Hangi Vektör Programı?

Corel Draw mı? yada illustrator mü?


  • Toplam katılım
    498
  • Poll closed .

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@GürhanErkal
Zaten Photoshop, illustrator vs. ile Corel Draw'ı kıyaslayıp bir anket yapmak saçma değil mi? Hepsi bağımsız programlar olmakla birlikte birbirini tamamlayan programlar. Seçeneklerde Freehand, Corel Draw ve Quark express olsa daha mantıklı olurdu. :)
 
Kayıt
2 Şubat 2010
Mesaj
14
Tepki
0
corel herşeye yeter arkadaşlar özellikle corel x4 son derece gelişmiş bir durumda. x4 e 3 boyut olayı katılmış ayrıca corel-photo paint ile photoshop ta yapabildiğiniz herşeyi yapabiliyorsunuz. bu da özellikle photoshop a olan ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor en azından ben photoshop u daha az kullanır duruma geldim. Freehand a gelince MAC kullanıcıları için hala gerekli bir program ama zaman iiçinde onlarda freehand den vazgeçecekler çünkü yeni sürümleri ve güncellemeleri yok.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@tugkanajans

Dostum aradaki fark kalite. "Kalite", "Uzmanlık" her konuda olduğu gibi yazılım konusunda da çok önemli. Abi ben her işi yaparım felsefesiyle bu iş yürümez. Seviye üstü yerli yabancı hiç bir firma corel kullanmaz, kullanmayacaktır da.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Erkan_Nehir

Kesinlikle, firmalar bazında özellikle ama kişilerde çıkar tabi
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@GürhanErkal
KESİNLİKLE diyebilmek için bu konuda kesin yargıya varmak lazımdır ki bu da ancak dünyadaki tüm firmaları tek tek kontrol etmekle mümkündür. Sanırım bunu yapmanız yıllarınızı ve hatta yüzyıllarınızı alacaktır. Yapılan bir araştırmaya göre web üzerindeki siteleri tek tek tıklamanın bir kişinin 500 yılını alacağı tesbit edilmiştir...
Ve firma bazında demişsiniz. Ve kişi çıkabilir diyorsunuz. Firmayı firma yapan kişi değil midir? Bir firmada da programı kullanan KİŞİ dir.
Ayrıca sizin dediğiniz gibi üst düzeydeki firmaların (üst düzey diyorum çünkü seviye üstü ne demek bilmiyorum) tek bir program kullanıyor olmasını düşünmek saçma ve yanlış bir düşünce olur. Konunun en başında dile getirmiştim. Her programın kullanım yeri, amacı, pratikliğine göre tercih zamanı farklıdır. Corel Draw'ın anavatanı olan Amerika'da (özellikle Kuzey Amerika'da) büyük firmalar "diğer programların yanı sıra" azımsanmayacak ölçüde Corel Draw kullanmaktadır. Zira sadece kişisel ve ev tipi kullanıcılar için üretilen bir programın milyarlarca dolar harcanarak x1'den sonra 14 yeni modelinin üretilmesi bu bağlamda mantıksız olacaktır. Bu kadar yeni sürümü çıkan başka bir yazılım dünyada bir elin parmaklarını geçmez.
Yeri geliyor CS kullanırken aniden paint'te bir rötuş yapıyoruz. Word'den bir dosya alıyoruz. Power point imdadımıza yetişiyor bazen küçük bir detay için. hangisi bize daha pratik geliyorsa onu kullanıyoruz.
Ama hiçbir büyük firma Kesinlikle Corel Draw Kullanmaz ve Kullanmayacaktır ibaresi son derece yanlıştır...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Erkan_Nehir

Siz tek bir örnek gösterin. Seviye üstü demekle aslında abarttım çünkü bu anlamda istanbulda azami 100 Ankarada 10 kadar işyeri var. Diğer şehirlerde olduğuna dair bir şeye rastlamadım.Örneğin izmirde yok. En azından kendi çabalarıyla uğraşan bir kaç firma vardır elbet ama hiç biri atıyorum. Arçelikten kampanya alamaz. Hatta izmirli olan Pınar, Piyale gibi firmalardan bile alamazlar.

Birde şu var. Seviye üstü ajanslar ya tam hizmet ajansıdır. Ya da gerçek ciddi butik ajanslardır. Marka üretirler yada var olan markayı bi yerden biyere getirecek olan kampanyalar yaparlar. Yani gidip dönerci broşürüyle uğraşmazlar.Bu ajanslar haliyle mac kullanır teknik olarak da corel macde olmadığı için burada dediğim olay gerçekleşir.

Kastım çizgi üstü, yada çizgiye yaklaşan firmalardır.

Daha iyi anlatabilmek için bloğuma yazdığım yazıyı aynen buraya yapıştırıyorum.

orel Draw, Kanadalı Corel firması tarafından 1987'dan bu yana geliştirilen vektörel tabanlı bir çizim ve tasarım programıdır. İlk sürüm 1989'da piyasaya sürülmüştür. 2008'de ise 14. sürümü olan X4 kod ismiyle son sürümüyle raflarda yerini almıştır.

