Grafik Tasarımcı nedir? Tanımını yapabilirim diyen buyursun...

Mehmet KIYMIK

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
205
Tepki
5
@farukcagla


Sayın Faruk bey,

Anlatmak istediklerimi tam anlamıyla açıklayamadım sanırım ben grafiker olarak mağdur olduğumu belirtmiyorum sadece cahil insanların bu işin başında olduklarını ifade ediyorum ve bu cahil insanlar reklam sektöründe yer makam sahibi olmuş insanlardır.
Diyorsunuz ya eğitim şart ama iş verenler diyorum eğitimsiz insanlardan oluşurken bu insanlara reklâmcılığın ve grafiğin ne olduğunu anlatmaya çalışmaktan bıkkınlığımı ve bunalttıklarını belirtiyorum misal olarak ki adını vermek istemediğim Türkiye’ye iş yapan bir şirkette reklam departman şefi elektrik mühendisinden oluşuyor müdür ise ilkokul mezunu firma sahibi ise hiç sormayın diyorum ki böyle acınası bir ortamda ise reklam sektörü okul ve eğitimin ne kadar önemi olabilir ki grafiker okul okumuş veya okumamış insanlar için artık bir önemi yok insanları memnun edebilsin çok para kazanalım diyorlar onun için yazılarınıza bayılıyorum ama bunu anlayan insanlar çok az bunun için ne yapabiliriz bunu anlatmaya çalışıyorum.

Saygılarımla.
Mehmet KIYMIK
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Mehmet KIYMIK


Mehmet Beyciğim,
Ben de diyorum ki; bu şikayetlerinizin hepsi GRAFİKERLER BİRLİĞİ adı altındaki kuruluş, dernek yada meslek örgütünün GRAFİKERLİK MESLEĞİNİN İLKELERİNİ VE SINIRLARINI BELİRLEMESİ HALİNDE DÜZELİR !

Nasıl düzelir?
BU meslek teşikilatına üye olan grafikerler; mesleğinin itibarını ve şerefini koruyacak nitelikte olurlar veya o niteliğe BİRLİK tarafından kavuşturulurlar.

Üye grafikerlerin bir belgesi, bir üyelik kartı olur, bu grafikerin karşısında cahil bir reklam veren cart curt edemez, Birliğin bir ağırlığı olur. Üyenin bir saygınlığı olur.

Velev ki cart etti, curt etti grafiker de işi yapmadı, cahil patron gider cahil grafikere iş verir. 10 milyona logo yaptırır. Kör satıcının kör alıcısı olur.

Birlik ise ISO 9001 sertifikası gibi, TSE damgası gibi bir otorite olacağından bilgiye azıcık değer veren patronlar tarafından giderek tercih edilmeye başlanır.

Bizim Birlik güç kazandıkça üye sayısı artar, fakülte ve lise hocalarını bünyesine katar, seminerler verir, toplumu bilinçlendirmeye başlar, cahil reklam veren ve onun yarı cahil ukela pazarlama müdürü de bilinçlenmeye başlar.

Birliğimiz; Komik teklifler adı altında saçma sapan istekleri yayınlar, cahil reklam verenler mahçup olur, adam olur.

Devletle kurulan yakın ilişkiler sonucunda grafikerler işçi-esnaf, zanaatkar veya sanatçı olarak vasıflandırılır, matbaa grafikeri, web grafikeri, açıkhava ve tabela grafikeri, grafik müdürü, yardımcı grafiker, illüstratör vs gibi kategorilere ayrılır. Bunların çalışma koşulları esaslara bağlanır.Kıdem ve rütbe basamakları tayin edilir, bir rütbeden ötekine geçişlerin esasları belirlenir. Bir reklam veren kime ne iş vermesini bilecek duruma gelir.

Ama elbette devletin 10 yıllardır cahil bıraktığı tüm halkı, tüm firma yöneticilerini bizim eğitip adam etmemiz söz konusu değildir.

Bunu savunmak için manyak olmak gerekir.

Kısaca ben kestirmeden giderek diyorum ki, Grafikerler Birliğinin bir diğer görevi de reklam veren kişileri de eğitmek olacağı için, yani grafik müşterilerini de eğitmek olacağı için BİRLİKTEN KUVVET DOĞACAKTIR ve sizin değindiğiniz şikayetlerin çözümü de bu KUVVETTE GİZLİDİR.Hemen değilse bile zaman içinde gerek grafikerlerdeki cehaleti, gerek grafik müşterilerindeki cehaleti azaltacağımızı umuyorum. Çünkü cahil müşteri biraz da cahil grafiker karşısında ötebiliyor.

Saygılarımla.
 

Mehmet KIYMIK

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
205
Tepki
5
@farukcagla



Sayın Faruk Bey,

Bu enfes yazınızla açıklayıcı cevabınızdan ötürü bana gösterdiğiniz değerden ve ilgiden dolayıda ayrıca teşekür ederim anlattıklarınızı çok açıkça anladım ve dilinize emeğinize sağlık diliyorum hedeflerinizin başarıya ulaşmanızı temenni ederim.

Saygılarımla.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Mehmet KIYMIK


Mehmet bey, hemen cevaplamışsınız. Aynı yazımı düzelttim. İkincisini dikkate alınız.

