grafiker olmak???

Kayıt
6 Haziran 2009
Mesaj
5
Tepki
0
Herkese selamlar
Nette dolaşıyorken tesadüfen bu makaleyi gördüm ve üye olarak yazmak istedim
Ben 28 yaşındayım ve kendimi bildim bileli resim çizerim ve aşağıdaki linkte ilgili bir kaç paylaşımda bulundum
Resim çiziyorum seviyorum fakat yetenkli olmaktan ziyada aile fertlerininde bunun farkına varması ve bu konuda destek vererek onlarında eğilim göstermesi lazım.
Fakat ben hep ailemden çekinerek resim çiziyordum zira resim insana ekmek vermiyor, karın doyurmuyor gibilerinden azarları çokça işitirdim, düşünsenize liseyi bile ticaret lisesinde okumak isterken sırf anadolu meslek liseleri sınavını kazandım diye sevmediğim, istemediğim bir elektrik bölümü okumak zorunda kaldım ve akabinde sevmediğim bir mesleğe sahip olmuş oldum...
Okul hayatım boyunca hocalarım resimlerime hayaran olduklarını söylerlerdi ve güzel sanatlara gitmemi fakat Türkiye gerçeği olarakta devamında açık aç kalırsın diye yineliyorlardı.
Sevmediğim mesleğime devam ederken bu arada bana uzak olan sevdiğim bir grafiker abimin tavsiyesi üzerine grafikerlik kursunu bitirdim, öncesinde biraz photoshop bilgim olduğu için pek zorluk çekmedim zira elimin yatkın olduğunu hocamda söylüyordu.
Kursu bitirdim ve isabet olduki diktatör bir patron sayesinde işten atıldım!
Grafiker abim bu aralar yoğun birbaskı uyguluyor bu işi yapmalısın sende bu cevher var diyerek, bende açıkçası onun gazıyla bir iki ilan görürsem telefon ediyor anlatıyordum, fakat herkes profosyonel/uzaman grafikerler arıyorlar... O halde bu işin yetenekle ilgisi ne ve o grafikerlik cevheri benim neremde?
Bu paylaştığınız makalenin bir köşesinde bende varmıyım? Ben bu işi yapmak istiyorum azimliyim fakat nereden başlamalıyım? Hangi iş veren bende o cevheri görmeliki gel demeli? Yada tüm ısrar ve olumsuzluklara rağmen bu işten vazgeçip sevmediğim işimimi yapmalıyım?
Resimlerim linkte mevcuttur, diğer renklendirmeleri Photoshop'ta sadece (İmkan doğrultusunda/Zira tablet bile düşündüm ama bu sektörde yerim yoksa tablet niye?)
Mause kullanarak renklendirdim ve üstünü çizerek söylemeliyimki bunlar photoshopta İLK RENKLENDİRDİĞİM ÇİZİMLERİM... Elma ve Muz'u sadece photoshop ortanımda renklendirerek yaptım yani onların çizimi yoktu sadece resimler vardı
Saygılarımla

http://img249.imageshack.us/gal.php?g=izimlerimden1.jpg

http://i0906.hizliresim.com/2009/6/1/3248.jpg

http://i0906.hizliresim.com/2009/6/1/3384.jpg

http://i0906.hizliresim.com/2009/6/1/3525.jpg

http://i0904.hizliresim.com/2009/4/25/3710.jpg

http://i0904.hizliresim.com/2009/4/25/3749.jpg

http://i0904.hizliresim.com/2009/4/25/3772.jpg

http://i0904.hizliresim.com/2009/4/25/3794.jpg

http://i0906.hizliresim.com/2009/6/1/3604.jpg

http://i0906.hizliresim.com/2009/6/1/3615.jpg
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@alacakaranlik

Verdiğiniz linklere girdim, tek tek baktım ve inceledim.

