Grafikerler Birlik Olmalı mı?

Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
4
Tepki
1
Arkadaşlar.Aranıza yeni katılmadım,yıllardır buradayım.1967 yılından beri reklam sektörünün içindeyim.Reklamın,reklamcının,grafikerin,matbaacının,tabelacının velhasıl bu işten ekmek yiyenlerin sorunlarını çok iyi bilirim.
Yaptığımız işe sanat diyorsak ve bu işin içine para giriyorsa,artık bu iş sanat olmaktan çıkmıştır.Bu sitede bu hususta yazı yazan arkadaşların fikirlerini benimsediklerimde var benimsemediklerimde var.neticede herkes aynı şekilde düşünmüyor.
Reklam sektörünün içinde azıcık sivril hemen kuyunu kazmaya,suyunu ısıtmaya hazırlanan çok oluyor.Faruk beyin misali işi bu beyin elinden alıp biz yaparız.o grafikerse bizde grafikeriz şeklinde düşünen zihniyet az değil.Benim maliyeti 1500 tl tutan bir işe verdiğim fiyatı, başka birisi sadece işi biz yapalım zihniyeti ile maliyetinin çok daha altında fiyat vererek işi bozmaya uğraşan azmı grafiker var.
Burada anlatmak istediğim biz grafikerler birlik beraberlik olamıyoruz.sorunlarda buradan kaynaklanıyor.Grafikerlere Avukat meselesine gelince.Avukatta para için çalışacağından senin benim sorunuma değil kendi kazanacağına bakacaktır.başıma gelmiş bir olayı yazıyorum.
İlk konuyu açan arkadaşın başına gelen ,aynı olay başımdan geçti.Önce çalışma ve sosyal güvenlik il bölge müdürlüğüne dilekçe verdim.İşyerine müfettiş gidip incelemede bulunuyor.( İşveren bir şekilde müfettişleri memnun edip davayı kendi lehine çevirmeside mümkün,bu tamammen müfettişlerin vicdanına kalmış bir şey.) İşyerini mahkemeye verdim.Gittim bir avukat tuttum.Avukatla %10 anlaştık ücretini verdim,avukatlık ücret makbuzunu aldım.Mahkemeyi kaybedeceğini anlayan işveren .Kendi avukatı aracılığı ile paramın ödeneceğini davadan vazgeçmemi önerdi.Anlaşma sağlandı paramı aldım ve aynı işyerinde tekrardan çalışmaya başladım.
Aradan bir yıl geçmedi,işyerine kamu davasından milyarlar ceza geldi.yine olduk mahkemelik.gittim eski avukatıma ,Avukat o kolay 5 lira mahkemeye dava ücreti istedi
bende Avukata güvendiğimden makbuz almadan 5 lirayı saydım avucuna,aradan 2 ay geçmesine rağmen Avukattan ses seda çıkmayınca,gittim durumu sordum.Avukat -siz bana paramı verdiniz, ben sizden para falan almadım diyerek aldığınıda inkar etti.(sonradan öğrendimki işverenden rüşvet almış.) Elimde bir delil olmadığından ne avukata nede iş verene hiç bir şey yapamadım.
Bu işler Avukatla olacak iş değil işin içine para giriyorsa birilerinin iştahını kabartacaktır.
Yapacak tek şey var ,bu işle iştigal edenler tek çatı altında toplanmalı, birlik beraberlik olmadığı müddetçe daha çok grafikerin başı yanacaktır.
Biz grafikerlerde suç yok değil,sormadan araştırmadan,iş bulunca servet bulmuş gibi balıklama dalıyoruz.Biz kendimizi ucuz satıyoruz.Kimse sorunun kaynağını başka yerlerde aramasın. Önce hatayı kendimizde içimizde arayalım.
Bu gün Coreldrawda kare çizmesini bile bilmeyen grafikerler var. Elden düşme bir plotter bulup oğluna dükkan açanların sayısı az değil. Bunlar gerçek grafikerlerin ekmeği ile oynuyorlar.yaptıkları işin bir sanat değeri yok ,çevre kirliliğinden öte bir şey degil reklamcılık ,grafikerlik 4 gün kursa giderek yapılacak iş değil.
Bu ülkede berberler bile reklamcı oluyorsa artık kimseye söyleyecek sözüm yok .EĞİTİM ŞART.
 
Kayıt
25 Ekim 2008
Mesaj
80
Tepki
0
yılmaz abi haklısın rüşvet olayları var herkes bilir.eğer bir insan rüşvet yiyorsa hesabını verecektir.hesabını biz soramasakta "ALLAH" soracaktır.buda rüşvette insanın vicdanıyla yani bence allah'tan hakkıyla korkup korkmamasına bağlı yoksa o adamlarda üniversite okumuş,4 yıl üniversite bitirmiş yani okul okumakla dürüst olunmuyor.biz eskiden osmanlı devletindeki""ahilik" denilen mükemmel ticari ahlakı unuttuk.bu zamnda çogumuz biz yerine ben diyoruz.buda osmanlı gibi maneviyatla yani inancını yaşamakla mümkün.yoksa senın para verdiğin avukatı kim gördü kim biliyorve delilin yok ki paranı alasın.e allah korkusuda yoksa rüşvet aldıgını kim ispatlıcak.biz bizim olan değerlere sarılmazsak eskisi (osmanlının dönemindeki gibi) gibi daha çok sıkıntı çeker ve birbirimize çektiririz.bence maneviyatsız düzelme zor yoksa hırsızlıkta olurda rüşvette haksızlıkta ezilmede...halimiz ortada.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Yılmaz Dağdeviren

Haydi birlik olalım!
Haydi bir ve beraber olalım!

