Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası “TL Simge Yarışması”

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Neden bu ülkede resmi kurumların düzenlediği logo ve benzeri yarışmalarının hepsi fiyasko ile sonuçlanır;

ya birinciliğe değer eser bulunmaz (örnek: THY Hava meydanları yada Tusiad, İzmir Bornova belediyesi, Atatürk Orman Çiftliği vs),

ya birileri kazanır çalışma kullanılmaz(örnek: Eyüp belediyesi)

ya birileri kazanır jüri beğenir onun dışında kimse beğenmez.. vs vs.

Bu nasıl bir muammadır ? Her işin dalaveresine tahammül edilir de ah keşke şu sanata, emeğe, beceriye, yeteneğe şu mendebur dalavere girmezse...
 

DRN

Üye
Kayıt
18 Temmuz 2011
Mesaj
8
Tepki
0
Yahu yok ilk on falan belli olmadı. Zaten hiçbiri şartnameye uymuyor. Burada yapılan olay şu; başka bir sitede çizerlerin kendi koydukları çizimleri kopyalayıp haber yapmışlar. Merkez Bankasının böyle bir şey yaptığı yok. Şartnamenin 5. maddesine bakarsanız çizimlerden isteneni hiçbiri vermiyor.
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Tam bir fiyasko : ) İngiliz Sterlini mi desem, Ermenistan para birimimi desem ne desem bilemiyorum sadece komik buldum : )
 

Funda

E=mc²
Kayıt
31 Mart 2010
Mesaj
330
Tepki
9
Çapa gibi bir şey adeta...Demir attık der gibi..pek manidar :D
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Bir önceki mesajımda bu ülkede yapılan grafik tasarım yarışmalarındaki fiyaskolar konusunda fikrimi belirtmiştim. Merkez bankası TL simge yarışması sonuçlanması uzun sürdü, çok eleştiri yapıldı fakat sonuçta bir simge seçildi.

Seçilen simge konusunda ;



Biz Türkiye değil de Amerika olsaydık, para birimimiz de Dolar olsaydı ve simgesini de seçmek için yarışma yapsaydık ve sonra aşağıdaki simgeyi seçseydik tepkimiz ne olurdu ???




Sanırım şu andaki eleştiri ortamından daha farklı bir durum ortaya çıkmazdı.. Euro bizim paramız olsaydı onun için seçtiğimiz ortasına iki çizgi kondurulmuş C harfine de bir ton laf yetiştirirdik..

O kadar ilginç eleştiriler var ki.. Eleştiri de resmen sınıfta kaldığımızın resmidir ;

* Bu simge ermeni parasının simgesine benziyor,

* Euro'yu andırıyor,

* İçinde R,T,E harfleri gizli, (Recep Tayyip Erdoğan)

* Çıpaya benziyor,

* Padişah tuğrasına benziyor,

*İkiye katlanınca göz oluşuyor,
.
.vb


Acaba bu yarışmanın şartlarında; tasarlayacağınız simge hem Euro'ya benzesin, hem ermeni parasını andırsın, hem Recep Bey'in ismi içinde gizli olsun, ayrıca çıpaya da benzesin ve daha bugün hakkında söylenen bütün dedikoduları içersin... diye şartlar olsaydı, bu simgeyi kim çıkarabilirdi.. ?


Neye benzerse benzesin sonuçta T ve L harflerinden amaca uygun bir çalışma çıkmış bence..

Hayırlı ve uğurlu olsun.
 

Funda

E=mc²
Kayıt
31 Mart 2010
Mesaj
330
Tepki
9
Merhaba Ahmet Bey..
Söylediklerinize katılmamak ile birlikte, herkesin bu konudaki fikrini söylemesinde herhangi bir sakınca görmüyorum. “Buna eleştiride sınıfta kalmak” demek yerine , seçilen simgenin insanlar üzerinde ilk bakışta nasıl bir etki bıraktığına dair başka bir pencereden bakmanızda yarar var..
Yapılan iş sanat mıdır? Değil midir ise ayrı bir tartışma konusu 

Çok uzayan ve sürüncemede kalan bir konu olduğu için hiç takip etmemiştim doğrusu. Dün konunun en başa taşınması ile birlikte bende ilk defa gördüm açıkçası. Ve bugünde yorumlara baktım..Görüyorum ki eleştiride sınıfta kalanlardan biride Sayın Başbakanımız sanırım sizin yorumunuza göre..

Aşağıdaki sözler logonun sahibi Tülay Hanıma ait sözlerdir :))

“Logonun doğuşunu anlatayım. Logoyu oluşturmadan önce araştırma içine girdik. Para simgelerinin hepsinde çizgilerin olduğunu gördük. Biz bu çizgilere anlam katmak için uğraştık. Yatay çizgiler doğuyla batı arasında köprüyü simgeliyor. Batısını su-okyanus gibi düşünebiliriz, 'l’nin kuyruğunu doğuya uzanan bir kapı olarak düşünebiliriz. Doğu ile batı arasındaki köprü olduğunu ifade etmeye çalıştık. Başbakanımızın söylediği çıpa sembolüyle benzer olması tesadüf ama biz tasarlarken onu düşünmemiştik.

Saygılarımla..
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Sevgili Ahmet Altun, sanatına, bilgine, tecrübene, düşüncelerine olan saygımı sanırım tahmin edebiliyorsundur. O konuda en küçük bir şüphen olmasın...

