Grafikerliği NEREDE ve NASIL BİR EĞİTİM alarak öğrendiniz?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Handan Altuner

Handan hanım,

1-Grafik-Tasarım kursuna mı gittiniz? Cevabınız evetse; TASARIM öğrenebildiniz mi?

2-Grafiker olmayı çok istiyorum diyorsunuz. GRAFİK TASARIM KURSUNDA size GRAFİKER olmayı öğretmediler mi?

3-Öğretmedilerse niye bu kursun adı grafik tasarım? Aslında grafik tasarım kursu demeyip, Photoshop program kursu demeleri daha doğru olmaz mı?

4-Sürücü kursunda soförlük, ingilizce kursunda ingilizce öğretilir. Autocad kursunda autocad programı öğretilir. Autocad kursu verenler mimarlık eğitimi veriyoruz demiyorlar da niçin photoshop kursu verenler grafik tasarım kursu veriyoruz diyorlar. Burada bir kandırmaca yok mu?

5-Hadi programları kursta öğrendiniz diyelim, peki tasarımı nerede öğreneceksiniz?
 
Kayıt
30 Mart 2009
Mesaj
7
Tepki
0
Faruk Bey sorularını cevaplıyorum.

1- Grafik tasarım kursuna gittim, tasarım öğrenebildim mi? Sadece programların nasıl kullanıldığını gösterdiler,gerisinin hayal gücüne ve grafikerlikle ilgili bir işte çalışarak öğrenileceğini söylediler.

2- Grafiker olmanın yolunu gösterdiler ama grafiker olmam için pratikte, iş hayatında öğretilenler pekiştirilse grafiker olabileceğimi düşünüyorum.

3- Ben bu kursa sadece photoshop programı var diye gitmiştim, ama yanında Frehand ve Quark Express programlarını da gösterdiler. Tasarımı, tasarlamayı göstermiyorlar bize bırakıyorlar ama niye Grafik Tasarım bilmiyorum.

4- Benim kursa gidiş amacım photoshop programını kullanabilmek içindi ama yanında diğer 2 programı da kullanmayı gösterdiler.

5-Programları kursta öğrettiler, tasarımı öğretmediler; internet sitelerinde gördüğüm dersleri denemeye çalışıyorum, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ama bilen kişilerin yanında, iş hayatında çalışarak inceliklerini öğrenebilirim diye düşünüyorum.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Handan hanım, sorularımı cevaplamak zorunda değilsiniz, ama cevaplarken de hepsini cevaplamanız gerekir. Benim sorduklarımla ilgisiz cevaplar vermişsiniz.

1-Adı grafik tasarım tasarım olan kursta Tasarım öğrenebildiniz mi, diye soruyorum. Hayır öğrenemedim, demiyorsunuz, başka şeyler yazarak öğretmediler demeye getiriyorsunuz. Program öğrettiler, tasarımı hayal gücümüze bıraktılar, tasarımı piyasada öğrenirsiniz dediler diyorsunuz... Oysa ben size niçin tasarım öğretmediler diye sorsam siz bu gerekçeleri sıralayabilirsiz. Ben size sebep sormuyorum, onların ne dediğini de sormuyorum, Tekrar soruyorum; adı grafik tasarım olan kursta tasarım öğrettiler mi öğretmediler mi?

2-Grafiker olmak istediğinize göre bu kursun da adı grafik tasarım kursu olduğuna göre, bu kursa giderek ve bitirerek GRAFİKER OLABİLDİNİZ Mİ diye soruyorum, yine oldum veya olamadım gibi bir cevap vermiyorsunuz. Grafiker olmanın yolunu gösterdiler diyorsunuz. İngilizce konuşma kursuna gitseniz, ingilizce konuşamadan kursu bitirseniz, ingilizce konuşmanın yolunu gösterdiler diyeceksiniz, gramer öğrettiler, kelime ezberlettiler ama konuşmayı pratik hayatta biz öğrenecekmişiz, diyeceksiniz.

Gittiğiniz kursa bir türlü toz konduramıyorsunuz ve maşallah diliniz bir türlü TASARIM ÖĞRETMEDİLER, GRAFİKER de OLAMADIM demeye varmıyor.