Haydi, Yılmaz bey kurun şu Grafikerler Birliğini... Dediğiniz gibi Avukata gerek yoksa yasal prosedürleri, usülü ve kuralları biliyorsanız düşün önümüze, kurun şu Grafikerler Birliğini, tek çatı altında toplayın bizleri.

Ben destekliyorum sizi.
Haydi, var mısınız?
 
Kayıt
25 Ekim 2008
Mesaj
80
Tepki
0
sayın faruk çağla girişiminiz iyi ama maalesef mesajların devamını göremiyorum birlik adına.bu lafım inşallah yanılıyorumdur ama zannetmiyorum yanıldığımı ; herkes kendi işine odaklanmış gerisi önemli değil gibi bir hava var bence grafikerlerde.ben tecrübeli değilim bu kuruluş hakıında yani bir dernek nasıl kurulur tüzük nedir veya kurulacak olan grafikerler birliği nasıl olacak vesaire.bize mesaj yazmak kolay geliyor ama işi yapmak zor.bence bize zarar gelebilir düşüncesiyle bu birlik işine girişmiyoruz.fedakarlık yapanlara ihtiyacımız var zaten o fedakarlık yapanlarda ilk adımı atanlarda karşılıklarını alıyorlar tabi basarıya ulaşırlarsa.siz ve diğer birliği kuracak olanlar belki ilk başta sıkıntı çekebilirsiniz ama sonrada başarılı olunursa adınız yaşayacak ve sizin vesilenizle bazı sıkıntılarda ortadan kalkacak...ama işte fadakarlık.onu ben yapamam.şuan anca kendimle uğraşıyorum ve birliği kurmak içinde öncülük edenler arasında olamam.bence buna tecrübem müsait değil.bence siz deneyimli grafiker abilerimize büyük iş düşüyor.ama atılacak adımlarda mesajlarda saklı kalıyor.fiiliyata uygulamaya geçmiyoruz.bunun içinde zaman ve cesaret lazım.kolay gelsin...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Nurmuhammet Ceyhan


Evet ben de mesajların devamını göremiyorum birlik adına...

Demek ki 20 bini aşkın grafiker birlik falan istemiyor.

İstiyorum diyen bir iki kişi ise sadece yazıyor, hadi gel birliği kur deyince kimse yanaşmıyor.

Demek ki; "zulme karşı çıkmayan kavimler o zulmü hak etmiştir" veya
"her toplum layık olduğu sistem ile yönetilir" cümlelerinin doğru olduğunu bir kez daha anlamış bulunuyoruz.
 
Kayıt
25 Ekim 2008
Mesaj
80
Tepki
0
haklısınız sayın farukçağla haklısınız.peygamberimizin bir hadisi şerifi"""nasılsanız öyle yönetilirsiniz""" siz bir ışık tuttunuz ama ışığı farkedenler az.bu ışık belki ileride bir güneş olabilirdi.ama dediğim gib biz kendimizle meşgulüz.yani "biz" dememiz yerine "ben" diyoruz ve kaybediyoruz...kolay gelsin...
 
Kayıt
1 Nisan 2009
Mesaj
8
Tepki
0
ben yeni üye oldum.çizim programları için bulabileceğim bilgi kaynağı linkleri inceliyorum bunu teknolojinin bizlere verdiği imkan olarak görüyorum. kitapların ve uygulama alanlarının yeri tabiki değerlidir. ayrıca emek veren insanların çalışmalarını görüyorum, herkese başarılar diliyorum çizdiği yolda. Ben Dekoratif Sanatlar mezunuyum, fakat yüreğimde güzelsanatlar resim var bunun içinde çalışmam gerek biliyorum başladım. Sayın FARUKCAGLA'ya birlik olunması konusunda katılıyorum. internet üzerinden yazılan bu sorunların ortak alanlara taşmasını umut ederim.bunun için ortak zaman gerekli. bir zaman diliminde çözüm için toplanılmalıdır. birlik yada dernek olarak hakların savunulması kanısındayım. kişisel çaba sadece kişide kalır.lakin bu ekonomik savaştır. meslek aşkı savaşıdır. varolma savaşıdır. ne istediğimizi bilmediğimiz sürece de her ortak alanda huzursuzluklar ve emek sömürüsü devam edecektir ki bu gerçektir, önce kendine saygı ve hoşgörü ince detaylar sonra Birlik-beraberlik, çözüm zordur zor olmalıdır beklenen ve umulan insan olduğumuzun ututulmaması ve değerlerin korunmasıdır.
siteye saygılar sunuyorum.
 
