dpi sorunu, yardım!!

Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
@Yaşar KARADENİZ

Yaşar Bey, konuyla ilgilendiğiniz için teşekkürler.

Fakat, PS'de Image size penceresindeki percent kavramı, fotoğrafı yüzde cinsinden büyütüp küçültmek içindir. Bu yüzden yaptığınız küçültme nihai olarak resolution'u da küçültecektir. Örneğin aynı dosyayı yine Image size penceresinde Resample Image kutucuğunu pasif yaparak, yani en-boy-çözünürlük sacayağını kilitleyerek yeniden dosyanızı yalnızca en (veya yalnızca boy) olarak büyüttüğünüzde çözünürlüğün yetersiz kaldığını görmekteyiz.

Sonuç olarak sözünü ettiğiniz sürecin, diğer arkadaşımızın önce A4 çalış, sonra büyüt mantığı ile aynı paralellikte olduğunu söyleyebilirim.

Tuncer ÖZKAN
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bu kadar kafa yorup igne deliginden deve gecirmeye ugrasmak yerine, neden bir kisi de cikip, 'arkadasim, corel draw, illustrator veya indesign ile dene' demiyor ? :)
PS ile tasarim yapmak bu gibi sorunlari hep doguracaktir.
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Tuncer bey, sadece bilgimi düzeltmek adına sormak isterim, sizin cevabınıza karşılık değil lütfen yanlış anlamanıza sebebiyet vermiş olmayayım. Herhangi bir 300 resolution tiff dosyasını Freehand, Corel veyahut Illustrator'e import edip %50 büyüttüğümüz takdirde ve bu dosyayı film yada ctpden kalıp aldığımız takdirde vektörel programda %50 büyüttüğümüz 300 resolution tiff dosyamızda kaybımız ne olur?
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@eturk

pixel/cm seçerseniz girmeniz gereken dpi değeri 120'dir. 300 dpi pixel/inch olarak geçermidir (tam olarak 304.8 dir malum 1 inç=2.54 cm)
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Yaşar Bey,

Bir fotoğrafı, herhangi bir vektörel programda büyütmek demek, onun çözünürlüğünü düşürmek demektir. Yani PS'de 300dpi çözünürlükte, fakat küçük ebatlı bir fotoyu, örneğin Corel Draw'da import edip sonra da olması gereken ebada büyütürseniz, çözünürlük düşer, pikseller büyür. Aşağıda bununla ilgili bir örnek yaptım.



Bu gördüğünüz pikselleşme, aynen kalite kaybı olarak baskıya yansıyacaktır.

Saygılarımla.
Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Threebudha,
Söylediğiniz şey doğrudur. Fakat piyasada, hatta literatürde de 304,8 dpi kavramı yuvarlatılarak 300dpi olarak geçer. En doğrusunu ise Photoshop yukarıya doğru yuvarlatarak yapar. Yani Photoshop eğer 60lık tram kullanacak iseniz size best modunda 305dpi lık bir çözünürlük önerir.
Yeri gelmişken, 305 veya 304,8dpi lık çözünürlüğü, her tramda kullanmak doğru değildir. Örneğin, gazete kağıdına bir iş basacak iseniz, kullanmanız gereken, en fazla 54lük tramdır. Daha kaba bir kağıda baskıda bu 48lik trama kadar iner. Oysa parlak kuşede mükemmel bir baskı yapacaksanız, en az 70lik tram kullanmalısınız. Eğer baskı ustanıza ve matbaa makinesine güveniniz tam ise, daha da yüksek tramlar kullanılabilir.

Peki, o zaman kritik soruyu soralım:
70lik tram kullanacağınız bir projede, fotoğraflarınızın çözünürlüğü en az ne olmalıdır?

Haydi bakalım, bu sorunun cevabını kim verecek?
Bir tüyo: az önce sorunun cevabını verir gibi oldum. Hatta daha detaylı bilgiler yine bu forumda mevcut.

Tuncer ÖZKAN
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Tuncer Özkan

Tram değeri ile baskı çözünürlüğü birbirinden bağımsız diye biliyorum bu riple alakalı bir durum. Tram yani nokta büyüklüğü ripten ayarlanabilir bir durum ama çok hakim olduğum bir konu olmadığını belirtmeliyim, konuyla ilgili palyaşımlar bu eksikliğimi gidermemde yardımcı olacaktır.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
Gerçekten faydalı oldu. Peki diyelimki çalışmadaki bütün elemanlar vektörel hiç piksel tabanlı bir obje yok böyle bir durumda ne yapmak gerekiyor bunuda ben sormuş olayım.
 

aspirin_00

Üye
Kayıt
27 Eylül 2009
Mesaj
165
Tepki
3
vektorel tabanlı çalışan kişi isterse çalışma alanı 2 cm 2 cm olsun bunu çıktı olarak misal 10x10 km uzunluğunda çözünürlüğü bozulmadan baskı alabilir makinayı sormayın yok ama hayal edin pixelde bu geçerli değildir vektorel çalışacak çalışma vardır pixel olrak çalışacak çalışmalar vardır. her ikisi ayrı dünyalardır. çalışmanızı vektorel mi yoksa pixel olarak mı daha iyi ifade edeceğinizi düşünerek karar verilir ve ona göre çalışılır. Eğer makina hakkatten vasatsa arkadaşın dediği gibi iğne deliğinden öküzü geçirmeye benzer..
 
Yukarı Alt