Grafikerler Birlik Olmalı mı?

Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Benim bildiğim kadarı ile, Kanunlar taşa yazılmamıştır, değiştirilebilir...
Zaten Kanunlar, toplum yararı için düzenlenmiş ve uygulanan kurallar değil midir?
Bu memleketin "Grafiker" i de toplum üyelerinden oluşmuyor mu? Elbetteki belirli bir çoğunluk elde edildiğinde mutlaka kanuni bir yolla bu talebin karşılanmasının yolu yok mudur? Buna pek inanasım gelmiyor doğrusu, burası Döviz in bir zamanlar Kanunen yasak olduğu bir ülke değil mi? Ben mi yanlış biliyorum?
O yüzden Kanunen "Grafikerler Birliği" kurulamaz demek bana çok doğru bir söylem olarak gelmiyor? Böyle bir söylem yerine Hukuktan anlayan birinin, kestirip atmak yerine; "Bugünki kanunlarla kurulamaz ama; şu kadar kişinin imzaladığı bir dilekçe ile, şuraya baş vurarak böyle bir talepte bulunabiliriz..." tarzında bir yönlendirme yapmasını beklerdim.
 

fogbird

Üye
Kayıt
31 Temmuz 2008
Mesaj
76
Tepki
1
Ben başka konuda bir şey söylüyorum, Levent Elpen başka.
Cevap yazarken aynı kefeye koyup yazmak doğru değildir.
Son yazım yine muhalefet olarak değerlendirilmiş.
Halbuki ne yapmaya çalıştığım yazıyordu orada ve ne demek istediğim.
Size kolay gelsin.
bye
NY
 

iksyay

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
29 Temmuz 2009
Mesaj
1
Tepki
0
KUUUUU
RUUUUUUU
LAAAAAAAA
MAAAAZZZZZZ

KUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
RUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
LAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
MAAAAAAAAAAAAAAAAAAAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

KUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
RUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
LAAAAAAAAAAAAAAAAAA
MAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Daha ötesi yok. Gidersin TBMM'ne, milletvekillerinin salt çoğunluğunu ikna edersin, yeni yasayı (FSEK) çıkartırsın, değiştirirsin, biz de senin elinden öperiz. Becerebilirsen.

Parti mi kuracaksın ne kuracaksan kur, iktidar ol, milletvekili çoğunluğun ile değiştir.

Yapabliyor musun, görelim.

Madem bu kadar güçlü olduğunuzu sanıyorsunuz, yapın da görelim hadi. Ne oturuyorsunuz bilgisayarın başında?
 
C

canlan

Misafir
Emine Şahin'e: Eğer verdiğim yasal linkler BİLGİLENDİRME değil ise nedir? Yoksa yasal metinleri okumaktan sıkılıyor musunuz? Bir şeyi BİN defa tekrarlamamız mı gerekiyor faruk çağla'nın istediği gibi... Ezberci mi olalım? Grafikerler faruk çağla yazılarını ezberleye ezberleye mi büyümelidir? Siteniz, bu tavırlarınızla, iyi bir yerlere gitmiyor, farkına varın artık...

LEVENT ELPEN
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Faruk Bey in yazdığı pek çok yazıyı okudum, sizinkileri de sayın Levent Bey(Bu forumdaki)... Faruk Bey in yazdıklarından, "Ezberci olalım" anlamını hiç çıkartamadım açıkçası...
peki, KUU RUUU LAAA MAAZZ olan bir birlik için neden bir TÜZÜK yazma zahmetine girdiniz?
(Büyük ve bold harf kullanımı için site yönetiminden özür dilerim)
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
@canlan
sanırım sizin sorununuz faruk beyle...
sizede kendi dünyanızda başarılar dilerim...
 
C

canlan

Misafir
@Burak Güzey

Fesüphanallah...

Siz neden faruk çağla ile aynı soruyu soruyorsunuz?

Bu soruya cevap verdim ve siz de okudunuz. Az önce de silinmiş.

Buyurun:

Faruk Çağla her zamanki gibi çarpıtıyor
permalink

Alıntı:
farukcagla Nickli Üyeden Alıntı
1 yıl önce meslek birliğinin garantörü benim, fikir babasıyım, bu birliği kurarsam ben kurarım diyen, kurulmamız için önümüzde hiç bir engel yok diyen dostlarınız, bu gün ise bu meslek birliği hem yasal olarak, hem de sosyal olarak kurulamaz, ben o zaman da söylemiştim ama dinlemediler diye fikir ve kanaat değiştirdiler. Bunu biliyorsunuz...

Yoksa körle yatan şaşı kalkar misali siz de bu yüzden mi döndünüz?

(...)

O günlerde GMByi kursaydık pek hayırlı olmayacaktı, bu gün kurulsa o günden daha hayırlı olur, ama bu gün de kurulmamalı. Zamanı var.

