Grafik Tasarımcı nedir? Tanımını yapabilirim diyen buyursun...

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@by_poi

Evet mesaj olacak ve mesaja biçim vermek olacak. Bu iki kavramdan yola çıkılarak daha kapsamlı tanımlar yapılabilir.
 

Mehmet KIYMIK

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
205
Tepki
5
@farukcagla
Değerlendirmeniz ve hoşgörünüzden dolayı ilk önce teşekkür ü borç bilirim Tabiki kullanabilirsiniz bütün grafiker olan olmayan arkadaşların bilmesi gereken konuları çevirebildiğim kadar açıklamaya çalıştım çünkü türkiyede gerçekten bu iş çok alt tabakalarda yapılıyor. Biraz olsun bişeyler anlatabilmişimdir umarım tekrar teşekür ederim.
Saygılarımla.
Mehmet KIYMIK
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Sayın 20beş nickname ile üye olan arkadaşımıza;

Öncelikle yeri gelmişken şunu belirtmek istiyorum. Ben uzun yıllar bu internet camiasında bir şekilde bulunmuş bir kişiyim. Bu süre içerisinde gördüğüm en önemli durum insanın "nickname-takma ad " ile üye olması ve yazdığı yazıların en azından benim için gerçek ismiyle yazdıklarının yanında farklı bir duruşu ve farklı bir algılayışı oldu. Önceleri ben de kısa bir süre bu şekilde sitelerden bir sitede nickname ile bazı yazılar yazdım. Sonrasında yazdıklarımı kendim okuduğumda bu yazıları yazan kişinin kim olabileceğini ben bile merak eder duruma geldim.

Onun için bir süre sonra üyelik ismimi gerçek ismimle değiştirdim ve yıllardır bu ve buna benzer aynı tandansta olan alanlarda yazılarımı kendi üslubumca yazmaya devam ettim. Buradaki anahtar sözcük dikkat ederseniz " kendi üslubumca'dır ".

Takıldığınız tanımlamanın sosyo-ekonomik ve politik derinliğine inmek istemiyorum. Bu derinlik hem bu alanı pek ilgilendirmez hem de konumuzla direkt bağlantılı olmaz.

İçerisinde yaşadığımız sistemin en azından son 25 yılını kısaca incelediğinizde sektörel olarak yaşanan çarpıcı gelişmenin ve bu gelişme sürecinde ortaya çıkan hazin tabloların içerisinde siz de biz de boğulma durumunda kalırız.

- Pre-computer (bilgisayar öncesi) tasarımcılıktan yani rapido, kretuvar ve akademik kişisel sanatsal beceriden " Create with computer " (bilgisayarlı tasarımcılık) dönemine geçiş sürecinde değişime ayak uyduramayan bir çok kişinin silinip gitmesi...

- Tipo baskıdan, offset ve web baskıya geçiş sürecinde yine değişime ayak uyduramadığı için yok olup giden bir çok kişi...

Bunları ne ben ne de siz yok ettiniz ama yaşam, değişim ve dönüşüme ayak uydurmayan, direten hatta karşı duran bir çok kişi bizim iyi niyetimiz veya irademizden bağımsız olarak sektörden silinip gitti. Ahilik veya lonca döneminde değiliz. Sistem kendisini hızla yeniliyor. Gelişime ayak uydurma becerisinde olanlar doğada milyonlarca yıldır bulunan bir özellik gereği " natural selection " (doğal seçim) ayakta kalıyor ya da eleniyor. Bu kuralı ne siz ne de ben koymadık. Bu yaşamın özünde var.

Bunun kişiye yapılmış bir hainlik veya terbiyesizlikle herhangi bir ilgisi yok. Gelişimin sürekli olduğunu ve yaşamın bu anlamda yeni gelişmelerle zenginleştiğini, yeri geldiğinde de kısırlaştığını vurgulamak sizin ve benim irademiz dışındadır. İrademizin alanı içerisine giren en önemli durum doğal akış içerisinde yakalayabildiğimiz gelişmenin neresinde olabileceğimizi bilmektir. İlgili duruma bu anlamda baktığımızda bile size, bize ve diğer tüm insanlara büyük görevler düşüyor.

Gelişmeyi yakalamak, ele geçirmek, incelemek, araştırmak, geliştirmek ve en sonunda da bizden sonra gelecek kişilere sağlıklı bir şekilde aktarmak. İşte bunu yapabildiğimiz anlamda bizden sonrakilere önemli ve değerli bir miras bırakmış oluruz.

Ünlü şairimizin ilgili düşüncesi de zaten buna işaret ediyor. Birlik olmak, birlikte düşünmek ve birlikte geliştirmek. Gelişimin dışında kalanlara ağlamak, hayıflanmak ya da bu serzenişte bulunmak gelişimin kendisini kaçırmaktır. Bir an bile tereddüt etmeden, endişeye kapılmadan, bulunduğumuz noktayı baz alarak yaşamı ve yaşam içerisindeki gelişimi kavramaya çalışmalıyız.

Tarihin trenini kaçıranın hareket memuruna kızmaya hakkı da olamaz diye düşünüyorum.

Saygılar...

