Ideal grafik eğitimi nasıl olmalı?

Kayıt
19 Haziran 2009
Mesaj
12
Tepki
0
İDEAL GRAFİK EĞİTİMİ NASIL OLMALI?
Grafik tasarım - Ideal grafik eğitimi nasıl olmalı?

Grafikerliğe gönül vermiş Ece Hanım diyor ki;


… ama binlerce yetenekli gencin çok çok az kişinin geçebildiği yetenek sınavına takılarak çizim yeteneği olduğu halde grafik tasarım okumaktan mahrum edildiği, gene bir sürü gencin de parasızlıktan zaten hiç bir üniversitede hiçbir bölümü okuyamadığı göz önünde bulundurulursa, üniversitede okumuş olanına tasarımcı denir okumamış olan tasarımcı sayılmamalıdır şeklinde bir görüş, çok elitist ve ülkemiz gerçeklerinden kopukluğu gösteren bir görüştür. önemli olan yetenekli gençlerimize eğitim hakkı vermektir.

İnsan hakları evrensel beyannamesi'nin 26. maddesinde yazılı olduğu üzere,
"Herkes eğitim hakkına sahiptir. Eğitim, en azından ilk ve temel eğitim aşamasında parasızdır. İlköğretim zorunludur. Teknik ve mesleksel eğitim herkese açıktır. Yüksek öğretim, yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır."


Burada yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır sözüyle kastedilen elbette yetenek sınavıyla yetenekliler içinden sadece 20-30 kişiye eğitim açık olmalıdır değildir. burada kastedilen, anlaşıldığı üzere, yeteneği olduğu belli herkese -kontenjan filan olmadan- eğitimin açık olmasıdır.

okulunu okuyamamış ama bu işten başka işi yapmak istemeyen ve zaten çok iyi çalışmalar yapan kişilerin bu mesleki eğitimi almak en temel insanlık hakkıdır. ve yetenekleri belgelenip böylece layık oldukları tasarımcı ünvanına sahip olmak, operatör parçası denilip geçilmemek, hakettikleri firmalarda çalışmak, hakettikleri maaşları almak onların en doğal insanlık hakkıdır.


Şimdi ben de diyorum ki;

Ece hanıma sonuna kadar katılıyorum.
 

rhinokurt

Üye
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
55
Tepki
11
Her isteyen mimar olsun.
Her isteyen doktor olsun.
Her isteyen mühendis olsun.
Her isteyen muhasebeci olsun..
Her isteyen endüstri ürünleri tasarımcısı olsun.
Her isteyen pilot olsun.
Her isteyen subay olsun.
Her isteyen sosyolog olsun.
Her isteyen psikolog olsun.
Her isteyen grafiker olsun.

İlköğretimden liseye geçer gibi direkt üniversiteye geçilsin.

Bu mudur çözüm?
 
Kayıt
19 Haziran 2009
Mesaj
12
Tepki
0
Doktorlukla, mimarlıkla ne alakası var siz kendinizi aşmışınız subaylıkla, pilotlukla diploma gerektiren işler var gerektirmicek işler var.

Bir doktor eğitimini almassa yanlış teşhis koyarki bu bir cana hayata mevzu bahistir.

Bir mimar bir mimari yapıda yanlış bir çizim yaparsa o binanın sağlam olmamasına ve tehlikeye sebep açar.

Bir pilot eğitim almassa uçağı uçurmayı başaramaz veyada uçursada eğitimsiz pilot bir kaza halinde ne yapacağını bilemez.

Subaylıksa çok ayrı kavramlar.

Grafikerlikte ne tehlike varmış eğitimsiz olunca bir logoyu yanlış yaparsa veya bir resimi objeyi yanlış bir yere koyarsa cana malamı sebep olacak:D
 

rhinokurt

Üye
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
55
Tepki
11
Cana zarar gelmemesi grafikerliğin diplomasız bir meslek olduğunu göstermez.

Grafikerliğin eğitimi vardır ve bunun yeri okuldur.

Grafik eğitimi almayanların bir kısmı eğitimin gerekliliğini kabul etmekte, bu konudaki eksiklerini bir ustanın yanında yetişerek gidermeye çalışmaktadır.

Bir kısmı da eğitimindeki eksikliği hissetmekte ama bunu başkalarına dile getirmenin kendisi için iyi olmayacağını düşünmektedir. Çünki grafiker sıfatıyla iş bulmuştur. Kurcalamamalıdır.

Kalabalık bir kitle ise hiç bir eksiklik hissetmemekte nasıl olsa cana zarar gelmiyor diyerek işine devam etmektedir. Onlar için eğitim de yoktur kural da.
 

