Kayık tepe operasyonu kapak tasarimi

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
Tasarım ile ilgili yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum. 1 hafta sonra baskıya girecek bir kitap hala üzerinde değişiklik yapabilecek zamanım var. Bu konuda sizin de yardımlarınızı, o keskin bakışlarınızı esirgemeyeceğinizden eminim... :)

Buyrun o zaman...
 

Dosyalar

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
Kitap yakın zamanda baskıya girecek, bir kaç öneri, eleştiri, yorum... vb. gibi bir geri bildirim alırsam eğer kapakla ilgili değişiklikler yapmak istiyorum. Umarım baskıya girmeden önce bir arkadaşım yorum yapar... :)
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
"Tasarımda hız, çoğu zaman felakettir."
https://www.grafikerler.org/konu/logo-tasarim-sureci.38004/

FİKİR
Öncelikle benzerlerini yüzlerce kez gördüğümüz harc ı alem bir konsept olduğunu söylemeliyiz. Kapağın bu haliyle rafta dikkat çekme şansı pek yok maalesef:
http://www.impawards.com/tv/americas_gun_the_rise_of_the_ar_fifteen.html
http://www.impawards.com/2010/expendables_ver11.html
http://www.impawards.com/2005/lord_of_war_ver2.html

Dikkat dağıtmama adına, tipografik bir espri varken ayrıca başka başka görseller kullanmaya gerek var mı diye de iyice düşünmek gerekir:
http://www.impawards.com/2005/lord_of_war_ver3.html
http://www.impawards.com/2006/casino_royale.html
http://www.impawards.com/1986/platoon_ver5.html

TİPOGRAFİK DÜZEN
Zaten yoğun bir zemin üzerinde ve böylesine kalabalık kelime grubu içinde (KAYIKTEPE birleşik yazılması gereken özel isim bir değil mi?) "mermi" rahatlıkla algılanmıyor. Eğer "condensed" yazı karakteri kullanılsaydı; hem bu kadar dağınık olmaz, hem merminin ucu dışarı fırlamaz ve bütünden böylesine kopuk/uyumsuz görünmezdi belki:
http://www.impawards.com/tv/sopranos_ver2.html
http://impawards.com/2007/you_kill_me.html

Arka kapaktaki tipografik düzeni de değerlendirmek gerekir ama görsel çok küçük boyutlarda yüklendiği için algılanmıyor maalesef.
ROMAN'ın yeri de sanırım orası değil.

BOŞLUK / MARJ (espas)

Eğer tasarım elemanlarının/gruplarının; birleştirilmeleri, kaynaştırılmaları ve kolajlanmaları gerekmiyorsa; birbirlerinden ayırmak, merkezî/aslî öğeye odaklamak ve rahat algı ve okunurluluğu sağlama adına, hem tasarım alanının sınırlarıyla (kadraj) tüm öğeler arasında;
http://impawards.com/2010/devil.html
http://impawards.com/2006/blood_diamond.html
http://www.impawards.com/2010/expendables_ver3.html
http://www.impawards.com/2013/hunger_games_catching_fire.html
Hem de tüm parçaların/grupların birbirleri arasında makûl oranlarda ve "dengeli" boşluklar (imaj, harf, satır ve sütun aralığı) bırakılmalıdır. Bu çerçevede bir kompozisyon; ne çok sıkışık ve içiçe, ne de hepten dağınık görünmelidir.
vimeo.com/46477516#t=1145

Halbuki arka kapaktaki Türkiye Haritası ve başlık kadrajdan çıkmak üzere. Ayrıca harita, başlık ve yazar adı arasında da sıkışıklıklar görünüyor.
Kamuflaj dokusu üstünde anlamsız/uyumsuz görünen ay ile asker figürü arasındaki leke ilişkisi de dengesiz. Şimdi bunu yazarak izah etmek zor olabilir:
http://www.impawards.com/1985/wizards_of_the_lost_kingdom.html
http://impawards.com/1999/sleepy_hollow_ver1.html

