Freelance Grafik Tasarım Fiyat Listesi

f2dizayn

Üye
Kayıt
15 Kasım 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Piyasada 2 gestetner bir maşalı atıp matbaacı olduğunu zanneden yamyamlar varken bu fiyatları grafiker olarak sunacağımız kişilerin sağ kroşelerine dikkat etmek lazım.Çünkü Abiiiiiiii! biz tasarımıda yaparız diyen bu yamyam takımı görselleri bulmak için bile kafa yormayıp direk googleden 72 dpı imajları alıp serpiştir yapıştır uydur mantığıyla tasarmıcı oluveriyolar.Yazıkki bu kişilerle aynı potaya konulup pazarlık yapmaya çalışan memfii müşterilerde çoğunlukta
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Nec


Sayın Nec tekrar teşekkürler,
1-Alıntı yaptığınız yerin kaynağını bizim sormamıza gerek kalmadan alıntınızı bize sunarken bildirmeniz gerekirdi.

2-GMK, eskiden fiyat listesini üyelerine bile parayla satıyordu, şimdi de öyle mi yapıyor? Bu fiyat listesini temin etmek çok zordu, siz nasıl temin ettiniz?


@guneeys

Sayın guneeys,

1- (ARD)Ankara Reklamcılar Derneğinin 2009 fiyat listesi şu linkte yer alıyor;
ANKARA REKLAMCILAR DERNEÄÄ°

2-Göreceksiniz ki; ARDnin fiyatları GMKnın fiyatlarından düşük. ARD Ankaradaki reklam ajanları derneği, GMK ise İstanbuldaki freelance grafikerlerin derneği. Aslında normal olarak Ajans tasarım fiyatlarının grafiker tasarım fiyatlarından yüksek olması gerekirken bu niye böyle olmuş?

a) ARDnin fiyatları 2009, GMK fiyatları 2010, fiyatları. Aradaki 1 yıllık zaman farkı nedeniyle böyle olmuş olabilir mi? GMKnın fiyatlarının 2009 versiyonunu bulsak, daha sağlıklı bir karşılaştırma yapılabilirdi.

b) İstanbul piyasası ile Ankara piyasası arasında her zaman fiyat farkı vardır ve İstanbul piyasası daha pahalıdır.İstanbul reklamcılar derneğinin bir fiyat listesini bulabilseydik, bunu Ankaralı Reklamcıların fiyat listesiyle karşılaştırabilseydik, kuşkusuz bunu daha kolay kanıtlardık.

c) Yukarıdaki linke girerseniz; ARDnin fiyat listesinin altında şöyle bir not göreceksiniz.
"Serbest çalışanlar (freelance) için değil, sadece reklam ajansı olarak örgütlenmiş kuruluşlar için hazırlanmıştır." Bu demek oluyor ki; Ankaralı Freelance grafikerler bu ARD fiyat listesinin daha altında fiyarlarla çalışmalılar.Demek ki İstanbuldaki GMK derneğinin serbest grafiker fiyast tarifesi hem Ankaradaki Ajanlasrdan hem de Ankaradaki serbest grafikerlerden daha yüksek.

Şimdi soruyorum; İstanbuldaki GMKnın fiyat listesini Ankaralı Grafikerler bir yana, Ankaralı Ajanslar bile uygulayamaz iken, İstanbul'da bu fiyatlarla iş yapan/yapabilen freelance grafikerler var mı?

Eğer yok ise, bu piyasayı kim ucuzlatıyor?
10 tane logonun 100 liraya yapılması doğru mudur?
36 sayfalık kataloğun, sayfasını 15 liradan yapıp 500 lira ver yeter abi deyip 400 liraya razı olmak doğru mudur?

Yani diyelim ki GMK fiyatları aşırı derecede yüksek, ama 100 liraya 10 logo, 400 liraya da 36 sayfalık katalog yapmak doğru mudur?

Bu işin ortası nedir?

Kör tuttuğunu öpüyorsa, öyleyse fiyat listesi niçin var?

@f2dizayn

Sayın f2dizayn;
Mesajınız, yukarıda yazdıklarımla direkt bağlantılı.
Ben geçim zorlukları ve ekonomik kriz gerekçeleriyle mesleği ayağa düşüren ve grafik tasarım yaptığını iddia eden kişilerden bahsettim.

Bunları çok tabanda ve dipte fiyatlar verdiğini söyledim. GMKnın ise çok tavanda ve ulaşılmaz fiyatları olduğunu ifade ettim.

Tavan ile taban arasında bu kadar fark olması normal midir?