3- Üçüncü soruya verdiğiniz cevap ise içler acısı. Ben diyorum ki TASARIM öğretmedilerse ve GRAFİKER OLAMADIYSANIZ niye bu kursun adına " Grafik Tasarım Kursu" yerine PROGRAM KURSU DEMİYORLAR ? Sizin cevaba bakın, ben bu kursa photoshop var diye gittim, bir de ilave olarak Freehand ve Quark gösterdiler. diyorsunuz. Ben size photoshopun yanında başka programlar da gösterdiler mi diye sormadım ki... Siz neredeyse ben bir program için gittim 3 program gösterdiler allah razı olsun diyeceksiniz. Sonra da niye program kursu demiyorlar da tasarım diyorlar bilmiyorum diyebilmişsiniz çok şükür.

4- Hele dördüncü soruya cevabınız yine evlere şenlik, diyorum ki, program öğretilen kursun adına grafik tasarım kursu demek kandırmaca değil mi diyorum. Siz evet kandırmaca diyemiyorsunuz, yine üçüncü soruya verdiğiniz cevabı tekrar ediyorsunuz, ben tasarım öğrenmek için gitmedim, program öğrenmek için gittim demeye getiriyorsunuz. yine 1 program için gittim 3 program öğrettiler cümlesini tekrar ediyorsunuz.

5- Beşinci soruda TASARIMI NERDE ÖĞRENECEKSİNİZ diye sorarken, TASARIM KURSU VEREN OKULLAR VAR MI, hadi programı kursta öğrendin, TASARIM KURSU VARMI demek istemiştim. Buna verdiğiniz cevap yine birinci soruya verdiğiniz cevabın aynısı, "tasarım kursta öğretilmedi, kursta program öğretildi, tasarım iş hayatında öğrenilecek..."

Buraya kadar yazdıklarınızdan zorla da olsa çıkardığım sonuçlar bunlardır.

Özetle;
Grafik tasarım adlı kursa grafik tasarım için gitmedim, program için gittim, bir program beklerken 3 program öğrettiler, tasarım öğretmediler, tasarımı iş hayatında öğrenicez, grafiker olmayı değil grafiker olma yolunu öğrettiler, bu kurslar kandırmaca değil, ben grafiker olmayı çok istiyorum diyorsunuz.

Ben de özetle diyorum ki;
1-Azminizi ve kararlılığınızı tebrik ediyorum.
2-Tasarım bilmeden grafiker olunmaz, yardımcı grafiker veya operatör olunur.
3-Bu kursların adına grafik tasarım kursu değil grafik tasarım programı kursu denmesi yasal bir zorunluluk olmalıdır, çünkü bu kurslarda tasarım öğretilmemekte ve grafiker yetiştirilmemektedir. Grafik işçisi yetiştirilmektedir.
4-Bir çok özel üniversitenin ve liselerin grafik bölümlerindeki grafik eğitimi son derece yetersizdir. Onları bitirenler de grafiker olarak çok yetersizdir.
5-Devlet doğru grafik eğitimine sahip çıkmamakta, grafik eğitimini önemsememekte, meydan 2 aylık program kurslarına kalmaktadır.
6-Çözüm; tam anlamıyla tasarım ve program eğitimini sanat ve kültür dersleriyle birlikte veren, özel üniversitelerden çok daha ucuz özel dersanelerin kurulmasıdır.

Eğer bu olmazsa sadece program bilen ucuz grafik işçileri, ucuzcu patronların işyerlerinde ucuz fiyatlarla kötü tasarımlar yapmaya devam edeceklerdir.... BU da iyi tasarımcıların ekmeğine engel olacak ve iyi tasarıma da engel olacağı için grafik sdanatının yozlaşmasına yol açacaktır.

Ben tasarım öğrenmek istiyorum deyip, daha tecrübeli tasarımcılardan tasarım öğrenmek isteyen ucuz grafik işçileri, aslında kendilerine tasarım öğreten ustalarının ekmeği ile oynadıklarını, grafik sanatını ucuzlatıp yozlaştırdıklarını ne yazık ki bilmemektedirler...

