Grafiker mesleğini icra etmek için yaş önemli mi?

tweety1970

Üye
Kayıt
17 Ekim 2009
Mesaj
14
Tepki
0
Arkadaşlar merhaba

Ben özel bir kursa gidiyorum.Grafikerlik programları eğitimi alıyorum..
Ve bu kurs sonunda ileri eğitim alıp,MEB sınavından sonra Usta Öğreticilik eğitimi alıp,sınavdan sonra Usta Öğretici olacağımı söylediler.

Açıkcası yaşım 39 ve bir bayan olarak meslek anlamında öğreticilik istediğm ve cazip bir meslek ...Ayrıca grafiker olarak çalışabilirim diye düşünüm.
Bir fotoğraf studyosu tanıdığım var..onunla görüştüm staj yaparak geliştireyim diye..
Bana bu yaştan sonra zor..Hem artık universite mezunu arıyorlar boşuna kürek sallama dedi..Açıkçası çok moralim bozuldu ve kursa gitmemeye başladım..

Siz üstadlara soruyorum..
1) Gerçekten imkansız mı bu yaştan sonra
2) Usta öğreticilik için kurslar lise mezunu alıyor mu?
Kafam öyle karıştı ki..

Lütfen ...Yardımcı olur musunuz))))
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
Hiç birşey için geç değildir.Morelinizi bozmayın bence.
En çok biz bayanların bir işe ,bir mesleğe ihtiyacımız var.
Bir bayan olarak herzaman kendi ayaklarınızın üstünde durmayı bilmelisiniz.
Onun içinde bir meslek sahibi olmanız şart.Grafikerlik öyle kolay bir meslek değil.Sitemizde çok güzel yazılar var grafikerlik ile alakalı. Eğer gerçekten ben bu işi öğrenmek istiyorum ,ben bu işi yapacağım,ben başarırım diyorsanız, söylenenlere kulak asmayın ,dediğim gibi hiç birşey için geç değildir.
Usta Öğretici olmak için yalnış bilmiyorsam lise mezunları için ,birde iş tecrubesi şartı koşuyorlar ,en az 5 yıl.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Kurs olayını bilmiyorum fakat grafik tasarım mesleği için yaş konusuna kesinlikle katılmıyorum. Parmaklarınız tuşlara basabildiği sürece ve yaratıcılığınız yeterli ise başka hiçbir engel yok. Eğer kurs olayınız uygun değil ise bu işi bilen birinin yanında öğrenmek için hiçbir engeliniz yok. Tabii biraz zaman ve sabır şart. Sanırım imkansız diyen arkadaşınız pek uğraşmak istemedi. Çünkü bilmek ayrı birşey bildiğini öğretebilmek apayrı birşey. Ve öğrenmek istedikten sonra bir engelle karşılacağınızı düşünmüyorum.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Beş kelimeyle özetleyecek muhteşem bir cümle kurabilirim..

'' Öğrenmenin, öğretmenin, üretmenin yaşı yoktur''.
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Ahmet abim en güzelini söylemiş... Gül hanm da ... Erkan da....
Sevginin yaşı yok ... emeğin yaşı yok.... yeteneğin yaşı yok .... bende 27 yaşındayım bir hafta önce gittim kursa yazıldım ... inanın sevmek,zevk almak başka bir büyü.. bence başkalarının ne düşündüğünü bırakın... siz kendinizin mutluluğunu düşünün... grafikten keyif alıyorum... işimle alakası olmasada ben de gidiyorum kursa.. çok ama çok keyif alarak gidiyorum hemde... kendim için ...sevdiğim için ...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Siz üstadlara soruyorum..
1) Gerçekten imkansız mı bu yaştan sonra
2) Usta öğreticilik için kurslar lise mezunu alıyor mu?
Kafam öyle karıştı ki..

Üstad değilim ama uzun süredir bu işlerin içindeyim o yüzden bende negatif yönden sorunuzu cevaplayacağım.
1- Bu yaştan sonra imkansız diye bir şey yok. "İmkansız mı?" yanlış soru. Doğru soru "değer mi?" olmalı. Bu sorunun da cevabını ancak kendiniz bilebilirsiniz.

Ortalama 5 sene içinde alaylı bir grafike,r normal ortalama piyasa değerlerine ulaşır. Yani elinden ciddi manada iş gelmeye başlar. Açıklarını okuyarak ve forumları takip ederek kapatmak bu yolu elbette kısaltacaktır.

7 - 10 sene içinde de bu kişi okuyor ve dünyayı delicesine takip ediyor, sinema, çizgi roman gibi kaynaklarla hayal gücünü geliştiriyor, mesleki yayınlar, forumlar, usta kişilerle de vb. mesleki tarafını geliştiriyorsa oldukça iyi bir seviyeye ulaşır. Ama dikkat bu "iyi seviye" çok iyi bir tasarımcı anlamında değildir. Bu tamamen kişiye ve eğitimine bağlıdır. Benim kastettiğim kişinin piyasa şartlarına, işin teknik yönlerine karşı yeterliliğidir.

