Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

mehtap_ls

Üye
Kayıt
17 Aralık 2010
Mesaj
5
Tepki
0
çok doğru bir noktanın üstünde durmuşsunuz Faruk Bey bilgileriniz için teşekkürler..
 

ahmetkaydi

Üye
Kayıt
11 Ocak 2010
Mesaj
34
Tepki
1
İsmail Ev ve Faruk Çağla'ya saygılarımla: Paylaşmış olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Meslektaşlarımızın veya meslektaş adaylarımızın bu bilgileri gerçekten görmelerine ihtiyaçları vardır. Umarım birçok kişiye ulaşır paylaşımlarınız. Değerli abilerime sağlık ve mutluluk diliyorum. Kolay gelsin.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@madwoman

Eskiden bu sitede yazılarımın olduğu ve abone olduğum konulara gelen mesajlar otomatik olarak adresime gönderiliyordu. Şimdi ise abone lduğum konularda gelen cevaplar bana otomatik olarak ya yollanmıyor ya da aboneliğim silinmiş.

Bu yüzden bu önemli soruyu şimdi görebildim ve şimdi cevaplayabiliyorum.

Cevabım şudur;
1-Az yetenek ile çok pratik mi başarıya ulaşır, yoksa çok yetenek ile az pratik mi diye sorsalar, ben birincisi daha başarılı olur derim.
2-Mahalle arasında çok iyi futbol oynayan bir genç, bir spor kulubünün futbol okulunda iyi bir antröner eşliğinde eğitim alırsa, ayn ı yetenekteki fakat eğitimsiz bir sporcudan çok daha üstün olur.
3-Çok iyi silah kullanan birisi orduda eğitim alırsa iyi bir asker olur, orduda eğitim almazsa iyi bir katil olur.
4-Grafiker eğitimi veren güzel sanatlar fakülteleri, grafiker olacak öğrenciyi
a) Üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarına tabi tutmakta,
b) Sonra da genel yetenek sınavına tabi tutmaktadır.

YGS ve LYS sınavları dünyanın hiç bir yerinde yoktur, Türkiyede bu sınavlar kaldırılmalıdır. Bu sınavlar Türk gençliğinin önünü tıkamaktadır. Ülkenin kalkınmayışının ilk ve en önemli sebeplerinden birisi bu sınavlardır.

Genel yetenek sınavları ise sanki her grafiker veya her iç mimar ressam olacakmış gibi yapılmaktadır. İyi resim yapan iyi grafiker olur gibi bir yanılgı ile bu sınavlar düzenlenmektedir. Bu sınavlar grafiker olacaklar için bir katliamdır. Bu sınavlardan menfaat elde eden hazırlık dersaneleri ve üniversite güzel sanatlar hocaları vardır.

5-Grafik eğitimi veren fakültelere girmek, yukarıdaki 4üncü maddede sıralanan gerekçeler nedeniyle çok zordur, bu yüzden grafiker olmak isteyen gençler bu sınavlarda elenince ya vazgeçmekte ya da DERSANELERE YÖNELMEKTEDİRLER.

6-Dersaneler ise TASARIM eğitimi vermemekte, SADECE PROGRAM eğitimi vermekte ve aslında TASARIMCI yerine OPERATÖR yetiştirmekte, mezunlarını da KANDIRMAKTADIR.

7-Fakülteler ise TASARIM eğitimi yanında yeterli PROGRAM eğitimini verememektedir. Çünkü hocaların çoğu bilgisayar kullanmayı BİLMEYEN, RESSAMLARDAN oluşmaktadır. Meslek LİSELERİNDE DE durum aynıdır. GRAFİK MESLEK LİSELERİ ve FAKÜLTELERİ bu yüzden piyasaya TASARIMI bilen, fakat PROGRAM bilmeyen, teorisi güçlü, fakat pratiği zaytıf mezunlar vermektedir.

