GRAFİKER ve HUKUK... Artık bir AVUKATIMIZ var!

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Değerli Grafiker kardeşlerim,

Evet artık bir avukatımız var!!!!!

Avukat İnan YILMAZ artık bizimle.

Kendisi ricamı kırmadı ve Grafikerlerin avukatı olmayı kabul etti.

Uğradığınız haksızlıkları, karşılaştığınız hukuki sorunları bu köşeye yazın. Mesleğimizle ilgili merak ettiğiniz hak ve hukuk konularıyla ilgili sorularınızı da buradan sorabilirsiniz!!!!

Kendisi elinden geldiğince cevap vermeye çalışacağını, tüm grafikerlere yardımcı olabileceğini bana söyledi.

Hatta sadece kendisi değil, soruların veya problemlerin yoğunluğuna göre gerekirse hukuk ekibiyle de yardımcı olacağını bildirdi.

Yılların tecrübesine sahip usta avukat İnan YILMAZ'a minnet dolu teşekkürlerimi arzediyor, kendisini saygıyla selamlıyor ve bu hizmetin tüm grafikerlere hayırlı olmasını diliyorum.

Faruk Çağla
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Sayın Faruk Çağla; bu konuya göstermiş olduğunuz ilgi, alaka , uğraş ve çabalarınızdan ötürü öncelikle şahsınıza bu vesile ile nezdinizde Sn. Av. İnan Yılmaz beye, ricanızı kırmayıp grafikerlerin avukatlığını kabul ettikleri için en derin saygılarımı sunmak teşekkür etmek isterim. Tüm grafiker arkadaşlara hayırlı olması dileklerimle teşekkürler, saygılar...
 
Kayıt
9 Ekim 2008
Mesaj
19
Tepki
0
9 ay boyunca calıştıgım reklam ajansından sigortamı yapmadığını öğrendim.İçeride 8 milyar alacagım var ve antetli kagitlarina borç dokumunu çıkarıp bana verdiler..Üstunde sigortasız yazıyordu..Ayrıldım ve paramı mahkeme yoluyla nasıl alabilirim..Şahitlerim var ve banka hesabıma maaş odemesi altında gonderdikleri havale makbuzu var..
Mahkemeye versem paramı alma şansım nedir?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Genc Memet KAPISIZ

Sn. Memet KAPISIZ,
Sorununuzu Av. İnan beye anında aktardım. Bir iki güne kadar kendisinden cevap bekliyorum.

Olmazsa ben aradan çekilip, sadece ona ait bir üyelik verip, direkt onun cevaplamasını sağlayabiliriz.

Buna site sahibi Ömer bey ve Av. İnan bey karar versinler. Ben sadece hayrına aracılık ve köprü görevi görüyorum.

Sorununuz Avukatımıza aktarılmıştır, hakkınızı almanız için vekalet vermeniz ve dava açılması gerekebilir.

Başka sorunu olanlar da yazsın, Avukat İnan bey toplu olarak da cevap verebilir.

Kolay gelsin.
 
Kayıt
8 Eylül 2008
Mesaj
2.540
Tepki
31
Faruk bey Öncelikle size ve Av. İnan Yılmaz beye teşekürlerimi sunmak istiyorum.

Birçok uğraştan sonra en sonunda grafikerlerin bir avukatı oldu şimdi sıra geldi grafikerler birliği ni kurmaya yola çıkıldı artık inşaallah en kısa sürede birlikte kurulur ve grafikerlerin sırtını yaslayacakları bir güven kapısı oluşur.
 
Kayıt
16 Eylül 2008
Mesaj
115
Tepki
13
Bu girişimden dolayı faruk bey ve ömer bey başta olmak üzere bütün grafikerler.org a teşekkürlerimi sunarım.burası grafikerlerin sorunlarını çözerek kendini grafiker sitesi diye nitelendiren ve grafikerlerin hakları ile yakından uzaktan alakası olmayan sitelere kapak olsun.