Mesleki tecrübelerim ışığında şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bugüne kadar sadece tek bir kişi de bu adam kesin GSF mezunu dediğimde yanıldım. O kişi alaylıydı. Tanıdığım yüzlerce alaylı grafiker var hiç birinde yanılmamıştım. (ben de alaylıyım o yüzden kendimi ya grafiker ya da operatör olarak tanımlarım, ısrarla tasarımcı tanımından kaçınırım)

Bu son paragrafımdan şu sonuç çıkıyor. Eğer bu işin eğitimini almadıysanız. Kurs ve vesaire yoluyla ortalama 7 - 10 sene içinde bir dahi değilseniz iyi bir piyasa grafikeri olma ihtimaliniz var. Bu yolda genelde düzensiz ve hep aleyhinize olan mesai saatleri içinde ort. (ist dışı rakamlar) 300 - 1500 TL "max" kazanacaksınız. Ve yine büyük ihtimalle onca emek verdiğiniz işlere hiç değer verilmeyecek iki çızık atıp para istiyen adam kıvamında sayılacaksınız.

Tabi bu işi herşeye rağmen çok seviyorsanız zor bi hayat sizi bekleyecek. vs.vs.vs.

Usta öğreticilik olayına gelirsek, bazı kursların böyle uygulamaları var başarılı gördükleri öğrencileri eğitmen yapabiliyorlar. Ama genelde kurslarda bu tür vaatler kandırmacadır. Doğru olma ihtimali varsa bile her kursiyere aynı şeyin söylendiğinden emin olabilirsiniz.
Kaldıki grafik programları konusunda yeterli olsanız bile bu kurslar aynı zamanda mesleki kurslar olduğu için mesleki tecrübeninizin olmaması sizi yoracaktır.

Sorularına negatif yönden baktım. Ama yukarıda yazdıklarım çoğunlukla ortalamaya vurulabilir. Hepsinin gerçekleşme garantisi elbette yok. Siz daha çok çalışarak hepsinin üstesinden eminim gelirsiniz. Ortalama bir grafiker bunları hergün yaşıyor. Yani yapabilceğinize karşın sizi tanımama rağmen en küçük bir şüphem yok. Ama baştada dediğim gibi kendinize şu soruyu sorun "Değer mi?"

Notlar:

1.Yazdıklarım grafikerlik mesleği içindir. Dzigicilik, illustratorluk, desinatörlük ve grafik tasarımcılığı olaydan gayri tutuyorum.

2. Yazdıklarımın yaşınızla alakası yoktur. Bu benim genel düşüncemdir.

3. Bu da dahil olmak üzere bütün genellemeler yanlıştır.
Nietzsche
 

aspirin_00

Üye
Kayıt
27 Eylül 2009
Mesaj
165
Tepki
3
burada soruyu hem sormuş hemde cevap vermişsiniz?

Ben özel bir kursa gidiyorum.grafikerlik programları eğitimi alıyorum..
Ve bu kurs sonunda ileri eğitim alıp,MEB sınavından sonra Usta Öğreticilik eğitimi alıp,sınavdan sonra Usta Öğretici olacağımı söylediler.

kurs aldığınız yer meb bağlı ve meb deki bilgilere sahip bir kişinin dediğini varsayarsam cevap evet usta öğretici olabilirsiniz.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@GürhanErkal

Sayın Erkal;
1-Grafikerlik ayrı, grafik tasarımcılığı ayrı mıdır? Sizce ayrıysa aralarında ne fark vardır?
2-Böyle bir ayrım yapmak uluslararası grafik tanımlarına veya devletin-üniversitelerin grafiker kime denir tanımlarına uygun mudur?
3-Tasarım bilmeyene grafiker denir mi?
Kolay gelsin.
 

ekinoks76

Üye
Kayıt
5 Kasım 2009
Mesaj
318
Tepki
4
Bende arkadaşlarımızın görüşlerine katılıyorum.Öğrenmenin yaşı yoktur öğrenmek ilerlemek zaten bitmez ki insan sürekli kendini geliştirdiği sürece vardır ilerler.Bende 1976 doğumluyum bundan 2sene önce Grafikerlik kursunu bitirdim geçen senede Web Tasarım neden olmasın yeterki isteyin gocunmadan ..Kurs hocalarım üstelik benden hep küçüktüler benimde çevremde kaç yaşına geldin kursa gidiyorsun gibi eleştiriler geldi kulak ardı ettim yoluma devam ettim.Siz nerde kendinizi mutlu üretken başarılı olucağınızı düşünüyorsanız orda o yolda ilerleyin etrafınıza bakmadan hep ileri bakın ilerleyin. O enerjiyi o şevki kırmalarına da müsade etmeyin.Türkiye şartlarına göre yaş sınırı iş konusunda malesef mevcut birazda şans işi bunu kabul ediyorum ama siz elinizden geleni yapın diğeri Allaha kalsın ...Umarım Herşey gönlünüzce olur Başarılar
 
Yukarı Alt