1 ayda grafiker

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
Tüm yerinde ve kriter bazındaki tespitlere ilave olarak, mantık çerçevesinde bu işi (Grafik Tasarım) hiç bilmeyen bir vatandaş gözü ile ve bambaşka bir açıdan bakarsak;
Her işte olduğu gibi "Ben Oldum ve Ben Buyum" diyebilmek için o işte uzmanlaşmak gerekir.
Bir ay ortalama 30 gün olduğuna göre, öğrenciler her gün bir konu üzerinde uzmanlaşsa, (öğrencilerin süper IQ seviyesinde olduklarını varsayarsak) yani örneğin birgün bir gazete tamamen nasıl tasarlanır ve baskıya gönderilir, ertesi gün dergi tasarımı vs. (Tabii bunlara yaratıcılık ve tasarım bilgisi uzmanlaşması dahil) her gün bu konulardan birisinde tamamen uzmanlaşsalar bile, 30 gün sonunda 30 konu yapar...
Bu süper zeki öğrenciler, süper zeki öğretmenlerinin sayesinde süper bir hızla 30 günde 30 konuda uzmanlaşacaklar. Ve 1 ayda "GRAFİKER" olduklarına göre demek ki grafik tasarım sanatı 30 konudan ibaret. (En basit mantıkla ve maksimum öğrenim hızıyla) Bu arada grafik tasarım programlarının kullanımını öğrenme ve bu konuda uzmanlaşma süresini katmadım bile... Tüm bu öğrencilerin kursa yazılmadan önce bu programlar nasıl kullanılır bunları bildiğini varsayıyorum...

Gördüğünüz gibi düz bir mantıkla bile işin içinden çıkmak zor...
Gerçi böyle bir ilanı veren kişide mantık aramak da zor...
Bu durumda ben ve bu işe yıllarını vermiş tasarım sanatçıları sanırım Ultra mega uzman profesör doçent doktor grafiker ünvanı falan almalı. Böyle bir ünvan var ise tabii... :)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Değerli grafikerler.org üyeleri!

Eğri oturup doğru konuşmanın zamanı gelmiştir.

Beklenenadam 1 ayda grafiker diyor, siz "bu imkansız" diyorsunuz ve yazılarınızla karşı çıkıyorsunuz.

Dersaneler 2 ayda 3 ayda grafiker diyor, siz bu kadar şiddetle karşı çıkmıyorsunuz ama bu forumda "2-3 ayda grafiker yetişmez" diyeniniz çok oldu.

Hepinizin ortak kanaati grafiker olmak öyle basit bir iş değildir, 3 ayda, 6 ayda öğrenilecek iş değildir, ben oldum demekle olunmuyor!

Buraya kadar doğru mu?
İtirazı olan yoksa devam ediyorum.

Beklenen adam, grafikerliğin tanımı yok diyor. Doğru mudur?
Beklenem adam grafikerliğin ölçüsü yok diyor, bu da şimdilik doğru mudur?
Çünkü bu sitede bile bir çok üye grafiker tasarım bilmese de olur, tasarım bilmeyene grafiker, bilene tasımcı grafiker denir diye saçmalayan kişiler oldu. Oldu mu? Bence oldu!

Bakanlık bile İSMEK örneğinde olduğu gibi kim uygulamacı, kim tasarımcı bunun üzerinde durmuyor, doğru mudur?

Tasarım dersleri verilmediği halde, herkes program kursları verdiği halde TASARIMCI YETİŞTİRİYORUZ demeye getiriyor, bu sahtecilik yapılıyor, bu da doğru mudur?

1 ayda grafiker diye başlık attıktan sonra, aslında 1 ayda grafiker yetişmez bunu ben de biliyorum, ben aslında 1 ayda operatörlüğe giriş kursları veriyorum cümlesini beklenene adam kullandı mı? Kullandı!

Demek ki bu ifadesi bile;
Sizin ve benim tüm söylediklerimizi ve iddialarımızı doğruladı mı? Doğruladı !