Bu uygulama çok ses getirecek artık grafikerler.org ve grafikerlerimizinde bir avukatı var.
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Değerli üyelerimiz ;

Grafikerler.org olarak yeni bir hizmeti daha sizlerin kullanımınıza açıyoruz.(Grafiker ve Hukuk) Sitemizde, Grafikerlerin yaşadıkları sorunları ve bunlara çözüm bulamamaları ile ilgili olarak uzun bir süredir yardım konu-başlıkları açılmaktaydı.. Bu sorunlar neticesinde sayın Faruk ÇAĞLA'nın da girişimleri ile ricamızı kırmayarak Grafikerler.org'un avukatı olmayı Kabul eden Sayın Av. İnan YILMAZ'a çok teşekkür ederiz.


Yeni açtığımız kategori bünyesinde Av. İnan YILMAZ Bey ve arkadaşları belirli periyotlarla (hafta sonları) grafikerlerin karşılaştıkları hukuki problemleri soru-cevap şeklinde cevaplayacaktır.

Göstermiş oldukları hassasiyet için kendilerine bir kez daha teşekkür eder ve hayırlı çalışmalar diliyoruz.


Saygılarımla.
Grafikerler.org
Yönetimi
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
Sn Faruk bey önemli bir hususa öncülük etiğiniz için sizi kutluyor ve sonsuz teşekkürlerimi belirtiyorum...
Aynı zamanda bu öncülüğe itraz etmeyip kabul eden Sn Av. İnan YILMAZ beye de şimdiden katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimi belirtiyorum eksik olmayınız...
Bu hususa kayıtsız kalmayıp; bizlerin bu konuda tartışabileceği, yardım alabilceği bir platform hazırladığı içinde Sn Ömer beye çok teşekkür ediyorum...
Herkes için hayırlı olması büyük dileğimdir...
Sevgi ve Saygılar...
 

inanyilmaz

Üye
Kayıt
20 Mart 2009
Mesaj
2
Tepki
1
Öncelikle hepinize merhaba diyerek ve sevgili Faruk bey ile Ömer Beye de sanal bir selam göndererek başlayalım,

Bu sayfalara ilettiğiniz mesajlara benimle birlikte kıymetli meslektaşlarım Av. Figen hanım ve Av.Cemal beyin de, uzmanlık alanları çerçevesinde yanıt vermeye çalışacaklarını bilmenizi isterim. Sorularınızın -çok acil olanları ayrı tutarak- bir kaç gün gecikmeli, kategorik olarak aynı kapsamda bulunanların da tek bir mesajda yanıtlanabileceğini belirtmek isterim.

Sayın Memet Kapısız'ın iletisine gelirsek;
*alacaklı gözüktüğünüz antetli kağıtta, şirketin temsilcilerinden bir tanesinin imzası varsa, hiç mahkemeye gitmeden alacağınız için icra takibine başlayabilirsiniz.
Belge imza içermiyorsa;
** belgedeki rakamı hiç dikkate almayınız ve almadığınız ücretleriniz, varsa fazla mesai ve prim alacaklarınız ve dört haftalık ihbar ücretiniz için dava açabilirisiniz. İş yasamıza göre çalışması bir yıldan az olanlar kıdem tazminatı talep edemezler. Bu dava için sigortanızın yaptırılmamış olması önem taşımaz, bankaya yatmış bulunan ödemeler hem sizin çalışmanızı hem de ücretinizi kanıtlamaktadır ancak ayrıca iki tane tanık bulmanız faydalı olacaktır.
Son olarak, belki kestirme bir çözüm olarak şunu düşünebiliriz, sigortasız (yasadaki tanımı ile "tescilsiz") işçi çalıştıran işveren ödenmememiş bütün primleri gecikme cezası ile ödemenin yanısıra her bir ay için asgari ücretin yaklaşık 5 katı oranında bir ceza da ödemek zorundadır, işvereninize bu gerçeği hatırlattıktan sonra "bölge çalışma müdürlüğüne başvurmakta biraz kararsızlık çekiyorum" derseniz belki ikna edici olabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın İnan bey,
Aramıza hoşgeldiniz diyor, size ve meslektaşlarınız Av. Figen hanım ve Av.Cemal beye teşekkürlerimi sunuyorum.

