Tasarım bilmeyene Grafiker denir mi?

Kayıt
8 Eylül 2008
Mesaj
2.540
Tepki
31
@Erkin KARATAŞ

Genelde corel basite alınır ama hiçde basite alınacak bir program değildir

sevgili erkin Corel de yapabildiklerinin pek sınırı yoktur vektörel tabanlı bir program olmasına rağmen ps de yada diğer programlarda yapılan çoğu efekte ve özelliğe sahiptir.
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Yıllardır süregelen "Sanat sanat için midir, sanat toplum için midir?" tartışmasında olduğu gibi bu tartışma da bu platformlarda sürüp gider. Çırağı, ustası, acemisi, profesyoneli, yetkilisi, yetkisizi... herkes kendi eteğindeki taşları döker ve "benim dediğim doğrudur" iddiasından asla vazgeçmez. Çünkü kontrolsüz ve yaptırımsız alanlarda; işi bilenin doğrusuyla, işi bilmeyenin menfaat kavgası birbirinden ayırt edilemez. Ayırt edilebilmesi için Faruk Çağla Bey'in şiar edindiği sloganı(HAKLI olmak yetmez, Aynı zamanda GÜÇLÜ olmak gerekir)'nın hayata geçmesi gerekir.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Arkadaşlar;
İsmail beyin sözü üzerine söz söyleyen çıkmadı.

Kimsenin yazacak sözü, söyleyecek fikri mi kalmadı?

İsmail beye katılıyorsanız katıldığınızı belirtin, katılmıyorsanız itiraz edin, doğrusunu yazın.

Bakın;
1-Grafik tasarım alanı kontrolsüz ve yaptırımsızdır diyor. Katılıyor musunuz? (Ben katılıyorum, kontrol ve yaptırım olmalıdır diyorum)
2-İşi bilmeyenler menfaat kavgası içindeler, doğruyu söylemiyorlar diyor. (Buna yine katılıyorum) Siz katılıyor musunuz?
3-Haksız olanlar güçlü, haklılar güçsüz demeye getiriyor. (Elbette buna da katılıyorum) Bu sitede bu konuda yazacak, fikir beyan edecek, 2-3 kişiden başka kimse yok mu? (Forum, sadece "eline sağlık, güzel olmuş"demek değildir.)

Sayın İsmail Ev'in görüşlerine katılıyorum. Katılanlar katıldıklarını belirtsinler.

Madem bu meslektensiniz, bu mesleğin sorunlarına duyarlı olsanıza...

Katılmayanlar da niçin katılmadıklarını dürüstçe ifade etsinler de gerçekler ortaya çıksın.

Katılmayıp da susmayı mı tercih ediyorsunuz? Eğer öyleyse 2inci madde doğruluk kazanıyor, ne dersiniz?
 
Kayıt
16 Aralık 2008
Mesaj
9
Tepki
0
Ben de katılıyorum. Kavramlar yanlış biliniyor doğrusunu göstermek gerekir diye düşünüyorum.
Mesela apartman kelimesini ele alalım. Fransızcadan gelmiştir ama bu dilde apartman dairesi anlamında kullanılır. Bizde ise koca binaya apartman denir.
Grafiker kelimesi de ingilizce kökenli değil almanca kökenli. Aslında karşılığı grafik tasarımcı. Operatör olanlara da grafik uygulamacı denilse daha doğru olur. Yani bence doğru kavramlar bunlardır.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@ece s. kaya

Evet, tasarım bilmeyenlere; ve operatör kelimesinden rahatsız olanlara;
a) Uygulamacı grafiker veya
b) Yardımcı grafiker
denmesi daha uygundur.

Hiç olmazsa bunların da içinde de grafiker kelimesi geçmektedir ama; tasarım bilmeyene "grafiker", bilene sadece "tasarımcı" veya "tasarımcı grafiker" denilmesi külliyen yanlıştır, saptırmadır.

