Rotasyon baskı ve raportlama bilgileri

tugbakocak

Üye
Kayıt
24 Ocak 2008
Mesaj
89
Tepki
3
Sevgili Arkadaşlar ;

Uzunca bir süredir rotasyon baskı ve raportlama hakkında sorular alıyordum.Artık bildiklerimi elimden geldiğince burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

Baskı prensip olarak bölgesel renklendirme işlemidir. Tekstil yüzeylerininbölgesel olarak renklendirilmesi dokuma, örme ve baskı tekniği ile gerçekleştirilir. Kumaşın baskı tekniği ile renklendirilmesi daha avantajlıdır. Dokuma ve örme tekniği daha zor ve pahalıdır. Kumaşın dokuma veya örme tekniğine göre renklendirilmesi uzun zaman gerektirdiği için kumaş renklendirilmesinde baskı tekniği tercih edilmektedir. Baskıtekniğinin üretim hızı yüksek ve maliyeti düşüktür.
Önceleri elle uygulanan film baskıcılığızamanla mekanikleştirilmiş ve Film druck otomatlarını ortaya çıkarmıştır.STORK firmasının silindirli rotasyon baskımakinesini bulmasıyla son derece hızlı ve kaliteli baskı üretimleri yapılmaya başlandı.


Desen çiziminden sonra negatif çizimi gerçekleştirilir. Burada renk ayrımıyapılarak her renk için ayrı folyo hazırlanır. Desen hazırlamada önceden elle belirlenen rapotta göre desenler hazırlanırken şimdilerde bilgisayarlı desen tasarım ve şablon üretim sistemleri geliştirilmiştir.yeni sistemlerde desen tasarımı, kağıt veya kumaş üzerinde ki desenin taranması, taranan desenlerin düzeltme, raportlama, büyültme, küçültme, renk indirgeme, renk ayrımı, rötüşleme, rasterleme, varyant hazırlama, kağıt veya kumaş üzerine çıktı alma, film hazırlama gibifonksiyonlar daha kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Yeni geliştirilenmürekkep baskı (ink-jet) teknolojisinde hazırlanan desenler ile direkt numune yada üretimamaçlı baskı yapılabilmektedir. Klasik yöntemde desen hazırlandıktan sonra şablon hazırlama aşamasına geçilir.

Bu aşamada film baskı makineleri için hafif metal çerçeveler üzerine ipek, poliamid, poliester,fosfor, bronz olmak üzere çeşitleri bulunan gaze bezi gerilir. Gaze bezleri delik sayısına göre numaralandırılmıştır. Mech ile ifade edilir. Mech, 1 inch’teki veya 2.54 cm deki delik sayısınıgösterir. Rotasyon baskı makinelerinde ise şablonlar nikel silindirlerdir. Kutu içinde formu bozuk olarak gelen şablonlar bilezik takma ve başlık takma işlemi ile silindir formuna getirilir.
[/IMG]
Hazırlanan film ve rotasyon baskı şablonları üzerine ışığa duyarlı emülsiyon maddesi sürülerek lak çekme işlemi gerçekleştirilir. Desenin hazırlanan negatiflerinin lak çekilmişşablon üzerine aktarılması işlemine pozlandırma denir. Pozlandırma işleminde civa buharlılambaveya ark lambası kullanılır, süre 40-120 saniye olup işlem karanlık odalarda gerçekleştirilir. Pozlandırma sırasında ışık gören kısımlarda lak sertleşir, ışık görmeyen kısımlarda ise değişmeden kalır ve poz vermenin ardından ılık su ile yıkanarak lak şablondan uzaklaştırılır. En çok kullanılan şablon hazırlama teknikleri,
• Film tekniği : El ve bilgisayar desteği ile çeşitli kimyasallar kullanılarak desen filmleri yapılmaktadır.
• Lazer tekniği: Bilgisayar ve lazer şablon açma makinesi ve kimyasal maddeler kullanılır. Bu teknikte diğer tekniklere göre daha kısa sürede şablonhazırlanmaktadır.
IMG]http://img264.imageshack.us/img264/9343/pozlandirmaor8.jpgIMG][/IMG]
• Mumlama tekniği: Desen filmi yapılmaz. Şablon laklanıp kurutulduktan sonra mum jet makinesi (vaks-jet) takılır. Bilgisayara yüklenen desen doğrudan şablon üzerine film gibi mumla kaplanır. Diğer işlemler film tekniğindeki gibidir.
• İnk-Jet tekniği : Günümüzde lazerle gravür yönteminden sonra mürekkep baskı (ink-jet) makinesine benzer prensiple çalışan ink-jet şablon üretim sistemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemle lakla kaplanmış şablon üzerine vaks veya ışık geçirmeyen (opak) özel mürekkepler püskürtülerek desen bölgeleri kapatılır daha sonra klasik film yöntemine benzer şekilde pozlama ve yıkama işlemi yapılmaktadır.Burada kullanılan mürekkep ve lak su bazlı olup lak üzerine püskürtülen mürekkep lak tabakası tarafından emilir. Mürekkep pozlama sırasında bir deaktivatör gibi davranarak baskılı bölgelerdeki lak tabakasının sertleşmesine engel olmakta ve ardından yıkama ile kolayca uzaklaşmaktadır. En son işlem olarak şablonlara sertleştirici çözelti sürülür rötüşleme işleme ile fazla açılmış yerler kapatılır veya açılmamış bölgeler açılır ve şablonun başlıklar takılır.

