İşverenler Çıldırmış Olmalı

Kayıt
13 Ocak 2010
Mesaj
32
Tepki
0
Bazen problemli elemanlarla karşılaşan firmalara "OH OLSUN" diyorum. İşverenler özellikle de kurum bünyesinde insan kaynakları departmanı olan şirketler bazı şeyleri hak ediyorlar bence. Şöyle bir ilanlara bakıyorum da işverenler geçekten çıldırmış olmalı diyorum.

Birincisi ve en önemlisi artık üniversite mezunu demek adet olmuş sanırım. Sanki işi kişiler değil de diploma yapıyormuş gibi. Tabiki üniversite ciddi bir olgu bunu yabana atmıyorum ama özellikle bilişim sektöründe kabul edelim ya da etmeyelim sonuç değişmez işi elemanlar yapar merak olmadan diploma işe yaramaz.

Tabiki diplomalı eleman bir artı olabilir bunuda geçtim kurumlar robot mu arıyor eleman mı bazen anlayamıyorum. Daha şimdi bir ilan okudum. Firma grafiker arıyor. Yada kendisi grafiker aradığını zannediyor demek daha doğru olur. İlanda şöyle yazıyor. Corel, Freehand, illustrator, Photoshop programlarını uzman derecesinde kullanabilen. Buraya kadar bir dert yok gayet normal sonra devam ediyor. 3D Max kullanabilen, reklam, broşür, katalog tasarlayabilecek, web tasarım konusunda tecrübeli, asp, php programlama dillerine hakim vs vs vs.

Bir kere öncelikle bu kurum webmaster mı yoksa grafiker mi yoksa php asp programcı mı yada 3d max kullanabilen 3d uzmanları mıı arıyor. 4 mesleği bir adamda nasıl bekleyebiliyorsunuz.

Varsayalım hemsinden az buz bilen birileri çıktı. Bence insan aynı anda hem asp hem php program yazamaz. Tamam bilgi sahibi olabilir ama yanlızca birinde iş çıkarır.

Hadi bundan da geçtim bu firma böyle bir eleman bulsa kaç kuruş maaş verecek. Aranan niteliklere bakıyorsunuz maşallah sonra alta iniyorsunuz iş tanımı aranan niteliklerin yüzde 50 sine sahip bir insan için bile oldukça basit.

Evet hiçbir eleman vazgeçilmez değildir ama hiçbir kurumda vazgeçilmez değildir.

Firmaların biraz akıllarını başlarına almasında yarar var. Ben böyle bir elemanda 1001 marifet bekleyen firmalara dolandırıcı gözü ile bakıp hiç yanaşmıyorum eminim birçok kişide benim gibi düşünüyor. İşe girdikten sonra şirketteki sıkıntılar zaten ayrı bir olay ama kaliteli eleman arıyan firma önce eleman aramayı öğrenmeli.

İnsan kaynakları departmanındaki ilanları yazan arkadaşlar ya denk gelirse diye mi böyle uçuyorlar anlamak güç ama ilan verirken biraz daha düşünerek verseler kendileri için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Tabiki kimsenin sallamıyacağı ve aynen herşeyin devam edeceğini biliyorum ama ben yinede yazdım. Sizler hayal etmeye devam edebilirsiniz.
 

rhinokurt

Üye
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
55
Tepki
11
Asli işi grafikerlik olup web programlama bilen -bilmek isteyen- azdır. (Bilmemesi de grafiker için bir eksiklik değildir.) Web programlama bilip grafikerliğe merak salan -Ben de grafikerim diyen- çoktur. Bu yüzden bu tür ilanlar direkt olarak grafikerlere değil teknikerlere hitap etmekte işleri de onlar almaktadır. Yani ortada çıldırma durumu değil aksine bilinçli bir tercih, grafikerleri devreden çıkarıp işleri programcılara bırakma durumu vardır.
Bu tür ilanların bir türlü bitmek bilmemeside karşılık görmesindendir.