Meci*

Üye
Kayıt
16 Ağustos 2010
Mesaj
167
Tepki
2
eğitimsiz hiç bişey olmaz arkadaş.! ne kadar yetenekli olursan ol neyin ne işe yaradığını, ne anlama geldiğini, nasıl kullanman gerektiğini eğitimle öğrenirsin bu böyledir.. ayrıca grafik kurslarından grafiker çıktığına kesinlikle inanmıyorum. ben lisede grafik öğrencisiyim tamam 4 4lük değil ama gayetde iyi eğitim alıyorum. bu sorulan soruların çoğu cahillikden doğmuştur bu sektörü bilmeyenlerden çıkmıştır vs vs.. :)

beni kızdırmasınlar yakarım dünyayı :p :p :D :D :cool:
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@_irem_99




Sn. İrem-99;
Grafik Kurslarında tasarım eğitimi de verilmiyorsa sadece program eğitimi veriliyorsa, eğitim en az 2 yıl sürmüyorsa; o kurslarda Grafiker yetişmiyor ve o kurslar yeterli değil demektir.

------------------------------------------------------------------

GRAFİKERLİK RESSAMLIĞIN ALT DALI DEĞİLDİR!

Türk dilinde RESSAMLIK diye bir kelime vardır. Resim yapan adama ressam denir.Ressamın yaptığı işe RESSAMLIK, Grafikerin yaptığı işe Grafikerlik, doktorun yaptığı işe doktorluk denir. Boyacının yapığı işe boyacılık dendiği gibi...

Türkiye’de Ressamlık; Grafikerliği hegemonyası altına almıştır. Bunun da gerekçesi "Resim sanatı bir bütündür" şeklindeki gerekçe ve bahanedir.

Resim sanatına bir bütün derseniz, Grafik sanatını da o bütünün içinde eritmenin zeminini yaratırsınız.

Grafik sanatı da kendi içinde dallara ayrılır. Bunlardan en önemlisi özgün baskı ve illüstrasyondur. Bu iki sanat dalı orijin itibariyle temelini RESİM sanatından almaktadır fakat; İngilizce PRINTING (baskı ve çoğaltım), Almanca DRUCKEREI (Basım) ve GRAPH (basım, yayın, çoğaltım) kelimeleriyle ifade edilen resmin çoğaltılmış hali demek olan özellikleri nedeniyle ÖZGÜN BASKI ve İLLÜSTRASYON RESİM SANATI İÇİNDE DEĞİL, GRAFİK SANATI içinde değerlendirilmektedir.

Sanayileşmiş toplumlarda Grafik sanatı; başlı başına özgün ve bağımsız bir sanat olarak kendi kurallarını kendisi belirlemiştir.

Endüstrileşememiş toplumlarda RESSAMLIK, Grafikerliği ezmekte, sanayi toplumlarında ise Grafik Sanatı bağımsız ve güçlü olarak hak ettiği yeri almıştır.

Endüstrileşmiş toplumlarda GRAFİKERLİK mesleği; Basım-Yayım Grafikerliği, Reklam ve Tanıtım Grafikerliği, Multi medya ve Animasyon Grafikerliği gibi dallara ayrılmış olup TRADE-ART (Ticari Sanat) özelliği kazanmıştır.

Türkiye'deki grafikerlerin sorunlarının temelinde 2 neden vardır;

1-Yukarıda saydığım analizleri görmek istemeyen sanat entelektüellerinin Grafiği hala Resim Sanatının potasının içinde eritmek isteme anlayışlarıdır.

Bu anlayışın bir ürünü; üniversite kürsülerinde Grafik Sanatına özgün baskı ve resim hocalarının egemen olmasıdır. Oysa dijital teknoloji bu anlayışı çağdışı bırakmıştır. Buna direnenlerin tutuculuğu vardır. Bu tutuculuk ile; BİR RESSAMDAN GRAFİKER OLUR AMA GRAFİKERDEN RESSAM OLMAZ anlayışı hakimdir.

Bu anlayışın neticesinde; GRAFİK EĞİTİMİ ALMAMIŞ RESSAMLAR, Resim ÖĞRETMENLERİ, MATBAA ÖĞRETMENLERİ, TEKSTİL BÖLÜMÜ MEZUNLARI, BİLGİSAYAR PROGRAMCILARI, HATTA ROLAND BASKI MAKİNESİ USTALARI birkaç grafik tasarım programı öğrenerek GRAFİKERLİK YAPMAKTADIRLAR.

İşin daha vahimi GRAFİK TASARIM DERSLERİ VERME HAKKINA SAHİP OLMAKTADIRLAR.

Buna da gerçekten grafik tasarım eğitimi almış veya meslekte uzman grafikerlik yaparak ders verme hakkını elde etmiş GRAFİK HOCALARI seyirci kalmaktadır.

