Matbaa da grafiker, insan mi makine mi?

Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100

sayın musss:

öncelikle saygısızlık konusunu avatar seçme ve kullanıcı adınız için söyledim.
zira sanal ortamda bile bulunsak bu bizim kimliğimizdir. asla değişmez, değişmemeli...

maksat polemik aramaksa yada tartışmaksa bende konu içerisinde çok detay bulabilirim.
sizin bakış açınız matbaacı bizim bakış açımız grafiker. sanırım bütün sorunun yada tartışmanın kaynağı bu. ben bir grafiker değilde matbaacı olarak okuyabilmeliyim. sizde bir grafiker olarak okuyabilmelisiniz.

sanırım bu çok şeyi çözecektir. ayrıca grafikerlik mesleğinin bir zemine oturtlup,
yer bulabilmesi adına mükemmel bir makaledir. bu gün grafikerlik yada tasarım üniversitelere bile girmiş. hatta okul bile açılmışken, yetişen onca grafikerin gidebileceği
yada iş bulabileceği en yüksek yer matbaa yada ajans olmaktadır.

burada demek istediğim yada faruk beyin makalesinden çıkarılacak en büyük mesajın
bu olduğunu düşünüyorum.
saygılarımla...
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@musss

Bir kaç gündür bıraktığınız mesajları takip ediyorum... Sayın üye, ısrarla elmalarla armutları karıştırıyorsunuz... Bu öfkeniz kimedir bilinmez, bu kadar tartışmaya söyleyeceğim ve sizinde anlamamakta ısrar ettiğiniz tek bir cümle var, MATBAACILIK ve REKLAMCILIK birbirine karıştırılmaması gereken iki ayrı sektördür... Herkes kendi işini yapsın, Bir matbaacı kızı ve bir grafiker olarak bunu hiç çekinmeden göğsümü gere gere söylüyorum.. Ben babamın işine karışmam, o da benim işime karışmaz. Çünkü birbirimizin mesleğine saygı duyarız... İşini tam manasıyla yapan mesleğini kusursuz icra edenleredir saygımız... Ne iki günlük matbaacılara, ne de iki günlük sözde grafikerleredir... Diyeceğim o ki... AYNASI İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ...

5 adet mesajı olan yeni üyemiz, sizden ricam sitemizin uğramadığınız diğer bölümlerinede zahmet olmazsa bir uğrayıp, icra ettiğiniz işleri sergilemeniz, veya çalışmaları yorumlamanızdır... Belki o zaman hakkınızda fikir sahibi olur, ön yargılı davranmayız...

Saygılarımla..
 

musss

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2008
Mesaj
14
Tepki
0
Arzu hanım, benim burada yazdıklarıma bakarsanız sadece katılmadığım şeylere cevap verdim. Kendi kendime farklı şeyler üretmedim. İlk mesajlarımı iyice okursanız, ben de işini layıkıyla, tam anlamıyla yapan ajans ve matbaalardan yanayım...
Ben bir matbaacı olmama rağmen hiç gidip de başkalarının işlerini almaya çalışmıyorum, zaten ajanslara çalışan bir matbaayım, ama gerçek ajanslara...
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@musss

Bu mesajınızıda yeni gördüm, ve çok üzüldüm konuyu kişiselleştirmişsiniz... SIFIR sermaye demek ne demek... Sayın üye, BİZİM SERMAYEMİZ AKLIMIZ... Onuda yedirttirecekler sonunda... Emin olun. Ayrıca ayakta tutacak işletme bilgisinden bahsetmeşsiniz. Biz yaptığımız reklamcılıkla, ve tasarımcılıkla milyondolarlık firmaların ayakta kalmasını sağlıyoruz... sn, Faruk ÇAĞLA istese matbaa kurardı.. Bu bilgi birikiminede sahip zaten... Ama kendisi kendi mesleğini yapmayı daha etik buluyor demek ki... Size neden bu mesajı yazıyorum... Çünkü Faruk ÇAĞLA yı tanıyorum... kim olduğunu biliyorum, birçok kişide biliyordur. Fakat malesef sizi tanımıyorum... Bu güne kadar ne işler yaptınız, hangi okulu bitirdiniz, ne kadar tecrübelisiniz v.s... İsminizi ve kim olduğunuzu yazarsanız daha objektif oluruz... Aslında gerek yoktu fakat çok kişiselleştirmişsiniz konuyu...
 