Melih Yongacı
GMB Halkla İlişkiler Sorumlusu
 

mecikingh

Üye
Kayıt
2 Temmuz 2008
Mesaj
1
Tepki
0
grafiker: her hangi bir işi elimden gelen bu demek sizin santı ile birleştirerek ortaya çıkardığı işi benim seyerek ve severek ortaya çıkardığı sanat ebidesinin altına koyduğu imzaya denir S@N@t REKLAM H.YAMAN
 
Kayıt
11 Nisan 2008
Mesaj
4
Tepki
0
rüyalarını hayal gücüyle birleştirip beynindeki fırtınayı çekinmeden parmak uçlarıyla gerçeğe dönüştüren insan görünümlü tabiat harikası . . .
;);)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
(Daha önceki tanımımda bazı cümle düşükleri vardı, yeniden düzelttim, SON HALİ BUDUR)

10 MADDEDE GRAFİK TASARIM;

1)-Bir hizmeti veya bir düşünceyi yaymak, benimsetmek veya bir ürünü tanıtmak ya da sattırmak için kullanılacak tüm kompozisyonların hazırlandığı,
2)- Kompozisyonda; metin, yazı (tipografi), resim, desen, çizgi ve fotoğraf düzenlemelerin yapılıp renklerinin ayarlandığı,
3)- Çalışmanın baskı (CMYK) veya görüntü (RGB) olarak, ya da çeşitli basım, sunum ve iletişim tekniklerine uygun hale getirildiği ;
4)-İletişim meslek alanı ile güzel sanatlar meslek alanı arasında çok özel bir yere ve konuma sahip olan;
5)-Güzel sanatların temel kurallarının, tasarım-iletişim teknolojileri prensipleriyle birleştirildiği,
6)-Mesajın kestirme ve sembolik anlatımlarla etkili ve akılda kalıcı tarzda veya iz bırakıcı şekilde görsel anlatım biçimine dönüştürüldüğü;
7)-Daha çok reklam, tanıtım, basım-yayın ve iletişim sektörünün içindeki mecra ve medyalarda faaliyet gösteren,
8)-Sanayi, endüstri, ticaret, turizm, eğitim, sağlık ve kültür sektörlerine hizmet eden,
9)- Temelini kültür, bilim ve sanatın evrensel kurallarından alan sanata "Grafik Tasarım" sanatı, bu işin eğitimini alarak yapan kişilere "Grafiker" (Almanca) veya "Grafik Tasarımcı" (Türkçe) veya Graphic Designer (İngilizce ) denilir.
10)-Amerika ve Avrupa'da Trade Art (Ticari Sanat) olarak da ifade edilir. Sinema, çizgi film, karikatür, resim, fotoğraf ve hüsn-ü hat (güzel yazı-Calligraphy) sanatlarıyla bazen iç içe bazen yan yanadır. İç içe olması bire bir aynısı olması değildir. Her biri kendi içinde bağımsızdır.Mesela Grafik Sanatı Fotoğrafı kullanır, Fotoğraf da Grafiği, ama ikisi ayrı sanatlardır. Gelişmiş toplumlarda hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyduğu sanat'tır.
( FSEKna göre bu tanımın fikri hakları Faruk Çağla'ya aittir, ancak isim belirtilerek alıntı yapılabilir. Başkasının imzasıyla yayınlanamaz.İzinsiz alıntı yapılamaz.)

--
Faruk CAGLA
Grafik Tasarimci
www.farukcagla.com
 

kullanici

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2008
Mesaj
10
Tepki
0
grafik tasarimci yeni gicir gicir, profili hic eskimeyen bir teker gibidir. Gectigi zeminin özelligine göre iz birakir, kimi yerde hemen silinir kimi yerde uzun süre kalir bu iz..
Tekerin aldigi yol ise tecrübesidir.

Tüm tekerleklere selamlar , hayirli yolculuklar ;-)))))
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Grafik: başlangıç tarihi, her ne kadar mağara resimlerine dayandırılsa da kesin bilinmemektedir. Genel anlamda başkalarının gördüğünde fikir sahibi olmalarını amaçlayan, tek veya çoğaltılabilir özellikler taşıyan sabitlenmiş görsel mesajlardır.
Tasarım: İçinde bulunulan zaman ve toplumun bilgi, kültür, algı ve yargı değerleri çerçevesinde; mevcut malzeme ve araçlarla dikkat çekici, ayırdedici ve yönlendirici görselleri düşünce ve uygulama eylemidir.
Grafik Tasarımcı: Genel kültür, temel sanat eğitimi, sosyoloji, kişi ve toplum psikolojisi... gibi eğitimlerini tamamlamış; en az 5 yıl mesleğinde tecrübe kazanmış; kendini tanıyan, müşteriyi tanıyan, aracıyı(iletişim sorumlusu) tanıyan, tüketiciyi tanıyan, tasarım araç ve malzemelerine hakim olan; piyasa alternatiflerini de gözönünde bulundurarak; hazırladığı görsel sunumda en cahilinden en bilgilisine kadar eleştirecek birşey bırakmayan -görsel düzenleme uzmanı-
 
Kayıt
13 Ağustos 2008
Mesaj
8
Tepki
1
materyalistlerin en nefret ettigi kisiler(grafikerler). ortaya bi materyal bi nesne koyamadigimiz icin para da vermek istemiyolar.

birbirinden kopyalaya kopyalaya klonlama taktigiyle ögrenilen sanat(grafikerlik).

saka bi yana arada öyleleri cikiyo ve öyle design lar yapiyolar ki valla hayran kalmamak elde degil.

zewk isi abi zewk. bi de yetenek tabi.

bu durumda biz biraz daha klonlamaya devam edek. artik . ya bu hendegi geceriz yada deve hendekten atliyomuydu neydi. ne bicim atasözü bu yaw. düzgün bisey de bulamamislar. güdüyomuydu icgüdülerine mi bisey oluyodu amaan neyse biseyler oluyodu sonucta. biz konumuza dönersek sunu derim burda "aklin yolu bir" evet.
 

Kenan Mirza

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
28 Ağustos 2008
Mesaj
82
Tepki
17
Anlatılmak İstenen Düşünceleri Sözcükleri Duyguları Ve Hisleri Görselleştiren Tek Kişi Ve Meslektir.
 
Yukarı Alt