1 ayda grafiker

Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
23
Tepki
0
@farukcagla

Kendimi bir an psikolojik tedavide gibi hissettim :)

Faruk bey, ben bu konuya bir dalarsam bir daha çıkamam, inşallah birgün yüzyüze sohbet etme şansımız olursa bolbol sohbet ederiz. Ne bana dokunun bin ah işitin nede ben gereksiz bir zaman harcamayayım buraya :)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Çeçenmilis,
Neyi, ne zaman, nerede konuşacağınızı iyi biliyorsunuz. Boşuna Çeçen Milis olmamışsınız. Sizi fazla zorlamayacağım, çünkü ağzınızdan laf alamayacağım belli oldu. Siz tavşana kaç, tazıya tut diyenlerden değilsiniz. Siz bozuk düzenin nimetlerinden faydalanıp, bozuk düzeni savunanlardan değilsiniz. Sizin görüşünüzdeki grafikerler bir çatı altında dayanışmaya girmeli, bunun için uğraşıyorum, çatının altında dayanışmaya sizi de beklerim.
Kolay gelsin.
 
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
23
Tepki
0
@farukcagla

Hocam bahsettiğiniz düzenin sağlanması, işlerin rayına girmesi ve sanatın layığına kavuşması için elimden geleni yapmaya her zaman varım. Oluşturacağınız platformda da hizmet vermeye razıyım. Bir gelişme olursa lütfen haberim olsun çünkü bahsettiğiniz dayanışma fikri her zaman yapmayı veya desteklemeyi istediğim bir konudur ve üzerinde ciddi olarak durulmasından yanayım. Lakin bu aralar sinirlerim biraz gergin ve elimdeki işler birikik.. Bir oluşum olursa katkı sağlamayı çok isterim. Bu nedenlede beni nerede bulacağınızı iyi biliyorsunuz..

Ellerinizden öper saygılarımı sunarım...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Çeçenmilis;
Facebook'ta "tüm grafikerler dayanışma derneği" grubumuza ve ayrıca www.tgdd.org sitemize üye olanlar, dayanışma için bir çatı altına giriyor. Zaten gerisi de kolay. Tek tek mücadele etmekten yorulanları, birlikten kuvvet doğar diyenleri, grafikerlerin niye bu hale düşürüldüğünü bilenleri, bilip de söyleyemeyenleri bekliyoruz. Görüşümüze uymayanları linç etmiyoruz.Sevgiler, kolay gelsin.
 

orbaxy

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2008
Mesaj
12
Tepki
0
her işin uzmanlığında harcanmış bir zaman,bir emek vardır.1 aydır grafiker olunur diyen birinin sahte olmayan kar peşinde olduğunu anlayabilmek için illaki uzman grafiker olmak gerekmiyor.çünkü hiç bir iş 1 ayda öğrenilemez.................................................................................................. faruk hocam bütün yazdıklarınızı kulağıma küpe olarak kabul ediyorum.
öte yandan.... 2008 yılında grafikerlik kursuna gittim.6 aylık kurs bu.oraya giderken hayaller kurmuyorda değildim. nihayetinde kurs bitti...bir çok yere iş başvurusunda bulundum.işi öğrendiğimden değil.kendimi dahada çok yetiştirip ileride sevebileceğim işten para kazanabilmek için.
Gel gelelim herkes kapıları suratıma kapattı.neden? çünkü işverenler ya tecrübe arıyorlardı yada tecrüben yoksa bile Mimar Sinan gibi bir yerden stajyer yada menzun olmanı istiyorlardı.
34 yaşındayım...şimdi diyeceksiniki 'be kardeşim 34 yaşına aklın nerdeydi'...diyelimki ben aptaldım,cahildim peki kabul diyelim...(aslında hep sevdiğim,benimseyebileceğim bir işin peşinde koştuğum için bir baltaya sap olamadım.çünkü öyle bir olanak hiç bulamadım yada benim en güzel bahanem bu).
1 ayda grafiker yaparım diyene kızıyorsunuz.haklısınızda.peki bu işe benim gibi gönül vermek isteyen,tecrübesiz ve bu alanda tahsilsiz insanlar ne olacak...lütfen bu siteden size yardımcı oluyoruz falan demeyin.bu şekilde grafiker olunmayacağını sizde çok iyi biliyorsunuz....peki ne olacak...ne bileyim bakın başınızın çaresinemi diyeceksiniz.yada hiç cevap yazmaya bile tenezzül etmeden geçiştirecekmisiniz...ne olacak faruk hocam
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın ORBAXY, yazdığınız konuyla ilgili facebook'ta Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği (TGDD) grubumuzda geçen bir konuşmayı buraya aynen alıntılıyorum, umarım size cevap niteliğinde olur.
------------------