musss

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2008
Mesaj
14
Tepki
0
Arzu Hanım, ''ajansların işlerini ÇALMAYA çalışan matbaacı'' demek doğru bir ifade mi sizce?
Ben Faruk Bey'in yazdıkları arasında katılmadığım birkaç şey üzerinde görüşümü belirttim sadece... Ben beyefendiyi tanımam etmem, neden konuyu kişiselleştireyim ki...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@musss

Sayın Muss;
1-Ben size madde madde yazıyorum, cevapları karambole getirmeyin diye maddeler halinde sorular soruyorum. Ama siz maddeler halinde cevap vermeyi ya bilmiyorsunuz, ya işinize gelmiyor ve karambolden üstelik ofsayttan gol atmaya çalışıyorsunuz. Niye sorularıma düzenli maddeler halinde cevap vermiyorsunuz? Niye sadece bir cümlesine cevap verip diğerlerini görmezden geliyorsunuz?
2-Siz söylediniz, sıfır sermaye ile iş yapan daha çok vergi versin dediniz. Dediniz mi demediniz mi?
3-Size net bir soru soruyorum; matbaacının grafiker çalıştırıp grafik tasarım yaptırması doğru mudur? Eğip bükmeden cevap verin.
4-Ancak tasarım yaptırması sayesinde baskı işi alıp merdaneleri döndürmesi doğru mudur?
5-Faturasına eklediğini söylediğiniz grafik tasarım bedelini niye saklamadan gizlemeden açıkça aslanlar gibi grafik tasarım bedeli olarak faturasında göstermez? Veya niçin ayrı bir fatura kesmez? (Mesela hastane; muayene bedeli, ameliyat bedeli, tıbbi araç gereç bedeli, hastane yatak ücreti bedeli vs. olarak fatura keser, toplam tek bir kalem fatura kesmez. Otomobil tamirhanesi parça bedeli, işçilik bedeli vs. diye keser, matbaa niye tasarım bedelini göstermez, niçin kimden çekinir?)
6-Yoksa grafik tasarım bedelini ayrıca belirtse bu kazancın masraflarını vergiden düşemeyeceği için mi genel faturanın içine yedirmektedir?
7-Makinenizi çalıştıran ustaya fazla mesai ücreti veriyor musunuz?Çalıştırdığınız grafikere de fazla mesai ücreti veriyor musunuz?

Çantacılar filan sizin kaçış noktanızdır. Çantacılardan bahsedip hedef şaşırtmayın, sadece yukarıdaki 7soruya vevap veriniz lütfen.

Yoksa sizdeki sermaye bu sorulara cevap vermenize yetmiyor mu?

Sermayenize mi yoksa sizin bilgi ve kültürünüze mi saygı duyacağımı şaşırmış bulunmaktayım. Hangisine duyayım? Yazdıklarınızdan sermayeye daha önem verdiğiniz belli. Herkes sermayesi kadar konuşacak demek ki...O zaman ona saygılarımla.

Faruk Çağla
 

xblack

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
378
Tepki
34
Matbaa - Ajanslar - Çantacılar - Grafik Tasarımcılar bu kavramlar biraz karıştı gibi. Aslında Musss sanırım matbaacı. Matbaacılar ile Ajanslar - Çantacılar arasında her ne kadar iş yönünden diyalog olsada bir nevi çekişme vardır. Matbaacı Haklıdır çünkü çileyi cefasını çeken odur. Kızgındır emeğinin karşılığını çok kaybetmiştir. Ajans ekmek peşinde dolaşmaktadır ama matbaacıyı etkilemektedir. Doğruluğu yada yanlışlığı tartışılır. Kendi adıma söylemek isterim bizim işyerinden Ajansı - Pazarlamacısı - Çantacısı Giremez Yasaktır. Prensip meselesi.