Kayıt
9 Ekim 2008
Mesaj
19
Tepki
0
20bin kişinin mail adresleri mevcut ise bilgilendirici mail atmak gerekir..Ben tesaduf eseri secilisecil nickli uyenin yazdıgı cevabı begendigimden dolayı (emege saygı olayı) diger mesajlarını incelerken gordum bu sayfayı ve konuyu..O kadar cok konu varki..Bu konuda aralarda kaybolmus gitmis kum tanesi misali ve ilerde beraber konusacagımız ve yada konusulacak binlerce kelime gibi zamanda akıp gidecek..
TERZI KENDI SOKUGUNU DIKEMEZ derler ya işte bizde malesef kendimizin reklamını yapamıyoruz.. Grafikerler birlik olacakmıs :) Hepimiz asosyal olmusuz birlik neyimize..Grafikerler Meslek Kuruluşu var da ne oluyor? Fiyatlardan daha onemlisi devletin bizden hala bakkaldan marketten aldıgı vergiyle aynı vergiyi alıyor olması..Yani düşünerek ürettiğimiz bir materyalden aldığımız tasarım ücretinin içinden para alıyor..Tek basıma yuruttugum hukuk kavgasında odemediğim bazı vergileri cezasıyla odemek dışında aldıgım cevap ozetle kendi anladıgım kadarı ile soyleydi...DEVLET SANATCISI OLMADIGIN SURECE ha bakkal olmussun ha tasarımcı ne farkeder?..Bir grafikerin devlet sanatcısı olma ihtimalini düsünursek...Bu ulkede sanatcı olsan ne olur olmasan ne olur..Emege saygısı olmayan bir ulkede zanaatkar insanların git gide azaldığı üretimin nerdeyse kıtlık seviyesine indiği bir ulkede en buyuk reklam ordusunu toparladık hakkımızı savunuyoruz diyelim..Kime gideceğiz? Devlete..Sonu b*ka batan bir olay...
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Değerli arkadaşlar, Grafikerlik mesleğinin özellikleri, ayrıcalıkları, zorlukları ve verimlilik için kişisel moral ve gelişim ihtiyaçlarının; sanatsal statü ve yıpranma sürecinin geciktirilmesi gibi özlük haklarının devlet gücü ile belirlenmesi ve belli esaslara bağlanmamasından kaynaklanmaktadır. Bütün iş kollarında olduğu gibi, grafik sektöründe de maalesef orman kanunları hüküm sürmektedir. Yani güçlü olan, kendi yaşamını sürdürmek için zayıfların sırtına basmakta; kendisinden güçlü olanın(yaptırımcı yasaların) ise önünde eğilmektedir. Devlet(yasa) gücünü arkasına alabilecek yapıda bir birlik şarttır. Aksi takdirde kimsenin bu düzeni değiştirmeye gücü yetmez.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@İsmail Ev


İsmail beye katılıyorum.

Asıl, devleti karşına alırsan b.ka batarsın. Ama devleti yanına çekersen b.ktan çıkar ve kurtulursun. Seni sömürenleri, seni ezenleri b.ka sokarsın. ( B.k kelimesi Sayın Mehmet Kapısızın ifadesinden alınmıştır, benim üslubum değildir.)

Bir grafiker ister sanatçı veya tasarımcı olsun isterse grafik zenaatçisi veya işçisi olsun. Günde 12 saat monitöre bakıyor mu? Bakıyor ! Fazla mesai alıyor mu? Almıyor ! Yıpranma payı alıyor mu? Almıyor!

Bu kişinin gözü bozuluyor, radyasyona maruz kalıyor, boyun fıtığı oluyor, el ve kol adaleleri mouse tutmaktan harap oluyor, bu kişiler erken emekli olmalıdır. Günlük çalışma saatleri azaltılmalıdır.

Bugün grafiker AĞIR İŞÇİDİR !

Ben Avukat İnan beye sordum, hala cevap alamadım; grafiker kimdir nedir, hangi çalışma yasasına bağlıdır? Hangi meslek grubundandır? Sanat eseri sahibi midir? Esnaf ve sanatkar mıdır? İşçi midir? Teknik personel midir, uzman mıdır, ara kademe yönetici midir? Gazete işçisi midir, matbaa işçisi midir, büro işçisi midir?
Kültür bakanlığına mı bağlı olmalıdır, çalışma bakanlığına mı? Sendika mı kurmalıyız, meslek odası mı, meslek birliği mi, yoksa Grafiker SEVENLER DERNEĞİ gibi süs olsun diye mi örgütlenmeliyiz diye sordum.

Buna avukat İnan bey 15 gündür cevap vermedi.

Ben grafikerim diyen grafiker kabul edilmeli midir? Devlet grafiker diye kimi dikkate alacaktır?

Bütün bu sorulara cevap verecekseniz yazın lütfen.

Böylelikle reklamcılığın niçin kötü ellerde olduğunun sebeplerini de bulabilecekmişiz gibime geliyor. Ne dersiniz?
 
Yukarı Alt