dpi sorunu, yardım!!

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@aspirin_00

Bunun benim sorumla ne alakası var?
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
@Threebudha

Evet, işte kritik bir yerden yakaladınız.

Çözünürlük ile tram arasındaki ilişkiyi PS'de düzenlediğimizi söylemiştim. Oysa çalışmayı nihai olarak vektörel bir programda sonuçlandıracak isek buradaki vektörleri neye göre tramlayacağız?

İşte o zaman ya printerin sürücüsünde bulunan PPD ayarları ile veya sizin de yukarıda belirttiğiniz gibi RIP üzerinden tram sıklığı, büyüklüğü ve açısını düzenlemek gerekir. Oysa fotoğraflarda ise bu bilgi fotoğrafın içine gömülüdür. Vektörel programda iken bu ekranda görünmez. Çünkü hiçbir vektörel program, postscript bilgisini ekrana derleyemez. Ancak RIP'e ekrana basılarak tramlar görünür hale getirilir. (Harleyquin RIP'te standart olarak vardı. Şimdi yeni RIP'lerin hepsinde var galiba).

Peki, bu böyle olmayacak... Madem ki konuya meraklısınız, o zaman bu sözünü ettiğimiz tram bilgisi fotoğrafın içine nasıl gömeceğimizi de anlatayım.

Herşeyden önce sıradan bir format; yani tif, jpg, png vs. gibi formatlar içine bu bilgi gömülemez. Ancak PS'de Save as.. ile gelen penceredeki dosya formatlarından DCS2 uzantısını seçerseniz bu postscript bilgisi dosya içine gömülür. Zaten DCS bir renk ayrımı (DCS=describt Color Seperation) formatıdır. Ancak nihai vektörel programınızda görüntülemek için, bu formatı oluştururken ardısıra gelen pencerede doğru ayarları yapmak gerekir.



Buradaki 1 numaları notasyonda şu anda benim seçtiğim gibi yaparsanız, bu fotoğraftan dört adet renk ayrımı dosyası (cmyk) ayrıca bir de görüntüleme dosyası eps olarak oluşur. 2 Numaralı notasyon ise tram bilgisinin dosya içine gömülmesi demektir.
Vektörel programınıza bu eps dosyasını getirerek çalışmalısınız. Daha sonra proje bittikten sonra baskı yapmaya gelince, bu eps dosyası otomatik olarak bu dört renkayrımı dosyasını bularak sizin PS'de yaptığınız ayarları kullanarak renk ayrımı yapılır. Tabii ki film çıkışa veya ctp'ye gönderirken bu beş dosyayı da birlikte götürmelisiniz.

Umarım anlaşılmıştır.
Tuncer ÖZKAN
 

hastam

Üye
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
92
Tepki
0
Tuncay beyin konuya vakıf olduğunu açıkça görüyoruz. Ama DCS 2.0 olarak Save as yapabilmemiz için dosyayı önce multichanele çevirmemiz gerekir. Zaten multichanel mantığını iyi kavramak Tuncay beyin anlattıklarını anlamamızı daha da kolaylaştıracaktır.
Bu noktayı eklemek istedim, sanırım Tuncay beyin dalgınlığına gelmiş.
Saygılarımla.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Hastam,

Öncelikle nezaketiniz için teşekkür ederim. Şu bir gerçek ki, hergün yeni şeyler öğreniyoruz. Yeter ki algımızı açık tutalım, araştıralım.

Fakat, sözünü ettiğiniz konuda sizinle aynı fikirde olmadığımı, ama sözlerinizde doğruluk da olduğunu söylemeliyim.

Şöyleki,
Bir fotoğrafı DCS yapmak için onu mutlaka multichannel yapmak gerekmez. Hatta bu yanlıştır. Çünkü fotoğrafı CMYK modundan çıkarıp multichannel moduna geçirdiğiniz zaman zaten renkler değişir. Çünkü ICC profili kalkmış olur. Bu, artık cmyk bir fotoğraf değil, kanallarının adları cyan, magenta, yellow ve black olan bir moda geçirilmiş olur. Artık bunlar Spot kanallardır. Process kanallar değildir.