8-Dersanelerde ise durum tam tersidir. Onlar da Tasarımı zayıf, Program bilgisi iyi elemanlar yetiştirmektedir.

9-KISACA; hem tasarımı hem programı iyi bilen, hem teorik, hem pratik bilgisi güçlü grafiker adayları mezun edilemediğinden bu sıkıntılar ve acılar yaşanmakta, neyin ne olduğu anlaşılamamakta, yapay bir alaylı-mektepli çatışması yaratılmaktadır.

10-İster 4 yıllık, ister 2 yıllık okul mezunu olsun, isterse dershane mezunu olsun, tüm bu eğitim kurumlarını bitiren mezunlar YARIM EĞİTİM ALIYORLAR.
Yarım eğitim alanlar da PİYASADA YARIM, hatta ÇEYREK MAAŞA ÇALIŞIYORLAR.
Grafikerlik eğitimi bu değildir, bu OLAMAZ, bu OLMAMALIDIR!
Grafikerlik, tıpkı doktorluk gibi branşlara ayrılmalıdır. Web grafikerliği, matbaa grafikerliği, illüstrator (ressam) grafiker, animasyon ve çizgi film grafiği, multi medya grafiği vs gibi. Öğrenci okulda okurken bu dallara ayrılarak mezun olmalıdır.
Alternatif Grafik Eğitimi vardır ve bunun da adı; AGA (Alternatif Grafik Akademisi) ’dır.
Türkiye'de henüz Alternatif Grafik Akademisi kurulmamıştır. Bu kurulursa tüm alaylılar ve mektepliler, tüm grafiker olacak veya olmuş kişiler çok rahat edecekler, sınav engeline takılmadan bu okulun istedikleri bölümüne devam ederek eksikliklerini gidereceklerdir. Böylece piyasadaki tasarım kirliğine de son verilecek, bir takım hırsız, uğursuzun da işi bitecektir. Ben 2 yıldır Kavram okullarının sahibine bu okulu kurdurmaya çalışıyorum ama ikna edemiyorum. Arkamde yeteri kadar kamuoyu desteği yok.
Grafikerleri de tek çatı altında toplamak istiyorum, olmuyor...
Sorun sistem sorunudur. Bozuk sistemden geçinenler sistemi değiştirmez.
Benim bu sitedeki tüm yazılarımı ve tartışmalarımı okuyanlar, adımı ve soyadımı google'a yazıp aratırlarsa diğer sitelerdeki tüm yazılarımı okuyabilirler, böylelikle ne dediğim daha iyi anlaşılır.
En iyi dileklerimle.
 

kadriyemm

Üye
Kayıt
18 Mart 2011
Mesaj
4
Tepki
0
merhabalar
öncelikle herkesin yazısını okudum hepinizin yazıları çok değerli ve bilgi verici almak isteyen için. ben samsun omü grafık tasarım mezunuyum 2005 hiç grafiker olarak malesef bir yerde çalışamadım . çalışmayı düşündüğüm yerlede hep sekreterlik gibi başka işlere yönlerdirildim.artık bu mesleği yapmak istiyorum ama bu konuda sıfırım bunu bılıyorum ne yapmak isteğimide biliyorum ama nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum .şöyle ki bir işe girip deneyim kazanmak istiyorum ama dediğim gibi başka işlere yönlendiriyorlar deneyım kazanana kadar yada kursa gidip program bilgisi kazanmak istiyorum bu konuda fikir alışverişi yapmak bilgi sahibi olmak istıyorumm yardımcı olursanız sevinirimm
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@kadriyemm

Sayın kadriyemm,
Hem Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Grafik Mezunuyum diyorsunuz, hem de grafik konusunda sıfırım diyorsunuz. Bu nasıl oluyor? Siz grafik bölümün 4 yıl okuduktan sonra grafik konusunda nasıl sıfır olabiliyorsunuz?Grafik konusunda sıfır olan bir öğrenci okuldan nasıl mezun oluyor? Sıfır olan siz misiniz yoksa okulunuzun grafik eğitimi mi? Lütfen biraz açar mısınız?
 
