Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Funda Arıcı

Yazdıklarınızdan böyle bir anlam çıkıyor. Çünkü yarışma bambaşka birşey, "ben grafikerim" diyerek bu sektörde ürettikleri sayesinde para kazanmak bambaşka birşey. Ki, ulusal veya uluslararası yarışmalarda dereceye girenlerin %90'ından fazlası zaten sanat okulu öğrencisi, mezunu veya öğretim üyesi. Geri kalanlar ise alaylı tabir edebileceğimiz usta yanında yetişen kişiler. Burada tartışılan konuyu bence yarışmalarla kıyaslamak doğru olmaz.

Bir örnek vereyim.
Türkiye'nin en çok satan gazetesi ile ortalama seviyede satış yapan gazetesini karşılaştıralım. En çok satan gazete tasarım anlamında çamur. Diğeri ise her sene avrupada tasarım ödülleri alıyor....
:)
 

Funda

E=mc²
Kayıt
31 Mart 2010
Mesaj
330
Tepki
9
Ben grafikerim diyerek bu sektörde üretikleri sayesinde para kazanma endişesi olan birinin "ödüllü" yarışmalarda, yaptığı işler beğenilerek kendine güveni gelince şansını denemek istemesi kaçılmaz oluyor. İçlerinde başarılı olan alaylı arkadaşlarımızda vardır muhakkak. "yaptığı işler beğenilerek kendine güveni gelince şansını denemek istemesi" Kısmından sizi tenzih ederek söylüyorum lütfen yanlış anlaşılmasın; Alaylı olupta iyi işlere imza atan en iyi bildiğim ve takip ettiğim örnek sizsiniz Erkan Bey...:)

Benim özetle söylemek istediğim bu başlık altında okuduğum bazı keskinlikler kendi içinde yeterince çözümlenememiş gibi geldi bana..Mutlaka eğitim şart. Yetenek denilen ve sınırlı sayıda insanda olan bir hediyenin teknik bilgilerle taçlandırılması sahip olunan bu hediyenin ölümsüzleşmesi anlamına geliyor....

İnsanlara aksini düşündüren şeyse söylemeye çalıştığım istisnaların kaideyi bozduğuna dair verdiği cesaret......
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Funda Arıcı

Öncelikle teşekkür ederim. :)

Demek istediğinizi anlıyorum. Fakat dediğiniz gibi "cesaret"i olan herkes şansını denesin. Bence bunda bir sorun yok. Eğer yerinde bir cesaret ise zaten kalıcı olacaktır bu kişi. Yoksa bir albümle parlayıp 1 sene sonra yok olan pop şarkıcılarına döner hali. :)

Bu başlıkta Faruk Bey'in bahsettiği şey, genel ve olması gereken kriterler.
Yarışma kazanan tasarımcı iyi tasarımcı mıdır belki bu başka bir başlık altında tartışılır. :)
 

M.Derman

Üye
Kayıt
20 Aralık 2011
Mesaj
1
Tepki
0
Üye olmadan edemedim gerçekten, Faruk beyin çoğu fikrine katılıyorum belki hepsine bile olabilir ama o kadar çok ve hızlı okudumki beynim tam olarak çalışmıyor :D

Şuanki sisteminden ne kadar yararlanmış olsamda (hoş, yararlanmak da tartışılır aslında) doğru bulmuyorum çünkü herkezin üniversite kazandığını düşünürsek mezun oldukdan sonra işsiz olan kişilerin kısa dönemlik eğitimle ''ne iş olursa yaparım aabi'' demelerini de yanlış bulmuyorum çünkü hiç birinin de ben 6 aylık eğitim alayım da şunların ekmeklerini yiyeyim gibi düşünceleri olduğunu sanmıyorum.

