Dreamweaver'da Ana Menüler ve Açıklamaları

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
FILE MENÜSÜ
Dreamweaver´ın kayıt, yeni çalışma sayfası yaratma, var olan çalışmayı çağırmada kullanacağımız komutlar, File menüsü altında bizlere sunulmuş olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki File menüsü altında sadece bu seçenekler mevcut değil. Bütün bunların dışında sayfalarınıza başka çalışmalardan eklentiler ihraç edebilmeniz için Import seçeneği de var. Ayrıca sayfalarınızın çeşitli Browser´larda nasıl görüneceğini merak ediyorsanız, File menüsü altından çeşitli Browser´larda sayfalarınızın nasıl göründüğünü test edebilme imkanınız da var. Üzerinde işlem yaptığınız son çalışmalara kısayollar da File menüsü altında yerini almış. Böylece çalışmalarınıza kısa yoldan ulaşma lüksüne de sahip olmuş oluyorsunuz.

EDIT MENÜSÜ
Edit menüsü hemen hemen her programda var olduğu için, bu seçenek klasikleşmiş. Yani cut/copy/paste işlemlerini bu kısım aracılığıyla yürütüyoruz. Ama diğer programlardan farklı olarak Dreamweaver´ın edit menüsünün geniş olduğu da göze çarpan diğer bir etken. Select All, Find gibi komutlar da Edit menüsü altında yerlerini almışlar. Özellikle Find yani, Bul komutu oldukça kapsamlı. Bu komut sayesinde sayfalarınızdaki, en ufak bir şeyi dahi olsa gözden kaçırmayacaksınız. Keyboard Shortcuts menüsünde de programı kullanırken işiniz yarayacak olan ve seri bir şekilde işlem yapmanızı sağlayacak olan kısayol tuşlarının bir listesini bulabilirsiniz.

VIEW MENÜSÜ
Programın View menüsü gayet kapsamlı. Bu menüyü kullanarak Dreamweaver´ın görünüşünü kendi isteğinize göre özelleştirebilirsiniz. İster sayfanızın kaynak kodunu görüntüleyin, ister normal bölümünü ya da ikisini de birlikte görüntüleyin. Orası sizin zevkinize kalmış. Çalışmalarınızda kullanacağınız çeşitli eklentilerin de görünüş ayarlamalarını bu kısım altından yönetebiliyorsunuz. Mesela çalışmanızda tablo kullandınız diyelim. Tablonun kullanıldığı alanın, vurgulanması veya normal kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu seçeneklerden ayrı olarak "Hide Panels" seçeneğini kullanarak bütün aktif menü pencerelerinin kapanmasını veya "Show Panels" seçeneğini kullanarak görünmesini sağlayabilirsiniz.

INSERT MENÜSÜ
Insert yani ekle menüsüyle çalışmalarınıza çeşitli eklentiler eklemenize imkan sağlanmış. Menünün gayet kapsamlı olması dikkat çeken diğer bir unsur olarak göze çarpıyor. Çalışmanıza eklemek istediğiniz veya isteyebileceğiniz bütün seçenekleri Insert menüsü altında bulabilir ve kolayca sayfalarınıza eklentiler yapabilirsiniz. Mesela en basitinden Images seçeneğini kullanarak, oluşturmuş olduğunuz sayfaya bir grafik dosyasını adapte edebilirsiniz. Tabii ki Insert menüsü sadece Images seçeneği ile sınırlı kalmıyor. Kullanıcıya çok geniş bir yelpaze üzerinden yardımcı oluyor. Flash ve ActiveX eklentileri, tablolar, form, form objeleri, frame seçeneği, meta tag düzenleyiciler gibi bir çok önemli unsuru kolay bir şekilde kullanmanıza ortam sağlanmış. Bu özellikleri nasıl kullanacağımıza, yazımızın ileriki bölümünde değineceğiz.

