freehand de fontlardaki harf arası sorunu

cdmac

Üye
Kayıt
1 Temmuz 2009
Mesaj
29
Tepki
0
illustrator düşünüyordum. değiştiriyim mi fikrimi? corele önyargı var ben de
 

hastam

Üye
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
92
Tepki
0
Tercih senin. Ben Corel derim. Sonuçta aşağı yukarı hepsi aynı işi yapıyor, ama Corelin kullanımı çok basit. Workspace bakımından çok geniş özelleştirme imkanı sunuyor. Tüm menüyü ve ana çalışma sayfasındaki her şeyi kafana göre değiştirip özelleştirebiliyorsun.
Saygılar.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Cdmac, merhaba,

Gerçekten de, Freehand'in, ölüsünün bile iş yaptığını söyleyenler vardır. Hatta iş ilanlarında Freehand kullanma bilgisi bile arayanlar vardır.
Fakat, Sayın Hastam'ın da dediği gibi, şu an iş yapabilseniz bile, artık geliştirilmeyen bir program ile zaman kaybediyorsunuz. Bir an önce program arayışına girmeniz, sizin yararınıza olacaktır.
Sektörümüzde kendini kanıtlamış iki program vardır.
Biri Corel Draw, diğeri Adobe İllustrator.
Adobe firması, İllustrator ile Freehand'dın uyumlu olduğunu ısrarla belirtmektedir. Gerçekten de, deneyimli kullanıcılar, dosya alışverişinde pek ciddi sorunlar yaşamamaktadır. İnterface dediğimiz ekran çalışma şekli bile birbirine yakın ve yatkındır. Her ne kadar, Freehand'in çalışma panelleri, bana kalırsa Illustrator'den daha kullanışlı olsa bile..
Bu durumu, Adobe firması da kabul ettiği için sürekli panel yönetimi ile ilgili geliştirmeler yapmaktadır. Aslında bu sorun, Photoshop'ta bile vardır. Fakat, Photoshop; hemen hemen rakipsiz ve pazar lideri olduğu için pek göze batmamaktadır.

Tekrar konuya dönecek olursak, çalışma verimliliği açısından, Illustrator'un Freehand'ı aratmayacağı söylenebilir. Üstelik, Mac kullanıcıları için durum daha dramatiktir. Çünkü Illustrator'den başka bir seçeneği yok gibidir. Hatta, Mac kullanıcıları arasında Freehand yerine Adobe Indesign'i bile önerenler vardır. Çalışma ve üretim amaçları farklı programlar olsalar bile, Freehand'de çalışanlar, geçiş olarak Illustrator'ü epeyce gelişmiş, hatta detaylarını hemen kavrayamayacak kadar fazla gelişmiş bulmaktadırlar.

Bu anlamda, Freehand daha derli toplu bir program olarak kabul görmektedir.

Adobe'nin bu kritik kararı verirken, yani Freehand'i desteklemeyi bırakıp tamamen Illustrator'e ağırlığını vereceğini açıklaması ne kadar beklentileri karşılayacaktır? Tartışmanın bu boyutu dikkat çekicidir kanımca.

Adobe, Mac kullanıcılarının kaçınılmaz olarak Illustrator'e yöneleceğini gayet iyi biliyor. Üstelik, geliştirdikleri kit'ler ile bunu kanıtladırlar. Yani, Creative veya Design Suit gibi kitler, tam bir pazarlama harikasıdır. Ayrıca bu yöntemi; Web tasarımı, E-Learning gibi konulara da entegre etmeyi başardılar. Bu geliştirmeleri, hem PC, hem de Mac platformu için aynı anda ve aynı koşullarda yaptılar. Özellikle Mac kullanıcıları açısından sevindirici bir gelişmeydi bu.