Şablon hazırlama işlemi tamamlanır ve baskı işlemine geçilir.



Rotasyon Baskının Metraj baskıdan tek farkı texture ediliyor olması yani desenin birleşim noktlarından devam etmesi. Desenin kumaş boyunca sürekliliğini düzenli aralıklarla dağılımını sağlayan ölçülendirilmiş dizilemeye raport adı verilir. Raport çeşitleri; düz raport, soter raport, diagonal raport, kapaklama ve çevirmedir.Ben size elimden geldiğince açık bir biçimde görsel olarak raportlamayı anlatmaya çalışıcağım.

Öncelikle elinizdeki desenin ölçülerini kontrol etmekle başlıyoruz çünki kullanmış olduğumuz şablonun çapı çok önemli.Şablonların çapı değişe bilir genellikle 64 lük şablon yagın olarak kullanılmasına karşılık ev tekstili (Perde,nevresim vs...)için 91 lik şablonlarda kullanılır.Ben örnek olarak 64 lük şablonu baz alıcam.Yapıcağınız desenin boyuna tekrar ettiği ölçünün 64 olması gerekmiyor çok daha ufak motiflerden oluşmuş olabilir ancak mutlaka 64'ün alt katları olmalıdır;

64---32---16---8---4---2

Örneğin minik bir piti karelerden oluşan desen olabilir.bu desenlerin birim raportu baz alınır.Kumaşın taranma işlemi gerçekleştirildikten sonra ekranınıza almış olduğunuz deseni açılarını cetvelle kontrol etmeniz gerekmektedir ki desenin tekrarını düzgün alabilesiniz.Örn;
Aşğıda görmüş olduğunuz gibi desenin birim raportunu noktalarla belirledim.Kırmızı nokta başlangıç noktası,mavilerin ise onunla eşit orantıda bulunması gerekiyorki cetvellerin içindeki alanı kestiğimizde desenin tekrarını herhangi bir kırılma olmadan alabilelim.

aşağıdaki çalışmadada görmüş olduğunuz gibi rotate ile kumaş istenilen oranda transform edilmiştir..

cetvellerin hizasından itibaren kestiğimizde elimizde desenin birim raportu kalmış olucaktır.

Deseninizin çizim işlemi bittikten sonra,tekrarını elle taşımak sakıncalı olabilir 1mm bile kaysa şablonun birleşimyerlerinde hataya sebebiyet vericeğinden aşağıdaki işlem uygulanır.
PHOTOSHOPTA
SELECT MENÜSÜNDEN ---ALL (kısayolu ctrl+a)
EDİT MENÜSÜNDEN --- DEFİNE PATTERN
deseniniz bir pattern oldu artık şimdi
İMAGE MENÜSÜNDEN --- CANVAS SİZE DAN SOLDAN SAĞA DOĞRU BOŞ BİR ALAN AÇALIM
[/IMG

EDİT MENÜSÜNDEN FİLL---USE--- PATTERN---YAPMIŞ OLDUĞUNUZ PATTERN'İ SEÇİN OKEYLEDİĞİNİZDE DESENİNİZİN TEKRARLANDIĞINI GÖRÜCEKSİNİZ.

