Tasarım yalnızca Mac ile mi yapılır?

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Sedat Gül

Aslında tam tersi Sedat bey, örneğin genelde sorunsuz çalışan adobe yazılımları verdikleri klasik hataları mac üstünde vermiyor. Program sayısı çok daha az ama bizim kastettiğimiz grafik ve yardımcı yazılımlar konu buysa hiç bir farkı yok.

Örneğin indesignin Pc üzerinde bir zoom sorunu vardır bazen küçülttüğünüz görüntü tam tersine büyür. Örneğin macde bu tür hata yok. Zarttanak diye işin ortasında kapanma gibi bir durumda imkansıza yakın. Uyumluluk diyince bunları göz önüne alsak daha iyi olur.
 

fizy45

Üye
Kayıt
25 Temmuz 2011
Mesaj
14
Tepki
0
Arkadaşlar forumunuza yeni üye oldum ve hepinize öncelikle merhaba demek istiyorum...

Fakat ilk postum hayırlı olmayacak söyleyim neden mi ?

Kendimi bildim bileli çok küçük yaşlardan beri web tasarım ile ilgiliydim geçen yılllar içinde daha efektif kullanmayı öğrendim flash bilgimi yüksettim ardından photoshop after effects ve az biraz 3d bilgisi edindim.Her ne kadar çok daha gelişmem gerektiğini düşünsem bile çevremdeki birçok kişiye "sende yetenek var çok güzel şeyler yaratıyorsun oooo süper olmuş abi sen cidden tasarımcıymışsın" dedirtecek onlarca çalışma yaptım tasarım işinden gerek web gerek reklam filmi vs iyide para kazandım ki hala universite öğrencisiyim...ama yıllar geçtikçe projelerimin ağırlığıda arttı ve artık öyle hale geldimki 10 layerden fazla tonla efekt ile dolu min 10 dk after effects videoları ile uğraşır oldum kimi zaman 3d kimi zaman yeşil ekran gün geldi bir proje için 6 farklı program kullandığım bile oldu...ehh doğal olarak saatler süren render zamanları ile savaş vermek zorundayım ve bu sorun teşkil ettiği için vede tasarımcılarn çoğu mac kullandığı hızlı olduğu söylendiği için acep mac mi alsam diye araştırmaya başladım...

Gel gelelim neden kızdığıma gerek bu sitede gerek başka yabancı sitelerde birçok mac kullanıcısının genel tabiri aynen şöyle (şekil A 1 sayfa sonu post) pc kullanıyorsa bence amatördür pc beni soğutuyor vs...ya bunlar ne kadar mide bulandırıcı yorumlardır...bir insanı mac kullanması parlak ekranlı beyaz beyaz parlayan bir aletin önünde oturması iyi bir tasarımcı yapmaz sen mac kullanıyorsun diye benden iyi olamazsın...benden iyi işler yaparsan benden iyi olursun...ben eğer yaratıcı isem eğer kararlı isem sende isterse mac pro zilyon çekirdekli altın kaplamalı olsun 3 katı render time rağmen seni solda sıfır bırakırım...yada ben mac olayım sen benden iyi ol işi gelir elimden alırsın...

Kısaca eğer mac kullancısı bu kadar kendini beğenmiş ise bedava verseler almayacak konuma geldim pc de saatlerce emek harcayıp harika şeyler yaratan insanlara amatör takısı takmak ayıptır ve okuyan herkesi mac'ten soğutur iş programda değil kişinin kararlığında ve yaratıcılığndadır yeri gelir kalem kağıt en ala pc den daha güzel sonuç çıkartır lütfen saygılı olalım...

Hee birde şu güdü hakim...macte tasarlayınca kendimi daha iyi hissediyorum...pc de yapılan bir çalışma gün gelirde sizin işi elinizden alırsa gün gelirde bu işten para kazanmaya başlayıp gerçek bir freelancer olursanız(öyle photoshop html bilip web sitesi yapıyorum tasarım yapıyorum modu değil) işin mac pc değil insan olduğunu anlarsınız...Ayrıca alemin kralı yok sen şusun yok ben buyum o aşağı bu yukarı geçin bu ayakları tasarımcı aslında bir sanatçıdır çünkü bir şeyler yaratır.Elbetteki bizler bir Davinci bir mozart gibi şahaserler yaratabilen insanlar değiliz ama yinede ufak ufakta olsa bir sanatçıyız ve bir sanatçı asla kimseyi aşağı görmez sanat ve yaratıcılık insanlara sunmak beğeni kazanmak bir şeyler yapmanın maddi karını elde etmek ve manevi hazzını tatmak içindir...

