FOTOĞRAF ve GRAFİKER

Ömer Ayar

Üye
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
168
Tepki
15
evet faruk bey birleşmelidir diyorsunuz grafikerler katılmıyor değilim yalnız birleşme dediğiniz nasıl yapsamda nasıl etsemde onun bunun ekmeğine el sürsemle olmaz bu birleşme ve bu dünya bu halde iken bu birleşme sağlıklı olmaz siz her ne kadar temiz kalbinizle yaklaşsanız bile arada çekirgeler olacaktır buda birleşmenin dağılmasına hatta paçalanmasına neden olur bu kaçınılmazdır. Ne ederseniz edin bu bir düzendir böyle gelmemiş ama böyle gidiyor. İşini emek sarfeterek bişiyler yapmaya çalışanla arada kaynayan kurtlar çakallar bir olmaz sen ne kadar iyi olursan ol senin iyi olman para etmiyor bu devirde meslek ölmüş bir tık iki tık tamam bu iş şimdi herkesin bilgisayarında proğram var ne gerek var para vermeye tasarıma diyor müşteriler nedennn? arada olan çakallar yüzünden olmasıın :) saygılarımla Ömer AYAR

Not: Faruk bey sizle yazışmak güzel şu işlerimi bi hafifleteyim peşinizdeyim bilginiz olsun :)
 
Kayıt
17 Ekim 2008
Mesaj
15
Tepki
0
Sayın Faruk bey kesinlikle haklısınız. herşey çekimde biter fotoğrafçı açıyı,ışıgı,görselligi yakaladıgı sürece sarun yoktur yani herşey çekimle başlar benim fikrim siyah fon olsa daha hoş olurdu....
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Ömer Ayar

Çakallar zaten birlik istemiyor.
Onlar aslanların yiyeceğini çalıyor. Çakallar ve sırtlanlar it sürüsü gibi çoğaldığından artık aslanlara av kalmamıştır. Kısıtlı sayıdaki avlardan birini şans eseri iki aslan yakalıyor, tam yiyecek iken etrafını sırtlan sürüsü sarıyor. İkisini üçünü kovalıyorlar ama hepsiyle baş edemeyip, avlarını sırtlanlara terkediyorlar. Hadise budur.

Aslanlar aslanlarla, sırtlanlar sırtlanlarla, çakallar çakallarla birlik olmalı. HEPSİNİN AV SAHASI AYRI OLMALI, kim aslan kim değil belli olmalı!

Şimdiki durum aslan postuna bürünmüş bir sürü sırtlan ve çakalın kendilerini aslan diye yutturmasıdır. Benim mücadelem bu duruma son vermek içindir.