O gün bana bana açılan mahkemeler için "bu mahkemeler GMBye değil, senin şahsına açılmıştır, sen mahkemeleri boş ver de birliğimizi kur" diyenlerle bu gün bir masada çay bile içmem.

Bir başkan seçeceksin, o başkana ve başkan yardımcısına Meslek Birliğinin yasal bir prosedürü için dava açılacak, sen bu yasal prosedürü başkan çiğnemiş gibi değerlendireceksin, başkan yardımcısı ortalıktan toz olacak, yönetim kurulu olarak davayı meslek birliğinin davası olarak kabullenmeyeceksin, üstelik kabahati başkana yükleyeceksin, davayı açan kişi başkan yardımcısını affedecek, tüm husumetini başkana yöneltecek, sen başkan uslu dursaydı dediklerimizi yapsaydı böyle olmazdı diyeceksin, ve sonra bu başkandan bu oluşuma sahip çıkmasını bekleyeceksin. Sonra da bir yıldan beri niye kurmadın, hadi kur, hadi kur diye dalga geçeceksin...Dünyanın en akıllısı sen misin? Hadi grafikere aptal diyorsun da beni de mi aptal sanıyorsun?


Niye bana dava açmış ve kazanamamış adama , yahu bu adama hırsız dedin kanıtlayamadın, artık dava bitti, hırsız demeye devam etmesene kardeşim, diye niye demiyorsun? Bu mu senin adalet anlayışın?

(...)

Ya, benim senden başka işim yok mu kardeşim, tüzüktaşının tüzüğüne mi sokulacaksın yüzüğüne mi, git ona söyle ; madem tüzüğünü yazmış, madem isim babasıymış, meslek birliğinin garantörüymüş, madem tüm meslek birliklerini o kuruyormuş, madem tüzüğümü çaldılar diye mahkeme açmış, madem ben 2 satır tüzük yazmaktan acizmişim, madem tüzük ustası kendisiymiş... niçin ona, şu Farukla uğraşacağına kur şu meslek birliğini, kurtar şu grafikerleri demiyorsun Naci bey? Bak kızımız "kurtarın bizi bu iş istasyonu yaratan patronların elinden" diyor. KURTULUŞA KAVUŞTURSANIZA.

Siz utanmadan grafikerlerin benden kurtulması için çaba sarfettiğinizi itiraf ediyorsunuz.

Bu meslek birliği madem yasal ve sosyal olarak kurulamıyormuş da niçin kurulması imkansız bir meslek birliğinin tüzüğü için tüzüğümü çaldılar diye mahkeme açmış? İnsanları taciz etmek için mi, reklam etmek için mi...?

Naci bey;
Siz bu foruma Faruk Çağla adındaki kralın çıplak olduğunu, yani kusurlu olduğunu ve bu çıplaklığı (kusuru) grafikerlere göstermenin grafikerlere faydalı bir hizmet olduğunu bildirmek için geldiğinizi itiraf ettiniz.

Hakkında bir yıldır 6-7 suç duyurusu yapılmış biriyim. Bunlardan bir tanesi fikir hıırsızlığı iddiası idi ve iddia sahibi bu forumda da açıkladığı üzere iddiasına inancını kaybetmesi sebebiyle dava düşmüştür, diğer 4 -5 suç duyurusu takpsizlikle sonuçlanmış, bir dava ise halen devam etmektedir. Davacı yeni davalar açacağını ifade etmekte, bana fırsat bulduğu her ortamda şerefsiz, hırsız, demekte ve tehdit etmektedir. Şimdi siz başına bu kadar dert açılmış bir adam olarak benim ipliğimi pazara çıkarmak üzere buraya üye olduğunuzu ve beni kusurlarımı bulup grafikerlere göstermek istediğinizi, bunun grafikerlere faydalı olduğunu belirtiyorsunuz.

(...)

Sizi forum yöneticilerine, tüm üyelere şikayet ediyorum.

Faruk Çağla
GRAFİKERLER MESLEK BİRLİĞİ KU-RU-LAAA-MAZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!

NOKTA.

Alıntı:
5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU,

1. MESLEK BİRLİKLERİNİN KURULMASI:

Madde 42 - (Değişik madde: 01/11/1983 - 2936/7 md.)

(Değişik fıkra: 03/03/2001 - 4630/21. md.) Eser sahipleri ve eser sahiplerinin hakları ile bağlantılı hak sahipleri, ile bu Kanunun 52 nci maddesine uygun biçimde düzenlenmiş sözleşmelerle eser veya hak sahibinden malî hakları kullanma yetkilerini devralarak bu Kanunun 10 uncu maddesine göre ilim-edebiyat eserleri üzerindeki hakları kullanarak, süreli olmayan yayınları çoğaltan ve yayanlar üyelerinin ortak çıkarlarını korumak ve bu Kanun ile tanınmış hakların idaresini ve takibini, alınacak ücretlerin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlamak üzere, Kültür Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca onaylanan tüzük ve tip statülere uygun olarak tespit edilecek alanlarda birden fazla meslek birliği kurabilirler. Eser sahipleri veya icracı sanatçılar bakımından zorunlu organlarının asıl üye sayısının dört katı kadar ...*1* ; yapımcılar veya radyo-televizyon kuruluşları bakımından bu organların asıl üye sayısının iki katı kadar üye olma niteliklerini taşıyan gerçek veya tüzel kişiler meslek birliği olarak faaliyet gösterebilmek için izin almak üzere Bakanlığa başvurmak zorundadırlar. Meslek birlikleri bu izni aldıktan sonra kuruldukları alanda faaliyet gösterirler.