Grafikerin autocad, studio max, php ve alakasız diğer tüm programları bilmesi istenmemelidir. Bunlar için ayrı eleman alınmalıdır.
 

koksal

Üye
Kayıt
2 Aralık 2007
Mesaj
2
Tepki
0
Bende bu tarz ılanları gorunce demekkı pıyasada ınsanlar bu derece kendılerını yetıstırmıs kı genıs bır kullanım alanı saglıyorlar sanıyordum. Ben mesela usta bır photoshopcuyum ama corelı aynı duzeyde kullanamıyorum. Cunku her corele oturusumda elım photoshop kısayollarına kacıyor. Yada corelı 3-4 gun calıstıysam photoshopta elım corel kısayollarına kacıyor. Benımde aklıma bunlar geldıgı ıcın kendıme photoshopta cok ıyıyım ama corelde photoshop duzeyınde degılım demek kalıyor. Sonucta bu tarz ılanları gordugumde bunların hepsını cok ıyı duzeyde bılenlere ınsan ustudur dıye bakıyordum. Cunku programlar hep bırbırıyle cakısırlar ve bırınde ust duzey olmaya karar verırsın ve o olur. Ama ılandakı sartlara bakıldıgında 3d max ve programlama dıllerı harıcınde hepsınden ıs cıkarabılecek bırıkımım var ama ust duzey degılım. Unicorn Design ın tespıtlerıne yukarıdan asagı katılıyorum.
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Grafik Tasarım ve Web Mecaraları Aynı Gözüksede Çok Farklı İşler ve Alanlar Bana Göre
Herkes İşini Yapmalı Ama İş Verenlerde 10 Parmağında 20 Marifetli (ikiz marifet) Elemanlar
Arıyorlar Bu Kadar Marifetli Bir Elemana Kaç Para Vereceksiniz ? O Kadar Marifetli Bir Kişi
Neden Sizinle Çalışsın ? Çok Komikler Gerçekten :)))))
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Ben işveren değilim yaklaşmadım bile daha oturduğum şehirden dolayıda pek yaklaşacak gibi değilim:). Ama ben işverenleri değil meslektaşlarımızı suçluyorum bu konuda. Herşey kurslar ve internetin getirdiği kolaylıklarla başladı. Ortada o kadar çok deneyimsiz bilgisiz grafikerim diye dolaşan adam var ki. Firmalar da zaten bunların hepsi birbirinden beter. Bir fokdan anladıkları yok bari biraz grafik programı kullanabilen programcı webci alayım diye bakıyor arkaşdaşların söylediği gibi.

Sebep kurslar değil tabi sadece. Bugün sizce kendine grafiker diyen kaç kişi interneti ve hazır görsel, vektör arşivi olmayan bir yerde iş çıkarabilir. Emin olun oran %80'in üstünde olacaktır iş çıkaramayanların oranı. Genel kalitemiz çok ama çok düşük. Yıllardır işin içinde olanlar en basit tasarım bilgisinden yoksun. İşverende bunu görüyor, biliyor ve bunu kullanıyor doğal olarak. En saygın ve abartılı tabirle havalı mesleklerden biri olan grafikerlik yeni yetme bilgisayar düşkünleri tarafından mahvedildi. İşverenlerin bence hiç suçu yok onlar serbest piyasanın gereklerini yerine getiriyor.

Ama bu işe kesin dur diyecek bir önerim var. Grafikerlik devlet kontrolüne bağlansın. Sadece okul mezunları direk grafikerlik yapabilsin. Alaylılarda kurullar aracılıyla sınava girip örnek işlerini göstersin ve yeterlilik belgesi alsın. Otomatik olarak %80 devredışı olacaktır. Ve böylece hem sektör hem biz kurtulacağız.

Sizde biliyorsunuz batıda en azından almanyada işleyiş böyle. Eğer bu olmazsa reklam pastası daralacak hatta şu an çizgi üstüne hakim olan yabancı ortaklar alt piyasayada inecekler. Çünkü kalite sıfır onu doldurmaya çalışabilirler. Piyasa boşluk kabul etmez.

Bu öneriye ben canı yürekten katılıyorum kaldıki bende alaylıyım bahsettiğim sınavı geçemezsem bende ortalıkta kalabilirim. Ama durum böyle olacak diye bir ülkenin en önemli sektörlerinde hatta en önemlisi olan reklamcılığı öldürme gibi bir lüksüm yok. Beceremiyorsam gideceğim bu kadar basit.