Grafiker konusuna gelince o farklı bir olaydır. Yukarıda saydıklarımla bir bağlantısı yoktur. Teşekkür ederim.
 

musss

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2008
Mesaj
14
Tepki
0
1- Farkettiyseniz 2. cevabımda her sorunuza madde madde cevap verdim. Hatta bazı yazdıklarınıza de katıldığımı da yazdım.
2- Evet bunu ben söyledim, ama sunu da tekrar belirtiyorum ki bir ajans da bir matbaa da aynı oranda vergi ödüyor, yani sizin dediğiniz gibi matbaanın daha az ödemesi gibi bir durum söz konusu değil. Bunu daha önceki yazımda da bir örnekle belirtmiştim.
3- Tabii ki bir matbaada grafiker olması gerekir. Ben kendi matbaamda da grafiker çalıştırıyorum ama ajanslardan gelebilecek yanlış işlere kısa sürede müdahale etmek amacıyla...
4- Doğrudur, nasıl bir bilgisayar olmadan tasarım yapamayacağınız gibi tasarım olmadan da basılacak iş meydana gelmez.
5- Tekrar tekrar söylüyorum, tasarım bedelini faturada ayrıca yazsanız da yazmasanız da aynı vergiyi ödersiniz. Burada kimseden çekinilecek bir durum yoktur. Örneğimi tekrarlayım isterseniz : Bir kataloğun kağıt+CTP+baskı+cilt bedeli 2000 YTL olsun, tasarım bedeli de 1000 YTL olsun. Faturayı isterseniz tek kalemde katalog=3000 YTL+KDV kesersiniz, isterseniz Katalog=2000 YTL Tasarım bedeli=1000 YTL Toplam=3000 YTL+KDV kesersiniz. Yani burada vergi konusunda hiçbir farklılık yoktur. Faturayı nasıl keserseniz kesin aynı oranda KDV lır, aynı oranda vergi ödersiniz. Tasarım bedeli gösterilmiyor diye daha az vergi ödeniyor gibi bir durum söz konusu değildir.
6- Bu sorunun cevabı zaten 5. cevapta mevcuttur yani genel faturanın içinde bile olsa tasarım bedelinin vergisi aynı oranda ödenmektedir.
7- Yanımda çalışan herkese mesai saatlerinin dışında çalıştığı her saat için %50 zamlı mesai parası ödüyorum.

Merak etmeyin, benim kültürüm de sermayem de sizin soracağınız her soruya cevap vermeye yeter... Her ikisine de saygı duyabilirsiniz...
 

şahrud

Üye
Kayıt
24 Temmuz 2008
Mesaj
59
Tepki
4
ben bu tartışma platformunu sevdim, içinden çıkarılıp alınacak çok mesaj var anlayana ister matbaa grafikeri olsun ister ajans grafikeri ki böyle bir ayrımı ancak şu konuda yaparım.
matbaadakide grafiker ajanstakide önemli olan fikir ve hayalgücü matbaa grafikeri baskı teknikleri açısından bire bir usta ile diyalog halinde olduğundan daha üstün olabilir. ama önemli olan fikirdir.

Herkes hak ettiğini alır eğer bir patron sizi çalıştırıp size mesai ödemiyorsa bu sizin hakkınızı koruyamamanızdır. Bu konu uzar gider her tarafın hak verdiğim yerleri var ama kimse yüzde yüz haklı yada haksız değil.
 

xblack

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
378
Tepki
34
Kusura bakmayın kızmayın ama ben Ajans diye bir mesleği kabul edemem. Öyle bir meslekte yoktur. Konumuz la alakalı olarakda asil olan Matbaacıdır. Ajansların da öyle vergi filan verdiğini sanmıyorum. Gerçeklerin de üzerini örtpas edemeyiz. Matbaada bir fatura üzerinde Grafiker ücreti olarak yazamayız. Yazarsak çırak harmanı ben yaptıp. Mücellit Ciltledim ben kesdim. Bu böyle sürer gider. Tabii bu matbaa için geçerlidir. Ajansların çalışma prensiplerini bilmiyorum. Ama işine özen gösteren bir matbaacıda kesinlikle grafikerin emeğini göz ardı edemez. Ajans grafikeri diye bir olayıda anlamıyorum. Bu ajans grafikerleri nerde yetişti acaba. Grafik tasarımcı olarak Matbaanın kapısından geçmeyen yoktur. Ve yine asil olan Matbaa Grafikeridir. İşi bilen ve mantıklı yapan odur.
 
Yukarı Alt