Ama maclerin program çeşitliliği az....ya windowsla uğraşcağıma tüm zamanım tasarım verseydim yaa geçin bunları starwars için filim efektleri yapsanız kaç yazar 40 yıllık usta olsan yeni mezun heycanlı istekli ama acemi grafikere tebessümle bakmıyorsan elinden tutmuyorsan orda sorun var demektir işte ustalık işte krallık böyle olur SAYGI KAZANARAK KUCAKLAYARAK garibandır belki mac alamamıştır 800 tl laptop alır ama photoshop corel uçurur sen yaptığı işe bak ARKADAŞ !!!

Birde soru iki tane bilgisayar düşünün özellikleri birbine yakın birisi windows pc diğeri mac ikiside 6 ay kullanılmış olsun hangisi iyi performans verir özellikle after effects ve 3d ?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Lütfen www.fcagla.com adresine, veya www.farukcagla.com adresine, ya da www.iyireklamciyiz.biz adrrsine gidiniz.

Bu üç sitede benim yaptığım çalışmaları göreceksiniz.

Bu çalışmaların hepsi ya kalemle, fırçayla ya da bilgisayar ile yapılmıştır.
Kalem ve fırçayla yapılanlar açık seçik belli olmaktadır. Bilgisayarla yapılanlar da açıkça kendini belli etmektedir.

Ben, bilgisayarda yapılanların bazısını Mac ile bazısını da PC ile yaptım.

Şimdi bilgisayarda yapılan tüm tasarımları iyice kontrol ediniz, iyice inceleyiniz.
Hangisi Pc'de hangisi Mac'de yapılmış bana söyleyiniz.

Sizce bu tasarımlardan hangisi size göre en iyi tasarımdır?
Bu en iyi tasarım sizce; Pc'de mi, yoksa Mac'de mi yapılmıştır?

Cevabınız; PC mi Mac mi sorusuna en iyi cevap olacaktır!
 
Kayıt
10 Kasım 2010
Mesaj
55
Tepki
0
bu tamamen macintosh'un satış ve pazarlama taktiği ile ortaya çıkmış burnu bir karış havada,kendini beğenmiş amerikalılar ve kanadalılar üzerinden oluşturulmuş,kendini farklı gösterme uğraşı veren bir grafiker akımının sonucudur,örnek olarak birisine pc diyoruz birisine ise markasının ismini(mac) !!! neden virüs bulaşmaz çünkü heckerlar kullanıcısı bu kadar az olan işletim sistemine virüs yazma gereği bile duymazlar,pc ye göre kıyaslanınca biravuç insan kullanır mac'i.
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
@yücel mete

Pazarlama taktiği dediniz de, son yaşadığım bir olayı paylaşayım müsadenizle.
Geçen yıl bir Machintoş aldım. Devletimizin okullarında Machintosh dışında eğitim verildiğinden; çocuklar okulları ile entegre olsun diye ikinci platformu da yüklettim. Fakat bir türlü iki platformlu bilgisayardan sağlıklı yararlanamadım. Defalarca yüklemeleri yenilememe rağmen sorunlar devam etti. Sonuç olarak, PC platformu için geliştirilen Virüs tarama programlarına yeni eklenen bir özellik sayesinde; her iki platformu da açık olan bilgisayarda Mac platformunun birtakım sistem dosyalarını virüs olarak tanımlayıp operasyon yaptığı ve MacOSX sistemini sürekli çökerttiğini tespit ettik.
Mac üreticileri, sistemi dış etkilerden korumak için sürekli ve ücretsiz online güncellemelr yapıyorlar. Bu güncellemeler, kendi sistemini korurken, diğer sistemlere hiç bir zarar vermiyor. Sadece kendini savunuyor. PC için üretilen Virüsprogramları ise tehlike olarak gördüğü her şeye saldırarak etrafına zarar veriyor.
PC'yi bilgisayarımdan kaldırdığımdan beri hiç bir sorun yaşamıyorum.
Kimin pazarlama taktiği etik? kararı siz verin.
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
Pc kullananlar Mac, Mac kullananlar Pc tercih etmiyor bunun nedeni tamamen alışkanlıklar başka birşey değil. Bana sorarsanız mac beş para etmez ama mac kullanan birine göre de pc beş para etmez. Tamamen alışkanlık meslesi.