[/IMG]

Bu işlemden sonra eğer filmle gravürleme yapılıyosa film ebatlarına göre ayarlanıp aksları eklendikten sonra filmleri çekilir.Lazerde çekilicekse şablon birim raport olarak lazer makinasına gönderilir ve desenin tekrarı otomatik lazer makinasında kullanılan programda verilir.
NOT:Özel rotasyon baskı çizim programlarında çizim tam bir ekranda raport otomatik ayarlanır.
Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar.Ben bunları kendi çabalarımla öğrendim.Bizim zamanımızda bilgi paylaşılmaktansa saklanıyordu.Bilgi paylaştıkça büyüyor,bilgilerimizi paylaşalım arkadaşlar.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
teşekkürler tuğba hanım.
ilgi alanım olmasada değerli bilgilerinizden dolayı,
teşekkür ediyorum. emeğinize sağlık. (+rep)
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
@tugbakocak

Bir kişinin bildiği bilgi, bilgi değildir.

Bunlar çok faydalı bilgiler Çok teşekkür ederim. Bilgi, paylaşımlarınızın devamını dilerim.
Saygılar.
 

tugbakocak

Üye
Kayıt
24 Ocak 2008
Mesaj
89
Tepki
3
Yukarıdada belirtmiş olduğum gibi elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalıştım.
 
Kayıt
2 Haziran 2008
Mesaj
8
Tepki
0
Tuğba hanım sizi hem kutluyor hemde gönülce teşekkür ediyorum. İnanın ben kendi adıma çok istifade edeceğimi düşünüyorum.
Kendim Grafik tasarımcıyım ama son dönemde ilgilendiğim parça baskıda renk ayrımı ve ve renk indirgeme (pano baskı ve tişört parça baskı), renklendirme ile ilgili bilgi arayışı içerisindeğim. bu konuyla ilgili bilginiz varsa değerli katkılarınızı rica ediyorum.
teşekkür ederim.
 

tugbakocak

Üye
Kayıt
24 Ocak 2008
Mesaj
89
Tepki
3
Renk ayrımı ile ilgili bilgileri toparlıyorum.Çok anlaşılır şekilde anlatmam gerekiyor.Buyüzden çalışmam bitsin bu konu ile ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşıcağım.
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
Tuğba hn. merhaba

Yukarda vermiş olduğunuz örnek düz (tam) raport için geçerli.
Peki 1/2-soter yada 1/4 soterlerde photoshopta böyle bir ugulama varmı,
yoksa1/2 yada 1/4 soteri önce manuel olara tam raporta çevirip öyle mi bu uygulamaya geçilmeli ?
 

sezinn

Üye
Kayıt
12 Haziran 2009
Mesaj
15
Tepki
0
benim bildiğim photoshopta yarım ve diğer raporları gridler yardımıyla ayarlayabiliyorsun. gridleri aks olarak kullanıyorum raportlama işlemini bitirdikten sonra birim rapor halinde çalışıyorum.Biraz uzun sürüyor ama benim bildiğim yöntem bu arkadaşlar.
 
Kayıt
26 Aralık 2009
Mesaj
1
Tepki
0
sevgili tuğba hanım
Ben k.t.ü de tekstil böümü öğrencisiyim.
Bitirme tezi olarak bi kitap yazmam gerekiyo. Bende baskı teknolojisi kıtabı yazmaya karar verdım. Bu kararı lisedeki staj deneyımıme dayanarak karar verdim. Ama simdi anladım kı bu iş bu kadar kolay değilmiş. Şayet bana bu konuda bir fikir suna bilirseniz cok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim .
 
Yukarı Alt