Alıntı yaptığınız yazıma ilave ettiğim bölüm aşağıdadır;

"Bunu savunmak için manyak olmak gerekir.

Kısaca ben kestirmeden giderek diyorum ki, Grafikerler Birliğinin bir diğer görevi de reklam veren kişileri de eğitmek olacağı için, yani grafik müşterilerini de eğitmek olacağı için BİRLİKTEN KUVVET DOĞACAKTIR ve sizin değindiğiniz şikayetlerin çözümü de bu KUVVETTE GİZLİDİR.Hemen değilse bile zaman içinde gerek grafikerlerdeki cehaleti, gerek grafik müşterilerindeki cehaleti azaltacağımızı umuyorum. Çünkü cahil müşteri biraz da cahil grafiker karşısında ötebiliyor."
 

Mehmet KIYMIK

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
205
Tepki
5
@farukcagla


Faruk bey, okudum değişiklerinizi böyle düşüncenizle ve böyle bir karar alınmasına çok sevindiğimi belirtmek isterim. Sizin gibi düşüncede olanlar çok az kriterde işallah bende sizin gibi hocalarımın sayesinde biyerlerde olabilmeyi hedefliyorum ve sizi bir kez daha tebrik ediyorum başarı dolu bir hayat dilerim sağlıklı ve mutluda olmanızı isterim.

Saygılarımla
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Mehmet KIYMIK


Mehmet bey,

1-Avukat bulunması konusunda çaba sarfediniz. Her yere bildiriniz.

2-Meslek Birliği konusunda destek olunuz, konuyu her ortamda tartışmaya açınız.

3-Cahil grafiker veya müşterileri her fırsatta eğitmeye ve onlara doğruyu göstermeye çalışınız.

Ancak böylelikle beni mutlu edersiniz ve moral verirsiniz.
 

Mehmet KIYMIK

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
205
Tepki
5
@farukcagla


Sayın Faruk bey,

Sizin gösterdiğiniz gayret ve uğraşlar kadar bende bu konu hakkında size destek olcağım. Bir hocamın moralini yükseltmeyi ve mutlu olmasını tabikide isterim.

Saygılarımla.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Mehmet Kıymık arkadaşımıza;

Sorduğunuz soruyla ilgili olarak kişisel düşüncelerimi yine bu alanda en kısa sürede yazmak istiyorum. Bugün veya en geç yarın. Siz de biliyorsunuz ki bizler aynı zamanda düzenli olarak bir yerlerde çalışan ve bu çarkın içerisinde yer alan kişileriz. Bu anlamda yetiştirilmesi gereken tasarımlarımıza ne yazık ki öncelik vermek durumundayız. Gönül isterdi ki 24 saatimizi bu tür alanlarda geçirip kendimizce az buçuk olduğunu düşündüğümüz bilgi kırıntılarımızı sizlerle paylaşabilsek.

Ama iş bizi bekliyor...

Öncelikle kişisel olarak yanlış olduğunu düşündüğüm ama sizi de kırmadan yazmak istediğim bir konuya parmak basarak yazının ilk bölümünü tamamlayayım.

- Lütfen ama lütfen bundan sonra bana övgü içeren yazılar yazmayın...

Övgü belki ilk bakışta hoş görünebilecek veya algılanabilecek bir durumdur ama uzun vadede kişiyi gevşetir. Kişi büyüklük hissine kapılır ve asıl amacından sapmaya başlar. Burada ve buna benzer bir çok alandaki asıl amacımız bizlerin uzun yıllar yaşadığı sorunların bizden sonra gelecek kuşaklara yaşatılmamasının mücadelesini vermektir.

Bu genel amaca hizmet edecek düşünceyi içeren yöntemlerin ne olduğunu ve bu yöntemleri uygulayabilmenin toplam kazançlarını ise sonraki yazımda ele almak istiyorum. Kişisel reklam ve benlik duygusu yaratmak gibi sığ bir düşüncem yok. Bu ve benzer alanlarda üye olmuş kişilerin hiç birine karşı kişisel garezim veya husumetim olmadı, olamaz. Bu güne kadar yazmış olduğum yazıların hiç birinden keyif almadım. Aksine bu yazıların tümünü üzüntülerimi belirtmenin ve en önemlisi de yaşanan sıkıntılara farklı bir bakış açısı sunabilmenin sancısıyla yazdım.

Bu anlamda hiç bir alanda hiç bir kimsenin yazısına karşı oturup saatlerce düşündükten sonra özenerek, seçerek ve bilinçli olarak kullandığım sözcüklerin kişileri azarlamak, aşağılamak ya da yok etmek olmadığı öncelikle iyi algılanmalıdır. Amacım özeleştiri yapmak değil yanlış anlamaların önüne geçmektir.

Bilginize,

Saygılar...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
"Ben
grafikerin
zeki,
kültürlü olanını,
çok program bilenini,
temiz ahlaklısını,
haksızlığa karşı duranını,
mesleğinin şeref ve itibarını koruyanını
ve
aynı zamanda
TASARIM
YAPABİLENİNİ
severim."
 
Yukarı Alt