Ne yazık ki, sistem de aslan yerine sırtlan ve çakal üretmektedir.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
merhabalar,
Bu konu, hâlâ gündemde ise ben de birşeyler söylemek isterim.
Bir kampanyada fotoğraf özellikle ve ağırlıklı olarak kullanılacaksa, grafik tasarımcılar fotoğrafı da tasarlamak zorundadırlar. Fotoğrafı doyurmak için, fotoğrafçıya mutlaka taslak göndermelisiniz. Hatta mutlaka çekimde bulunmalısınız. Fotoğraf çekildikten sonra ve bilgisayarın başına geçip işi uygulamaya başladığınızda artık herşey bitmiş olmalıdır. Bu vakitten sonra yahu ışık kötü gelmiş, dinamik ya da statik fotoğraf, derinlik, renk, ışık falan filan söylemeniz, bir çeşik abes ile iştigaldir. Bu sizin işiniz değil ki! İyi bir fotoğraf için zaten iyi fotoğrafçılarla, kendini kanıtlamış fotoğrafçılarla çalışmak zorundasınız. Bundan da öte iyi bir sonuç almak için sizin fotoğraf çekiminden anlamanız gerekmez. (Fotoğraftan anlamak başka mevzu). Mutlaka fotoğrafçı ile anlaşılır bir dil yakalamanız gerekir. Derdinizi iyi ifade etmelisiniz. Burada fotoğrafçıların avukatlığını yapmıyorum. Ama pekçok kötü işin arkasında konuyu iyi ifade edememek olduğuna kendim şahit olmuşumdur. Tasarımcı, fotoğrafı kafasında çekmiş olmalı, bunu taslak olarak fotoğrafçıya iyi bir şekilde anlatmalı. Hâlâ kötü bir fotoğraf ortada ise zaten çekime katıldıysanız, daha çekim sırasında fotoğrafçının notunu vermişsinizdir.
Bir diğer konu, "sen çek, gerisini biz photoshop'ta hallederiz" lafıdır. Böyle bir şey asla olmamalı. İyi bir fotoğrafın, PS'ye ihtiyacı yoktur. Eğer dekupaj yapılacak ise, arkaya gelecek olan fonu, fotoğrafçının mutlaka bilmesi, hatta görmesi gerekir. Mümkün ise, asla dekupaj yapmamalı, fona koyacağınız görüntüyü fotoğrafçıya vererek, görüntüyü fona aktarmasını fotoğrafçıya bırakın. O, bunu dekupaj yapmadan fona aktaracak teknikleri bilir.(ya da bilmesi gerekir.) Ne kadar başarılı dekupaj yaparsanız yapın, doğal fonun yerini hiçbir dekupaj tutmaz. Dekupajın çok kötü örneklerini, ilanlarda, bilboardlarda vs. gülerek görmekteyiz. Özellikle mankenli çekimlerde, fotoğraf ya da kataloğun öyküsü(senaryosu) tasarlanmadan mankenleri çekime gönderip gelen fotoğraflarda kıvırcık saçlı kızların saçlarıyla saatler günler kaybeden grafikerler çoktur. Bence bunların kayıplarını hesabını fotoğrafçıdan sormak değil, grafikerin maaşından keserek sorulmalıdır. Bu kesinlikle bir grafiker hatasıdır.
Durum bu şekilde (biraz acımasızca oldu ama...) anlaşılır ise, grafikerin fotoğraf nasıl çekilir, ışık nasıl düzenlenir, leke nasıl oluşturulur, ya da diğer fotoğrafçılık tekniklerini öğrenmek için zaman kaybetmesi önlenir. Sadece fotğrafçıya derdinizi iyi anlatın, mutlaka taslak götürün, mümkünse çekimde bulunun, çekimlerde ekranda görmek yanında mutlaka bir baskı çıkışı da edinin. (Unutmayın, bütün ekran görüntüleri rgb, baskılar ise en az cmykdır. Kaldı ki baskılar bile çıkıştan çıkışa, matbaadan matbaaya, mürekkepten mürekkebe değişir. Bu da uzun ve acıklı bir başka konudur.)
Herkese bol başarı ve kazançlar.
 

inci_grafi

Üye
Kayıt
11 Şubat 2011
Mesaj
31
Tepki
1
çok teşekkürler...

Merhabalar yorumlardan anladığum kadarıyla piyasada yüksek eğitim almış veya çekirdekten yetişmiş fotoğrafçı veya grafikerlere karşı sermayenin çıkarı amacı ile üretmiş olduğu kalifiyesiz yani işin teknik kısmı ile emeğini iş gücünü satan çalışanlar. Burda yaklaşımıım sorunun tamamen mevcut sistemle ilgili olduğudur.Sistem Başlı başına bozuk ve hatalı adaletsiz olduğu için çalışma alanındaki eşitsizlikler meydana gelmektedir. Toplumun tamamı eşit eğitim hakkına sahip olsaydı bugün bu konular da yorum yapılmayacak toplunun bilgi,beceri, eğitimi yüksek seviyede olacaktı. Burada sorgulanması gereken sistemdir.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@inci_grafi

Çok doğru ve yerinde tespit. Katılıyorum ve ekliyorum; sistemden beslenenler sistemi değiştirmek veya düzeltmek istemezler.
 

Ozan ERCAN

Üye
Kayıt
25 Nisan 2011
Mesaj
43
Tepki
0
Grafik tasarım ögrencisiyim ve bir firmada grafiker olarak çalışıyorum aynen dediginiz gibi sistemden beslenen bir çok insan mevcut malesef :/
çalıştıgım firmada 3 kişi üniversite okuyoruz ki firmada 20 küsür grafiker var çogu kart , broşür veya katalogdan başka bişey anlamaz :/ ne yazıkki bu böyle ama bu sistemi düzeltmek için herşeyi yaparım. artık sizinde dedigniz gibi el ele vermenin tam zamanı.
 
Yukarı Alt