@WnRnF€
1-Grafikerlik kursu başka şeydir, güzel sanatlara hazırlık kursları başka şeydir.
2-Grafikerlik kursları diye bir şey yoktur, grafik tasarımda kullanılan programların kursları vardır. Bu kurslarda grafikerlik öğretilmez, program öğretilir.
3-Grafikerlik kursları adı altında grafik programları öğreten kurslardan çıkan bir kişi tasarım yapmasını bilmez. Bilir diyen yalan söyler.
4-Bu kurslardan çıkan kişi üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerindeki yetenek sınavlarında başarılı olamaz. Çünkü bu sınavlarda freehand ve photoshop programları sorulmaz.
5-Yetenek sınavlarında hayal gücünü kullanarak resim yapma, cansız modelden bakarak resim yapma, canlı modelden resim yapma gibi öncelikle resim ağırlıklı sınavlar yapılır. Sonra yazıyı elle çizerek büyütme küçültme, yazı ile resim birleştirmeleri, somut objelerden soyut unsurlar oluşturma gibi şeyler sorulur.
6-Ancak okula girmeye hak kazandıktan sonra temel sanat eğitimi, dokusal iç yapı , mimari iç yapı, 3 boyut, tipografi ve yazı, fotoğraf, sanat tarihi, reklamcılık kültürü, iletişim grafiği teknikleri vs gibi derslerin yanısıra photoshop ve freehand programları gösterilir.Programlar AMAÇ değil ARAÇtır. TASARIM ARACIDIR !
7-Piyasadaki 6 aylık grafikerlik kursları olduğu iddia edilen kurslarda grafik tasarımcı yetiştirilmez, yetiştirilse yetiştirilse MAC OPERATÖRÜ yetiştirilir. Onlar "sen grafikersin" diye kandırılır. BU kurslarda TASARIM öğretilmez.
8-Meslek liselerinin Grafik tasarım bölümlerinde ve üniversitelerin grafik tasarım veya reklamcılık iletişimi bölümlerinde gerçek GRAFİK TASARIMCILIĞI ÖĞRETİLİR.
9-Mac Operatörleri makinayı hızlı kullanır fakat tasarım bilmez. Tasarımı da ya deneye yanıla, ya da taklid ederek öğrenirler. Eğer bir usta grafik tasarımcının yanında usta çırak yöntemiyle eğitilmemişlerse (ki bu eğitim çok önemlidir, bazen akademik eğitimden bile üstündür) iyi bir grafik tasarımcı olmaları ya özel yeteneklerine ya da çok çalışmalarına bağlıdır.
10-Okuldan (meslek lisesi veya üniversiteden) yetişmiş grafikçiler tasarımı iyi bilirler. Çünkü güzel sanatların bilgisi ve kültürü ile yoğrulmuşlardır.Ama computeri sık kullanmadıkları için pratikleri ve tecrübeleri yoktur.İyi tasarımcı olmaları için çok özel yetenek veya üstün çabaya ihtiyaçları yoktur, çünkü zaten eğitilmiş bir alt yapıları vardır.
11-Ne yazık ki kim mac operatörü kim grafik tasarımcı belli değildir, belgeleri, sertifikaları yoktur. Grafik tasarım mesleğinin İLKELERİ ve SINIRLARI ÇİZİLMEMİŞTİR.
12-DEVLET ve ÜNİVERSİTELER BU konuya DUYARSIZDIR.
13-Grafikerler SAHİPSİZDİR.
14-Lüks ve kaliteli reklam ajansları okul bitirmiş grafik tasarımcıları tercih eder.
15-Ucuz ve küçük ajanslar ile matbaalar; tasarım yönü zayıf, computeri hızlı kullanan mac operatörlerini tercih ederler. Bunların grafiker olduğunu ileri sürerek, bu gençlere gaz vererek ucuz emek ve işgücü olarak kullanırlar.
16- Bunun neticesi olarak A)- Gerçek grafik tasarımcıların fiyatı ucuzlar... B) Grafik sanatının KALİTESİ UCUZLAR...zevksiz, kalitesiz ve tasarım bile denmeyecek tasarımlar ortalıkta gezinir durur, Grafik SANATI ADINA GRAFİK KİRLİLİĞİ yaşanır.
17-Kötü tasarımlar kötü reklam demektir, kötü reklam malı sattırmaz. Fikri ve düşünceyi yaymaz. Reklamı yaptıran için israftır, boşa giden çalışmadır.
18-Grafik tasarımcı kültürlü olmalıdır. Grafik tasarım mesleği kültürsüz ortamlarda gelişmez güdük ve kısır kalır.
19-Türkiyede henüz hem programları çok iyi öğreten, hem de çok iyi sanat ve kültür eğitimi vererek 4 dörtlük grafik tasarımcı yetiştiren eğitim kurumları yoktur.Bazı özel üniversiteler bu yolda ciddi adım atmaktadır ama piyasadaki cehalet de bu mezunların iş bulmasına uygun değildir.BU üniversitelerde eğitim çok pahalıdır, öğrenci harcadığı parayı okul bitirince piyasadan geri alamaz çünkü mesleği çok ucuzlatılmış, yerlerde sürünür hale getirilmiştir.(Belki bu yüzden grafiker olmak isteyenlere, sakın olma, hiç tavsiye etmem gibi karamsar cevaplar verilmektedir)
20-Artık cehaletin etkisiyle o hale gelinmiştir ki; Grafiker ve grafik tasarımcı denilince sadece bilgisayarı hızlı kullanan ve sadece kendi kendini eğitip, yetiştiren mac operatörleri anlaşılmaktadır. Art direktörlük denilen meslek ise yok edilmiştir.Patronlar ve müşteriler art direktörlük yapar hale gelmiştir, grafiker ise uygulayıcı konuma (operatörlük) itilmiştir.
21-Bütün bunların sebebi parasızlık değil, cehalet ve eğitimsizliktir.
22-Ne üzücüdür ki; bunlar hiç bir yerde gündeme gelmemekte, grafikerlerin ilgisini çekmemektedir.
Saygılarımla.