DUR demenin zamanı gelmedi mi?

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
5-6 sene önce illustrator ve Indesign bilgimi ilerletmek için Ankarada bir kursa gitmiştim. Dersanedeki kursun ismi masaüstü yayımcılık eğitimiydi. Hoş ben durumun farkındaydım ama böyle bilinçli bir yerde birşeyler öğrenmek hoşuma gitmişti. İnsan en azından ne öğrettiğini bilmeli. Sanırım gerçekte olması gereken buydu.

Kurs hocamızda buradan çıkınca grafiker oldum demeyin gülerler size demişti yeni arkadaşlara. Ardından da burada size sadece temel program ve baskı/matbaa bilgi veriyoruz demişti.

Tüm kurslar böyle olsa problem yok.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@GürhanErkal

Sevgili Gürhan Erkal'a katılıyorum.

Elmayı elma diye, armutu armut diye satarlarsa sorun yok. Ama muz diye hıyar satarlarsa "tüketici kandırılıyor" demektir.

Bir grafiker olarak değil, aslında "bir tüketici olarak" bunun farkına varmalı ve "farkına varamayanları" uyarmalıyız.

Dersanelerin reklamlarında "tasarım" kelimesi geçiyorsa, "tasarım" öğretmelidir. Aksi halde hakkında tüketiciyi aldatmaktan dava açılmalı ve "tasarım" kelimesi ya kaldırılmalı ya da yanına "programları" kelimesi eklenmelidir.

Grafikerler.org, en bilge forumdur. Bilge forumun bilge üyeleri, bu aldatmacaya dikkat çekecek güçtedir.

"Hummalı faaliyet" yapmak, böyle (afiş yarışması gibi) dikkat çekici BİLGECE etkinlikler yapmaktır. Yoksa oturduğun yerde iyi tasarım yapmak hummalı faaliyet değildir.
 

graphfield

Üye
Kayıt
24 Ocak 2012
Mesaj
1
Tepki
0
Öncelikle herkese merhabalar aranıza yeni katıldım. Umarım çok kıymetli tecrübelerinizi benimle paylaşırsınız. Bu afiş yarışmasına katılmayı düşünüyorum. Kesin katılıp katılmayacağımda biraz şartlara bağlı açıkcası. Katılım serbest mi yoksa kendini belli derecede kanıtlamış grafikerler mi katılabilecek yoksa işin uzmanlarımı bizi temsil edecek bilmediğim için balıklama atlamak istemedim.
Saygılar...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@graphfield

Merhaba,
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
Yarışma tarihi ve şartları henüz netleşmedi fakat bir forum olarak her üyeye eşit şans tanıyoruz. Sonuçta uzman kişiler de bir yerden başlayarak uzmanlaştılar. Tarih netleştiği zaman herhangi bir sınırlama olmadan katılabilirsiniz.
 

tihs

Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
10
Tepki
0
Yazılanları hızlıca okumaya çalıştım ve bana kalırsa ki kalmaz büyük ihtimalle, grafik tasarım kursu diye bir şey olması saçmalık. Bence bunun için okul olması da kişiye tasarım anlamında olağanüstü meziyetler katmıyor. Ben fizikçiyim, fiziği seviyorum. Zamanında güzel sanatlar okuyup birşey olabileceğimi bilsem, güzel sanatlar da okuyabilirdim lisede ve üniversitede. Ancak bu konuda önümde bir örnek yoktu ve bende diğer bir sevdiğim bölüm olan fiziğe yöneldim. Ken Robinson'ın bir sözü vardır, "Okul yaratıcılığı öldürür." Ben buna inanıyorum. Program öğrenmek işin kolay kısmı. Zaten birşeyi seviyorsan ona ulaşabilmek için gerekenleri de yaparsın.

Ben şimdi yüksek lisans yapıyorum ancak, bir yandan da flash ile animasyon yada illustrator ile çizimler yapmayı da çok seviyorum. Bunun için hiç bir kursa gitmedim, kardeşim web tasarım kursuna gidiyordu, bir dersine katıldım ve gördüm ki benim uğraşıp öğrendiklerimi orada hoca öğrencileri gerizekalı yerine koyarak öğretiyordu. Aslında oradaki arkadaşlar içinde zaman kaybıydı o kurs. Ama dur deme zamanı geldi mi derseniz, bence de geldi ancak bu konuda yapabilecek birşey olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar hayatlarında herşeyi kursta öğrenebileceklerini herşeyi önlerine kurslarda konulacağını düşündükçe bu durum için yapılabilecek bir şey yok demektir.

Grafiker olmak ile ilgili bir kaç yazıyı daha okumuştum bu forumda onun içinde bir şeyler demek istiyorum. İnternette dolaşan bazı fotoğraflar, dağınık, göze iğrenç gelen bazı "çalışmalar" gördükçe benim bile midem bulanıyor üzülüyorum. Bildiği şeyler fotoğrafa ışıldıyor gibi gözüksün diye konulan yıldızlardan, yazı yazıp kabartmaktan fazla olmayan insanların grafik tasarımcı diye ortada dolaşınca bu işe dur demenin zamanı gelmemiş demektir.

Tabii bu durumun en büyük zarar verdiği kesim ise bu iş için en azından 4 yıl üniversite eğitimi görmüş insanlar, bu da bir gerçek...