Grafik tasarımcılara hakarettir, grafik mesleğine ihanettir.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
@İsmail Ev

Bende katılıyorum size. Kontrolsüz bir savaş aslında aramızdaki. Kontrolü sağlamak içinde örgütlenmek, bir çatı altında toplanmak gerekir. Her kafadan bir sesin çıktığı bir projeyi asla bitiremezsiniz.
İş bilmeyenlerin başta belediyelerden aldıkları kitap, dergi, broşur vs. ücretleri bir görseniz veya duysanız dudağınız uçuklar. İş bilmeyenlerin 2 yılda aldığı parayı işini iyi yapanlar maalesef 10 yılda zor alıyor.
Herkes konuşuyor, herkes yazıyor ama hep havada kalıyor. Yok mu bu grafikerlerin bir sahibi ???
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Süleyman Köklü

Bir yıla yakın zamandır adı grafikerler kelimesi ile başlayan bir kaç sitede birden GRAFİKERLERİN BİRLİK OLMAKTAN BAŞKA ÇARELERİ YOKTUUUR diye bas bas bağırıyorum.

Bu sitelerden birinden KOVULDUM !

Grafikerler.org sitesinde ise BİRLİK olunması konusunda YÖNETİM tarafından destekleniyorum.

Fakat nedendir bilinmez 15-20 bin üye tarafından yeteri derecede DESTEKLENMİYORUM.

Bir meslekten ekmek yiyeceksin, anana babana aile bütçesine katkıda bulunacaksın, ama gel BİRLİK OLALIM denilince BANA NE deyip ilgilenmeyeceksin.

Bu, adamlığa yakışıyor mu?

Demek ki kendini grafiker görenlerin ve grafiker olduklarını iddia edenlerin BİRLİK OLMAK, DAYANIŞMAYA GİRMEK gibi bir dertleri yok.

Demek ki onlar HALLERİNDEN MEMNUN, koşullarından ŞİKAYETÇİ değiller.

Öyle mi gerçekten?

1-Halinizden memnun musunuz? Her şey güzel mi gidiyor? Tasarım bilmeden kendinizi grafiker diye yutturmak ne kadar güzel değil mi? Böyle düşünenler birlik olmak ister mi? Leblebi çekirdek parasına grafik işçiliği yapıp buna tasarım demek, grafik sanatının değerini düşürmek... Bunu yapanlar grafik TASARIMCI'larla BİRLİK OLMAK İSTER Mİ?

2-Gerçekten BİRLİK OLMAK isteyenler; bilenle bilmeyenin ayrılmasını isteyenlerdir. Birlik olmak isteyenler MENFAAT birliği ve ÇIKAR BİRLİĞİ içinde dayanışma BİRLİĞİNE girmek isteyenlerdir. Birlik olmak isteyenler ZULME ve HAKSIZLIĞA karşı BİRLİK OLMAK isteyenlerdir. Bunlar 15-20 bin kişilik bu sitede kaç kişidir? Lütfen kendilerini belli etsinler de laf salatası yapmaya son verip ARTIK ŞU BİRLİĞİ KURALIM.

Artık Laf değil İŞ yapalım. Vakti gelmedi mi?

Kazığın ağzınızdan çıkmasını mı bekliyorsunuz? Ensenize kadar dayandı, farketmiyor musunuz? His duygunuz mu kayboldu, bu kadar mı uyuşturdular sizi?

Uyan artık anesteziden, uyan.

Birlik olmazsan teker teker kırılırsın, bunu unutma...

Kurbağa gibi yavaş yavaş ısıtılıp haşlanıyorsun, haberin yok.
Fare seni üfleye üfleye kemiriyor, haberin yok!

16 sayfalık broşürün tasarım fiyatına 30 gün çalışmaktan bıkmadın mı?

Çalışma hayatından memnun olmayanlar, HAKKINI aramak isteyenler lütfen buraya!

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR DİYENLER LÜTFEN BURAYA !

BİRLİKTEN YANA KİM VAR, bir görelim. HAYDİ !

Grafikerlere sahip çıkmak isteyenler, HAYDİ !
 
