DUR demenin zamanı gelmedi mi?

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
-Buradan renk paletini görürsün. İçinden istediğin rengi alırsın veya sen isteğin rengi oluşturursun. Burada ise dikdörtgen çizim aracı vardır. Buradan ise daire veya elips çizebilirsin. Buradan çizdiğin şeklin içini şöyle boyarsın. Buradan yazı yazarsın, şuradan yazdığını silersin, buradan yazıyı büyütür, şuradan küçültürsün.

-Hocam biz bunları öğrenince grafik tasarım yapabilecek miyiz?
-Tasarım yapmak senin yeteneğine kalmış. Biz burada programları nasıl kullanacağınızı gösteriyoruz.

-Peki hocam biz burada tasarım yapmayı öğrenmeyeceksek neden kursun adı Grafik Tasarım Kursu? Neden Grafik Tasarım Programları Kursu değil?
-Bilmem şimdiye kadar kimse buna dikkat çekmediği için olabilir.

EVET, ARTIK BU YANLIŞLIĞA DUR DEMENİN ZAMANI GELDİ!
TASARIM EĞİTİMİ VERMEYİP, PROGRAM EĞİTİMİ VEREN DERSHANE ve KURSLARIN İÇERİĞİNDE YER ALAN GRAFİK TASARIM KURSLARI İFADESİNİN GRAFİK TASARIM PROGRAMLARI KURSLARI OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA GRAFİKERLER.ORG ÖDÜLLÜ AFİŞ YARIŞMASI DÜZENLEYECEK.

Sizce DUR demenin zamanı gelmedi mi?
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
Geldi de geçiyor bile. :)
Kesinlikle katılıyorum.
Eğer bu kurslarda öğretilenlerle ve hatta bazı kursların iddia ettiği gibi "1 ayda" grafiker olunuyorsa aslında kurslara gerek yok. Grafik programları içerisinde bulunan "kullanım kılavuzları"nı okuyan herkes zaten grafiker olabilir. :)
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Naçizane fikrim ödüle bile gerek olmadığı yönünde. Binlerce kişi bu derdin içinde. Farkedip de susanlar, sesini çıkarıp da önemsenmeyenler ve farketmeyip tuzağa düşen bir dolu insan...

Katılımın ve etkisinin büyük olmasını diliyorum.

Teşekkürler.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Bir öğrencim anlattı;

Geçen yıl Grafik Tasarım dersinde hocanın birine sormuş; hocam vektörel bir programda kalın, etli bir yazının içine bir resim veya fotoğrafı nasıl gömeriz? O kelimenin komple resimden oluşmasını istiyorum, bunu yapmak mümkün müdür?

Okula sınavla girmiş, Yüksek lisans sahibi, yetenekli grafik hocası demiş ki;
Elbette mümkündür, ama programı inceleyip nereden, nasıl yapılıyor, bunu bulmak lazım. Ben inceleyip size söylerim.

4 ay geçmiş, hocadan tık yok. Öğrenci o okuldan çıkmış başka okula kayıtını aldırmış. Bana bu hikayeyi anlattı. Okul değiştirmeseymiş bana bunu anlatacak cesareti olmazmış, çünkü bana bunu anlattı diye sınıfta bırakılabilirmiş.

Öğrenci istiyormuş ki, bir TURİZM afiş yapacak ve afişin başlığı da BODRUM olacak. BODRUM kelimesinin içine BODRUM beldesinin TURİSTİK resmini gömmek istiyor. İşte bunu Grafik TASARIM DERSİNDE, GRAFİK TASARIM HOCASI yapamamış.

Böyle yüksek lisanslı yüksek grafiker hocaları ne yapmak lazım?

Bir kız öğrenci anlattı; kız vektörel bir tasarım yaparken yazıyı konvert etmiş, edince yazı boncuk boncuk noktalı bir hal almış. Hocam nedir bu, yazı niye benek benek oldu, bunu nasıl gidericez? demiş. Hoca; Bir bakayım, programı kurcalıyalım belki düzelir demiş. Hoca bunu bir bozukluk sanmış. Kurcalamış, düzeltememiş. Yüzü de kızarmamış, konuyu değiştirmiş...

Bu hocalar tasarım da bilmiyor, program da... Grafik eğitimi diye karakalem resim çizdirmekten başla işe yaramıyorlar. Ortaya bir saksı koyup onun resmini ilk okulda da yaptırıyorlar.

Ortaya bir saksı koyup onun resmini ilk okulda da yaptırıyorlar. Şu anda üniversite ve meslek liselerinde her 100 grafik öğrencisinden 85 i sırf bu nedenlerle grafikerlik öğrenemiyoruz, piyasada ne yapacağız diyerek kan ağlıyorlar. Hocalar ise hiç umursamadan master ve doktora yapıp yükselmeye devam ediyorlar. Eğitim böyle olunca elbette dersaneler 2 ayda grafiker yetiştiriyoruz deme cesaretini buluyorlar.