  • Hakan Şahin .
    Hocam Selamlar, Umarım sağlığınız sıhhatiniz yerindedir.
    Aciz aklıma bir fikir geldi paylaşmak istedim.
    Madem dışardan program eğitimleri alanlar kendilerine grafiker diyebiliyorlar. Başta ben olmak üzere..
    Hocam dışarda bu kursları veren eğitim kurumlarına kanunlar konulmalı örn:
    • Kurs eğitimlerini üniversitede okulunu okuyan kişiler almalı.
    • Sadece Öğrenci belgesi veyahut okulunun diplomasını gösterenler özel sektördeki kurslarda eğitim alma hakkına sahip olmalı.
    • Bu Kurslar öyle her parası olana eğitim vermemeli bu kanunlaşmalı.
    • Ajanslara, matbaalara ve görsel sanatın olduğu ve ihtiyaç duyulduğu her yerde diploma şartı konulmalı ve denetlenmeli.
    • Üniversitede öyle her bölüm değil sadece güzel sanatlar ve grafik okuyan öğrencilere bu hak tanınmalı.
    Ciddi anlamda bu düşünülmesi gerek diye düşünüyorum.
    Yoksa özel sektörde bu iş tamamen insan avlamaktan başka bişey değil.
    Var mıdır Hocam bu fikrin üstüne söylenecek sözünüz..
    Sizi dinliyorum can kulağı ile.
  • Faruk Çağla Bir madde de ben ilave edeyim Hakan;
    •Güzel Sanatlar veya Grafik diploması olmadan dershanelerde program eğitimi almış kişilere;
    a) Grafiker veya grafik tasarımcı ünvanı verilmemeli, onlara teknik grafiker veya yardımcı grafiker denilmeli
    b) Bu kişiler arasında tasarıma yetenekli olanlar isterlerse tasarımcı ünvanına sahip olmak için üniversite ve TGDD gibi meslek kuruluşlarında tasarım kursu görmeli ve grafiker tasarımcı sertifikasına bu yolla sahip olmalı, yeteneğin önü asla kapatılmamalı.

