Tasarım bilmeyene Grafiker denir mi?

afakan775

Üye
Kayıt
20 Ocak 2011
Mesaj
1
Tepki
0
arkadaşlar ben eğitimimi aldm ve benden isteneni en iyi şeklde yapabiliorum fakat fikir ve görüşleri karşı taraftan aldıgım sürece daha yolun cok basındayım peki kendim tasarım cıkartmak istediğim zaman pc basında kos kos oturmaktan baska hiçbişey yapamıyorum iyi bi operatörüm ayıklayın pirincin tasını grafikermiyim değilmiyim
 

dogubey.13

Üye
Kayıt
1 Haziran 2011
Mesaj
2
Tepki
0
bana göre herkes kendi dalında bişeyler yapa biliyorsa hak ettiği söz neyse onu kullanmak lazım bu gün türkiyenin %90 nı oc den anlıyor peki bu insanlar gerçekten tasarım veya bir logo çize bilselerdi reklamcıya veya ajans a veya grafik tasarımcısına gerek duyarmıydı tasarım başlı başına bişeydir ) ayak üstü tasarım yapmak farklıdır gerçekten bir tasarım yaparken 3 veya 4 veya 5 sefer tasarımı tekrar tekrar yapar kişi ozaman ben ona grafik tasarımcı derim çünkü işini temiz ve gerçek anlamıyla yapmış tır (kepçe operatörü diyoruz örnek her kepçe kullanan öperatörmüdür hayır neysee mevzu derin Herkes kendi dalında bişeyler yapmaya çalışır bunuda görmek içi bilir kişi olmak lazım tşk ederim
 

frk

Üye
Kayıt
7 Ocak 2012
Mesaj
1
Tepki
0
tasarım yapmak ayrı program kullanmak ayrı şeylerdir.
tasarım yapanlara tasarımcı denir.grafik tasarım yapana grafiker denir.tasarım illa bilgisayar ortamında olmaz.kagıt üzerinde karalama olarakta yapılır.ama sadece program kullanıyor diye bi kişi grafiker olamazzzzzzzzzzzz... BENCE ... bu önemli : mesela tabelacı=grafiker değildir.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@afakan775

-"arkadaşlar ben eğitimimi aldm " (neyin eğitimini aldın? İstif, kompozisyon, denge, ritm, zıtlık, uyum, leke, alan, renk, ışık-gölge, tipografi-yazı-, fotoğraf, sanat tarihi, sanat yorumu gibi grafik tasarım eğitimi aldın mı?)
-"fikir ve görüşleri karşı taraftan aldıgım sürece benden isteneni en iyi şeklde yapabiliorum" (müşterinin yap dediğini yapmak tasarımcılık değildir, tasarımcılık fikir ve konsept-kavram-buluş- üretmektir. Başkasının bestesini çalmak icracılıktır, maksat kendine ait beste yapabilmektir, işte o zaman tasarımcı olursun.
@dogubey.13
-"bu gün türkiyenin %90 nı oc den anlıyor peki bu insanlar gerçekten tasarım veya bir logo çize bilselerdi reklamcıya veya ajans a veya grafik tasarımcısına gerek duyarmıydı tasarım başlı başına bişeydir " (katılıyorum)
@frk
-"ama sadece program kullanıyor diye bi kişi grafiker olamazzzzzzzzzzzz... " (katılıyorum)
-"mesela tabelacı=grafiker değildir" ( Genel olarak katılıyorum ama şu istisna durum olursa katılmıyorum; eğer bir tabelacı bir duvar panosunu, bir araç giydirmesini reklam ajansından bağımsız olarak sadece kendisi tasarlamışsa ve o tasarımın grafik eser değeri varsa o tabelacı grafik tasarım yapmıştır.Ama böyle tabelacılar gerçekten azdır.Nasıl ki her macintosh alan grafiker olduysa her plotter kesim makinesi ve 2 metrelik dijital baskı makinesı alan out-door reklamcı olmuştur. Teknoloji; tasarım bilmeyenlerin elinde silah olmuş, alet işler el övünür olmuştur. )
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bu olayı daha önce paylaşmış mıydım hatırlamıyorum fakat anlatayım yine de.
Bir reklam ajansında işe başlamıştım geçen sene. Patron eski işyerimden hakkımda bilgi istemiş. Eski patronum da ikimizin ortak arkadaşı. Konu açıldı. "Ee neler konuştunuz benim hakkımda?" dedim şaka yollu.
-Evet senden memnunmuş. Fakat senin için "O grafiker değil, tasarımcı" dedi...
Ve sonra ekledi.
-Olsun. Yine de yararsın işimize...

Bir an durakladım. Acaba iyi birşey mi söyledi yoksa kötü birşey mi?
Gülsem mi ağlasam mı..?

Bir süre sonra işlerin yürüyüşünden anladım ki;
ajans sahiplerine göre
grafiker:
Hazır şablonlarla fabrikasyon menüler, kartvizitler, broşürler yapan; neredeyse her restoranın aynı menüyü kullandığı, fakat sorun değil, maksat iş çabuk bitsin tak tak teslim edelim mantığının işlediği sistemin bir parçası;
Tasarımcı ise, işine özen gösteren, fakat bu durumun sadece zaman kaybı olduğu, gereksiz uğraşmalarla müşterinin bekletildiği, nasıl olsa ekstra bir ücret talep edilemeyeceği için yapılan çalışmaların sadece zaman kaybı olduğu düşüncesinin hüküm sürdüğü bir sistemin parçası.

Bu bakış açısı ajans ortamında çalışmama son vermeme sebep olan en önemli unsurdur.
 
Yukarı Alt