GMK bir logoyu 10.000 liraya yaparken, tabandaki bir grafiker 1000 liraya yapsa onda biri fiyatına yapmış olur, 100 liraya yapsa yüzde biri fiyatına yapmış olur, ama 10 logoyu 100 liraya yapınca binde biri fiyatına yapmış oluyor...

Yani 1000 tane gariban grafiker çalışacak her biri bir logo yapacak ve ancak GMK'nın bir grafikerinin aldığını alacak.

1000 logoya karşı 1 logo ! (hadi bir grafiker 10 logo değil, bir logo yapsın diyelim ve 100 logoya karşı bir logo olsun)

Gelelim Kataloğa; tasarım için 5000, her sayfa için 250 istiyor GMK. Hesaplayalım;
250 x3 6sayfa eşittir 9000, üzerine tasarım bedeli 5000 ekleyelim, eder 14.000 lira... Bizim gariban grafiker bunu 1400 liraya yapsa onda biri eder, 400 liraya yaparsa yaklaşık otuzbeşte biri eder.

Yani 35 gariban grafikerin her biri 36 sayfalık katalogdan bir adet yapacak, bunlar, GMK tarifesinden iş yapan bir grafikerin ürettiği sadece bir adet kataloğa eşdeğer olacak.

Burada oran 35 kataloğa karşı bir katalog!

Sonuç:
Taban fiyatlarla iş yapan grafikerler , tavan fiyatlarla iş yapan grafikerlerden 35 misli fakir demektir.

Peki, taban fiyatlarla iş yapan yoksul bir semtteki bir doktor (veya bir Avukat, veya bir mühendis veya bir oto tamircisi), yüksek semtte görev yapan bir meslektaşından 35 defa fakir olabilir mi?

Bu oran katalogda 35 misli, logoda 100 misli yoksulluk olarak çıkıyor...

Aynı mesleği yapanlar arasında bu kadar büyük bir uçurum olabilir mi?

Diyelim ki; kimse GMKnın fiyatlarıyla iş yapmaz, yarısıyla iş yapar. Öyle bile olsa bu yoksulluk zenginlik oranı katalogda 17-18 misline, logoda 50 misline denk düşer.

Bırakın avukatı, doktoru; hangi oto tamircisinin, hangi berberin fiyatlarında 50 misli fark olur? Topkapıdaki bir berber bir saç traşını 5 liraya yaparken, Nişantaşındaki bir berber en fazla 50 liraya saç keser ve olsa olsa 10 misli pahalı olur. 250 lira isterse, 50 misli fiyat farkı düşündürücü değil midir?

Otomobil tamircisine gelirsek, kenar mahalledeki bir tamircide otomobilin motor yağı ve filtre değişimi yedek parça hariç sadece işçilik ücreti olarak 40 liraysa, bu işçiliği yetkili servis 400 liraya yapamaz, yaparsa soygun olur.

Şimdi; GMK bu fiyat listesiyle SOYGUN mu yapmaktadır? Yoksa grafikerlerin HAKLARINI ve ÇIKARLARINI mı korumaktadır? Olması gereken bu mudur? Bunlar GRAFİKER DOSTU mudur?

Ya da; 100 liraya LOGO ve 400 liraya 36 sayfa katalog yapanlar NORMAL fiyat mı uygulamaktadırlar? Bunlar GRAFİKER DOSTU mudur?

Sayın f2dizayn'ın dediği 2 Gestetner, bir maşalı makine alan matbaacıların GRAFİK TASARIM yapması ve bunu da ÜCRETSİZ yapması DOĞRU mudur? Bunlar GRAFİKER DOSTU mudur?

Sayın f2dizayn'ın dediği matbaalarda karın tokluğuna günde 14 saat çalışan grafikerlerin ÇARESİ var mıdır? Onlar da GRAFİKER DOSTU mudur?

Fiyat konusu böyle; şimdi gelelim malın KALİTESİNE:

14.000 liraya yapılan 36 sayfalık kataloğun TASARIM KALİTESİ ile, 400 liraya yapılan 36 sayfalık katalogun tasarım kalitesi aynı mıdır?

10.000 liraya yapılan logonun kalitesi ile 100 liraya yapılan logonun kalitesi aynı mıdır?

Aynı değildir dersek bakın ne sonuç çıkıyor: ucuz etin yahnisi yavan olur, iyi tasarım isteyenler iyi tasarımcıya ve iyi ücret ödeyerek tasarım yaptırmalıdırlar sonucu çıkıyor. Bu sonuç, ilk bakışta doğrudur. Ama fiyat farkı 35 misliyse, tasarımdaki kalite farkı da 35 misli midir sorusu akla geliyor. Yani lezzetli et ile lezzetsiz et arasında 35 misli fark olur mu?

