Mac ve 300 Dpi

Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
141
Tepki
2
Herkese merhaba,
Ben henüz öğrenciyim ve kafama çok taktığım bir konu var sizle paylaşmak istedim.

Şimdi konu şu, normalde okulda falan hiç ticari iş yapmadığımız için hep 72 dpi çalışıyordum ve rahat bi şekilde pc kasılmadan işimi hallediyordum.

Ama staja başlayınca artık ticari işler gelmeye başldığı için örneğin 50-70 bir afiş geldi bunu mecbur 300 dpi çalışıyorum.
Tamam PC çökmüyor ama en kalite bilgisayarda olsa kasılmasından iş yapamıyorsun insan tasarımdan soğuyor.

Konu hakkında bilgisi olanlara ise sorum şu; Ben hiç mac kullanmadığım için bilmiyorum, bu büyük ajanslar falan napıyor pc kullanıp kafayı yemiyolardır heralde çünkü böyle iş yapılmaz.

300 dpi bir iş için mac yeterli oluyormu rahat çalışabiliyormuyuz, birde bi diğer sorum hangi maclerde daha hızlı sorunsuz kasmadan çalışabiliriz, kasalı olanlardamı yoksa imaclerdemi......

Yoksa rahat çalışma diye birşey yokmu böyle yüksek çözünürlüklü işler sabırmı gerektiriyor : (

Birisi beni aydınlatır ve içimi rahatlatırsa çok memnun olurum.
Yoksa bu 300 dpi beni meslekten soğutacak : )
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Emre kardeşim daha stajda sen işten tasarımdan soğumaya başladın, nasıl devam edecek bu meslek biraz sabır :)
Şakası bir tarafa ister mac olsun, ister pc bunun için bir yöntem daha önceden sitede paylaşmıştım BURADAN linke bir göz atabilirsin, photoshopta büyük ebat çalışmalarında oldukça faydalı olacaktır, saygılarımla...
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
141
Tepki
2
Yaşar bey Teşekkür ederim ilginiz için, ama freehand falan bilmiyorum daha doğrusu öyle photoshopta yapıp sonra başka bir programa aktardığımda pek olmadı.
Mesele zaten photoshopta ilk layerli çalışırken sorun olması acaba linkteki belirttiğiniz olay bunada bi çözüm oluyormu benmi anlayamadım yoksa.
Teşekkürler..
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Diğer programları bilmiyorum diyorsunuz ama elbetteki photoshopla birlikte vektörel programlarla çalışmaya ihtiyaç duyacaksınız. Photoshopta yaptığınız çalışmayı vektörel eklemeleri ve tamamlamaları için taşımanız aktarmanız gerekecek. Böyle durumlarda bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
Layerlarla çalışmanızda da bir sorun olmaz. Nitekim layerlarla çalışmış olsanız da en son iş bitiminde layerları birleştirmeniz tiff yada eps olarak farklı bir formatta kaydetmeniz gerekecek. Bir vektörel programa import ederek ölçüleri % olarak büyütmeniz ve bu şekilde print etmeniz lazım ki konuda anlattığım uygulamayı kullanabilesiniz. Önemli olan photoshopta yeni doküman açtığınızda çalışmaya başlamadan önce gerçek boyutu ile açıp (mesela 50x70) sayfanızı orada anlattığım şekilde küçültmeniz ve çalışmaya bu şekilde devam etmeniz.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Ama buradan sanki 300 ppi çalışmak çok güçmüş gibi bir durum çıkıyor. Zaten bütün çalşmalarımız 300 ppi olmak zorunda. Standart bir bilgisayarla ister mac olsun ister pc bu iş ciddiyetle yapılmaz.

Şu gün için en aşağı 4 çekirdekli bir işlemci, en az 4 gb ram, iyi bir anakart, yine en az 300 gb lik hddsini scartdisk olarak kullanabileceğiniz bir makina olmalı. Yukarıda saydığım civarı bi makina kullanıyorum 35x50 bir manipülasyon yapıyorum ufak tefek takılmalar elbet oluyor ama öyle sıkacak boyutta şeyler değil.

Mac evet daha iyi bir tercih ama hız yönünden değil stabilite yönünden. Açıkca ben pc den daha çok zevk almama rağmen mac kullanmayan bi iş yeri gördüğümde para kazanamadıklarını düşünürüm:) Eğer bir mac pro alırsanız 2.el olması önemli değil en rahat ortamı sağlarsınız. İmacler ise güncel pclerin karşılığıdır sadece yeni piyasaya çıkanların ekranları pro. Çalışma olarak pcye göre rahattırlar ama öyle aman aman bir hız farkı yok. Hatta iyi kurulmuş bir pcnin daha hızlı olacağını söyleyebilirim. Ama stabilite bizim işlerde hızdan önce gelir bi gün yavaş bi gün hızlı bir makina, bi virüs bi trojan basıyorsa işin cılkı çıkıyor tabi.

Söylediklerime göre kararını sen ver.

Not işlemci olarak işte amd 1055 6 çekirdeklisini kullanıyorum
Evde ise core i7 920. İkiside gayet iyi eğer bir bir pc sistem toplanıyorsa bu ve yakın işlemciler baz alınmalı.
 

skandal

Üye
Kayıt
10 Şubat 2010
Mesaj
116
Tepki
1
300 dpi da çalışmak zorunda değilsiniz. ölçünüze göre dpi değiştirmek zorundasınız. Broşür, el ilanı gibi şeylerde 300 dpi çalışmak zorundasınız. ama ölçü büyüdükce dpi küçülür mantık budur. 100 dpi çalışabilirsiniz 50x70 işi... daha büyüklerini 72 dpi. ama 5 metrelik işte de 50 dpi a düşülebilir ;)

kolay gelsin...
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
141
Tepki
2
300 dpi da çalışmak zorunda değilsiniz. ölçünüze göre dpi değiştirmek zorundasınız. broşür, el ilanı gibi şeylerde 300 dpi çalışmak zorundasınız. ama ölçü büyüdükce dpi küçülür mantık budur. 100 dpi çalışabilirsiniz 50x70 işi... daha büyüklerini 72 dpi. ama 5 metrelik işte de 50 dpi a düşülebilir ;)

kolay gelsin...
işte duymak istediğim cevap :) 50-70 afişi 100 dpi çalışırsak baskıda sorun çıkmaz mı gerçekten.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@skandal
Sayın Skandal böyle bir kanıya ve tespite nasıl vardınız merak ediyorum...
Baskı çözünürlüğü (Minimum) 300 Dpi'dır. 50 dpi 5 metrelik bir iş baskıda nasıl çıkar o da ayrı bir merak konusu. Bu mantığı 15 yıldır ilk defa sizden duyuyorum... Lütfen bilgi vermeden önce birtakım kriterleri iyi öğrenelim ve yeni öğrenenleri yanlış yönlendirmeyelim..
Baskı çözünürlüğü minimum 300 Dpi'dır ve bu meslekle ilgilenen her tasarımcı, matbaacı vs bunu bilmelidir ve bilirler.
 
Yukarı Alt