indesign hakkında sorularınız için

buke

Üye
Kayıt
18 Ağustos 2009
Mesaj
1
Tepki
0
merhaba ben iki seneden beri indesign kullanıyorum fakat şu anda benim için çok büyük bir sorunla karşı karşıyayım. 50 sayfalık bir dergi yapıyorum daha doğrusu dergiyi freehandten indesigna geçiriyorum. Fakat kullandığım fontlar true type olmasına rağmen türkçe karakterleri göremiyorum. bu işi bugün yapamazsam patronum gerçekten çok kızacak :( unicode font mu kullanmak gerek ne yapacağımı bilemiyorum... :confused::confused::confused:
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

İstediğiniz konuda size yardımcı olmamız için sizin bizden istediğiniz yardımla ilgili bize yardımcı olmanız gerekiyor.

Nasıl mı..? Şöyle;

1- Dergiyi Macintosh bilgisayarda mı hazırladınız..?
2- Dergiyi FreeHand programında bitirmek yerine neden Indesign programına almak istiyorsunuz..?
3- Programlar arası geçişi tamamlanmış/bitmiş dergiyi matbaaya göndermek için pdf formatına dönüştürmek amacıyla mı Indesign programına aktarmak istiyorsunuz..?

öncelikle size sorduğum bu sorulara cevap verebilirseniz biz de sizin düşüncenizi kavramış oluruz. İşte o andan sonra ne yapmak istediğinizi anlar ve ona yönelik olarak çözüm sunmaya çalışırız.

Bu arada fontlar konusuna değinmek istiyorum. Özellikle FreeHand programının Macromedia firmasından bonus niteliğinde satın alınmasından sonra kullanıcıların Adobe yazılımlarından olan Indesign ve Illustrator programına yöneltilmesi ile birlikte bu yaşanan font sorunu ortaya çıktı.

Bu sorun Türkçe karakterlerin ( i,ğ,ş, vb. ) bu programlarda yazılamaması durumunu ortaya çıkarttı. FreeHand programını kullanırken sisteme klavye betiği olarak sonradan eklenen Turkish TU Support ( Turkish-Carbon ) betiğinin bu programlarda işe yaramaması nedeniyle ve Adobe programlarının aynı zamanda Quark XPress 7 sonrası üretilen sürümlerinin " Carbon " yerine " Unicode " temelli yazılmasından sonra elimizde bu güne kadar bulunan Truetype formatlı fontlardaki Unicode hücrelerin boş olması ya da çeşitli işaretlerle doldurulmuş olması ve en önemlisi de Microsoft firması ile ortaklaşa geliştirilen " Opentype " font formatının kullanımının Adobe firmasına ait olması nedeniyle Apple'ın ürettiği " Truetype " fontlarda bu ve buna benzer sorunlar yaşanmaktadır.

Bu sorunun temelden çözümü için elimizde mevcut olan " Truetype " formatlı fontların " Opentype " olarak yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu sorunun başka türlü çözümü ne yazık ki mümkün değildir. Bu temel düşünceden hareketle Açık Kaynak ( Opensource ) temelli bir proje olarak ele aldığımız ve gerek sorunun çözüm yollarını ve font dönüştürme projesini hem Macintosh hem de Pc-Windows sistemlerde düzgün bir şekilde çalışabilecek şekle dönüştürülmesi anlamında yayınladığımız " Font Dönüştürme Rehberi " şu an yayındadır. İlgilenen arkadaşlar dönüştürme kitapçığının pdf formatındaki yayınını bulup indirebilirler.

Bunun dışında önceki dönemde hazırlanmış ve sonu " T " ile biten fontlar geçici çözüm olarak bulunup kullanılabilir. Ama çapraz platform mantığı ile çalışan ( yani Pc-Windows ve Macintosh ortak dosya paylaşımı ) arkadaşlar için önerim sahip oldukları ve çok sık kullandıkları;

- Bunlar benim temel fontlarımdır...

diyebilecekleri " Truetype " fontların mutlaka " Opentype " formatına dönüştürülmüş olanlarını ya kendileri hazırlayacaklar ya da öncesinde hazırlanmış olanlarını edinecekler.

İlgili bu durum bilgilerinize sunulur,

Saygılar...
 
Kayıt
26 Mart 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar,

Indesign'ı yeni yeni öğrenmeye başlıyorum; o yüzen saçma bir yerde takıldım sanırım.

Sayfaya text eklemek istediğimde şablon gereği text penceresi çıkıyor ve bu pencere istediğim text büyüklüğü kadar genişletilip daraltılabiliyor. Benim sorunum şu:

Yazdığım metnin etrafındaki pencere eğer yazıdan daha büyükse, bu yazı ile başka bir yazıyı üstten ya da alttan hizalamak istediğimde yazının bittiği noktayı değil de pencerenin bittiği yeri baz aldığından istediğim gibi hizalama yapamıyorum ve kaymalar yaşanıyor. Bunun yaşanmaması için her text penceresini texte sağ sol üst ve alttan sıfırlamak mı gerekiyor tek tek yoksa bunun pratik bir yolu var mı?

İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.
 
Kayıt
26 Mart 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Sorunum çözüldü, table'a sağ klikleyip fit frame to content demem gerekiyormuş, kurcalayarak buldum. Belki aynı sorunla karşılaşan bi arkadaş olursa yardımcı olabilr.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Onur Kırtay

Evet çok önemli bir özellik siz kendiniz bulmuşsunuz ama ben yine de ekliyim. Eğer içeriğe göre pencereyi boyutlandıracaksanız. fit frame to content, eğer pencereye göre içeriği boyutlandıracaksanız, fit content to frame (yazılar için kullanılmaz).

Yazıları pencere (frame) ye göre boyutlandırmadan düzenlemek istiyorsanız, text frame option, ctrl/elma+b özelliğine girin. Yazılarınızı alttaki align sekmesinden pencereye göre yukarı, ortaya, altta hizaylayın yada yayın.

Veya çok daha ileri düzenlemeler için yine text frame optionsun ikinci sekmesinden baseline optionsdan, first baselineden ilk satırınızın hizalamalarda fontlarınızın x yükseliğini baz almasını bile sağlayabilirsiniz.
 

ylcn53

Üye
Kayıt
23 Haziran 2008
Mesaj
1
Tepki
0
merhabalar,
İn desing Cs5 le bir dergi hazırlamaya çalışıyoyum sayfalarımı pdf çevirdiğim de pdf de textlerim görünmüyor bunun sebebini bilen varsa yardımcı olabilirmi?
şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Herkese Selamlar,

InDesign Cs5 'te Quark dosyalarını pc'de nasıl açabilirim? (Q2ID plugin olmadan)
 

aybekdes

Üye
Kayıt
26 Ağustos 2011
Mesaj
27
Tepki
0
@ylcn53

Soru yazmadan önce bir düşün, sözlerle anlatamıyorsan ekran alıntısı (SCREENSHOT) yap:
senin soruna gelince bir sürü problem olabilir: font bozuktur, yazı rengi beyazdır, transparency vardır, hangi ayarla exporiyosun? biz nerden bilelim değil mi?
 
Yukarı Alt