Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

Kayıt
12 Mart 2009
Mesaj
14
Tepki
0
Merak ediyorum her meslek lisesi Güzel sanatlar-Fotoğrafçılık ve Grafikerlik bölümünü okutuyormu? Yoksa her bölüme özel meslek lisesi varmı?
 

erdemcagla

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2008
Mesaj
99
Tepki
26
@Ramazan Sevtekin

1-) Güzel sanatlar meslek liseleri vardır fakat çok çok az sayıdadır( İstanbulda 2-3 tane) ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alırlar.

2-) Ana dal olarak Fotoğraf bölümü yoktur. Meslek lisesi Grafik bölümünün içinde ayrı bir ders olarak okutulmaktadır.
 

A.gani CAN

Üye
Kayıt
17 Eylül 2008
Mesaj
18
Tepki
0
merhabalar gercekten bu ulkede her kes hakettıgı yer de degıl emek verenle vermeyen le aynı sevıyede tutuyor lar ve bu da emege saygısızlık tan baska bır sey degıl saygılarım la .....
 

sistematik

Üye
Kayıt
25 Nisan 2008
Mesaj
73
Tepki
2
harika bir açıklama faruk bey ... lakin sizin dediğiniz gibi grafikerlik yerlerde sürünür hale gelmiştir..aslında bu yazınızı bütün grafiker tasarımcı geçinen kişilere göndermek lazım . bu kadar ucuz bir sanat değil ... ama anlayana ... açıklamanız için teşekkürler....
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@sistematik


Sayın Sistematik,

1-Grafikerliği yerlerde süründürenler bir kelime bile yazmıyor.

2-Grafik Tasarımcı olmadıkları halde grafik tasarımcı geçinenler bir kelime dahi etmiyorlar.

3-Ara sıra bazı dürüst kardeşlerimiz (-ki onlar da 4-5 kişiden fazla değil bu 27 bin üyeli sitede) ben tasarım eğitimi almadım, grafiker değilim, grafiker olma yolunda ilerliyorum veya grafiker olmayı çok istiyorum gibi samimi itiraflarda bulunuyorlar.

4-Ama grafik amelesi olup da, tasarımın T sini bilmediği halde 15 liraya logo yapan, 100 liraya 8- 12 sayfalık katalog yapan kişiler bu itiraflarda bulunamıyorlar, biz grafiker değiliz ve grafikerliği de ayağa düşürüyoruz diyemiyorlar. Biz ustaların ekmeği ile oynuyoruz diyemiyorlar.

5-Ama; "ne yapalım aç mı kalalım, ekonomik kriz var, bu yüzden düşük fiyata iş yapıyoruz, mecburuz, buna serbest piyasa derler ve bu çok normaldir" diyebiliyorlar. Böylece mesleği yerlerde süründürmelerine kendilerine göre haklı gerekçeler bulmaya çalışıyorlar. Haksız rekabeti ve orman kanununu serbest piyasa olarak yutturuyorlar, kendilerini grafiker olarak yutturdukları gibi.

6-Yaptıkları kalitesiz tasarımları da savunarak; " müşteri beğeniyorsa yaptığımız iş, tasarım sayılır, önemli olan müşterinin beğenmesidir" diyerek cahil müşteri beğenilerini temel ölçü alıyorlar.

7-Tasarım eğitimi almadıklarını itiraf edemiyorlar ve eğitimin gereksiz olduğunu öne sürerek asıl olanın yetenek olduğunu iddia ediyorlar ve "yetenek varsa eğitime gerek yok, eğitim yetenek kazandırmaz" diyerek kendi cahilliklerine kılıf buluyorlar ve doğru gibi görünen sözlerle kafa bulandırıyorlar. Oysa; yeteneğin eğitimle daha da güçleneceğini kasıtlı olarak göz ardı ediyorlar.

8-Kısaca bozuk düzenin ürettiği bozuk adamlar mesleğimizi de bozmaktadır.

9-Bu bozuk düzenden yararlanan bazı matbaalar "grafik tasarıma para almıyoruz yeter ki baskıyı biz basalım" demekte, grafikere "müşterinin istediği kompozisyonu aynen yapacaksın" diyerek müşteriyi sanat yönetmeni konumuna çıkarıp grafikeri operatör konumuna düşürmektedir. Mesleği reklamcılık olmayan kişiler grafik bürosu açmakta... Program dersi verenler kendilerini grafik tasarımcı saymakta...her önüne gelen ben grafikerim diye ortaya çıkmaktadır... bunun gibi daha başka olumsuzluklar piyasayı ve mesleğimizi daha da bozmaktadır.

10-Buna Grafikerler Meslek Kuruluşu ses çıkarmamakta, hiç bir usta ve deneyimli grafiker bu duruma itiraz etmemektedir. Devlet? Devlet seyircidir. Kimse bu konuları devlete şikayet edip önlem alınmasını istememekte ve çözüm yolları göstermemektedir. Üniversiteler? Güzel Sanatlar bölüm başkanları doçent iseler profesörlüklerini beklemekte, uslu uslu oturmakta, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, dertsiz başıma dert almayayım demekte ve mezun ettikleri yarı eğitilmiş, yarı eğitilmemiş yeni mezun grafikerleri piyasada ne gibi vahşi koşulların beklediği onları hiç ama hiç ilgilendirmemektedir.