    •Hakan Şahin Hocam son eklediğiniz madde kanun çıktıktan sonraki kişilere yaramaması gerek. Kanunun çıktığı gün tüm özel eğitim kurumlarında belirtilen şartlar uygulanmalı.Kanunda önceki tarhilerde sertifika sahibi olmuş kişilere belirttiğiniz eğitim hakları ve vasıflar hak olarak verilmeli.
  • Faruk Çağla Evet Hakan, aynen. Kanun çıkacak, fakat kanun çıkmadan önceki dershanelere gitmiş ve 3 aylık dershane sonrası kendisine grafiker diyen kardeşlerimizi tasarım dünyasına kazandırmak amaçlı böyle bir çözüm gereklidir. Ayrıca; hiç grafik eğitimi ve diploması almadan 10-15 yıldır piyasada çalışıp gerçekten uzman tasarımcı noktasına gelmiş nice değerli alaylı tasarımcımız vardır. Bunları 3 aylık kurs mezunlarıyla bir tutamayız. Bunlar da bir aylık bir sınav döneminden başarıyla çıkarlarsa derhal tasarımcı ünvanı almalıdırlar.
    Ayrıca bu da yetmez; mesela ben de her 5 yılda bir mesleki sınava katılarak meslekte sertifika ve derece yükseltme belgesi almalıyım. Bütün bunlar benim açacağım okulun projelerinde yazılıdır. O Projeden haberiniz var mı?
  • Hakan Şahin Çok doğru Hocam.. Kimse mağdur olmadan detaylı şekilde düşünülüp yapılabilir bu iş. Alınacak radikal kararlar ve yasalara eklenen yaptırımlı kanunlarla bu iş çözülür. Şimdi amaç bunu meclise taşımak olmalı bir millet vekili lazım bunun için bize.! Var mıdır? Mecliste böyle bir vekil.!
  • Faruk Çağla Eğer Kanun'dan bahsediyorsak; yanımızda Devlet olmalı... Parlamento olmalı. Milletin vekilleri olmalı. Hukukçular olmalı. Akademik çevreler olmalı... Bunları yanımıza almak için ise TGDD çok güçlü olmalı. Baak şu logoyu ben yaptım, nasıl olmuş diyerek, adeta cicilerini gösteren çocuklar gibi davranırsak; TGDD; asla güçlü olamaz. Güçlü olmak için POLEMİK YARATMAK ve TARTIŞMA ÇIKARMAK GEREKİR. Hakan; senin yaptığın DOĞRUDUR!
  • Hakan Şahin Hocam nüfuzlu bir vekil olsa bu iş olur. Parlamentoya önerge verdirir kanunlaştırırız. Cumhurbaşkanı bile imza atar bu olaya... Yok mudur üyelerimiz arasında bir millet vekili tanıdığı olan.. en azından bir bağlantısı. Biz maddeleri oluşturalım toplantı yapalım yazalım söyleyelim tartışalım... Yeterki çıksın bir vekil.! Kanun olursa ve denetimi de olursa bu iş olur.!
  • Faruk Çağla Çok güzel... Ben buradaki 1500 kişi arasından değil VEKİL; "AVUKAT YAKINI OLAN VAR MI" diye sordum. Kimseden ses çıkmadı. Ama ev alacam, müteahhit yakını olan var mı deseydim elli kişi çıkardı! Menfaatleri icabı... Halbuki; avukat bulunursa grafiker haklarını koruyacak ve yine menfaatimiz için çalışacak. İşte bunun idraki içinde olmak lazım.
    Şimdi sor bakalım, Vekil akrabası olan var mı? Hakancım bu vekil bulma işini sana verelim. Sen bulursan müthiş bir iş çıkartırsın.
    Ya da şöyle yapacağız; hep birkikte olacağız, seminerler ve açık oturumlar düzenleyeceğiz, basınımızın ve vekillerimizin dikkatini çekeceğiz, bu işi torpilsiz ama bileğimizin gücüyle, sivil toplum kuruluşu olan derneğimiz ile yapacağız.Ben böyle düşünerek yola çıktım... Bana da böyle adamlar lazım.
  • Hakan Şahin Araştırıyorum. Bütün legal millet vekili hesaplarına mesaj bırakacağım. Adaşım olan Hakan Şükür'den başladım ve Milli Eğitim Bakanına da mail atacağım her Allah'ın günü..
    ---------------------------
Şimdi Tüm Grafikerler.org üyelerine sesleniyorum; mesleğinizle ilgili hangi sorununuz olursa olsun, bunun çözümü hep birlikte topluca hareket etmektir. Bunun için meslekî bir çatı altında toplanmak, disiplinli bir şekilde hak arayışlarına girmek gereklidir. Tek tek yakınmalarla hiç bir şey elde edilmez. Unutmayın; güç birliği şarttır. Tek tek çubuklar çabuk kırılır. Birlikten KUVVET doğar.
 

orbaxy

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2008
Mesaj
12
Tepki
0
Faruk hocam önce bana geri döndüğünüz için teşekkürederim...verdiğiniz yazıda duyarlılık ve çözüm önerisi gördüm. haddimi aşmak istemem ama fikrimide söylemek istiyorum.bu yazılanlar havada kalacak şeyler gbi gözüküyor.hani mecliste bir sürü önergenin havada kaldığı türden.hadi diyelim hayata geçti.sadece kağıt üzerinde kalacak türden....Devlet bazı şeyleri yoluna koyma açısından en önemli merci şüphesiz....Bu ülkenin en büyük sorunlarından biri ,herşeyi devletten bekliyor olmak.yada devletin yanlışlarını kalkan olarak kullanmak.Bu işverenlerin 'asgari ücret bu kadar bende bu kadar veriyorum' diyip kendi insiyatifi yokmuş gibi tavır takınan özel sektörün ve bireylerin,kendi menfaatleri söz konusu olunca Devleti tınlamayan tavrı, bu ülkenin en büyük sorunlarından biridir....öte yandan hak vermiyorda değilim.okullarda dirsek çürütmüş kişilerin haklarını bize verin demiyorum.ama grafik atölyelerinde maaş ve sorumluluk açısından üniversiteli ve olmayanların arasında bir statatü oluşturabileceğine inanıyorum.....nacizane fikrim ve çözüm önerim budur.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Orbaxy,
Çözüm önerisi olarak ne sunuyorsunuz, daha açık ve net , daha anlaşılır ve madde madde halinde yazarsanız ben anlayabileceğim. Otomobil kullanan ehliyet almasın, millet meclisi kanun yapmasın, bunu mu demek istiyorsunuz? Mesela ben adliyede bilirkişiyim ve taklit eser davalarına bakıyorum. Nasıl olsa adalet yok, bilirkişilik de yapmayalım, hakkı yenen kişi mahkeme açmasın... Bunu mu yapalım, yoksa ben yanlış mı anladım? Doğrusu neyse onu söyleyin, yapalım.
 