Peki her önüne gelen böyle yaparsa, siz eli kolu bağlı olarak oturacak mısınız?

MESELA, ŞÖYLE NİYE YAPMIYORSUNUZ;

-Bu sitede 100 bine yakın üye var. Mesela 10 bin imzalı bir mektup yazıp, bu mektupta;
"Grafikerlik kurslarında, GRAFİK TASARIM KURSLARI adı altında verilen derslerde ASLA TASARIM öğretilmemekte, buna karşılık PROGRAM ÖĞRETİLMEKTE ve TÜKETİCİLER YANILTILMAKTA, GRAFİK TASARIMCILIK MESLEĞİNİN İLKELERİNE UYULMAMAKTADIR. Bu nedenle bu dersane, okul ve kursların reklam ve tanıtım broşür, afiş ve levhalarında GRAFİK TASARIMI PROGRAMLARI EĞİTİMİ KURSLARI yazılmasını TÜM GRAFİKERLER ADINA biz aşağıda imzası bulunanlar önemle talep ediyoruz. şeklinde bir ifadeyi koymayı niye düşünmüyorsunuz?
-Bunu grafikerler.org sitesi yapsa, böyle bir kampanya başlatsa, hem toplumsal ve mesleksel bir hizmet yapmış, hem de grafikerler.org'un şanına şan katmış olmaz mısınız?
-Hem de grafikerlik alanındaki bu boşluktan faydalanan art niyetli kişileri caydırmış olmaz mısınız?
-Grafikerlerin de bir sahibi varmış, grafikçiler o kadar da güçsüz değilmiş imajını yaratmış olmaz mısınız?
-Bu mektubu bakanlıklara, üniversitelere gönderseniz fena mı olur? Üniversitelerin tavrını da ölçersiniz, belki destekleyen üniversiteler, proflar çıkar, fena mı olur?
-Böylece GRAFİKERLİK BU KADAR KOLAY MESLEK DEĞİL, görüşünüzü PEKİŞTİRMİŞ ve YAYMIŞ OLMAZ MISINIZ?

Ne dersiniz?

Bence buna gücünüz var, ama önce gücünüzün farkına varmayı, sonra bu gücü kullanmayı bileceksiniz.

İçinizde "Faruk hoca bizi gaza getiriyor, bizi kirli emellerine alet ediyor", diyenler de çıkacaktır.

"Adam doğru söylüyor, bu uğurda tek başına mücadele ediyor, dedikleri ise hep doğru çıkıyor, daha ne bekliyoruz, dediklerini yapalım, kazancımız olur, kaybımız olmaz" diyenler de çıkacaktır.

Tercih sizin.

Unutmayın; bir mesleği ancak o meslekten ekmek yiyenler kurtarır. Bunun alaylısı mekteplisi olmaz.

Görüşlerinizi bekliyorum.
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@farukcagla

Üstadım fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum. Uzunca bir süredir bu sektörün içindeyim ve tabiri caizse alaylıyım. Bu meslekle ilgili ilk eğitimimi bugün hâlâ minnetle andığım, arayıp sorduğum ustam dediğim H. Erman Temel'den aldım kendisinin mektepli olması dolayısıyla bana akademik bilgilerinin yanında işin pratiğiyle ilgilide birçok şey öğretti. Ondan öğrendiklerimle yetinmeyip bu meslekle ilgili yerli-yabancı bir çok yayını takip etmeye, konuyla ilgili seminerlere katılmaya ve bu tarz yine yerli-yabancı forumlar vasıtasıyla bilgimi artırmaya çalıştım. Büyük bir şans eseri uzunca bir süre yine bu işin mekteplisi olan bugünde hâlâ dostluğumu sürdürdüğüm Hakkı Satıoğlu'yla çalışma fırsatı buldum ve gördüm ki bir insanın özellikle bu işi yapan bir insanın kendini bu kadar kolay grafiker (bana göre doğrusu grafik tasarımcı olmalı) olarak tanımlaması belkide bu mesleğe ve dolayısıyla bu mesleğin saygınlığına vurulan büyük bir darbedir. Açıkçası hem yaptığım işe hemde bu işi gerçekten yapanlara olan saygımdan dolayı kendimi grafik tasarımcı olarak değil operatör olarak tanımlamayı tercih ettim ve bu konu üzerine daha fazla eğildim.