Bilseler dahi, itiraf etmemektedirler.

Daha ucuz grafik işçisini tercih edip daha kaliteli tasarımcıyı işten atan patrona ses çıkarmamakta kendi çıkarını düşünmektedirler.

Veya 1 milyara yapılacak bir logoyu 50 milyona yaparız diyerek haksız rekabet yaratmakta ve bunu serbest piyasa diye nitelemektedirler.

Çoğunlukla da kötü grafik tasarım yaptıklarını kabul etmemektedirler. Ekmek paramı kazanıyorum deyip sıyrılmaktadırlar.

Bunun neticesinde SANAT ve TASARIM toplumda gereksiz hale getirilmekte,
zenaat ve işçilik önemsenir duruma gelmekte, neredeyse ablem-logo ve broşür elma armut gibi kilo ile alınır satılır hale getirilmektedir.

Bunun sebebi; dünyanın en kolay öğrenilen ve en çabuk para getiren mesleğinin grafikerlik olduğu zannedilmesidir.

Bütün bunların bir kuralının, bir disiplininin olması şarttır. BU kuralı bu disiplini devlet koyamamaktadır, grafikerler sahipsizdir.

Kısacası birbirinin ekmeğine göz dikmiş meslektaşlardan oluşan, bilginin ve tecrübenin değerini kaybettiği; saygı, sevgi ve dayanışmanın hiç önemsenmediği hatta garip karşılandığı, ekonomik kriz gerekçesi veya türlü bahanelerle fiyatı ve kaliteyi düşürmenin meziyet sayıldığı, bilenle bilmeyenin neredeyse bir görüldüğü, ben grafiker olmak istiyorum diyen herkesin yapabileceğine inanılan bir meslek grubu olmuştur grafikerlik...

Böyle olunca da her gün yüzlerce kardeşimiz aramıza katılmaktadır.

Onlara kurtlar sofrasına hoşgeldiniz diyorum.

20 liraya amblem logo yaptırmak isteyen bir müşteri var, bir de 16 sayfa katalog yaptıracakmış, 100 lira veririm diyor. Tasarım bilmek gerekmiyormuş, sadece program bilsin, tasarımı ben tarif ederim diyor.

Var mı yapacak olan kardeşimiz?
Varsa; aramıza hoşgeldiniz!!!
 
Kayıt
2 Haziran 2008
Mesaj
8
Tepki
0
Merhaba, sevgili meslektaşlarım.
Bende grafik tasarımda önce basım tekniklerini öğrenerek mesleğe girdim. 6 yıl basım sektöründe üretim koordinatörü olarak çalıştım.
Grafik tasarım mesleğimi ilk etapta, grafiker arkadaşlarıma iş yaptırırken yaşadığım yoğun sıkıntılarla kendi işimi kendim yapayım ihtiyacıyla başladım.
Sürekli büyük bir merakla, deneme yanılma yoluyla program dilini çözdüm.üretim ve baskı tekniklerini bilmemin verdiği avantajla uygulamacı grafiker olarak 3 yıl çalıştım. 6 yıldırda Grafik Tasarımcı olarak çalışmaktayım.
Selamlar...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Leyla Yılmaz

Sayın Leyla Yılmaz,

Niçin iş yaptırırken yoğun sıkıntılar yaşadınız da sonunda kendi grafiğinizi kendiniz yapmak istediniz? Grafikerler mesleklerinde yeterli değiller miydi?

İnsan temizlikçisinden memnun olmazsa 10 tane temizlikçi değiştirdikten sonra yine memnun olmazsa, kendi temizliğimi kendim yaparım der.

İnsan şoföründen memnun olmazsa 10 tane şoför değiştirdikten sonra yine memnun olmazsa, kendi arabamı kendim kullanırım der.

Aşçısından memnun olmazsa 10 tane aşçı değiştirdikten sonra yine memnun olmazsa, kendi yemeğimi kendim yaparım der.

Sizinki de mi öyle oldu?

Grafiker diye yanına oturduğunuz kişiler istediğiniz tasarımları yapamadılar da sonunda siz grafiker olmak zorunda mı kaldınız? Onlar mesleklerinde yetersizler miydi yoksa siz onlardan hep çok zor ve olmayacak şeyler mi istediniz? Yoksa normal şeyler istediniz de onlar mı yapamadı?