Ve durum böyle olursa otomatik olarak maaşlar en azından 2-3 misline çıkacak ve bunu veremeyecek-zaten de bu işi yapmaması gereken merdiven altı ajanslar (2 kişiyle ajansız diye dolaşıp fotoşap, corel biliyoz diye bağıran tipler) batacak. Çünkü reklam pahalı bir iştir. İşin doğası gereği pahalı olmalıdır. Çünkü zeka ile çalışır piyasaya hükmeder. Akşam ne yicem diye düşünen adamın piyasaya katkısı olamaz.

Tasarıma limon suyu sıkan matbaalar ve özellikle dijitalcilerde tasarımcılıktan vazgeçip asıl işlerine dönüp fark yaratmak için iş kalitelerini arttıracak. Arttıramayan da kapatıp gidecek. Öyle her köşe başında yapılabilcek bir iş değil bu.

Tüm bu dediklerim grafikerliğe devlet kontrolünün gelmesiyle rahatlıkla olacaktır. Hem biz hemde ülkenin bir sektörü dolayısıyla da tüm sektörler kurtulacaktır.

Acı ama gerçek.
 
Kayıt
13 Ocak 2010
Mesaj
32
Tepki
0
grafikerliğin devlet kontrolüne girmesi keşke olabilecek birşey olsada yapılsa bende karşı çıkmam. Fakat bence sadece alaylılar değil mezunlarda yeterlilik sınavına girmeli ülkede okula girmek olay okumak değil girince bir şekilde bitiyor zaten ben şahsen çok diplomalı hıyarcı tanıyorum
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Aslında bizim de patron ve işyeri seçme hakkımız olmalı.
Örneğin:
İş arıyorum,
3 Öğün yemek,
Haftada 3 gün izin,
Saat 5'i 1 dakika geçince hiçbir tuşa basmam,
3 ayda bir ikramiye,
Yanıma asla ama asla müşteri oturamaz,
"Acele lazım" işleri yapmam,
Bu şartlara uyan bir işyeri arıyorum...
Gibi.. :)
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
@Erkan_Nehir

:clap2::clap2: süpersin abim
kesinlike çok doğru demişsin :clap2::clap2:
 

picasso

Üye
Kayıt
20 Kasım 2010
Mesaj
6
Tepki
0
evet çok haklısınız bunların yanı sıra iş verenler birde çok iyi derecede ingilizce bilen elemanlar istiyorlar.Bir kere grafiker ve grafik tasarımcı aynı şeyler mi bunları sorgulamak lazım aynı zamanda bir grafik tasarımcı işi matbaya kadar götürebilir ama basım aşamasınıda onlardan ister halde oldular bir taşla iki kuş hesabı iyi bir grafik tasarımcı olunabilir fakat matbaa işinden anlayabilir insanlar yada iyi bir grafiker matbaa işinden anlayan fakat çizim ve tasarım yönü çok güçlü olmayan hepsini bir arada istemek saçma bence sonuçta ortaya ne kadar iyi bir çalışma çıkar ki bunuda sorgulamak lazım.Bir de son günlerde yeni bir furya esiyor tasarımcı grafiker arıyoruz diye :) grafik tasarımcı değil yani tasarımcı grafiker bunuda yeni yeni duyar oldum.Anlamadığım diğer şeyse photoshop,freehaand, illustratör dışında corelde bilmek gerekiyormuş neden acaba diğerlerini biliyorsanız zaten corele ihtiyaç yoktur corel bilmemek işi bilmemek anlamına mı geliyor yani alakası bile yok.O kadar uğraşıyorum çalışmalarım her yerden takdir görüyor ama onca iş ilanlarından bir tanesi değil bizimle çalışmak istermisiniz demek görüşmeye bile çağırmadı.Ya etrafta çok donanımlı neredeyde tüm programları bilen kişiler çirit atıyor ki hiç sanmam yada herşeyden biraz bilsin bişeyler çıkartsın idare etsin yeter düşüncesi var piyasada
 
Yukarı Alt