Şu dershanelerin Tasarım eğitimi vermeden Grafiker yetiştirme iddialarını konu olan AFİŞ yarışmasını yaptıktan ve inşallah gereken sonuca ulaştıktan sonra, sıradaki konu;

Üniversite ve yüksek okullarda, meslek liselerinde GRAFİK ÖĞRENCİLERİNİN, Gerçek Grafik Eğitimi alamadıklarını konu edinen;

GERÇEK GRAFİK EĞİTİMİ İSTİYORUZ! PİYASADA MAHÇUP OLMAK İSTEMİYORUZ! konulu bir yarışma düzenlemek ve bu hususta KAMUOYU OLUŞTURMAK'tır.

Grafikerler.org; buna da öncülük edecek niteliğe ve niceliğe sahip bir kuruluştur.

Grafikerlik mesleğinin EĞİTİM sorunlarına ilginizin ve duyarlılığınızın devamını dilerim.
 

peronaes

Üye
Kayıt
15 Aralık 2011
Mesaj
2
Tepki
0
selam arkadaşlar ben yeni üye oldum buraya bende bu konuda sıkıntı çektim ve mağdur oldum bana 3750tl karşılığı 6 ay boyunca grafik tasarımcısı ve desinatör olacağımı söylediler ancak hiç de öyle olmadı mağdur olan ben oldum ve şu an en basitinden güzel bir kartvizit bile tasarlayamam kendimi nasıl geliştirebilirim?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@peronaes

Bunun gibi sorunlara DUR demek için GERÇEK GRAFİK EĞİTİMİNİ verecek yerlerin açılması lazım.

Bunun için sanal alemde ve internette adı GRAFİK TASARIM OKULU olan web sitelerinin gerçek alemde GERÇEK GRAFİK TASARIMI VERECEK, Gerçek Grafik Tasarım Okulları AÇMASI LAZIM.
 

Funda

E=mc²
Kayıt
31 Mart 2010
Mesaj
330
Tepki
9
Yada hali hazırda, bu işi gerçekten iyi yapan kurumların kendi seslerini daha iyi duyurmak adına hummalı bir çalışmaya başlaması lazım...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Funda Arıcı
Funda hanım,
"Hali hazırda bu işi iyi yapan kurumlar" derken, dershaneleri mi yoksa web sitelerini mi kastediyorsunuz? "Kurum" kelimesini ne anlamda kullandınız?
 

Funda

E=mc²
Kayıt
31 Mart 2010
Mesaj
330
Tepki
9
Dershaneler okullar aslında burada belirtmek istediğim..Basit bir örnek vermek istiyorum affınıza sığınarak..Geçenlerde üyelerimizden birisi bu konuda eğitim almak istediğini, ancak en iyisinin neresi olduğuna dair bir fikrinin olmadığını ve bu konuda önerilere ihtiyacı olduğunu belirtmiş..Bir süre bekledim nasıl cevaplar gelecek diye..Bir tek cevap gelmişti oda olumsuz ve gereksiz bir yönlendirmeydi..Ben de sizin bu konuda ki hassasiyetinizi bildiğim, çalışmalarınızı beğenerek izlediğim ve her ne kadar sizinle tanışma şerefine nail olamasamda "GERÇEK GRAFİK TASARIM EĞİTİMİ" veriyor oluşunuza olan inancım ve sempatim ile sitenize ait linki paylaştım...Bilemiyorum bu konuda sevgili arkadaşımız ne derece eyleme dönüştürme niyetindedir isteklerini..Ancak dikkatimi çeken detay yeterince "bilinmiyor - fark edilmiyor - seçilmiyor- araştırılmıyor " yada adı hangi eksiklik ise o olmuyor oluşu mudur ki , burada bunca konuşmalara rağmen böyle arayışlar ve yine öyle cevaplar ile ortada bir iletişimsizliktir sürer gider...Bunun içindir dedim ki "SESLERİNİ DUYURMAK ADINA HUMMALI BİR ÇALIŞMA" bunu söylerkende hemen şunu belirtmeliyim, ben bu anlamda herhangi bir arayış içerindeyken fark etmedim sizi..Burada yazdıklarınız, sizi tanımak ve "GRAFİKER - GRAFİK TASARIM - EĞİTİM" gibi insan üstü çabalarınızla olmuştur..

saygılarımla...


https://www.grafikerler.org/grafik-tasarim-egitimi-soru-ve-sorunlar/32645-web-grafik-egitimi.html
 
Yukarı Alt