1-Benim özel web siteme (www.farukcagla.com) gidiniz, ana sayfadaki GRAFİKER NEDİR, GRAFİK SANATI NEDİR, 10 maddede grafiker tanımı gibi konuları iyice okuyup ezberleyiniz. Yine grafikerler.org da 10 Maddede grafiker tanımı konusunu ve o sayfadaki tüm mektupları okuyunuz, ders notu alır gibi çıkış alıp saklayınız.Ama okuyunuz, ezberleyiniz.

2-Yaptığınız çalışmaları incelediğimde gördüm ki siz yukarıda söylediğim grafiker tanımına değil, daha çok illüstratör veya ressam tanımına uyuyorsunuz. Bu nedenle mektubunuzdaki grafiker kelimeleri yerine illüstratör kelimeleri koyarak yeniden değerlendirilmelidir. Çünkü grafikerlik sadece resim ve desen değildir.

3-Kadın resimlerinde burun çizgisi hiç belli olmuyor, dudakların ve kaşların cilt ve yüz derisi ile birleştiği yerler çok keskin.

4-Muz kabuğunun içi ile muzun yenen kısmı neredeyse aynı dokudan oluşmuş, kabuğun içi kabuk içi gibi değil, meyvenin çıplak hali gibi. Ayrıca kabuk çok etli olmuş.

5-Elmanın sol tarafındaki duvarın üzerindeki gölgesi çok hatalı. Hacim ve 3 boyutu yok edip elmayı kağıttan çıkartma havasına sokmuş.

6-Anelka kara kalem ve renkli çalışmanız anatomik hatalarla dolu.

7-En başarılı gül çalışmaları çünkü çalışması daha kolay, hacim yok. Gül çalışmalarınız da doğal gül gibi değil kağıttan yapma gül gibi olmuş, bu çalışmalarda da siyah rengi gereksiz yere fazla kullanıp resmi yormuşsunuz. Biz ona siyah kirliliği var deriz.

Sonuç;

A)-Hiç bir desen, anatomi, modelden çalışma, perspektif, ışık gölge, hacim, oran orantı, renk ve ton, doku ve tekstür, kompozisyon ve struktur, tek çizgi ile veya çok çizgi ile çizim teknikleri dersi almadan....

B) Yani ressamlık eğitimi almadan, okullarda öğretilen temel sanat eğitimi almadan....

C) Gözünüzü eğitmeden, ressam gözü yeteneği kazanmadan...

D) Elinizi eğitmeden, ressam bileği yeteneği kazanmadan...

E) TABLET de KULLANSANIZ...

F) MOUSE da kullansanız...

G) Yıllarca photoshop kursuna da gitseniz...

Yukarıda 7 madde içinde söylediğim eksikliklerinizi düzeltemezsiniz.

-----------------------------------------------------

A maddesinden D maddesine kadar hepsini yaparsanız....İyi bir İllüstratör veya photoshop ressamı olursunuz ama...

Yine de grafiker olamazsınız...

Grafiker olmak için de;

aa) Fotoğraf eğitimi

bb) Tipografi ve harf mimarisi eğitimi, Yazı eğitimi,

cc) Grafik Leke, denge, kompozisyon eğitimi

dd) Renk bilimi

ee) Resim, yazı, renk, leke , istif- kompozisyon birlikteliği (grafik kompozisyon)

ff) Matbaa ve basım teknikleri ve tarihi

gg) Etkili görsel iletişim metodları

hh) Sanat tarihi

ii) Sanat kültürü ve Sanat Yorumu

jj) Görsel iletişim teknikleri

DERSLERİ ALMANIZ GEREKMEKTEDİR.

Bu dersleri almadan 7-8 PROGRAM DA ÖĞRENSENİZ SADECE TEKNİK ADAM OLURSUNUZ, GRAFİK İŞÇİSİ OLURSUNUZ...

GRAFİK TASARIMCISI OLAMAZSINIZ.

