de yaptığınız bir işi X5 'te açarsanız her zaman olmasa da degradelerin döndüğünü görebilme ihtimaliniz yüksek. Bitmap'e çevirmek bir çözüm olsa da PDF olarak göndermek çok daha mantıklıdır. En azından degradeleri bozmamış olursunuz.


Resmi Bitmap 'e çevirmek için;
Bitmaps -> Convert to Bitmaps burada genelde herkes 300 dpi çalışıyor ve bir problemde olmuyor tabii ki CMYK olacak. Bu da önemli. Resmin hangi renk modun da olduğunu anlamak zor değil bilirsiniz resimi seçin alt barda hangi mod ve dpi da olduğu bellidir.
***Bunun için Corel nimetlerinden RGB ‘yi CMYK ‘ya çeviren çevirme esnasında resim üzerindeki hiçbir effect yada özel işleminizi bozmadan resim moduna çeviren macro 'yuda kullanabilirsiniz ki ben size bunu tavsiye ediyorum, Yinede sorun yaşamamak için PDF olarak göndermek burada da devreye giriyor. Çünkü PDF yaparken downsampling ve cmyk dönüşümleri otomatik olarak yapılabiliyor.

* Uniform & Lens - Linear resimlerde veya nesnelerde şeffaflaştırma diye söyleyebileceğimiz efektler son derece tehlikeli bunlar cmyk 300 dpi olsa bile yine bunları şeffaf halde iken tekrar Bitmap 'e convertleyip olası bir sorunu engellemiş olursunuz. Bu uygulama yine üst paragraftaki gibi olacak. Burada da yine PDF diyeceğim çünkü düzgün bir PDF çıkardığınızda transparanlığı bozmanız gerekmez, ayrıca Bitmap'e çevirmeyip dosya boyutunu da artırmamış olursunuz. Böyle durumlarda PDF belgelerine bile müdahale edilebilir.

Bunları yaptıktan sonra son kontroller için File Document İnfo ‘dan bakabilirsiniz.
* RGB varmı
* Text varmı
* Fountain varmı
* Uniform varmı
* Yanlışlıkla Pantone renk varmı diye kontrol edebilirsiniz.

Bazende karışık çizimlerde Document Info'da RGB renk gözüküyor ama tasarımın içersinde bir türlü bulamazsanız
Tools ‘tan Object Data Manager e girip bu arada kalmış RGB modlu görselimizi kolayca bulabilirsiniz.

Bu anlatılanlar size karmaşık geldi değil mi?

PDF Oluşturmak Daha Kolaydır, Zaman Almaz ve Güvenilir Sonuç Verir!

bu karmaşadan kurtulmak ve onu oradan bunu şuradan uğraşmak yerine en kesin gönderim şekli sorunsuz ve acabasız PDF 'dir.
Bunu tavsiye ediyorum, PDF olarak gönderebilirsiniz çalışmalarınızı matbaaya, burada bir iki önemli noktayı dikkat etmeniz gerekir.
Corel diğer vektör programlarına nazaran PDF oluşturma ve açma konusundan daha başarılıdır.
Hiçbir renk kaybı olmadan, dilerseniz fontların tamamını konvertleyip, dilerseniz fontları konvertlemeden PDF belgesine gömebilirsiniz.
Görüntüleri dilerseniz downsample yapabilir ya da yapmadan da maksimum JPEG sıkıştırma uygulayarak baskıya gidecek şekilde dosya boyutunu küçülterek PDF oluşturabilirsiniz. PDF oluşturma ile ilgili renk ayarlarında Native ‘yi seçip renk profillerini kapatırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Çünkü ben yaşamıyorum.

Yukarıda anlatılanlar başlangıç basit bir kaç ipucu niteliğindedir.

**** bu veya buna benzer rehber bir kılavuz yardımıyla grafik tasarımının sorunsuz baskıya gönderilmesinde dikkat edilecek hususlar konusunda daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz...


Faydalı Olması Dileğiyle...

Öncelikle bililendirmeleriniz için teşekkür ederim. Son derece faydalı oldu.
Matbaaya çalışma yolladığımda arka plan resmini CMYK olarak göndermemi istediler. Cmyk ya çevirince de renk koyulaşıyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?
Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Yukarı Alt