İşte bu kişiler; sırf resim eğitimi almadı diye; desen çizemeyen, ressamlık yeteneği olmadığı için GRAFİK OKULLARINA GİREMEYEN ALAYLI GRAFİKERLERİ AŞAĞILAMAKTADIR.

2-Bir diğer sorun; eğitim, kültür ve yetenek açısından grafikerlik yapmaya uygun olmayan kişilerin grafik tasarım programı öğrenerek/veya öğretilerek GRAFİK AMELELİĞİ, GRAFİK İŞÇİLİĞİ veya BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ ya da YARDIMCI GRAFİKERLİK yaptığı halde; kendilerini SÖMÜREN veya KULLANAN, kendilerinden MENFAAT TEMİN EDEN KİŞİ ve KURUMLAR tarafından PİYASAYA ve İŞ DÜNYASINA GRAFİKER ÜNVANI ile takdim edilmeleri ve UCUZ EMEK-İŞGÜCÜ olarak istihdam edilmeleridir.

İşin en ilginç yanı; sadece bu kişiler ALAYLI GRAFİKER olarak görülmekte, grafik eğitimi almamış bir RESSAM kendisini MEKTEPLİ GRAFİKER olarak görebilmektedir.

Madem ki Grafik Eğitimi almamış bir kişi ALAYLI olarak görülmektedir, RESİM veya TEKSTİL eğitimi almış bir kişi nasıl olur da GRAFİK eğitimi almadığı halde kendisini MEKTEPLİ GRAFİKER olarak görür? Anlamak mümkün değildir.

İşin diğer bir boyutu; eğer ressamlık önce yetenek, daha sonra da eğitim gerektiren bir sanat dalı ise; okullardan resim eğitimi alma imkanı bulamayıp kendi kendini yetiştirmiş ALAYLI RESSAMLARIMIZ YOK MUDUR?

Sözün özü şudur;
Türkiye’de ELİTİZM ile POPÜLİZM arasında gidip gelinmektedir.

Biz orta yolu savunuyoruz. Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği bunun için kurulmalıdır.

ELİTİZM yapanlar; RESSAMLIĞI grafikerliğin üzerinde görenlerdir. Her şey diplomadır, diplomasız olanlar başarısızdır diyenlerdir.

POPÜLİZM yapanlar, her şey yetenektir, eğitim gereksizdir diyenlerdir. 2 aylık program kursları ile grafiker olunacağını sananlardır.

Osmanlıca deyim ile Türkiye’de ya ifrat ya tefrit yapılmaktadır. (ifrat; yapılması gerekenden fazlası, tefrit; yapılması gerekenden çok daha azı)

Bunun çözümü; TASARIM BİLMEKTİR !

İster ressam kökenli olun ister duvarcı ustası kökenli olun; GRAFİKER OLMAK İSTİYORSANIZ, GRAFİK TASARIM BİLECEKSİNİZ.

RESİM İSE; TİPOGRAFİ gibi, FOTOĞRAF GİBİ sadece bir derstir GRAFİK SANATI İÇİNDE… Ressam tipografi bilmek zorunda değildir. Grafiker ressam değildir ama resim kurallarını bilmek zorundadır.

TİPOGRAFİYİ İYİ BİLEN GRAFİKER, amblem-logo konusunda uzmanlaşır,

Tipografiyi bilmeyen Ressam kökenli grafiker ise illüstrasyon konusunda veya PHOTOSHOPTA uzmanlaşır. Ya da A.Illustrator programında daha başarılı olur.

Teknik Resim bölümü mezunu bir genç ise AutoCad programlarında, Corel’de ve Freehand’de veya A.Illustrator’de başarılı olur, Resim, İç Mimari, Mimari veya Heykel bölümünden grafiğe geçmiş birisi 3D Max programında başarılı olur.

Grafik öyle geniş bir sanattır ki; içinde fotoğrafçıya da, kaligraficiye de (hattata da), ressama da, mimara da, mühendise de, karikatüriste de, lise mezununa da ayıracak yeri, yedireceği ekmeği vardır.

Zaten bu yüzden ipini koparan grafiğe dalmaktadır. Zaten bu yüzden bilen bilmeyen; olur olmadık konularda grafik hakkında ahkâm kesmektedir.

Grafik Sanatı ve Grafikerlik mesleğini 10 madde halinde tanımladım. O tanımı yeniden okuyunuz.

Tüm Grafikerler Dayanışma Derneğinin manifestosunu yeniden okuyunuz.

http://tgdd.org/tgdd/5_tum-grafikerler-dayanisma-dernegi-manifestosu.html

Mesleğimizin sınırlarının çizilmesi ve haklarının korunması hususunda ne yapılması gerektiği orada yazılıdır.

Selam ve sevgiyle.
 
Yukarı Alt