Bunu bazen gerçekten istemiş ve bu şekilde kanallarına ayırmış olabiliriz. Bazı baskı modelleri, yöntemleri için bu gereklidir. Emprimeciler, serigrafçiler... bu yöntemi kullanırlar. Ama şimdiki konumuz bu değil. Bunun faydalarına bir başka zaman eğiliriz.
Ama sözlerinizde şu doğruluk payı vardır. Multichannel yapılmış bir dökümanı, en uygun DCS2 formatında kaydedilir. Zaten multichannel yapılmış bir dökümanı Save as.. yapmak istediğiniz zaman oldukça kısıtlı bir format listesi karşınıza çıkar. Bunlar arasında en uygunu DCS2 dir.

Yani burada bir dalgınlığa düşmüş değilim. Bu sözü sizin söylerken kesinlikle iyi niyetli olduğunuzu da biliyorum. Ama bu bilgim doğrudur.

Kısacası, bir fotoğrafın renk ayrım profiline uygun olarak cmyk renk ayrımı yapıp bunu DCS2 olarak kaydettiğimiz zaman elde edilen renk ayrımı değerleri en uygun değerlerdir. Aynı fotoğrafı, önce cmyk moduna çevirin sonra history panelinden bir snapshot yapın. Sonra geri gidin, aynı fotoğrafı multichannel yapın.
Şimdi bu iki snapshot'ı tek tek seçerek sonucu karşılaştırın. Renklerin değiştiğini göreceksiniz.

Oysa,
Önceki mesajımdaki gibi cmyk modunda iken DCS2 formatıyla kaydettiğiniz zaman sorunsuz bir şekilde vektörel programdan çıkış alırsınız. Çünkü cmyk bilgisi, ICC profili dosyanın içinde vardır.

Örneğin aynı fotoğrafı hem cmyk modunda iken DCS2 yapın, kaydedin. Hem de multichannel modunda iken kaydedin.(tabii ki farklı isimlerle). Sonra Corel Draw'da her iki fotoğrafı da import edin. Şimdi her fotoğrafı ayrı ayrı seçtiğiniz zaman, cmyk modlu fotoğrafı, status bar içinde CMYK EPS olarak tanımladığını, multichannel kayıtlı fotoğrafı ise dikkat edin RGB EPS olarak tanımladığını göreceksiniz. Ayrıca aynı sayfa içine koyduğunuz bu iki fotoğraflı sayfayı print preview yaptın. Color seperation yaptığınız zaman, i tek tek seçtiğiniz renk ayrım kalıplarında her iki fotoğrafın da aynı tonda olmadığını göreceksiniz.

Sonuç.
1-DCS yapılmış bir fotoğraf, kesinlikle cmyk modunda olmalıdır.
2-Multichannel yapılmış bir fotoğraf, mutlaka DCS formatında kaydedilmelidir. Şu an için bu konu, bu mesaj dizisinin ilgi alanının dışındadır. Ama önemli bir konudur. Bir gün bu konuyu da gündeme getirerek fikirlerimizi geliştirebiliriz.

Konuyla ilgi duyan ve bu ilgiyi bizimle paylaşan herkese teşekkürler.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

aspirin_00

Üye
Kayıt
27 Eylül 2009
Mesaj
165
Tepki
3
@Threebudha

sorun yaşayanlara alternatif düşünme şekli sundum bilgisayar yavaşlığı vsss için
herşeyden önce bilgisayar iyi olmalı yoksa şevkinde gidiyor tasarımda olmuyor...
 

hastam

Üye
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
92
Tepki
0
Sayın Tuncer bey,

Tamamen haklısınız. Uzun yıllar serigrafi ile uğraştığım için işin CMYK tarafı; doğrusunu isterseniz hiç gerekmemişti. Multichanelden sonra DCS kaydetmek istediğimizde sadece spot color seçeneği aktif oluyor. Bu da sizi yeterince doğruluyor.
Ayrıca daha önceki yazışmamda adınızı Tuncay olarak yazmışım, bu konudaki benim dalgınlığımı mazur görünüz.
Bilgi paylaşımınızdan dolayı da teşekkür ederim.
Kolay gelsin.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Hastam,

Ben de bir itirafta bulunayım:

@Tuncer Özkan


Yukarıdaki tanımlamam hatalıydı. DCS'nin doğru açılımı: "Desktop Color Seperation" idi.

Özür diliyerek düzeltiyorum.

T.Ö.
 
Yukarı Alt