Mac lere virüs bulaşmıyor meseleleri felan da tamamen safsatadan ibaret maclere de virüs bulaşır fakat şuan itibari ile mac sistemleri için sadece 116 virüs tespit edilmiştir. Pc ile kyaslandığında deryada bir damla demek bu ama yinede YOK diyemezsiniz. Dileyen BURADAN mac virüslerinin listesine de ulaşabilir.

Bence tasarım yapılan makinanın ne olduğu ancak tasarımın hızını etkiler tasarımı yapan bilgisayarlar değil tasarımcılardır. Yıllardır tartışılan boş bir muhabbet bu.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
İsmail Bey, merhaba.

Belli ki, bir taşla iki kuş vurmaya çalışırken evdeki bulgurdan olmuşsunuz!

Bu söz böyle değildi, ama olsun dedik bir kere..

Yatırım hedefi olarak, macintosh'u seçen grafikerlerin genellikle çalışma ortamları ile ilgili pek şikayetleri olmasa da, aynı ortama Windows'u da katmak durumunda kaldıklarında sıkıntı yaşadıklarını biliyorum.

Zaten bu iki işletim sistemini aynı anda kullanmak için iki yöntem vardır:

Ya Macintosh üzerine, Macos yanında ayrıca Windows yüklemek,
ya da Windows yüklü bir PC'ye ayrıca Macos yüklemek.


Birincisi ile ilgili birtakım sorunları siz de aktardınız. Özellikle Macintosh'ta aynı format üzerine Windows'u da yüklediyseniz, virüs programları, Windows'un standartlarına uymayan ve Microsoft'un lisanslama sorgusuna cevap vermeyen bu programları virüs diye algılar ve nihayet siler..

Oysa, Windows yüklü bir PC'ye, Macos'un hfs sistemi ile formatlanmış bir bölüme Macos'u rahatlıkla kurabilirsiniz. Bu durumda, virüs programları zaten hfs'yi görmeyeceği için sorun da olmayacaktı.. (unutmadan, Macos'u her PC'ye kuramazsınız. Detaylı bir prosedürü vardır. Özellikle eski donanımlar ciddi sorunlar çıkarır.)

Kısacası, yukarıda sözünü ettiğim her iki yöntem de, pazarlama etiği açısından sorgulanamaz. Çünkü her iki şekilde de koşulların zorlandığını kabul etmelisiniz. İster Macintosh, ister Windows, kendi kurulum kuralları dışındaki yöntemleri bir üstünlük olarak sunmamaktadırlar.

Durum böyleyken, sizin ve sizden önceki yazı yazanların da konuyu pazarlama etiği açısından irdelemesi oldukça manidar kalmaktadır.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@farukcagla

Alıntı yaptığım yazıma cevap yazmadınız, cevaplarınızı bekliyorum.
 
Kayıt
23 Nisan 2010
Mesaj
1
Tepki
0
Mac ve PC kıyaslanırsa elbetteki virüs bulaşmaması sağlam bir işletim sistemine sahip olması. Neredeyse hiç sorunsuz ve hız kaybı olmadan çalışması düşünülürse mac tercih sebebidir. Fakat meslektaşlarımız bu tercihi her zaman yapma şansı bulamıyor. Örneğin ben çalıştığım yerde mac varsa mac, PC varsa PC kullanıyorum. PC'de virüs sebebiyle veya virüs bulaşmasın diye yüklediğimiz virüs programlarının her moka burnunu sokması sebebiyle işlerde sıkıntı çıkıyor. Font indirirsin virüslü olabilir diyip karantinaya alır. Program indirirsin hemen exe dosyasını siler. Olduğun yerde daireler çizersin ilerleyemezsin.
Ben PC'lerde sadece çok kısa yol tuşu kullanıyorum. Özellikle Photoshop'ta pc de daha hızlıyım. Ama Mac'de çalışmak daha güzel, sorunsuz. Son model çok hızlı bir pc alsanız bile 3-5 ay kullandıktan sonra yine yavaşlıyor. Sistem yorgun düşüyor. Arada bir format istiyor. Mac kullan başın ağrımasın.
 
Yukarı Alt