Ancak bu durumu da bir avantaj olarak görmek lazım. Sonuçta piyasa sizin üst mesajlarda belirttiğiniz insanlar ile dolu. Daha fazlası iseniz farkınızı göstermekte çok zor olmamalı. Zaten bu işte iyi olmak için program bilmek değil, yaratıcı fikirlere sahip olmak önemli.

Bu arada kendime grafiker falan demiyorum bunu da belirtmek isterim. Konunun dışına taşmış olabilirim, çok üzgünüm. Cevap verecek olan olursa tihs olarak değilde, Gökhan olarak hitap edilirse sevinirim :)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@tihs

Aslında bence durumun "kurs" kelimesi ile ilgisi yok. Tasarım kursu olmaz dersek ve bu mantıkla bakarsak ozaman tüm kursları kaldırmamız gerekir. Resim kursu, yabancı dil kursu vs vs...
Burada sorgulanması gereken kurslarda verilen eğitimin düzeyi ve kalitesi. Kurslar olsun elbette ama ne vaadediliyorsa o verilsin. yetersiz tasarım yapan bir grafikere dur demekle o grafiker duracak mentaliteye sahip olsa zaten kendine grafiker demez. Ve asla durmaz, bildiğini okumaya devam eder. Asıl olması gereken, biçki dikiş kursundan resim kursuna, yabancı dil kursundan grafik kursuna kadar her kursun denetiminin yapılmasıdır. Tıpkı turistik otellere yapılan denetim sonucu o oteller yıldız alıyor veya kategorilere ayrılıyor ise, bu kurslar da bu tarz bir denetime tabii tutulmalıdır. Grafik tasarım kursu olsun. Fakat grafik tasarım eğitimi versin. Ehliyetsiz bir sürücü trafiğe çıktıktan sonra iş işten geçmiş demektir. Ona dur deseniz bile kaçmak isterken ya bariyere çarpar, ya bir insana, ya da duvara. Onu doğru eğiterek trafiğe çıkartmak gerekir.
"Okul yaratıcılığı öldürür"lafına da katılmadığımı belirtmek isterim. Aksine okul sorgulama ve araştırma güdümüzü geliştirir. Eğer öğretilen fikirlere kısmen de olsa katılmıyor isek, anti fikir üretmemiz için gereken ortamı sağlar okullar. Öğretilen derslerin basmakalıp olduğunu düşünürüz bazen. Ve alternatif düşünceler/fikirler üretiriz. Bu yaratıcılığı tetikler. Beyazın ne olduğunu bilmeden beyaz ile siyahı kıyaslayamayız.
 

tihs

Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
10
Tepki
0
Haklısınız. Ancak unutmamak gerek ki hiçbir resim kursu öğrenciye ressam olma garantisi vermez. Grafik tasarım kursları da bu durumda isimlerini değiştirmek zorundadır o halde. Bir takım kurumların denetimine girmelidirler. Keşke dediğiniz gibi bir eğitim olsa bu kurslarda, ancak sadece adobe photoshop, flash'ta dandik bir banner yapımı, illustrator'da iki daire çiz yanında bir kare sonra da bunları pathfinder ile değişik kombinasyonlar yaptırıp paralara konmak varken çoğu kursun bunu kabul etmek istemeyeceği de çok açık... Bu konuda devletimiz bilim adamına yaptığının benzerini de sanatçıya da yapıyor ve kendi haline bırakıyor işte.

Okulun yaratıcılığı öldürmesi üzerine düşüncelerinize de katılıyorum. Ancak sınıf geçmek için hocanın eline bakan bir sistemde değil. Einstein klasik mekanikte hatalar görmüştü. Onu rahatsız ediyordu. Bu konuda hocaları ile ve dersleri ile arasında sorunlar vardı ki Görelilik Teorisini geliştirdi. Okuldan ayrıldıktan sonra patent veren bir kurumda çalışıyordu Görelilik Teorisini geliştirdiğinde. Bunu İstanbul'da düşünecek olursak, sıradan bir insanın makale yayınlaması zaten çok zor, üstüne bir de dikkat çekmesi daha da zor olacaktır. Ülkemizde binlerce öğrenciye de düşünmekten daha çok ezberlemek öğretildiğine göre, yaratıcılığı engellediğini düşünüyorum. Tabii karşılaştığınız öğretmen ile okul ile insanlar ile ilgili olarakta değişebilir.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@tihs
Aynı şeyden bahsediyoruz ama farklı açılardan bakıyoruz :)
Ben diyorum ki, grafik tasarım kursu, (Gerçek) grafik tasarım dersi verdiği sürece neden ismini değiştirsin? Eğer grafiker olma garantisi veriyor ise ona göre eğitim versin. yazdıklarımı tekrar okursanız daha iyi anlayacaksınız. Kurs ismi neyi vaadediyorsa onu versin. Vermiyor ise denetlensin ve ona göre bir isim alsın.
yeterli eğitim vermiyor ise zaten grafik tasarım kursu değildir. Eğer bu ismi haketmiş ise isminin değişmesine gerek yoktur.
Sanırım şimdi daha net anlaşılmıştır.
 

tihs

Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
10
Tepki
0
Aslında bende size aksi bir görüş belirtmek istememiştim. Katılıyorum yani. :)
 
Yukarı Alt