Yıllar içerisinde edindiğim bilgiler ve deneyimler işin tasarım kısmı hakkında da birşeyler (ama mantıklı birşeyler) üretmeme fırsat verdi hatta öyleki tamamen bir tesadüf eseri Nokia gibi bir firmaya cep telefonu kılıfı tasarlama şansı buldum ve bu tasarım onaylanıp dünya pazarına satışa sunuldu dahada güzeli tasarımı onaylatan arkadaşlarım kılıfa adımın ingilizce okunuşunun verilmesini sağladı. Yine aynı şekilde Amerika'da üretilen iPod'lar için bir kutu tasarladım ve üretilmesine tanık oldum ama bu hoşluklara rağmen hiçbir zaman tasarım işimin gerçek kısmını oluşturmadı çünkü açıkçası renk profilleri, program kullanımı, teknik detaylar vs. daha çok ilgimi çekti ve o yönde kendimi geliştirmeyi uygun buldum.

Bunları neden anlattım? Sakın bir böbürlenme veya caka satma gibi bir netice çıkarılmasın. Bu anlattıklarımla ifade etmek istediğim bu piyasaya giren her "grafiker" program bilgisiyle "ver embosu üstten ver altına gölgeyi birde yanlardan glow yap, oh miss yemede yanında yat" şeklinde çalışmalar yaparak tasarım yaptığını düşünmeye başlıyor ve işin kötüsü onların bu düşüncesi müşteriyede yansıyarak bir süre sonra "bizim komşunun oğlu pavırpoyintle çok güzel tasarımlar yapıyor, kolay iş iki tıklıyon oluyor" şeklinde bize geri dönüyor ve kaçınılmaz olarak yapılan işlerin hem maddi hem manevi değeri düşürülüyor.

Herkes üniversitede bu eğitimi alamayabilir, bu imkan olmayabilir ama günümüz şartlarında heleki elimizin altında internet gibi bir kaynak varken gündemi takip etmek konuyla ilgili yayınları takip etmek yerli yabancı tasarımcıların çalışmalarını incelemek mümkün bunun yanında yine konuyla ilgili seminerleri takip etmek yayınları takip etmek te mümkün ama bunları bile yapmayıp fotoşopta iki efekt uygulayıp illustratörde sağdan sola degrade atıp "ben grafikerim" demek tek kelimeyle kolaycılık ve tembelliktir. Bu forumda bile görüyoruz teknik sorundan ziyade kişinin biraz düşünürse kolaylıkla çözebileceği bir takım durumlar sırf zihinsel tembellikten dolayı "şunu nasıl yaparım, bunu nerde bulurum ay bu nasıl olacak" şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Daha geçen gün (ya bu forumdu ya da diğer grafikerler forumu hatırlayamadım şimdi) bir eleman çıkmış reklam ajansı kurduğunu kendi ajansı için bir logo çalıştığını ama işin içinden çıkamadığını o yüzden kendisine bir logo çalışılmasını ve bunun karşılığında bir sürprizi olacağını söyleyen bir topik açmıştı. Bu bile trajikomik bir durum, kendine kurumsal çalışmaktan aciz bir reklam ajansı yarın gelen müşterisinin ne istediğini nasıl anlayıpta bir kurumsal çalışabilir?

