Serigrafi baskıda tram

sabrinna

Üye
Kayıt
23 Şubat 2008
Mesaj
31
Tepki
2
Serigrafi baskıda tram bilgisini ve tram çeşitlerini araştırıyorum.çok acil öğrenmem gerek.Bilgisi olan arkadaşların açıklamalarını bekliyorum.Kısaca tram ve tram çeşitleri hakkında bilgi verirseniz çok iyi olur.İlgilenirseniz sevinirim.Gerçekten cok acil yardıma ihtiyacım var
 

Fatih Çelikhan

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
373
Tepki
4
benim alanım serigrafi degıl ama bildiğim kadarıyla size tram bilgisi vereyim.

tram dediğimiz şey; basılacak materyalde renklerin elde edilmesini sağlar. mesela ofset (matbaa baskısında) resimlerin elde edilmesi için gereken şey renklerin, renk ayrımına girdikten sonra kağıt uzerine transfer edilirken kullanılan çıktıda görülen noktaralın büyüklüğüdür.

şimdi ofset baskıda da diger baskılarda da yapılacak olan baskını çeşidibe göre tram kullanılır
bunlarda değişik iriliklerde ve şekillerdedir....

mesela ofsette 70'lik veya 80'lik gibi kuşe ve 1. hamur kağıtlarda tram kullanılabilmektedir. tabı bu tramlarda baskı yapan usta ve makine çok önemlidir. zira 80 tram cok hasas makine ve usta gerektiren bir inceliktedir. o yüzden çoğu tekrenk makinelerde 80'lik tram yerine 70'lik tram kullanılır.

serigrafi, ipek transfer ve cyrill kilişe ile baskı yapılan teknolojilerde ise çok daha iri tramlar kullanılır bunlar 60'lık 50'lik gibi ofsete nazaran cok iri taramlardır. bezen bu tram irilikleri 40 hatta 14'luk olarak bile kullanılmaktadır.

gelelim tram sekillerine. renkler tramlardan olurusr dedik. bu işin bir basamak yukarısı bu tramlarım şekilleri ve bu şekillerin belirli açılarla üst üste gelmesinden oluşur.

bu sekiller square (dörtköre), diamond (elmas seklinde) gibidir. tabi bu sekillerin olursutulası gözle görülmez ama lüp (büyüteç) ile farkedilebir.

peki siz hangi tramı kullanacaksınız.....

bunu tespit etmek aslında biraz zor ve bir o kadarda karmaşık.

ama yapılacak iş cok basit..... sadece alışılagelmiş usta tecrübeleri ve daha önceden yapılan işlerin hagi ortamda ve materyale basıldığını öğrenmek ve bunlara göre çalışmak olacaktır.

tabiki bunu tasarım aşamısanda yapmıyorsunuz. film çıktı veya renk ayrımı aşamasında bunu renk ayrımcınız sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çıktıda ayarlamaktadır.

umarım bu bilgiler size ışık tutar. kolay gelsin.
 

sabrinna

Üye
Kayıt
23 Şubat 2008
Mesaj
31
Tepki
2
aDoBe,
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Evet verdiğiniz bilgiler benim için oldukca yararlı oldu.
Tekstil baskıda çalışıyorum.Filmleri çıkaracak olan arkadaş bana kaçlık tram kullanılacağını soruyor.Tram konusunda fazla bilgiye sahip olmadığım için cevap vermekte zorlanıyorum.
İlginiz ve yardımınız için teşekkür ederim
 

Fatih Çelikhan

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
373
Tepki
4
size bir ip ucu.... tekstile baskı yaparken silindir cyrill klişe mi kullanılıyor, yoksa ipek kalıpla pozlanıp boya tranfer mi ediliyor. eğer ipek kalıp kullanılıyorsa baskı ustanızdan kullanılan ipeğin kaçlık tram yoğunluğunda olduğunu öğrenebilrisiniz. bu size yardım edecektir.


başka bi sorun olursa lütfen yazınız... kolay gelsin
 

mgrafik34

Üye
Kayıt
2 Mart 2008
Mesaj
2
Tepki
0
serigrafi de basılacaksa eğer 24 lük tram en iyisidir...

malzeme ve baskı şeklini yazarsan yardımcı olabilirim...
 

sabrinna

Üye
Kayıt
23 Şubat 2008
Mesaj
31
Tepki
2
"tram şekilleri square (dörtköre), diamond (elmas seklinde) gibidir. tabi bu sekillerin olursutulası gözle görülmez ama lüp (büyüteç) ile farkedilebir."

demiştiniz.Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda incelemeler yapıyorum.daire şeklinde tam yuvarlak tramlar kullanılıyor gördüğüm kadarıyla.Peki daire şeklinin ismi nedir?
 

Fatih Çelikhan

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
373
Tepki
4
teknik olarak circle olarak bilinmektedir. bunun yanında ustalar arasında yanılmıyorsam çiçek tram veya kum tram dedikleri tram çeşitleri vardır. ama ipek transfer konusunda (bu konuda fazla bilgim olmadığını daha önce belirtmiştim) square veya diamond tramlar daha çok kullanılmaktadır.
 
Yukarı Alt