MODIFY MENÜSÜ
Modify menüsü programın diğer bir önemli seçeneği olarak yerini alıyor. Bu kısımdan tamamen üzerinde çalışma yaptığınız sayfanın, hemen hemen bütün özelliklerini kontrol etmemize imkan sağlanmış. "Page Properties" gerçekten de kullanıcıya istemediği kadar özelliği bir arada sunuyor ve bu özellik de programın hanesine hemen bir artı puan yazıyor. Geniş kapsamlı olan Page Properties bölümünden sayfa başlığı, arkaplan rengi, aktif ve pasif link renkleri ve bir dizi önemli ayarlamalarınızı yapabilirsiniz. Tabii ki bu menü bunlarla sınırlı değil, background image, sayfanızın dil seçeneği gibi çok önemli ayarlamaları da bu menü altından gerçekleştiriyoruz. Modify menüsü altında Page Properties seçeneği haricinde diğer önemli ayarlamaların yapılabileceği ana bileşenler de mevcut. Eğer kullandıysanız sayfalarınızın frame ayarlamaları, tablo ve link seçenekleri hepsi Modify menüsü altında kullanlmayı bekliyor.

TEXT MENÜSÜ
Text menüsü de diğer HTML editörlerine göre oldukça kapsamlı. Bu menüyü kullanarak sayfalarımızda kullandığımız textlerin (metin) tipini, boyutunu, rengini değiştirebiliyoruz. Ayrıca her programda mevcut olmayan CSS Styles´ın bu menü altında bulunması, programın diğer bir artı özelliği. Programı daha önce kullandıysanız bilirsiniz. Dreamweaver yazı tipleri genellikle iki yada üç fontun karışımı olarak bizlere sunulur. Eğer siz kendi belirlediğiniz bir fontun programda yer almasını ve dolayısıyla tek bir font kullanmak istiyorsanız Font menüsünün alt seçeneği olan "Edit Font List" penceresine uğramanızda yarar var diyoruz. Çünkü bu pencere altında bütün font ayarlamalarını yapabiliyoruz.

COMMANDS MENÜSÜ
Hemen hemen bütün Macromedia ürünlerinde bulunan bu menüyü kullanarak, programa kendi ayarlamalarımızı kaydedebiliyoruz. Ne olabilir bu ayarlamalar? Mesela siz çalışmanızda sadece belirlediğiniz pencerelerin açık olmasını istiyor ve muhtemel karışıklıklardan sıkılıyorsunuz. "Bu menünün ne işi var burda?" diyeceğinize Command menüsünü kullanarak çalışmanızda kullanacağınız pencerelerin hep sizin belirlemiş olduğunuz ayarlarlarda açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede her zaman aynı ayarlamaları yapmış olmanın sıkıntısından kurtulmuş olacaksınız. "Start Recording" e tıklayıp kayıt işlemini başlatabilirsiniz.,

SITE MENÜSÜ
Bu menü altında yapmış olduğunuz sitelerin veya çalışmalarınızın haritasını çıkarma olanağına sahibiz. Mesela çalışmalarımızın herhangi bir sayfasının görünüşünü, dosya boyutunu, hangi klasörde olduğunu ve bunun gibi istatistiksel bilgileri bu bölümden edinebiliriz. Hangi dosya hangisiyle bağlantılı gibi bilgileri öğrenmek istiyorsanız Site Map bölümüne uğrayabilirsiniz.

WINDOW MENÜSÜ
Aktif ve pasif pencereleri belirlemenizi sağlayacak kısım. Bunun dışında başka bir özelliği yok.

HELP MENÜSÜ
Programın yardım menüsü. Macromedia gerçektende çok başarılı yardım dökümanları hazırlamış. Hemen hemen aradığınız her şeyi içerisinde barındırıyor. Search sistemi ile aradığınız bilgiye kolay yoldan da ulaşabiliyorsunuz.
 
Yukarı Alt