orbaxy

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2008
Mesaj
12
Tepki
0
söylediklerimden bu çıkıyorsa demek çok iyi anlatamamışım....söylemek istediğim iş verenlerin veya insiyatif sahibi kişlerin devletin dışında sosyal sorumlululklar alması.yapabileceklerini yapabilmesi.
mesela bir iş veren birinci derece tanıdığının çocuğunu hiç bir vasfı yokken yanına alıp yetiştirebiliyorken.dışardan herhangi birine böyle bir şans tanımamasından bahsediyorum.bahsettiğim şey torpilcilikte değil.ama aynı duyarlılığın ve hassasiyetin başkasınada gösterilmesinden bahsediyorum.kendimden örnek vereyim. topkapıda davutpaşa sanayi sitesinde iki yere bu işi öğrenmek istiyorum,başlangıçta ücret çok önemli değil dedim.aldığım cevaplar şu oldu ' öyle birine ihtiyacımız olsa bile senin yaşında birine değil,stajer birini terci ederiz.yada tecrübeli'.........kendince onlarda haklı elbet.ama onlardan sonrada bir çok yere başvuruda bulundum dönen olmadı.bahsettğim sıkıntı budur........ama neyse....başkasının çaresizliği kimi ilgilendirirki...duygu sömürüsümü yapıyorum? hayır. bunun birde her sektörde olduğunu düşünürsek insanların kendi başına öğrendiği photoshop,frehand......vs ile 100 tl ye logo yapmasını kimse yadırgayamaz.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Orbaxy, şimdi daha netleşti. Demek ki ateş düştüğü yeri yakıyor. Anladığım şu ki; siz çok sevdiğiniz grafikerliği "ücret önemli değil, yeter ki iş öğreneyim" diyerek bir iş yerinde çırak-usta ilişkisi içinde öğrenmek istemişsiniz ve size bu şans verilmemiş. Bu da içinizde yer etmiş. Bir kaç yazışma sonunda bunun böyle olduğunu anlayabildik. Yazdıklarınızdan yine başka sorular doğuyor. Yanlış anlamadıysam; patronların kendi akrabalarına verdiği çıraklık ve iş öğrenme şansının size ve diğer grafiker adaylarına verilmesini istiyorsunuz. Siz kendinizin yaşamış olduğunuz bu sıkıntıyı tüm grafikerlerin sıkıntısı gibi göstermişsiniz. Oysa patronlar yine de genç stajyer veya genç çırak istiyorlar, sadece yaşı ilerlemiş stajyer veya çırak istemiyorlar. Yaşı ilerlemiş kimselerin grafikerliğe çırak olarak alınması için; ne gibi çözüm düşünüyorsunuz? Patronun kafasına silah dayayarak orta yaşlı birini stajyer olarak alacaksın diyemeyiz. Patronları bir sihirli değnek dokunuşuyla daha vicdanlı, daha merhametli, daha kültürlü ve daha anlayışlı hale getiremeyiz. Yasalar ve mahkemeler yoluyla da patronları böyle davranmaya sevk edemeyiz. Üniversiteler ise ÖSS ile öğrenci alıyor, orta yaşlı birinin grafik eğitimini üniversitelerde alması da hayli zor. Ayrıca üniversitelerin eğitimlerinin kalitesizliği de ortada... Tek çözüm dershaneler gibi geliyor, ama dershaneden de çıksanız yine de sizi işe kabul edecek patron lazım...

Sizce ne yapalım? Ağlayıp sızlanalım mı? Böyle gelmiş böyle gider, çare yok mu diyelim? Sizin bu özel sorununuza nasıl çare bulalım.

Çare şudur deyin, ben dernek başkanı olarak o çareyi yerine getirmeye çalışacağım.

Yok eğer, "çareyi ben bilemem, ben sadece sorunumu söylerim, çareyi sen bulacaksın, sen dernek başkanısın bana yardım et" derseniz, ben size çareyi söyleyebilirim. Ama siz o çareye inanır mısınız, onu bilemem.
 
Yukarı Alt