(NOT; Bu yazımın daha genişletilmiş halini aşağıdaki linkte okuyabilirsiniz;
https://www.grafikerler.org/grafikerlerin-yasadiklari-sorunlar/9515-grafikerler-meslek-birligi-gmb-kurulmali-mi-4.html#post65566)
 

yoruk

Üye
Kayıt
11 Nisan 2009
Mesaj
1
Tepki
0
Merhabalar..
Grafik alanında ilerlemek isteyen biri olarak yeni katıldım siteye...Uygun zamanda daha da incelyeceim inşallah..
Şimdi ben bazı endişelerimi dile getirmek istiyorum..

Ben gerçekten yapmak istiyorum bu mesleği.Yapabileceğimi düşünüyorum.Tabi zaman içinde neler olur gerçekten yapabilirmiyim orasını şimdiden bilemem ,ama istiyorum..22 yaşımda bunun farkına vardım ,biraz geç de olsa....
Güzel sanatlara hazırlanıyorum bir süredir...Bir ara grafik kurslarını araştırdım hatta derslerine de girdim bir yerin aklım da yattı ama zaten aklıma takılan nokta olan 5-6 ay da nasıl bu iş olur ,grafik tasarımcısın derler sana ama olmayacağımı biliyorum zaten..
Gerçi gittiğim kurs aklıma da yatmıştı hani..Çünkü çoğu kurs gibi sadece işin pc olayını değil matbaa ,renk kısımlarını da öğreteceklerdi.Ama işte sonra ya boşa giderse diyerekten tekrar güzel sanatlar yolunu seçtim.İnşallah olur.Olmaz ise artık ne yaparım bilemiyorum :eek::(
Endişelerimse bazı üniversitelerde bile bu işin eğitimi tam verilmiyor..İş kendinde bitiyor..Yani bir bakıma ne üniversite eğitimi alınarak grafik tasarımcı olunur ne de 4-6 ay kursa giderek grafik tasarımcı olunur gibi bir durum da oluşabiliyor ! Eee peki ne olacak ? Ne yapmalı..
Tabi bu işin eğitiminin yararları çok daha fazla olacaktır ama ...Mesela Mimar Sinan mezunu birisinden duyduğum kadarı ile Grafik için okul hem şart hem de değil..
Tabi diğer bir şey de öyle yada böyle aldığın eğitimden sonraki aşama....6 aylık kursa giden 100 kazanırken sen 10 kazanırsın..Böyle bir eşitisizlik de olabiliyor galiba.
 

karameco

Üye
Kayıt
1 Temmuz 2009
Mesaj
27
Tepki
0
faruk bey merhaba, ben istanbulda bir matbaada grafikerlik yapmaktayım. size göre ne kadar grafikerimdir onu bilmem. matbaacılıkta son zamanlarda değişik tip işletmeler bulunuyor. bazıları kendilerine organize matbaacılık ismini verip piyasada hani sizin dediğiniz tasarım kirliliğinin ele başılığını yapıyorlar. parayı da onlar kazanıyorlar. orada çalışan yüzlerce grafiker var. bunların hepsi grafikermidir sizce?

mac operatörlerinden bahsetmişsiniz. o hani ajanslarda tasarım yapan üst düzey grafiker olan arkadaşlarımızında matbaa ile ilgisi (bazılarının) olmadığını sizinde bildiğinize eminim. nedeni ise bize gelen işlerde baskı öncesi hazırlıkta gördüğümüz hatalardır. kendileri tasarımı çok güzel yapabilirler fakat baskıdan sonra onların gönderdiği dökümanı aynı haliyle basarsanız onu size geri verirler. ben böyle birşey yapmadım derler. sonuçta kendilerini haklı çıkartırlar.

gönderilen dökümanın montajını yapıp. hataları düzelttikten sonra onu baskıya sokup, en güzel şekilde teslim edene grafiker denmez mi?

ben sizi eleştirmek adına değil. sadece kendi fikirlerimi size iletmek istedim.

bence grafikerlik sınıflandırılmalıdır. herkes ben hangi kısmındanım diye düşünmelidir.

a)tasarım b) teknik c) bununda adını siz koyun. okuyan herkes fikrini söyleyebilir.

saygılar,
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
40
Tepki
0
Aslında bu konuyu birkaç yerde açmaktansa bir çatı altında toplamakta fayda var diyorum kendi adıma .Bir bölüme cevap yazılmışsa bunu diğer bölümlerde de tekrar etmek zor geliyor valla. O bakımdan grafikerim grafik tasarımcıyım diye kendini tanıtan arkadaşların neden cevap yazmadıkları sorusu biraz havada kalıyor ne dersiniz?
 
Yukarı Alt