BUNUN AKSİNİ SÖYLEYEN YA BİLGİSİZDİR, YA ART NİYETLİDİR.

TÜRKİYEDEKİ PİYASADAKİ YAYGIN GRAFİKER EĞİTİMİ;
Grafik tasarımcı yetiştirmeye yönelik değil, Grafik işçisi, yardımcı teknik eleman, veya MAC/PC operatörü yetiştirmeye yöneliktir.

Müzikten benzetme yaparsak; keman, ud, piyano veya klarnet çalmayı öğretmekte fakat BESTE YAPMAYI öğretmemektedir.

OYSA HER YENİ GRAFİK TASARIM, YENİ BİR BİR BESTE DEMEKTİR.

Grafikerlik sanıldığı kadar kolay öğrenilen, çabuk para getiren herkesin becereceği, eğitim olmadan sadece yetenek ile öğrenilecek bir MESLEK DEĞİLDİR...

Moraliniz bozulmasın; azimle üfleyen taşı delermiş...

Kolaylıklar dilerim.
 
Kayıt
6 Haziran 2009
Mesaj
5
Tepki
0
Üstad iyi hoş yazmışsınız, siz bunca eğitimlerden geçtinizde bütün bu saydıklarınızı 4x4 lük yapabiliyormusunuz?

Eleştrilere diyeceğim yok zira ben Grafikerim, Ressamım demiyorum Ben Elektrik teknisyeniyim ve sizin bir kaç makalenizde okuduğum üzere grafikerim diye geçinenlerin grafiker piyasasını öldürğü gibi elektrik piyasasınıda ustayım diye geçinenler öldürüyor. Bu durumdan tek muzdarip siz grafikerler değilsiniz. Mac operatörlüğü dahi yapamayan ama 600-700 tl maaş alan vatandaş yerine göre elektrik teknisyeninden bile fazla alıyor.

Sizin bu verdiğiniz cevaptan benim anladığım, bunu diğer makalelerinizide göz önünde bulundurarak söylüyorum, yol gösteriri gibi görünüp bir nevi sitem ediyorsunuz...

Eleştilerinizi iyi hoş güzel peki bunca emeğimin hiçmi gözünüze batan bir tarafı yok eksiklerinden başka? Makalenizin sonundaki; Moraliniz bozulmasın; azimle üfleyen taşı delermiş... Sözü eleştiri terazinizde oynama bile yapmaz.

Grafikerliği geçtim diyelim bahsettiğiz A ve D maddesini sonuna kadar yapan adam köylü dahi olsa bu bahsettğiniz sıfatları kazanır.
Kağıda Cinali çizmesi kafidir herhal

Ben ilkokul 1.ci sınıfa giderken otomobil tasarımları yapıyordum, öğretmenim inanmayıp tahtaya kaldırıyor aynısını tahtaya yap diyordu, okul hayatım boyunca bütüm resim öğretmenlerim kendilerinden bile daha iyi çizebildğimi tüm samiyetleriyle söyleyebiliyorlardı.

Keza eski çalıştığım şirkete müşreti olarak gelip resim öğretmeni olan ama konuşmamız boyunca bundan bahsetmeyip ve benden hediye bir resim rica ederken aslen resim öğretmeni olduğunu ve eğitimsiz olduğum halde kendisinden bile güzel resim çizebildiğimi itiraf edebiliyordu.

Resim olayını bir kenara bırakalım aynı zamanda yapay çiçek arajman tasarım ustasıyım, eleştri oklarınıza onlarıda heba ederek paylaşım yapabilirim.

Elin yatkın dediler, yapabilirsin dediler, bana inandılar... Ve bu sıfatı 1,5 senede kazandım ben. yaptığım çalışmalar ünlülerin evini, hatta televizson stüdyolarını süslüyordu. Bulunduğumuz piyasada 15-20 senelik ustayım diye geçinen çalışanlar ise vitrinleri süsleyen çalışmalarımı kopya ediyorlardı... Onlar 2 boyut çalışıyorken be 3 boyut çalışıyordum. Tanıdığım bir çok canlı çiçek ustası 1 sene zarfında bunları nasıl yapabildiğime hayret ediyorlardı. Bunlar yetenek değilse nedir? yada yeteneğin tarifi sizler için nedir?