Neyse fazla uzatıp konuyu dağıtmayalım. Baştada dediğim gibi üstadım fikirlerinize katılıyorum ve kendi adıma elimden gelen her türlü desteği vereceğimi beyan ediyorum.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Threebudha;
-Kendinizden bahsettiğiniz satırları "böbürlenmek ve caka satmak" gibi görenler bunu yapsalar yapsalar haset ve kıskançlıklarından yaparlar. Bana göre yazdıklarınızda böbür ve caka yoktur.

Cenap Şahabettin'in bir sözü vardır;
"Fazla tevazu göstermeyin, gerçek sanırlar". Yani fazla alçak gönüllü olmayın, sizi gerçekten alçak biri sanabilirler.

Hep söylüyorum;
"Grafikeler güçlerini bilmeli ve o gücü iyi kullanmalıdır".

Ben zaten sizin bu sitedeki gücünüzü farketmiştim. Sizin gibi güçlü meslektaşlarımız bu dost siteye de, grafikerlik mesleğine de güç katacaktır. Sizin gibilerin çoğalması dileğimdir.

-Yazdıklarınızdan anlıyorum ki, sizin iki feyz aldığınız "mektepli" ustanız olmuş. Dikkat ettiyseniz o iki mektepli usta; siz alaylısınız diye size bilgilerini aktarmamazlık yapmamışlar, size "git önce mektebini oku, sonra yanıma gel" dememişler, sizinle bütün bilgilerini paylaşmışlar ve sizin de kişisel çaba ve yeteneğinizin sonucu ortaya güçlü bir tasarımcı çıkmış.

İşte bakınız bu da "mektepli alaylı ele ele, bunu yapmayan hergele" sloganımdaki alaylı mektepli dayanışmasının güzel bir örneğidir ve grafiker dayanışmasının en önemli basamaklarından birisi de budur.

Oysa bu sitede beni; alaylıları küçümseyen burnu büyük mektepli grafiker olarak görenler; eğitim gereksizdir, asıl olan yetenektir diyenler; diploma da neymiş, kağıt parçası, diplomalı olanların halini görüyoruz işte diyenler; tasarımın eğitimi mi olurmuş, tasarım allah vergisidir diyenler oldu.

Ama bunlar hiç dikkat etmiyorlar ki; bir çok usta alaylının ustası genellikle mektepli...

-Ben son 4 yılımı üniversitelerde grafik hocası olarak geçirdim ve gördüm ki; mekteplerde grafk eğitimi tam bir içler acısı...Buna rağmen yine de mektepte dershanelerde, kurslarda ve grafiker sitelerinde bulamayacağımız sanatsal ve kültürel dersler veriliyor. İşte bu dersler kişiye tasarımcı gibi düşünmeyi, tasarımcı cesaretini veriyor.

Sizin dediğiniz yazıya emboss ve shadow verme kolaycılığının yanlış olduğunu okul eğitiminde kavrayan kişi okulda photoshopta ustalaşamasa bile, piyasada p.shopta ustalaşmış mac operatörünün yaptığı yanlışları yapmıyor. Ama patronu ve müşteisi gereksiz effekt vermeye alıştığı veya alıştırıldığı için mektepliyi şok ve bocalama dönemi bekliyor.

Benim öğrencilerimin arasında da p.shopla ilk tanışan yaptığı kartvizitteki adresleri effektlerle dolduranlar olduğu zaman bunun yanlış olduğunu, o effektlerin nerede nasıl kullanılması gerektiğini anlattığım zaman öğrenci aydınlanıyor ve tasarımcı gibi düşünmeye başlıyor.

İşte bu noktada hoca çok önemli. Nasıl sizin mektepli ustalarınız piyasada sizin hocanızsa, okulda da biz hocayız ama aslında ustayız ve çırakları kalfa yapıyoruz.

Elbette, kendileri çırak düzeyinde bir sürü hoca tanıdım ve onların yetiştirecekleri öğrenciden ne olur?

Ben bu sitede "grafiker ve eğitim" bahsinde eğitimdeki bu kepazelikleri yazacağım.