RENK-TON

Şu haliyle renkler de çok yavan ve soluk görünüyor. Başlıkta veya diğer bir merkezî öğede canlı/doygun tonlar kullanarak kompozisyonu desteklemek gerekebilir:
http://www.impawards.com/2013/last_stand.html
http://www.impawards.com/tv/halo_four_forward_unto_dawn.html
http://www.impawards.com/2013/hobbit_the_desolation_of_smaug_ver4.html

Örneklerdeki ton değerleri de daha uygun olabilir belki:
http://www.impawards.com/2002/we_were_soldiers.html
http://impawards.com/2003/tears_of_the_sun.html
http://impawards.com/2004/passion_of_the_christ.html

Tasarım elemanlarında yapılan her bir değişiklik ve revizyonda, bütünlük ve uyum prensibini göze olarak tüm ilişkileri tekrar gözden geçirmek zorunda olunduğu unutulmamalıdır.

Not: Faydalı olacağı açık olduğu halde malûm tiplerden/sebeplerden dolayı çalışmalara yorum yazmaya uğraşıp boşuna yorulma taraftarı değilim pek aslında ama yine de "bilmediğini bilen" iyi niyetli üyelere faydası olabileceği umuduyla...
 
Son düzenleme:

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
Ben şimdi ne diyim ki size Murat Bey, elinize, ağzınıza sağlık. Yazdığınız yorumlar ve incelemelerinize dair verdiğiniz örnek için ayrıca ve defalarca teşekkür ediyorum. Bu yolun çok çok başındayım ve şu an çalıştığım yerde ki işlerin yapılma sürâti bazen beni düşünmekten alıkoyuyor ne yazık ki. Başladıktan sonra düşünebiliyorum ancak ve çok kısa sürede tasarlayıp teslim etmem gerekiyor. Dijital bir matbaa da çalışmanın böyle bir sıkıntısı var, çünkü 1 günde kitap baskısı yapıyoruz dijital ortamlarda doğal olarakta tasarım da en fazla 1 yada 2 saat sürüyor. Bunlar bahane mi hayır kesinlikle değil. Dediğim yolun çok çok başındayım ve öğrenmek için hevesliyim. Sizin gibi değerli insanların yaptıkları yorumlar ile kendimi geliştirmek istiyorum. Bu sebeple buradayım...

Tekrardan teşekkür ediyorum...
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
Rica ederim...
Size tasarım için tanınan süre kadar yorum yazmak için uğraşmış oldum yani :)
Bahsettiğiniz "ben parama bakarım arkadaşçı" hiçbir ahlakî sınırı olmayan işverenler o kadar çok ki; biz yazmaktan bıktık, onlar mikrop gibi üremekten bıkmadı...
Aslında nasıl ki insanlar üstünde riskli tıbbî deneyler yapılmaz, öğrenme aşamasındakilere de basılmak/yayınlanmak üzere tasarım yaptırılmaz. Ama ne yaparsın ki burası Türkiye, neresi doğru ki...
Eğer çok yanlış olduğu halde süratli olmanız gerekiyorsa, elinizdeki konuya benzer konuları işleyen profesyonel afiş tasarımlarındaki kompozisyon, tipografi, renk yaklaşımlarını inceler ve benzerlerini uygulamaya çalışırsınız. Böylelikle dikkatli olursanız temel tasarım hataları yapmış olmazsınız en azından.
http://www.impawards.com/designers/ignition_print.html
http://www.impawards.com/designers/blt_and_associates.html
 
Son düzenleme:

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
Murat Bey ilginizden ötürü çok teşekkür ederim.

@muratamam

Çok büyük bir ihtimalle yorum yazmak için yaptığınız araştırma kadar geçen süre de tasarım isteniyor. Bu sebeple ve daha yolun çok çok başında olduğum için sizin ve diğer saygıdeğer üyelerimizin tecrübelerinden faydalanmak istiyorum.
 
Kayıt
28 Şubat 2014
Mesaj
3
Tepki
0
Merhaba,
Renk tonlarında biraz daha iyileştirme yapılabilir yanı sıra askerin renk tonlarını belki biraz daha canlı tutabilirsin gölge şeklinde değilde gerçek bir asker gibi üzerinde canlılık yaparsın arka fonunu kaldırabilirsin daha güzel durabilir sanki.Gerisi sade ve hoş eline sağlık.
 
Yukarı Alt