Kayıt
20 Mart 2009
Mesaj
39
Tepki
0
@Hasan Güner


Hasana katılıyorum.
Çok güzel bir noktaya değindi. 2003 yılında amcamın matbaasında çalışmaya başladım. kalıp-baskı-kağıt-kesim-baskı öncesi vb. İşyerinde aynı zamanda gazete çıkarılıyor. Yeri geldi gazeteyi tasarladım yeri geldi muhabir oldum. yeri geldi baskı yaptım. yeri geldi köşe yazısı yazdım. 2 sene sabah gazetesi muhabirliği yaptım. ama karar vermem gerekti artık. bu güne kadarda kimse işini öğretmek istemedi hep baka baka öğrendim. tipografimi diyorsunuz. ben ilk senemde tahsilat makbuzunu elle dizmiş biriyim.
yani bir grafiker olmak isteyen insan, önce matbaada başyalıp tecrübe ve teknik bilgi alması gerekir. ondan sonrasında grafikerin yanında çalışmasımı lazım. ama her grafikerde işini öğretmez kimseye. programmı bilmiyorum. corel-photoshop-quark-indesing- ile yapılamazmı bu iş eksik olduğum tek pro. illustration onuda öğreniyorum yavaş yavaş.
Ya gazete ya grafik.
evet kendi düşüncelerimi güzel bir şekilde karşıdaki insana sunmayı seviyorum bunun için grafiker olmayı istedim.
Şu an çizimim ve biraz hayal gücümün eksik olduğunun gayet farkındayım. logo falan işlerde yani çizimiğn öne çıktığı yerlerde sıkıntı yaşıyorum. Üniversitelerde verilen eğitimleri almaya karar verdim. grafiker ark. sordum sen gidersen onların arasında professionel kalırsın gibi yorumlar aldım. ilk 2 yıl zaten sadece kara kalem öğretiyorlar dendi. Ama yinede kara kalem ve grafik eğitimi almak için de olsa kararlıyım. 4 yıllık okulların yetenek sınavları nasıl bir içeriğe sahip bilmiyorum. içime geçememe korkusu doğdu. ama 2 yıllık ile başlayıp sonradan bir tecrübe sağladıktan sonra sağlam bir şekilde, 4 yıllık eğitim almayı düşünüyorum. işi gerçekten severek yapıyorum. ve bazen baktığımda deli oluyorum. bu adamlar bu çalışmaları nasıl yapıyor diye. iyi bir grafiker olmak neye bağlıdır.
Hep soruyorum hayal gücünemi yoksa iyi bir çizim eğitiminemi bağlıdır?
bence grafik tasarım ressamlıkla birebirdir.
çünkü, resim çizerken neyi vurgulamak istiyorsan onu çiziyorsun. tasrımda öyle değilmidir?
(bence program, verilen komutun sergilenmesine yarayan bir araçtır,sadece!!)

yani bir okul okuyup direk işe girmekle bitmiyor...
 

TÜMAY

Üye
Kayıt
19 Ocak 2010
Mesaj
12
Tepki
0
İsmail Bey ve Faruk Bey'e çok teşekkürler engin tecrübelerini paylaştıkları için.
 

sedatcocu

Üye
Kayıt
13 Haziran 2011
Mesaj
3
Tepki
0
Üstadların ağzına sağlık grafiker olabilme yolunda ilk adımı atmış biri olarak grafiker in ne olduğunu nasıl olması gerektiğini bütün yönleriyle çok iyi açıklamışlar ağızlarına sağlık keşke bu meslekte de usta çırak ilişkisi olsada öğrenme isteği olanlar içlerinde ki arzulara kavuşabilse ...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@sedatcocu

Sevgili Sedatcocu,
Grafikerlik mesleğinde usta-çırak ilişkisi vardır, hem de fazlasıyla vardır.
 
Yukarı Alt