-Sizin yazma üslubunuz, cümle ve kelime kullanma tarzınız genel kültürünüzün de belli bir seviyenin üzerinde olduğunu gösteriyor. Benim bir sözüm vardır;
"Grafiker kültürlü olmalıdır.Kültür olmazsa tasarım olmaz."

-Sizlerden ricam;
Mesleğinize ufak veya büyük bir saldırı olunca; ister meslek içinden isterse dışından gelsin, uyanık ve her an tetikte olup buna hemen ani bir refleksle tepki göstermeniz ve hemen gerekli cevabı, eylemi veya karşı duruşu sergilemenizdir.

Grafiker, aslında görsel iletişimcidir. İletişimci demek iletişim araçlarını en iyi kullanan demektir. Grafiker mouse'u; klavyeyi; interneti; bilgi ve iletişimi yani BİLİŞİMİ en iyi kullanan, en iyi MESAJ veren PROPAGANDAYI iyi bilen kişi demektir. Sizin bir MİMARDAN, bir TEKSTİLCİ'den, bir RESSAMDAN farkınız budur.

Onlar REKLAMCI değildir, siz REKLAMCISINIZ. O halde BASIN, YAYIN, MEDYA, İNTERNET SİZİN demektir.

İşte bu korkumç , muazzam bir GÜÇ'tür.

Bu gücün FARKINA VARIN ve KULLANIN!
Bir de GÜÇ BİRLİĞİ EDERSENİZ, SİZİ TOP YIKAMAZ.

Mısır'daki isyanlarda Hüsnü Mübarek ilk önce interneti kapattı. Demek ki bu güçten korkuyor!

Grafikerler org internette var. Benim Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği Face'de var.

Benim dediğim 10 bin imzalı mektup kampanyasını yapın. 10 bin değil henüz 10 kişi çıkmadı, 100 kişi çıksa kurban keseceğiz belki ama, bu bir adımdır.

Korkmayın, Ergenekondan tutuklamazlar. O KADAR UZUN BOYLU DEĞİL. bu ÇAĞRIM SİYASİ DEĞİLDİR, FORUM KURALLARINA DA AYKIRI DEĞİLDİR. mESLEK HAKLARI VE PRENSİPLERİYLE İLGİLİDİR.

Grafik Tasarım Kursları yerine Grafik Tasarım Programları Kursları şeklinde bir kelimelik ilave isteyeceksiniz, doğrusu da budur.

Bu yapıldığı anda taşlar yerine oturacaktır. Sihirli formül budur.
Bu kampanyayı başlatın göreceksiniz yazılı basının da ilgisini çekecektir.

Bunun için güzel bir MAİLİNG dizaynı yapın. Eski Tabelada FİLANCA GRAFİK TASARIM KURSLARI yazsın, bunu çarpıyla iptal edin, yerine FİLANCA GRAFİK TASARIM PROGRAMLARI KURSLARI tabelasını koyar gibi gösterin. Altına da gerekçeyi anlatan uygun bir metin yazıp Grafikerler.org logosunu koyun. İşte size ustalığınızı göstereceğiniz BASIN KAMPANYASI. Grafiker hep broşür yapmaz. Grafikerin ustası Basın Kampanyasında belli olur.

Şimdilik bu kadar. İlginize çok teşekkür eder, devamını dilerim.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Flood yaptığım için kusuruma bakmayınız, dilerseniz bu maili öncekinin dibine ekleyiniz.

Sitenizde gezinirken çok ilginç bir mesaj buldum;
HASTAM adlı üyeniz,
https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/14722-turk-grafik-egitim-sistemindeki-yanlislar-3.html
linkinde 25,09,2009 tarihinde TAM BUNDAN 3 YIL ÖNCE demiş ki;

"Ayrıca iki aylık grafikerlik kursu veren kuruluşların da artık denetlenmesi zamanı gelmiştir ilgili resmi kurumlarca. Onların da eğitim sistemi yanlıştır, birtakım zorunlulukların getirilmesi lazımdır. "

Demek ki;
Sadece beklenenadam'ın 1 ayda grafiker yetiştirme iddiasını değil,
Dershanelerin 2 ayda grafiker yetiştirme iddiasını da eleştirmek lazımmış. Bunu ben demiyorum, HASTAM eleştiriyor.