Övünmek müslüman için hoş değil mütevazilik esastır...

Bana grafikerlik önerildiği için Grafikerlik kursunu bitirdim, bilgisayarın başına ilk oturduğumda elimden çıkan çizimleri paylaştım sizlerle
ilk olmasına istinaden onlarce eksik yanında, ilk olmasının hiç bir artısı yok malesef...

İlla Grafiker şu yada bu mesleği yapmak istiyorum demiyorum, elimdeki malzemeye göre tencere arıyorum tabiri caizse, sizlerdende bu konuda yardım istedim....

Saygılar
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Alacakaranlık;

Beklediğiniz cevabı vermediğim için üzgünüm.Siz övgü duymak mı istiyorsunuz, yoksa eksiklilkerinizi öğrenip telafi etmek mi?

Nasıl bir cevap bekliyordunuz?

Şöyle bir cevap sanırım sizi memnun edecek;
Elinize sağlık, çalışmalar çok başarılı olmuş, çalışmalarınızın hiç bir eksiği yok.Hatta dediğiniz gibi bir çok resim öğretmeninden daha başarılı.

Bunu dersem yalan söylemiş olurum.

A dan D maddelerine kadar hepsini yapsanız bile ancak ressam olursunuz, grafiker olmuş sayılmazsınız, çünkü grafikerliğin eğitimi ayrıdır demiştim.

Siz benim görüşlerimi beğenmediniz... Onun bunun ne dediğini bana cevap olarak yazmayın. Lise resim hocalarının tahtaya bir vazo koyup çocuklara çizdirip hiç bir eleştiri yapmadan, resim çizmesini öğretmeden herkese geçer not verdiğini biliriz. Resim dersinden sınıfta kalanı duydunuz mu siz?

Ben size grafikerlikle ressamlık arasındaki farkı anlatıyorum, beğenmiyorsunuz.

İyi ressam olmak için ne yapmanız gerekir onu yazıyorum beğenmiyorsunuz.
Grafik ve grafiker deyip duruyorsunuz, grafikerliğin şartlarını sayıyorum, siz hepsini yaptınız mı diye bana dikleniyorsunuz.

Kardeşim siz bendan daha iyi biliyorsunuz... Buyrun doğru bildiğiniz yolda ilerleyiniz.

Eleştirilerimi geri alıyorum....Elinize sağlık, çok başarılı çalışmalar yapmışsınız, tebrik eder devamını dilerim.

Çalışmalarınız güzel ama; yalnız grafiker misiniz, ressam mısınız ben çözemedim. Siz söyleyin, bu çalışmalarınız grafikerlik midir?

Saygılar...
 
Kayıt
6 Haziran 2009
Mesaj
5
Tepki
0
Faruk Bey;

Estagfurullah ben diklenmiyorum ne haddime, beklediğim cevap övgü yahut beğenilmekte değil zira öyle bir düşüncem olsa idi bunu
ilk yazmış olduğum mesajda yazardım artı bundan evvelki mesajımdada övgü ile ilgili görüşümü belirttim

A dan D madelerindeki kasıt grafikerlik değil sizin bahsetmiş olduğunuz
"A maddesinden D maddesine kadar hepsini yaparsanız....İyi bir İllüstratör veya photoshop ressamı olursunuz" sözü idi

Onun bunun örnekleri diyorsunuz hoş güzel velakin benim için sizde onlar gibi eleştiri yapan yahut eserlerimi öven birisiniz
ne onların nede sizin ayrıcalığınız yok kaldıki ben ondan bundan bahsetmedim güzel sanatları bitirmiş resim öğretmenliği yapan
kişilerden bahsettim, benden bir resim koparabilmek için beni poh pohlayacak hali yok herhal, sizde grafik dalında eğitimli belkide bu işin duayenlerinden birisiniz, bunları irdeleyecek değilim.