Ve fakat, Pc ortamı için, Mac kullanıcıları kadar büyük bir sevinç getirmediği muhakkak. Zaten tek alternatif Freehand değildi ki, Illustrator'un bu kadar geliştirilmesi de onları sevindirsin.. Çünkü PC cenahında, tartışmaya açık olsa bile, Freehand'den daha gelişmiş ve sezgisel olarak davranan Corel Draw vardı. Gelişmiş dolgu seçenekleri, yine epeyce geliştirilmiş ve hala kimsenin yetişemediği Text seçenekleri ile Pc ortamında neredeyse bir numara. Ama yine de Pc'de çalışmaya kendisini yatkın hisseden epeyce Freehand kullanıcısı da vardır.

İşte tam da bu noktada, Adobe; PC kullanıcılarının önünden, Corel'in en büyük iki rakibinden birini ortadan kaldırmıştır!.. Artık Corel'in eline ayağına dolaşan Freehand gibi bir rakibi yoktur. Tek rakibi kalmıştır, o da Illustrator..

Cs4 de bile tam anlamıyla aşılamayan çok sayfalı doküman desteği, kullanıcıların sürekli panellerle boğuşması, Windows'un pek çok avantajını yeterince kullanamama (OLE gibi..)vesaire gerekçeler, Corel kullanıcıları için çok ciddi bir şekilde programını değiştirmesini engellemektedir.

Bana kalırsa, Illustrator'ü yerden yere vurarak, sektördeki rekabeti engellemek doğru değildir. Nihayetinde ne Corel firması, ne de Adobe firması, hiç birimizin ortak olduğu şirketler değildir. Burada arkadaşları, meslektaşları, eşi dostu.. bir programa yönlendirirken, en önemli kıstasımız, verimlilik (produktivite) olmalıdır. Önyargılardan ve alışkanlıklardan ve artniyetsiz olarak...

Sonuç olarak, Sayın Cdmac; bir Pc kullanıcısı olarak önünüzde iki önemli konu duruyor:

1-Freehand'den Illustrator'e geçerken avantajlarınız vardır.
2-Corel Draw'da yapabileceklerinizin önemli bir kısmını Illustrator'de yapabilme şansınız daha azdır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Başarılar.
Tuncer ÖZKAN
 

hastam

Üye
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
92
Tepki
0
Merhaba Tuncer bey,

Son yazınızda bir tespitiniz aklıma takıldı.
Neden Adobe, Corel'i Freehand'den kurtarsın?
Illustrator ve Freehand, her ikisi de Mac tabanlı oldukları için, birbirlerine rakip idiler. Ve daha düne kadar her ikisinin de Pc versiyonu yok idi.
Adobe Illustrator ile Mac piyasasından fazla birşey götüremiyordu, çünkü bu alanda Freehand en büyük rakibiydi. Ona fırsat vermiyordu. Birtakım kaçınılmaz gelişmeler sonucu hem Mac hem Pc versiyonları çıkınca; Adobe hem Corel ve hem de Freehand'le aynı minderde boğuşmaktansa Macromedia'yı satın alarak ancak onu alaşağı etti bence. Illustrator artık Corel'i yakalayamaz diyorum, çünkü Corel'in vizyonu çok geniş. Ve her sürümde çok radikal davranıyorlar. Illustrator neden Freehand ile çok yakın bir kullanıma sahip? Çünkü tek rakibi oydu. Hep onun gibi olmak istedi, ama öbür taraftan Corel'i hep gözardı etti, o ikisi birbirlerini taklit etme uğraşındayken, Corel kullanıcılar ile girdiği sıkı çalışma sonucu bugünlere geldi. Hatırlarsınız o yıllarda bu sektörde Corel'in adı dahi anılmazdı.
Yani sonuç olarak Freehand Corel'in değil, Adobe'nin ayaklarına takılıyordu bence.

Saygılarımla hocam.. Kolay gelsin.
 

cdmac

Üye
Kayıt
1 Temmuz 2009
Mesaj
29
Tepki
0
programlar arasındaki farkları gayet güzel açıklamışsınız. teşekkür ederim.
freehandin kendini geliştirmesiyle ilgili benim bi sorunum yok. kullandığım bilgisayarda freehand 8 bile düzgün çalışsa benim için kafi. o da olmaz ise hem coreli hem illustratörü biraz kurcalamam gerekecek anlaşılan.
 
Yukarı Alt