Bu bir ! İkincisi ise KALİTE; bu KADAR PAHALI OLMAK zorunda mı? Üçüncüsü; Lezzetsiz, berbat, yenmiyecek derecede sert, kösele gibi et satmak, hatta kokmuş et satmak, yani KALİTESİZ VE İŞE YARAMAYAN GRAFİK TASARIM ÜRETMEK SUÇ DEĞİL Mİ? Tasarım niteliği taşımayan bir görsel düzenlemeyi TASARIM diye sunmak; GRAFİKERLİK MESLEĞİNE İHANET DEĞİL Mİ?

10.000 liraya yapılan logonun kalitesi ile 100 liraya yapılan logonun kalitesi aynı mıdır? sorusuna verilecek cevap, evet aynıdır, olursa; 100 liraya çok kaliteli logo yapan grafiker sömürülüyor veya aklını kullanamıyor, değerinin farkında değil demektir. Serbest piyasa kurallarına göre herşeyin fiyatı serbesttir, çok kaliteli malı çok pahalıya satabilmek ticari başarıdır bunu yapabilenler var , yapamayanlar var, demek de mümkündür.

Kesin olarak inandığım bir şey var ki; o da grafikerlerin meslek onur ve haysiyetlerinin korunması gerektiğidir.

Bu nedenle grafikerlerin fiyat listelerinde taban ve tavan fiyatlar arasında bu kadar korkunç uçurum olmamalıdır. Böyle uçurum olursa grafikerler güvenilirliklerini ve saygınlıklarını kaybederler.
 

onureroguz

Üye
Kayıt
30 Kasım 2010
Mesaj
114
Tepki
7
Fiyatlar normal belki ama insanlara bu fiyatları verince başka yerlere yönelme ihtiyacı duyuyorlar. Esnaf ticari ve bunun gibi yerler özellikle yeni açılmış olanlara göre bu tür fiyatlar çok fazla ama tabi fiyatı kabul eden yada çok çok altına düşmeyenler bana biraz daha profesyonel geliyor...
 

bayram_03

Üye
Kayıt
16 Mayıs 2008
Mesaj
3
Tepki
0
:hayırdır gençler bi boy atıp sıkılıyorsunuz herhalde sizin aile geçindirmek gibi bi derdiniz yok anladığım kadarıyla
çocuk okutmuyorsunuz üniversitede ben bu parayı aldığınızada inanmıyorum. atmayın din kardeşiyiz.
 

mcdost

Üye
Kayıt
21 Mart 2011
Mesaj
18
Tepki
0
bu konuyla ilgili çok araştırmam oldu, burada okuduklarım reel anlamda fiyat görüşü oluşturdu kafamda, tabi sadece buradaki fiyatlara bakmamak gerek düüncesindeyim, yani rekabetten doğan esnekliğide düşünmek gerek , ancak genel tarife bu deniyorsa budur, 2 ye 1 m oranında tabela dizaynım var, bu dizayn logo olarak hazırlandı, içerik tanıtım amaçlı bir logo ancak tabela kullanım ihtimaliyle 2 ye 1 m orjınal boyutlarıyla yaptım, bu ürün logo mu, afiş mi, tabela reklam diye bir kategori varmı!? hangi kategoride fiyatlandırılmalıdır, düşüncelerinizi almak isterim. saygılarımla..
 

guento

Üye
Kayıt
8 Nisan 2011
Mesaj
1
Tepki
0
O zaman "Korsan Grafikere Hayır!" kampanyasını artık başlatmak lazım. :)

Belki de bu işte "ehliyet" veya sertifika vermek, kaçak olarak çalışanlara ise parasal yaptırım uygulanabilir. GMK böyle düzenlemeler çıkarttırmak için uğraşabilir.

Ya da GMK'nın "TSE" gibi bişi uydurup, belli standartları taşımayan, GMK'ya kaydı olmayanların logosu v.b.nin tescil edilmeyebilir...