Bildiğiniz üzere grafikerlik çok yönlü ve çok geniş çalışma alanlarını kapsayan bir meslek veya iş kolu.

Mesela;
1- Fikir ve Sanat Eseri Kanununa bağlı sanatçı sınıflamasına girebiliyor.
2- Gazetelerde çalışan grafikerler basın ve medya elemanı , matbaa işçisi statüsünde olabiliyor.
3-İrili ufaklı matbaalarda çalışanlar yine matbaa işçisi, bürolarda ve reklam ajanslarında çalışanlar tam zamanlı teknik uzman sayılabiliyor.
4-Sanat yönetmeni, tasarım grubu başkanı olanlar orta kadame yönetici sınıfından sayılabiliyor.

Sayın İnan bey; tüm bu yönleriyle ele alındığı zaman grafikerlik mesleği bir yönüyle sanatçı, diğer yönüyle de zenaatçi olarak değerlendirilebiliyor.

Fakat HUKUK LİTERATÜRÜNDE doktorluk, avukatlık, mühendislik gibi kesin bir TANIMI var mıdır, bunu bilmiyorum. Açıklarsanız sevinirim.

Grafikerliğin hukuksal tanımından hareketle; doktorluk sağlık bakanlığına ve çalışma bakanlığına bağlıdır gibime geliyor. Ve Meslek örgütü olarak Tabip Odaları vardır diye biliyorum. Avukatlık; Adalet Bakanlığına ve Çalışma Bakanlığına bağlıdır ve Meslek Örgütü de Barolardır diye biliyorum. Mühendislik; Bayındırlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığına bağlıdır ve Meslek örgütü de Mühendis ve Mimar Odalarıdır diye biliyorum.

Grafikerliğin hangi bakanlığa bağlı olması gerekir sizce?

Ve Meslek Örgütü nasıl olmalıdır?

Yani FSEK'dan hareketle Kültür Bakanlığına bağlı olan bir sanat örgütü mü olmalıdır? MÜYAP, MESAM, SESAM gibi Sanatçılar Meslek Birliği mi olmalıdır?

Yoksa; Ticaret Bakanlığına mı bağlı olmalıdır? Çalışma bakanlığına mı bağlı olmalıdır? Meslek Odası mı olmalıdır. Esnaf ve Sanatkar Birliği mi olmalıdır?

Grafikerlerin birlik ve beraberliğini sağlayacak, meslek ilke ve sınırlarını belirleyecek, üyelerinin hak ve yükümlülüklerini savunacak, sorunlarının çözümünde etkili ve yetkili olacak; HANGİ statüde meslek teşkilatı oluşturmak uygun olur?

Yanıtlarsanız, ben ve grafiker arkadaşlarım minnettar olacağız.

Birlik olunması konusunda herkes isteklidir, fakat nasıl bir birlik konusu net değildir.

Cevabınız bize ışık tutacaktır.

Saygılarımla.

Not; Halihazırda dernekler statüsünde olduğu söylenen kurulalı 30 yıl olmuş, 300 üyeli bir Grafikerler Meslek Kuruluşu mevcuttur. Meslek Kuruluşu deyimi neyi ifade ediyor, yasal olarak neye tekabül ediyor bilmiyorum. Ama hakkında elit bir çevrede kalıp, tüm grafikerlerin sorunlarıyla ilgilenmediğine ilişkin yakınma ve eleştiriler yapılmaktadır. Ben de daha geniş kapsamlı bir örgütlenmenin ihtiyaç olduğu kanısındayım.
 
Yukarı Alt