D

Damla Albayrak

Misafir
@Fatih Coşkun

Bu soruları gayet mantıklı buluyorum. Tasarım okumamış bunun eğitimini almamış insanların operatör olarak adlandırılması gerektiğine inanıyorum. Grafik Tasarım, İletişim Tasarımı, Multimedia Tasarımcılar v.b insanlar yıllarını veriyorlar. Her işin bir eğitimi, düzeni, sistemi vardır. Maalesef ucuza kaçmak için Türkiye'de tasarımcının değeri bilinmiyor. Doğru ve sistemli yapılan tasarım iş verene para,mevkii,kalite kazandırır. Kolunuz kırılınca çıkıkçıya değilde ortopediste gidiyoruz değil mi?Benim de okulunu bitirmemiş ama çok hevesli çok emek harcayan(birsürü sertifikası olan) grafiker bir arkadaşım var. Böyle insanları da tanıyorum ve takdir ediyorum ama bizlerin de değeri bilinse artık? Ben Grafik Tasarım mezunuyum şimdi de İletişim Tasarımı okuyorum.İnşallah yüksek de yapacağım. Şimdi bana, verdiğim emeklere günah olmaz mı "hepsi bir " derseniz. Lütfen herkese saygıyla yaklaşalım. Her zaman işini seven en iyi yapan başarılı olsun eğer okumamış yada okuyamamış biri benden çok emek veriyorsa bu işe inşallah benden daha iyi yerlere gelsin benden çok para kazansın ama bizlerin de insanların hakkını yememek gerek.
Herkese saygılar,
Bu konuyu açan arkadaşa teşekkürler...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
12 Ocak 2009'da demişim ki;

BİRLİKTEN YANA KİM VAR, bir görelim. HAYDİ !

Grafikerlere sahip çıkmak isteyenler, HAYDİ !

Şimdi 21 Şubat 2009 ve tam bir buçuk aydan fazla zaman geçmiş.

Bir buçuk ayda bir kişi (Damla Albayrak) yazmış...

Helal olsun! Tasarım bilmeyen grafikerler sorunlarına iyi sahip çıkıyor demek ki, veya onların sorunları yok...

Tasarım bilmeyene grafiker, tasarım bilene tasarımcı grafiker denirmiş, öyle mi?

Peki kendi sorunlarına sahip çıkmayana ne deniyor?
 
Kayıt
16 Aralık 2008
Mesaj
9
Tepki
0
bu başlığı yeni gördüm. ben de bir şeyler yazayım.
evet her meslekte olduğu gibi grafik tasarım sürecinde bir eğitim süreci vardır, olmalıdır. kendi kendine program öğrenenlerin en azından ilk başlarda yaptıkları çalışmalar ortadadır. nitekim bunlar da kendi çaplarında birer tasarımdır. ama estetik duygusundan yoksun, göze çirkin gelen tasarımlardır.
konu sanatçı yönü olmayan, düşündüklerini aktaramayan, belli duygu ve düşünceleri sembolize etme yeteneğinden yoksun yada bu yeteneğe sahip olsa da kullanmayı öğrenememiş kişilere grafiker denir mi? asıl konu bu.
o zaman grafik tasarımcı da eğer grafik tasarımı şahsi sanatsal çalışmalar değil de ticari amaçla profesyonel olarak kullanması söz konusuysa belli bir eğitim süreci geçirmelidir elbette.

ama binlerce yetenekli gencin çok çok az kişinin geçebildiği yetenek sınavına takılarak çizim yeteneği olduğu halde grafik tasarım okumaktan mahrum edildiği, gene bir sürü gencin de parasızlıktan zaten hiç bir üniversitede hiçbir bölümü okuyamadığı göz önünde bulundurulursa, üniversitede okumuş olanına tasarımcı denir okumamış olan tasarımcı sayılmamalıdır şeklinde bir görüş, çok elitist ve ülkemiz gerçeklerinden kopukluğu gösteren bir görüştür. önemli olan yetenekli gençlerimize eğitim hakkı vermektir.

İnsan hakları evrensel beyannamesi'nin 26. maddesinde yazılı olduğu üzere,
"Herkes eğitim hakkına sahiptir. Eğitim, en azından ilk ve temel eğitim aşamasında parasızdır. İlköğretim zorunludur. Teknik ve mesleksel eğitim herkese açıktır. Yüksek öğretim, yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır."
Burada yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır sözüyle kastedilen elbette yetenek sınavıyla yetenekliler içinden sadece 20-30 kişiye eğitim açık olmalıdır değildir. burada kastedilen, anlaşıldığı üzere, yeteneği olduğu belli herkese -kontenjan filan olmadan- eğitimin açık olmasıdır.

okulunu okuyamamış ama bu işten başka işi yapmak istemeyen ve zaten çok iyi çalışmalar yapan kişilerin bu mesleki eğitimi almak en temel insanlık hakkıdır. ve yetenekleri belgelenip böylece layık oldukları tasarımcı ünvanına sahip olmak, operatör parçası denilip geçilmemek, hakettikleri firmalarda çalışmak, hakettikleri maaşları almak onların en doğal insanlık hakkıdır.
 
Yukarı Alt