Kısacası kurallar ve denetleme olmadan herkes, her şekilde, istediği fiyata bu işi yapar.
Herkesi bağlayıcı bir düzenleme ve denetleme yapılması şart...
 

mehmettan

Üye
Kayıt
3 Mayıs 2011
Mesaj
23
Tepki
0
Hocam iyi hoşda siz matbaalar grafikeri kaç paraya çalıştırıyor onu bi hesap ettiniz mi. Evet fiyatlar çok oynak ama hayatta maalesef öyle. Ortalıkta o kadar çok Grafiker!!! varki neyse freelance işte sabit bir fiyat tutturulabileceğine inanmıyorum. Bir öğrenci 30 gün emek vereceği işle 30 gününü idame ettirse yeterli görür . Öyle reklam firmaları varki örneğin bir logo tasarımına 20 bin lira alır ama o logoyu çizen elemanına bin bin beşyüz lira maaş verir. Elbette o elemanda evde freelance işe başlayınca fiyatlar br logoda 100 150 lilara ya düşer. Kalite demeyin çünkü 20 bin liralık logoyu çizende aynı grafiker 150 liralık logoyu çizende...

Saygılarımla...
 

mehmettan

Üye
Kayıt
3 Mayıs 2011
Mesaj
23
Tepki
0
@mcdost

mcdost hocam sen hem logo tasarımını hemde tabela mizampajını ayrı fiyatlandırmalısın. Tabi bu benim görüşüm iyi çalışmalar dilerim.
 

cell

Üye
Kayıt
30 Haziran 2009
Mesaj
4
Tepki
0
Merhabalar, ARD veya Grafikerler Meslek Kuruluşunun fiyat listesinde birçok fiyat kalemlerlerinde tasarım ücreti ve uygulama ücreti var. Uygulama ücreti tam olarak neyi içermektedir? Örnek vermek gerekirse, Basın İlanı Tasarımı ve bunun yanında sütun cm için ayrıca uygulama fiyatı var, ya da ajanda tasarımı için bir bedel var ve uygulama için ayrı bir bedel alınıyor.

Teşekkürler
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@cell

Çok iyi bir soru.

Bu soru aslında tasarımcı grafiker ile uygulamacı grafiker arasındaki farka da istemeden dikkat çekiyor.

Konsept bulmak, yepyeni bir tasarım oluşturmak başka şeydir, onu değişik ölçülere uyarlamak başka şeydir.

Yepyeni ve ilk kez yapılan bir şey TEK'dir, onun çeşitli uygulamalarını yapmak ise TEKRAR'dır.

Tek olana SANAT (art) , Tekrar olana Zenaat (artizan) denir.

İşte art direktör veya yaratıcı grafiker veya tasarımcı grafiker ile uygulamacı grafiker, yardımcı grafiker veya operatör arasındaki fark da buradan gelir.

Tek olanı oluşturmak pahalı, onun değişik uyarlamalarını ve çeşitlerini üretmek ise nispeten daha ucuzdur.

Kısacası; tekrar olan uygulamalara TEK ve ilk tasarıma istenen fiyatı istemek haksızlık olur.

Bu işin ilk kısmı... İkinci kısmı ise, hain, kurnaz ve sömürgen iş adamları grafik tasarımcılık mesleğinde uygulamacı olan zenaatkar grafikerleri, yaratıcı grafik sanatçısı gibi sundukları için ve böylece tasarımı hem ucuzlattıkları hem de kalitesizleştirdikleri için, grafik tasarımda UCUZ EMEK'i tercih ettikleri için; EKİP ÇALIŞMASINI YOK EDEREK, bir grafiker her işi yapsın istemektedirler.

Böylece bir basın ilanını hem tasarım ve yaratıcılığını, hem de uygulama işçiliğini tek kişinin üzerine yıkmaktadırlar. Oysa bu işi, iş bölümü halinde iki kişi yapabilir.

Olması gereken de budur.

Bir katalog eğer 32 sayfaysa art direktör en önemli 3-4 sayfayı yapar ve diğer sayfaları operatöre bırakır. Operatör diğer sayfaları art direktörün tasarımına benzeterek çalışırsa hem işler daha hızlı yürür, hem de tasarım ve yaratımdan sorumlu direktör gereksiz işçilikle yorulmamış olur. Hem de diğer tasarımlara zaman ve enerjisi kalır.

Kısaca;
Grafiker her işi yapmaz, her konuda olduğu gibi grafikerlikte de uzmanlaşma dallara ayrılmanın zamanı çoktan gelmiştir ve geçmektedir.

Hainler bu işbölümünü ve ekip çalışmasını yok edip, bir kişiden 3 kişilik iş beklemektedir.

Bunun böyle olmaması gerektiği fiyat listelerinden bile belli olmaktadır, çünkü orada tasarım ve uygulama diye iki farklı çalışma şekli gözükmektedir.
 
Yukarı Alt