Açık ve net Ressam yada Grafiker değilim dedim,
size eserlerim güzel olmuş demedinizde demiyorum zira ben yaptığım bir işi kolay kolay beğenmem hep daha iyisini isterim.

Fakat sizinle şurada ayrılığa düşüyoruz sanırım, ben illede grafiker de grafiker demiyorumki, artı ressamlık ve garfikerlikle yazdıklarınızı beğenmiyorumda demiyorum,
bilakis doğru olduğunuda kabul ediyorum, mutlaka teknikte ve pratikte eksiklerim var fakat açıkçası bu zamandan sonra güzel sanatları, yahut grafik tasarım okuyabilecek değilim...
çalışmak zorundayım!
Askeriyeye ilk adım attığınız halinizi düşünün kim nereye çekerse oraya gidiyorsunuz, şuan bende öyle gibiyim kendimi ifade edemiyor isemde öğterici gözüyle bakın, konuya eğilim beceri ve kabiliyet varsa vardır yoksada yoktur, kim derdiki kömür elmas olacak lakin almaya paramız yetmeyecek...

benim bilmek istediğim çabuk kavrayabilme kabiliyetim var ve akabinde acizane bir kaç eserim ve bu konuda kendime olan güvenim.
Artı kendi çapımda logo tasarımlarım var bir tanesini yeni şirket kuran bir arkadaşım istedi, kart vizit, logo, antteli kağıt vs hazırlayıp bastırdık

Misal söyleyim bir yerlerde stajyer yahut yardımcı grafiker(işçisi diyelim) başlayıp yapmış olduğum paylaşımlarımı, öğrenme kabiliyitemi göz önünde bulundurarak
sektörde kendimi geliştiremezmiyim, bunların bana hiçmi artısı olmaz...

Tarışmak yahut kırmak gibi bir lüksümüz yok, gayemiz faydalı olacak seviyede ve ölçüde fikir alış veri yapmak. Sürç i lisan ettiysek affola...

Lisan i hal lisan i kalden entaktir

Alakanıza teşekkür ederim . Saygılar
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@alacakaranlik


Sayın Alacakaranlık,
Sizinle benim yazışmalarımızı okuyan bir kişi kendisinin sahibi olduğu şu sitede;
http://groups.yahoo.com/group/g-graf/
beni sizin yeteneğinizi öldürmekle ve sırtınızdan para kazanmakla suçlamış.
Bakınız aynen şöyle yazmış;
---------------------------------------------------------------
BİR YETENEK NASIL ÖLDÜRÜLÜR ve ÖLDÜRÜLEN YETENEĞİN SIRTINDAN NASIL PARA KAZANILIR?
- Kıskançlığın da bir sınırı olmalı...
Bakınız:

http://www.grafiker ler.org/grafiker -ve-egitim/ 5999-grafiker- olmak-3.html

Hem yeteneği öldürecek, hem de "Sana ben öğretirim" demeye getirip, onun sırtından para kazanrmaya çalışacaksın. Bu nasıl bir "ahlâk"tır böyle?

grafikerler. org'a yazı yazan çocuk, masumca, yeteneğini göstermek istemiş... Çocuğun yeteneği olduğu, çok açık. Sadece biraz eğitim alsa, biraz elinden tutulsa, hakikaten iyi bir yerlere gelir. Eleştireceksin ama öldürmeyeceksin. Yol göstereceksin.
----------------------------------------

Ben sizi kıskanıyormuşum, sizin yeteneğinizi öldürüyormuşum, sizin sırtınızdan para kazanmaya çalışıyormuşum. Bu nasıl "ahlak" mış?
Yani bana ahlaksız diyor!