Ailemden örnek vermek gerekirse, kuzenimin 4 yıllık eğitimden sonra 6 aylık kursla polis olmasının tek sebebi hemen bakması gereken bir ailesi olmasıydı ve gerekli eğitime vakit vermek istese bile bunu yapamazdı. Her ne kadar etik dışı, yanlış da olsa ben bu şartlar altında çalışamam diyerek kendisinin yada çocuğunun rıskından kesecek babayiğit parmakla sayılacak kadar azdır. Ben o babayiğitlerden olmazdım açıkca söylim.

Eğitim kesinlikle gerekmiyor diyen bir üye vardı katılmıyorum o bahsettiğin 5 mm içerden olacak kartvizit örneğinde yeni gelenin bunu bilmemesi ve hata yapınca öğrenmesi başlıbaşına bir eğitim, tecrübedir. Düşmeden koşamazsın ve eğitim sadece diplomaylada olmaz buna da inanmıyorum.Her ne kadar şahısdan cevap geleceğinden şüphelide olsam yorum yapmak istedim :D

Küçüklüğümden beri birşeyler çizerim çünkü hep birşeyler uydururdum, tamam güzel çizmiyordum belki ama seviyordum her başkasında gördüğüm çizimden birşeyler yürüttüm hep ''aa'' dedim, böyle de olur, bir zamanlar insan yüzü çizemem iki tarafı eşit yapamıyorum dediğim şeyleri rastgele kazandığım bir üniversitede (yukarda bahsettiğim yararlanma buydu benim liseye bile girememiş olmam gerekirdi) teknik resim dersinde silik çizgiler ve eksenleri kendi resmime aldıkdan sonra yapabildiğimi fark ettim. Resme şimdiye kadar yönelmeme sebebim aklımdakileri kağıda dökecek kadar çizememem di hatta yanından bile geçemiyordum şimdi de başaramıyorum gerçi ama eskiden ''asla olmaz'' dediğim gibi kesip atamıyorum aslında umutluydum bile denebilir.Ama tam olarak ne yapmam gerektiğini gerçekten bilmiyorum, şuanda kendimi geliştirmek için kullandığım internet yada başkalarından gördüğüm şeyler tükenicek ve ben yinede kendi aklımda olan şeyleri tam olarak çizemiyor olucağım.

Ben buraya yönelirken aklımdaki şey para kazanmak değildi öncelikle, bu beni mutlu eder diyebiliyorum. sürekli aklında değişik senaryolar ve değişik karakterle yaşıyorsun ama bunları hayata dökemiyorsun oldukça kitap okurum ufakdan yazmayı denedim bile çünkü resmim bunun için yetmezdi konuyla alakasız ilerlediğimi fark ettim :D

Sonuç ne olursa olsun birşeyler yapmaya başlamak istiyorum eğitim almamış biri grafik tasarım giriş sınavlarından geçebilirmi yada illa ''öyle okuman gerekmez'' diye düşündüğünüz yollarda varmı ? Çizdiklerimi gösterdiğim arkadaşlar beğenselerde ben acemi bile olmadığımı başkalarının çizimlerine bakıpda anlayabiliyorum yani beni sıfırdan başlamak istiyor diye düşünün ama 20 yaşında bi 0 dan :D

Bu arada ben orman endüstri mühendisliği okuyorum kendi bölmümün de tasarım bölümü varmış bilen biri olursa bunun hakkında da bilgi almak isterim okuduğunuz için teşekkürler aslında düşündüklerimin yarısını ancak yazabildim ama çooook uzun oluyor :D
*İmla hataları vardır mazur görün lütfen :)
 