Demek ki; DEVLET'in böyle gerçek dışı beyanlar veren dersaneleri GERÇEĞE DAVET ETMESİ ve DENETLEMESİ gerekiyormuş. Bunu da HASTAM söylüyor.

Demek ki;
Grafik Tasarım Kursları yerine Grafik Tasarım PROGRAMLARI Kursları yazılması hem YASAL, hem AHLAKİ bir zorunluluk olmalı...

Buna ne diyorsunuz?
Bakın 3 yııl önce HASTAM adlı üye bunu gündeme getirmiş.

Dediğim mektubu yazıp, benzer bir tasarım yapıp o kampanyayı düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

--------------------------

Az önce tesadüfen bir mesaj daha buldum:

Alıntı: cavit nogay Nickli Üyeden Alıntı | Mesajı göster
burçin hanım işi öğrenmeye azimli olmanız gerçekten güzel bişey. yalnız size şunu söyleyeyim garfikerlik kursları sadece programların temel kullanımları ile tasarım konusunda bilmeniz gereken kuralları öğretirler gerisi ise tamamen sizin hayal gücünüzü ekrana dökmeye kalmıştır ki işte burda size sizden başka kimse yardım edemez. gideceğiniz kursu bence önce iyice araştırın etüd veriyorlarmı? öğretmenler nasıl bu meslekte kariyerleri nedir? hatta mümkünse mezun olmuş öğrencilerini bulup konuşun yoksa hem paranız hem zamanınız boşa gider. iyi şanslar...

ben cavit beye katılıyorum çunku ben kurs bıtırdım ama sadece programlarının araclarını ogretıyorlar gerısı için sadece bu işe girip ögreneceksınız dıyorlar ben bıtırdım ama yetişmek için bir imkan bulamadım ve bu knuda korelıyorum bıldıklerımıde unuttum dıyebılırım

Halit Dalhan tarafından 07.02.2009 tarihinde yazılmış.

Linki de şu;

https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/10094-grafik-tasarim-egitimi-2.html

Halit Dalhan da "dersaneler, Program öğretiyor, tasarım öğretmiyor, tasarımı piyasada öğrenirsiniz diyorlar", diyor.

Madem Tasarımı piyasada öğreneceksiniz, peki niye Grafik Tasarım Kursları diyorlar da Tasarım Programı Kursları demiyorlar? Buna Devlet bile göz yumuyor! İşte İPİN UCU BAKANLIĞA KADAR UZANIYOR.

İşte bunu GRAFİK ÖĞRENCİLERİ YUTMUYOR!

Haydi Grafikerler.Org üyeleri, şu kampanyayı başlatın. Bazı şeyleri düzeltin. Buna gücünüz var.

 
Kayıt
10 Aralık 2011
Mesaj
44
Tepki
1
Bu konunun başlığını okuyup, verilen cevap sayısını görünce kesinlike bir münakaşa ortamı olduğunu tahmin ettim.

Ben taraf olmadan bir başka gözle düşündükleriimi yazmak istiyorum

"1 ayda grafiker" başlığı çok iddialı bir başlık.Hatta benim gözümde biraz "1 ayda 10 kilo garanti" tarzı reklamları andırıyor."- e ben veremedim", "- sen veremedin ama veren var"...

Ben yaklaşık olarak 10 yıldır grafik tasarımla ilgileniyorum.Kesinlikle grafiker değilim (olmayı çok istiyorum ama) 10 yıldır bir kurs alamadım, bir eğitim görmedim.Kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum. Sadece bir "yaratıcı algı"m olduğuna inanıyordum.