Hakaret suçuna girmesin diye, resmen ahlaksız diyemiyor da, fahişe diyeceği kişiye bu nasıl fahişeliktir, hırsız diyeceği kişiye bu nasıl hırsızlıktır? diyerek kelime oyunları ile ustaca hakaret etmeye çalışıyor.

Üstelik bunları kendisine ait olan ve benim asla cevap verme hakkımı kullanamayacağım bir sitede yapıyor.


Şimdi adama sormazlar mı, seninki nasıl ahlak? diye. Sen hem adamı ahlaksızlıkla, kıskançlıkla suçlayacaksın, hem de adama cevap hakkı vermeyeceksin ve ahlaklı olacaksın. Kim inanır buna?


Ben, ona burada bu satırları yazmaya mecburum. Çünkü onun sitesinde cevap hakkım yoktur. Çünkü kendi sitesinde grafikerler.org un adını ve linkini vererek sataşmada bulunmuş ve ALACAKARANLIKtan yararlanmak istemiştir. Dolayısı ile bana yasal cevap hakkımı kullanma zorunluluğu doğmuştur.

Kendisi beni beğenmiyor, sizin elinizden tutmamı ve size yol göstermemi istiyor.
Kendisi benim tutumumu eleştirmektedir.

O halde iyi örnek olmak için, sizin çalışmalarınızı benden çok daha olumlu düzeyde değerlendirmeli ve size yapacağı değerli katkılarıyla benden çok daha fazla faydalı olabilmelidir.

Onun sitesine baş vurursanız; sizin yeteneğinizi öldürmeyip, sizi teşvik edip size yol gösterecektir. Kendisinin tavsiye ettiği gibi, kendisi sizin elinizden tutabilir ve sizi eğitebilir.

Kendisi; Işık-gölge-renk-desen-hacim vs gibi konularda ileri düzeyde bilgi sahibidir. Kendisi gibi birisi Türkiyede ender bulunur. Bilgisi, becerisi, yeteneği, tecrübesi ve donanımları ile özellikle karakteri ve hukuk bilgisi ile grafikerlere örnek olmaktadır.

Çalışmalarından bir örnek olarak; kendisinin yaratmış olduğu, telif hakkının kendisine ait olduğunu belirttiği ve g-graf adlı kendi web sitesi için yaptığı logoyu aşağıya alıyorum.

Hak edene saygılar.
----------------------------------------------------------
Not; Bir hikaye duymuştum, hikaye şöyle;
Şarkı söylemeye yetenekli ve sesi güzel olan bir genç hanım, müzik hocasına gidip karşısında şarkı söylemiş. Hoca dinlemiş ve demiş ki; " sizin sesiniz güzel ama eğitiminiz yok. Sizin solfej ve şan dersleri almanız gerek. Nota ve enstrüman bilmeniz, ses kontrolünü diyafram ve ciğerden yapabilmeniz, gırtlak sesi ile diyafram sesi arasındaki bağlantıyı öğrenmeniz gerek, müzik makamlarını, müzik tarihini bilmeniz gerek, yani kısaca iyi bir müzik eğitiminden geçmeniz gerek" demiş.
Bunu duyan biri de demiş ki; "inanma ona, seni kıskanıyor, seni başarısız olduğuna inandırıp sana özel ders verip sırtından para kazanmak istiyor, bu hoca ahlaksız.".
Konumuza ne kadar çok benziyor değil mi?




[/quote]
 

bengi79

Üye
Kayıt
7 Ocak 2010
Mesaj
1
Tepki
0
merhaba,ben makina ressamıyım ve hemen hemen bu işle ilgili çalışıyorum ve ben de grafikerliğe ilgi duyuyorum ve ileride bu alanda çalışmak istiyorum.Neler yapmam gerekir,nereden nasıl başlamam gerekir,bu işin aşamaları nelerdir?
 
Yukarı Alt