Eğer öyleyse niçin o kişiler grafiker sıfatıyla o yerlerde çalışıyor? Bu ünvanı onlara kim veriyor?

Grafikerlerden memnun olmayan her kişi sonunda grafiker olmak zorunda mıdır?

Bu çarpıklık nasıl düzelir sizce? Grafiker gibi grafikerlerin sayılarının çoğalması nasıl sağlanır?

Grafiker gibi grafikerler çoğalırsa müşteri memnuniyeti de artar mı? (mesela siz grafikerlerden memnun olsaydınız, grafikerliği onlara bırakacaktınız ve grafikerliğe mecburen başlamayacaktınız ve asıl işinizi yapacaktınız, ve müşteri memnuniyetinin tatmini içinde olacaktınız)

Bu sorularma lütfen cevap verir misiniz?

Bir de yukarıdaki bir önceki mesajımda yazdıklarıma katılıp katılmadığınız yerleri belirtirseniz diğer üyeler için çok faydalı olacaktır.

Saygılar.
 

ibrahimesat

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
31 Temmuz 2008
Mesaj
55
Tepki
0
ben şöyle söyliyim bu soruya biraz erken ve alakasız olabilir. daha bir yerde eğitim almadım ama bu forumda eğitim almaya çalışıyorum.

sizlerin destekelrini bekliyorum bazı kişilere sorduklarım benim corel öğrenmem gerektiğini söylediler bende bu konuda baya bir yoğunlaştım gece- gündüz uyumaz oldum bu coreli öğrenicem diye ama bir şey kat edemedim

bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı aranız varsa

......................... adresimiz eklerlerse memnun olurum.

forum kurallarını tam bilmiyorum mail adresi vermek yasak mı değil mi ama bu bir reklam amaçlı değil bilgi almak amaçlı umarım yetkililer karşı çıkmazlar adresimin burda durmasına

sizlerin yardımıyla umarım bir dergide rahatlıkla çalışabilir hale gelebilirim.

Saygılarımla


İbrahim Esat

........................................
Mail adresi vermek yasaktır
Yönetim
 

M.Vehbi

Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
55
Tepki
0
ben bu işe hevesle başladım 2005 yılında askerde hava değişimi aldığım bir dönem evde nikon marka bir dijital fotograf makinesi eşliğinde verilen adobe photoshop elements 2.0 cdsini bildisayarıma yükledim ve orada resimleri ayıklayıp fon vermeye calısıyordum. hergün bir fotografcıya gidip şu nasıl oluyor bu nasıl oluyor diyerek soruyordum herkes de bana kulagımı tersten göstertiyordu. ikinci hava değişi aldığımda bir yerel tvde video grafiker olarak işe başladım sonra orda çalışan bir arkadaşım bana corel 11 ile powerclip inside'yi öğretti dikkatimi çekti ve bende corel ile orada başladım ozmandan beridir gerek bu siteden gerek başka siteleren eğitim cdlerinden işin ehli olmuş insanlardan bilgiler aldım.

sırf öğrenmek için ücretsiz çalışıyordum hergün yerleri paspaslar çay demler masaları silerdim karşılığında sadece öğrenmeye çalışırdım. bir bayram abi vardı bana dediki
- sen bu programı mı öğrenmeye çalışıyorsun yoksa tasarım yapmak mı istiyorsun?

eger programı öğrenmeye çalışıyorsan bunu sana kimse öğretmez ama hayal gücünü çalıştırıp tasarım yapmak istiyorsan ozaman bolca kitap okuman kalaem kağıt alıp hayaline çizimler yapman gerekiyor demişti..

ozamandan sonra bol kitap okuyarak genel kültürümü geliştirmeye çalıştım ve bu sayede farklı düşünmeyeve hayal gücümün de farklı işlemeye başladığını gördüm...

hala kendimi geliştiriyorum hala öğrenmeye açığım
ben hayal ettiğim kadar tasarlıyorum tasarladıklarımıda grafik olarak hazırlıyorum...