Bir proje geldiğinde örneğin bir logo tasarımını ele alalım. konuyla alakalı bir fikrim olur gözümde bir görsel canlanır ve ben bu görsele ulaşmaya çalışırım, kullandığım program bilgimle bunu yansıtmaya çalışırım. Nasıl yapıldığını bilmediğim bir uygulama gerektiğinde internetten bu tarz bir uygulamanın nasıl yapıldığını araştırırım ve en kötü kafamdaki ilk görsele olabildiğince en yakın şekilde çalışmayı tamamlarım.

Şimdi burada anlatmak istediğim "1 ayda grafiker" yaratmak imkansız bence ama bazı önemli teknik bilgiler 1 ayda verilebilir.Bu büyük -alınması gereken- bir eğitimin bir parçası olabilir. Bu eğitim sonunda, kursu alan arkadaş eğer bir yaratıcı algısı varsa ve bu mesleği yapmak isityorum diyorsa eğitimine devam edebilir ve kendi seviyesinde olan insanlardan bir kaç adım önde olabilir.

Bence Rahman Bey'in iddiası "1 ayda grafiker" yerine "çoğu kursta 4,5,6 ayda alabileceğiniz bir eğitimi ben 1 ayda verebilirim" şeklinde olsaydı. Samimi bir şekilde söylüyorum bende bu kursu almayı düşünürdüm. Hem bilgiler açısından hemde -benim için daha önemlisi- bu piyasa içinde çalışmış birinden iş deneyimleri, yönlendirmeler almak için.Çünkü deneyim de bilgi kadar önemlidir.Açık ve net bir şekilde Faruk Çağla Hocam'ın odasına her gün 1 saat sadece onu dinlemek için uğramak bile kursta alacağım eğitimden daha kıymetlidir. Bu forumda bu tarz derin olan insanlar da vardır.
 
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
23
Tepki
0
8 yıllık tasarımcıyım, 12 temel tasarım programını, 4 farklı işletim sistemini, yabancı dil olarak ingilizceyi profesyonel düzeyde biliyorum. 8 yıl içerisinde 9 tasarım kitabı hatim ettim. Bunlardan 3ü fransızca, 2si latince, 1 tanesi türkçe ve 2side ingilizce kitaplardı. Kitapların sayfa sayfası toplamda 6200 sayfa.. Piyasadaki bütün makineleri gözüm kapalı kullanıp, çay içerkende yedek parça değişimi yapabiliyorum. Ha unutmadan 9 yaşımdan beri de sanat eğitimi alıyorum. Kendimi bildim bileli hep bişeyler çizerim. Amerika da yayın yapan bir magazin dergisine sanat yönetmenliği yaptım, şuan bir kurumda part-time grafik tasarım ve 3D tasarım konusunda öğretmenlik yapıyorum ancak bakıldığında genel olarak " işsizim "

8 Yıl (ki bu haziran 9 olacak)
1 Ay

Denklem beni bu sektörün geleceği konusunda epey bir düşündürüyor...

Benide Grafiker yapsana beklenen amca !
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Çeçen milis;
Çalışmalarınızı görmedim, ama yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla 1 ayda yetişen grafiker olmadığınız açıkça belli oluyor. Gecenin 03 ünde de mesaj yazdığınıza göre dediğiniz gibi işsiz olduğunuz belli oluyor. Ertesi günü patronun hizmetinde çalışacak grafiker en geç 01.00 de yatıp uyur.

8 yıllık teorik ve pratik tecrübenize, onca iş tecrübenize rağmen nasıl oluyor da işsiz olabiliyorsunuz? Hadi 1 aylık grafik kursunu bir kenara bırakalım, gelin; 3 aylık kurslardan "grafiker oldum" diye çıkan genç arkadaşlara işsizliğinizin nedenlerini anlatmanızı rica ediyorum.

Bu kadar tecrübeli grafikerlerin işsiz kalmasının gerçek nedeni nedir?
Gelin bunu tartışalım. Herşeyin özü bunda saklıdır.
 
