dpi sorunu, yardım!!

eturk

Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
4
Tepki
0
TSE'nin düzenlediği afiş yarışmasına katılacağım ama ufak bir sorunum var. Afiş boyutu 50*70 ve 300 dpi çözünürlükte hazırlanması gerekiyor. Photoshop'ta yeni sayfa ayarlarında boyutları cm cinsinden yazıyorum, dpi bölümünde de pixel/cm seçmem gerekiyor sanırım. Ama oluşturduğum sayfa boyut olarak 2gb'nin üzerinde oluyor ve yaptığım işlemler bilgisayara kaydedilemiyor. Yanlış yaptığım bir şey mi var, yoksa afiş kurallarını yanlış mı anladım, yardımcı olur musunuz?. Afiş kurallarına buradan bakabilirsiniz: http://www.tse.org.tr/docs/haberler/afisyarismasi.pdf
 

aspirin_00

Üye
Kayıt
27 Eylül 2009
Mesaj
165
Tepki
3
makinan kaldırmadığı doğrudur ki 50x70 ebatında artı 300 dpi daki bir çalışma içerisinde çalışacğın dokümanların sayısı orantısına göre 2 gb dan 8 gb a kadar artacaktır.. çalışma dosyanın boyutu misal 500 mb sa ram in şöyleki xp 32 bitte psd ram 1.7 max kllanıyor 64 bitte 3.6 sanırım ram kullanıyor bunu aşıyorsa c: dizinni kullanmaya başlayacaktır. kısacası sağlam bir makına gerekli. artı c: de en az 8 gb boş alan olması gerekiyor..
 

eturk

Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
4
Tepki
0
çalışmamı hazırlarken dpi'ı düşük tutsam, baskı alacağım zaman çözünürlüğü 300'e çıkarma gibi bir seçeneğim var mı?
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
eger elinizde cok iyi donanimli bir desktop pc veya mac yok ise ps afis hazirlanacak en son programdir. Hatta bu ekipmanlar olsa dahi tasarim icin ps yanlis secimdir. Eger illaki ps kullanacagim diyorsaniz kucuk boyda calisip daha sonra tum calismayi tek parca halinde jpeg olarak 300 dpi export yapabilirsiniz. Yine ebat olarak sorun yaratacaktir fakat bir miktar kolaylasir isiniz.
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Selam,

CC Cleaner adlı bir program mevcut. Kurup pc nizin önbelleğini silin.
Daha sonra 50*70 yerine a4 te çalışıp tüm aşamalarınızı bitirin.(renk, text vs.)
sonra 50*70 bir document açıp önceki çalışmanızın tüm layer larını seçip 50*70 e sürükleyip bırakın.

PS de olacak diyorsanız böyle uygulayın,başlamadan önce mutlaka önbellek temizliği yapmanızda yarar var.

Donanım ne olursa olsun yapılmayacak birşey değil

Teşekkürler
 

eturk

Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
4
Tepki
0
@Gunay Yunus

Çalışmamı bu şekilde yapınca netlikte bir sorun çıkar mı, 50*70'e aktarınca resmin kalitesinde düşme olur mu?
 

aspirin_00

Üye
Kayıt
27 Eylül 2009
Mesaj
165
Tepki
3
düşük dpi da yapıp sonra 300 dpi çıkarma kaliteden ödün vermiş olursun 300 dpi olarak çalışman şart birde ps de geçmişi tutan değer var otomatik olarak 20 dir o değeri 5 yaparsan bellek bakımından biraz rahatlarsın fakat 5. adımdan sonra yanlış yapılan işlemi geriye alamassın o yüzden o değeri verirken dikkatli ol yada ona göre çalış performans olarak %10 15 oranında artış olması gerek eğerde bundanda yararlanamıyorsan diyecek bir şeyim yok iyi makina olacak yoksa olmaz...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74






Merhaba,

Hemen belirtmeliyim ki, 300dpi (veya ppi) ve 50x70cm ebadındaki bir photoshop dökümanı, 139,7Mb'lık bir dosya oluşturur. 2Gb'lık bir dosya oluşturmaz. Üstelik buradaki birimi cm üzerinden yapmak gerekmez. Zaten dpi derken aslında inç cinsinden bahsediyorsunuz demektir.

Demek ki, dpi için inch kullanmalısınız.
Kaldı ki, cm cinsinden kurgulasanız bire yine 2Gb etmez!

Öte yandan, bu projeyi önce A4, sonra 50x70 çevirirseniz, ciddi netlik sorunlarınız olacaktır. Keşke öyle olsaydı! Bu makinelere dünya kadar para ödemek zorunda kalmazdık. Ne yazık ki bazı gereksinmelerimiz, maalesef yatırım gerektirmektedir. Bunun ötesi, kalite kayıpları demektir.

Böyle bir dosyayı Photoshop'ta 139,7 Mb. olarak açsanız bile, birkaç layer'dan sonra eğer makinanızın belleği yeterli değilse PS artık harddiski bellek olarak kullanmaya başlayacaktır. Bu ayarları, PS'ın preference penceresinden yapabilirsiniz. Ama unutmayın, hardisk; bellek kadar hızlı çalışmaz. Hele hele 5400rpm hızına sahip bir dizüstünde çalışıyorsanız, başınız daha da beladadır.

Son söz.
Zayıf bir makinede yapacaklarınız, sizin üstün tasarımlarınız olsa bile yetersiz kalacaktır. Taslağınızı kafanızda oluşturduktan sonra bir arkadaşınızın güçlü makinesinden yararlanabilirsiniz.

Madem ki kafanıza koymuşsunuz, hedefe tam kilitlenmişsiniz... O zaman koşullarınızı sonuna kadar zorlamalısınız..

Başarılar.
Tuncer ÖZKAN
 
Yukarı Alt