Kayıt
12 Ocak 2012
Mesaj
6
Tepki
0
Lise öğrencisiyim, bölümüm Web Programlama. Faruk Bey'in açmış olduğu konu dikkatimi çekti. Haftada 6 saat grafik animasyon dersim var. Grafik Tasarım okumaya karar verdim bu ders sayesinde. Ne yapmam gerektiğini başlarda bilmiyordum, bu konuyla ilgili çok araştırma yaptım. Kendi bölümümden soğudum ve grafiği benimsedim. Bir ders olarak değil de işim gibi bakıyorum ve büyük bir haz duyarak yapıyorum. Öğretmenim bana bu konuda çok yardımcı oluyor. Üniversite sınavından dolayı kaygım vardı fakat sadece 140 puan yapmamın yeterli olacağını öğrendim. Gerisi Özel Yetenek Sınavına kalıyor. Bu konuda kendimi geliştirmek için en kısa zamanda (bu yaz) özel yetenek sınavına hazırlayan bir kursa gitmeyi düşünüyorum. Fakat etrafımda bu konuda çok bilgili kişiler yok. Bana yardımcı olabilir misiniz, başka neler yapmam gerekiyor ? Kendimi Grafik'te nasıl geliştirebilirim ? Sürekli yeni şeyler öğrenmeye bakıyorum. Şimdiden teşekkürler.
 

LaraCroft

Üye
Kayıt
22 Mart 2012
Mesaj
1
Tepki
0
2007 den beri Photoshop sıkılmadan ilgileniorum bana ne denior şopçumu grafikermi :D :D iş olanakları varmı
 

No_Fe@R

Üye
Kayıt
18 Mayıs 2008
Mesaj
8
Tepki
2
Gerçekten de cok güzel bir döküman hazırlamıssınız ellerine sağlık...
Tabii iki resim yapan hatta daha doğrusu bi resmi siyah beyaz yapan bile ve abuk subuk ufak tefek programlarla resimin üzerine iki tane ikon yada simge eklediklerinde "ben tasarımcıyım" diye ortalıkta dolanan o kadar cok insanlar varki....
Eminim ki aramızda da öyle insanlar vardır kusuruma bakmasınlar ama gerçek grafiker konusmaz sanatını konusturur...
Ve yaptığ işle de övünmez aynı seviyesindeki veya üst seviyesindeki kişilere danışır fikir edinir ve uygular...
 

N54N

Üye
Kayıt
4 Eylül 2012
Mesaj
8
Tepki
0
Gerçekten çok yararlı bilgiler aldım
Kendimde bana bahşedilen bir grafiker ruhu olduğuna inanıyorum
Lise 3'e geçeceğim Anadolu lisesi okuyorum
Lisenin başından beri grafik tasarımla ilgileniyorum
http://berketasarim.webnode.com.tr/ reklam için vermedim ama bu benim sitem tasarımı hariç içindeki her çalışma bana ait, lisenin başından beri bir oyunun küçük forumunda isteğe göre imzalar yapıyordum ve şu anda photoshop'a tamamen hükmedebiliyorum.
Ama bir reklamcının internet sitesinde gördüğüm programlar bana ps nin yeterli olmayacağı fikrini verdi
Programları öğrenmeyi sormuyorum, sadece onlara da hükmetmek için ne kadar uğraşmalıyım?
Grafiker olmak için hangi programlara ihtiyacım var? (ne işte kullanılacağı hakkında bilgiler de verebilirseniz sevinirim)
3 senedir imza da imza nereye kadar biraz gerçek grafikerliği photoshop programı dışındaki programları tanımak istiyorum sadece :)
After effects ve premiere kullanmayı biliyorum ama hiç kullanmadım sony vegas kullanıyorum video tasarım için
Yeterli olmadığını biliyorum ama After effectse de hükmedebilmek için ne gibi çalışmalar yapmam gerekir onu da yazarsanız çok memnun olurum :)
 

hakimgüç

Üye
Kayıt
5 Eylül 2012
Mesaj
3
Tepki
0
Peki bu işi zevk için yapanlar.. kendisi için öğrenmek isteyenler.. hayalgücüne güvenenler.. bunlara bi tavsiyeniz var mı.. Bu işin eğitimini (okul olarak) almayan biri ömür boyu grafik tasarım konusuna yaklaşamaz mı? tecrübe aktarımı ile bi eğitim süreci geçiremez mi?
 
Yukarı Alt