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
23
Tepki
0
@farukcagla

Sayın Faruk Çağla,

Evet maalesef şuanda Full Time olarak çalışmıyorum. Yaklaşık 20 gün önce işimden ayrıl(mak zorunda bırakıldım)dım... Şuan elimde sadece ufak tefek işler yaptığım 2 firma var ve onlardan edindiğim ücretle geçimimi sağlıyorum. İşten ayrılma nedenimde işte bu konuyu açan insanlarla aynı mantalitede olan insanların olmasından kaynaklanıyor.. Resmen mesleğin ...u çıkartıldı artık..

Tasarımdan anlamayın etmeyen, hayatı boyunca iki çizik atmamış insanların başımın üstüne dikilip çok bilmişlik taslamalarına artık tahammül edemediğimden ayrıldım. Şuan iş bulamıyorum zira sizde bilirsinizki yılın bu zamanları sektör oldukça durgundur bu nedenle eleman alımı pek kolay kolay yapılmıyor. Bende reklamcılarda tabela montajı yapmadığımdan bir türlü bir firmayla anlaşamadım. Ben reklam ajanslarında çalıştım hep, en son çalıştığım firmada reklam ürünleri üzerineydi. Maaşım oldukça iyiydi... Ancak sinirli yapıdanmıdır, idealist kafadanmıdır yoksa piyasada kendine birton grafiker diyen çömezlerin koşuşturmacalarına güvenip " beğenmiyorsan çık kardeşim ! " mantığındaki iş verenlerdenmidir bilinmez firma ile olan ilişiğimi son erdirdi(k) ler...

Artık bana şu logoyu 50 liradan yapıver, yav abi iki tıktıklık iş amma abarttın diyen kafalardanda sıkıldım heralde birde onunda etkisi var.. Yaptığımız mesleğin dünyanın en önemli işlerinden biri olduğunun farkında olmayan kafalar... Ben yaptığım işi bu zamana kadar ekmek teknesi olarak değerlendirmedim hiç, belki bu görüşten kaynaklanan bir tepkisel duruştanda kaynaklanıyor...

Sektörde iş bulmak zor değil ! Herkes girip 750 TL yada 1.100 TL ye iş bulabilir. Bende bulabilirim, iş bulamadığımdan işsiz değilim. Ben önüne gelen herkesin bu işi " iki tıktık" yada " 1 aylık eğitime bakar" mantığında olduğundan dolayı işsizim. Ha sektör sorunlarına değecek olursam inanın bana şimdi burdan minimum 30 sayfa yazarım.. Ama benim derdim verilen az maaş yada başka birşeyler değil.. Bu sanatın bu şekilde eşşeğin bir tarafına sokulup çıkartılmasında !

O kadar doluyum ki bu konuda yazımı uzun tutacak olursam yalnış şeyler söylemekten çekiniyorum.. O nedenle özet geçtim..

Saygılar...

Dipnot : Ayrıca İstanbulda yaşıyorum, profilimde yazdığı gibi Mardinde değil. Üyeliği ilk açtığım sıralarda memleketteydim. Ancak durum düzeltildi.. Bir iki arkadaş sormuştu Mardinde sektör nasıl diye, bu konu hakkında en ufak bir fikrim bile yok... Sadece orada sektörün bile olmadığını biliyorum sadece...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın çeçenmilis,
Yavaş yavaş neticeye doğru gidiyoruz.
Bu sanatı eşeğin bir tarafına kimler sokup çıkarıyor? Ne oluyor da, nasıl oluyor da eşeğin bir tarafına sokuluyor bu sanat? Bunu açmasanız, düşüncelerinizi saklar, gizlerseniz yapan yaptığına devam eder.

"bu konuyu açan insanlarla aynı mantalitede olan insanlar" demişsiniz, bunu biraz açar mısınız?

"Resmen mesleğin ...u çıkartıldı artık.. " diyorsunuz, kim çıkarıyor mesleğin ..unu?
 
Yukarı Alt