Eninde sonunda bir grafik programı olmasına rağmen ben gibi bir çok operatörün tüylerini diken diken eden bir isimdir Corel. Çünkü bu isim bizim piyasada anıldığında zayıf, hantal, baştan aşağı sorunlu, genelde de tasarım yönünden zayıflığı ifaden eden bir isimdir Corel. Fakat kullanıcı sayısı açısından bakarsak eminim Corel, sektörde birinci sıraya oturabilir.

Peki neden böyle. Aslında bu hissiyatın büyük bölümü önyargı ve piyasa koşulları içinde oluşan bir dengenin sonuçları. Sonuçta tasarımı program yapmıyor, tasarımcı yapıyor. O zaman neden Corel Draw ile çalışanların işleri daha zayıf, birincil yazılım olarak kullanan firmalar 3. sınıf oluyor. (İstisnalar kaideyi bozmaz)

Bunun nedeni; en baştan reklam sektöründe pahalı mac bilgisayarları, iyi maaş isteyen GSF mezunu tasarımcıları ile çizgi üstünü elinde tutan firmalara, piyasanın oluşturduğu bir reflekstir.

Sıradan esnafın, işletmelerin daha çizgi altı reklam isteğine cevap verecek, ucuz yollu, gelişen teknolojinin nimetlerini de kullanan bir sektörün yapılanması gecikmedi. Böylelikle ucuzunda ucuzu birkaç PC alıp bir dükkan açarak, 3 aylık grafik programı kurslarını bitiren kişilerle sektöre yön veren reklam bilmeyen reklamcılar türedi. Bu patronlar lisanslı alındığında daha ucuz, ek özellikleri, hazır şablonları bol, geliştirebilirliği yüksek Corel Draw programını tercih ettiler.

İşte bu yüzden Corel Draw denince akla; kötü, berbat, hatalı, hatalı değilse bile tasarımı "0" çalışmalar geliyor. Kullanıcıların çoğu tasarım bilmeyen operatörler ve yine kullandıkları programdan habersiz hem okul hemde piyasa bakımından eğitimsiz kişiler. Haliyle de ortaya çıkan iş verimsiz oluyor. Bir yandan da bu programın kullanımı arttıkça akla piyasa daha da kötüye gidiyor imajı oluşuyor.

Dört bir yanımızı çevreyi kirleten tabelalar, broşürler el ilanları kapı altlarından atılan ne olduğu anlaşılmayan insertler sardı.

Benim ve benim gibi düşünen kişilerin Corel programıyla olan sorunların kaynağı bu yukarıda anlattıklarımdır. Yoksa tek başına bakıldığında Corelin diğer benzer uygulamalardan pek aşağı kalır yanı yoktur. Ve benim de tanıdığım Corel kullanıcısı olan çok sağlam grafikerler, çizerler, firmalar mevcuttur. Ama bunlar genelin çok ama çok küçük bir kısmını oluşturur.

İşte böyle, tüm yazdıklarımı tekrar bir gözden geçirirsek özellikle yeni yetişen alaylı arkadaşlara yukarıda özetlediğim türden firmaların tuzağına düşüp 3 kuruşa çalışmak zorunda kalmamak için Corel draw programına hiç bulaşmamalarını, bulaşmışlarsa da ancak yan uygulama olarak kullanmalarını tavsiye ediyorum.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Ben Corel Draw kullanıyorum ve 3 kuruşa çalışmıyorum....
Bırakalım insanlar herşeye bulaşsınlar, herşeyi denesinler. Bir çocuk sobaya dokunmadan ona neden dokunmaması gerektiğini öğrenemez...
Herşeyi rahatlıkla kullansınlar. Daha sonra bunların içinden kendilerine uygun olanı seçerler ve onunla yola devam ederler merak etmeyin.
Herkese iyi çalışmalar.
 

ea430

Üye
Kayıt
30 Mart 2010
Mesaj
31
Tepki
0
gençim yakışıklıyım ve tabiki ai illustrator kullanıyorum ülkemizde henüz çok kullanılan olmasada ben 2 yıldan beri ai kullanıyorum ve freehande kullandım corelde ama ai başka enzından ne tasarladığını insana ai daha anlatıyormuş gibisine geliyor bana
not coralle bıraktım freehand geçtim şimde hem ai hemde fh kullanıyorum işin durumuna göre
 
Kayıt
10 Mart 2009
Mesaj
43
Tepki
5
ben fakültem gereği corelide,freehandide,illustratorude,photoshopuda,cinema 4dyide öğrendim.ama size şunu söyleyebilirim birçok yerde corel kullanılıyor fakat illustratoru öğrendiğinizde corelin daha iyi olmadıgını anlıcaksınız.türkiyede corel tercih ediliyor ama yurtdsında değil:)corel ona gore cok daha basıt kalıyor.şahsen ben oylamalara çok şaşırdım.corel çokta iyi program değilki...
 
Yukarı Alt