hiç şart altında kurs eğitimi almadı istediklerimi zaten Gerek Faruk Çağla ağabey gerekse diğer üstadlardan öğreniyorum bu bana yetermi bilmiyorum ama hala öğrenmeye devam

saygılarımla
 

cengizccc

Üye
Kayıt
6 Temmuz 2009
Mesaj
1
Tepki
0
ben kendime grafikerim diyemem ama istediğim herşeyi de yapabilmekteyim. bunun için herhangi bi eğitim almadım, yada usta-çırak münasebetimde olmadı, kırtasiyede çalışıyorum ve çoğu şeyi kendi kendime öğrendim. tabi bunun için araştırma falan yapmak gerekiyo. mesela bi kartvizit yapacak olsam hemen siteye giriyorum :) fikir edinmek açısından karıştırıyorum.
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
40
Tepki
0
:))) 1980 yılında cağaloğlu babiali yokuşunda başladım bu işe, ne fotokopi ne dizgi makinaları nede bilgisayar vardı . Sadece letraset, bir takım paralel cetvel rapito takımı . Şu anda grafikerim diyen adkadaşlara soruyorum LETRASET nedir? teknoloji ilerledikçe bizlerde çağa ayak uyduruyoruz elbette, nerede kaldı şimdi el emeği göz nuru ile iğneyle kuyu kazmak, onca emek sarfetmek . Bir bilgisayar birkaç grafik programıyla haaa ... hatta sadece on parmak klavye kullanarak ben tasarımcı grafikerim diyen insanlar gördüm ben, grafikerim grafik tasarımcısıyım diye ortalıklarda dolaşan bu insanlar yüreğimi acıtıyor hele bir kaç iyi yerde bir amcası birde dayısı varsa asla işsiz ve aç kalmazlar. Yılların vermiş olduğu tecrübeye firmalar değer vermiyor önce diploma , sonra askari ücretlerle stajyer çalıştırıp işlerini yürütmeye çalışıyor, yeniliklere tamamen kapalı ünlü firmaların taklidi olsun illaki, bir harf değiştir kardeşim logo ve tasarımların bir iki rengiyle oyna zihniyet bu !!! asla ve asla yeniklere açık değiller.Oysa grafik tasarımcılığı, olmayanı var etmek göze hitap ettiği kadar baskı öncesinde ve sonrasında iyi bir iş çıkartmak . Özellikle ajanslarda üni. mezunu arkadaşlar tercih edilir elbette dört yıl dirsek çürütmüş çocuk ama pratik yok , görsel açıdan iyi bir sunum yapar baskı sonrasında bir çizgi kalınlığının bir renk ayarının başına ne işler açacağının hesabını yapmaz.İyi bir matbaaya düştüyse ne ala yoksa gitti onca emek onca masraf çamur gibi bir işle karşılaşır sonuçta.Söylemek istedigim şu, elbette eğitim önemli ama grafikerlik ve grafik tasarımcılığı iyi bir ustanın yanında piştiyse ve sürekli araştırma yaparak teknolojiyi takip ederek değer bulur, hele içinde de yaratıcılık ruhu varsa muhteşem olur. tasarımcı olmak oralardan buralardan çalışılmış işleri aşırıp bir iki değişiklikle sunum yapmak değildir.Tasarımcı olmak bir işe başlanıldığında ilk çalışmanın arkasından bir tane dağa bir tane dağa derken baktığınızda nerdeyse 15 kalem iş çıkartmaktır.sevgiyle kucaklıyorum hepinizi belki bu yazıma kızan olmuştur içinizde arkadaşlardan bilinmez:)) ama dost acı söyler. Kolay gelsin
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Tasarımcı olmak bir işe başlanıldığında ilk çalışmanın arkasından bir tane dağa bir tane dağa derken baktığınızda nerdeyse 15 kalem iş çıkartmaktır
Yazınızı baştan okuyarak sona doğru geldim ,malumunuz.
Yalnız şurada akış durdu,ne demek istediğinizi anlamadım.Tanımınızı anlayamadım.
Tasarımcı olmak nedir birkez daha açıklar mısınız?
Tabi isterseniz.
Kolay Gelsin.
 
Yukarı Alt