Konumuza gelince, bu tür organizasyon işlerinin nasıl yürüdüğünü çok iyi tahmin edebiliyorum, benim gibi bir çoğu da tahmin etmektedir. Eminim sen de tahmin edersin. Bu yarışma sürecinde yaşananlara tüm Türkiye kamuoyu şahittir. Bu ülkede son zamanlarda yaşanan komik olaylar zincirine yeni bir halka daha eklenmiştir diyorum!

Elbette bir çok sembol benzerlikler taşır üzerinde ama bu taşımamalıydı diyorum. Tüm sosyal medyada bu kadar tepki alan bir sembol bence amacına uygun olmamıştır. Bir tasarımcı olarak aldım elime kalemi ve çizmeye çalıştım. Her seferinde değişik bir sembol çıktı ortaya. Bu ne demektir, yapılan çalışmayı çizmek için tüm ülkenin iyi bir çizer olması gerekiyor veya tersinden küçük "R" harfini çok iyi çizmesi gerekiyor : ) Oysa işin aslı nedir, herkesin rahatlıkla çizeceği bir sembol olmasıdır, peki böyle midir? Rahatlıkla çizildiği kadar, her çizildiğinde yüksek bir yüzdeyle, iyi bir benzerlik ortaya çıkmalıdır. Bu saydıklarımda yanıldığımı hiç sanmıyorum. Dilerseniz siz de deneyin ve sonucu görün diyorum...

Dip Not: Bu yarışmaya şahsen hiç katılmayı düşünmedim ve katılmadım...
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Funda Arıcı

Eleştiride sınıfta kaldık dediysem bu tamemen benim fikrim Funda Hanım..beğenmiyebilirsiniz.. ''demek yerine'' diye başka bir bakış açısı sunamazsınız,yararı da zararı da kendimedir. o yaptığınız, fikire müdahale olur. Ayrıca ''herkesin fikrini söylemesinde bir sakınca görmüyorum'' derken herkesin fikrini söylerken sanki bir sakınca durumu varmış ta siz bu sakıncayı görmüyorsunuz gibi algılıyorum.

Ben eleştiri konusunda sınıfta kaldık derken bunu sadece bu konuyu gözeterek değil tüm Türkiye'de, medyada, Facebook'ta ve diğer sosyal ağlarda yapılan eleştirileri göz önüne alarak söylüyorum.

Gerçi ayrı bir tartışma konusudur ama, şunu belirteyim ki ben hiç bir siyasi ideolojinin üyesi değilim.. Bu meziyete sahip olunca, tarafsız olarak önüme sunulan bir çalışmayı bilgim, yeteneğim ve tecrübem dahilinde analiz edip eleştirebiliyorum.

Eleştiri konusunda sınıfta kaldığımıza bir örnek vereyim ; dün akşam Facebook'ta da bu durum vardı.
Çok saygıdeğer bir grafiker abimiz durmadan TL simgesini yerden yere vuruyordu. bir yandan EURO'ya benzediğini söylüyordu grafikler ekleyip kanıtlamaya çalışıyordu, ardından ermeni parasının simgesini grafik olarak gösterdi bunu benziyor dedi, bu mesajı okuyan kişiler memleketin elden gittiğini ermeni yanlısı olunduğunu belirten mesajlar yazdı ve dahası.. Daha sonra padişah tuğrasına benzediği konusunda eleştiri yaptı. bir başkası simge üstten ikiye katlanınca göz şekli oluşuyormuş bunu belirtti.. Ardından Simgenin içine gizlice R T E harfleri iddası ortaya atıldı.. ve dahası..

Bu eleştirilerin tamanında tartışma mesajlarında grafikerliğin ne kadar zor durumda olduğu fikileri havalarda uçuştu. Çünki bu simgeyi yapan kişi bir jeoloji mühendisi idi.. Nasıl olurda bir mühendisin yaptığı simge yarışmayı kazanır dı..

Bahsettiğim zat simgeye logo diyordu her mesajında.. Oysa bu bir logo değil simgeydi..

Ben font tasarlıyorum ve hergün yüzlerce font karakteri ile uğraşıyorum. fontları çizerken dolar, yen, sterlin ve daha bir çok para biriminin simgesini de çizmek zorundayım dolayısıyle bu simgeler ile çok haşır neşirim..


Aynı kişi simge için birden fazla iddiada bulunuyor dikkat ederseniz, maşallah ne simgeymiş herşeye benziyor. Bu eleştiri değil ki.. kasıtlı olarak yerden yere vurma.. Çünki..

Bu yarışmanın kuralları şöyle yazılsaydı ancak bu simge ortaya çıkardı ; Öyle bir simge istiyoruz ki içinde rte olsun, çapaya, euroya, ermeni para simgesine benzesin.. arap haflerine benzesin.. ikiye katlanınca göz olsun vb..

Ne simgeymiş değilmi.. Acayip özelliklere sahip.. bu özelliklerin tümüne birden sahip bir simgeyi çizmek her babayiğitin harcı değildir bana göre.. Çizen çizmiş işte...

Yarışma belki geç sonuçlanmış olabilir evet bu eleştiri konusu olabilir, belki kayrılmış bir tercih olabilir fakat ben sadece dün seçilen TL simgesi hakkındaki görüşlerimi belirttim.. Baktım inceledim.. kolay yazılabilir, akılda kalıyor, t ve l harfleri var... bitti.. beğendim.. bu kadar..

İllaki bir kusur bulmam istense ; t harfini beğenmedim.. uç kısmı daha kısa olabilirdi.. ayrıca iki paralel çizginin birbirine uzaklığını biraz daha açmak gerek... tabi bana göre...


İyi Forumlar.
 
Yukarı Alt