(http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/957.html)


Fikir ve Sanat Eseri Sahipleri ile Bağlantılı Hak Sahipleri Meslek Birlikleri ve Federasyonları Hakkında Tüzük

Birliklerin amaç ve alanları
Madde 7 — (Değişik: 13/8/2002-2002/4683 K.)
Eser sahipleri ve bağlantılı hak sahipleri, ortak çıkarlarını korumak, Kanun ile tanınmış hakların idaresi ve takibi ile alınacak tazminat ve telif ücretlerinin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlamak amacıyla aşağıda belirlenen alanlarda birden fazla meslek birliği kurabilirler.

Meslek birliği alanları:
I – Eser sahipleri bakımından;

a) İlim ve edebiyat eserleri sahipleri,

b) Musiki eserleri sahipleri,

c) Güzel sanat eserleri sahipleri,

d) Sinema eserleri sahipleri,

e) İşlenme ve derleme eser sahipleri.

II – Bağlantılı hak sahipleri bakımından;

a) İcracı sanatçılar,

b) Fonogram yapımcıları,

c) Radyo-televizyon kuruluşları,

d) Filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcılar.

Yukarıda eser sahipleri ile bağlantılı hak sahipleri bakımından gösterilen her başlık, meslek birliği kurulabilecek birer alandır.

(http://www.kultur.gov.tr/teftis/Belg...920C528BFE7883)
Nasıl ve ne şekilde kurulabilirmiş (O da ancak çok özel çabalarla, AİHM yollarında)?:
Alıntı:
1- Yasalar ve yönetmelikler bize zorluk çıkarmıyor, tam tersine,
meslek birliği kurmamızı kolaylaştırıyor. Bize zorluk çıkartan,
bürokratlar... Paniğe kapılmış şekilde, "Aman yerden mantar biter gibi
meslek birliği bitmesin" telâşındalar.

2- Milletvekillerinden, ancak, kapsamlı yasa değişiklikleri için
yardım talep edilebilir. Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın kapsamının
genişletilmesi, grafik ve animasyon alanları gibi resmen öksüz
bırakılmış alanlar için önemli serbestlik ve değişiklikler içeren
değişikliklerin yapılması için bastırılabilir. Zira bu gibi alanlar
hem popüler ilgi odağı, hem de kültür emperyalizminin ana saldırı
noklaları. Türkiye'de özgün grafik tasarım ürünleri veya özgün
animasyon yapımları üretilmesini, en çok kim görmek istemez?

Kendisine destek verenlerden biri olarak, (bir milletvekili) ile görüşülmesine
olumlu bakarım. Fakat bu, tek başına onun yapabileceği bir şey gibi
gözükmüyor. En azından, sivil toplum inisiyatifi veya arkamızdaki
siyasî destek yelpazesinin genişlemesine katkı sağlayabilir.

3- ILO standartlari ile hiç bir ilgimiz yok. Çünkü biz bir "sendika"
değiliz. Kesinlikle ve kesinlikle, içinde "sendika" geçen düşünceleri
de değiştiriniz. ESER SAHİPLERİ birliği, "fikrî mülkiyet" birliğidir.
Tıpkı, sermaye veya gayrimenkul sahipliği gibi, fikrî mülkiyet
sahipliği de vardır ve yasalarla tanınmıştır.

... Bey'in meslek standartlarına ilişkin gönderdiği sonraki
yazısının her satırına imza atarım, sadece "meslek odası ile sendika
karışımı bir şey" ifadesi dışında. Sendika oluşumu, tamamen apayrı bir
şeydir. Meslek odası da öyle.

Basında çalışan grafikerlerin durumu ile bu noktada bir kesişme
meydana gelecektir. Tâbi olanı kalmış mıdır, bilmiyorum ama 212 sayılı
yasayla değişik 5953 sayılı Basın İş Yasası, sanat yönetmenleri ve
grafikerlere de özel çalışma imkânları tanımaktadır. Bu durum, basında
çalışan grafikeri, hem iş yasasıyla hem de fikir ve sanat eserleri
yasasıyla bağlamaktadır. Kısaca, 212 ile değişik 5953'e göre, basında
çalışan bir grafiker veya sanat yönetmeni, öncelikle kurumu ile
sözleşme yapmalı, böylelikle fikir işçisi statüsüne kavuşmalıdır.
Sözleşme ile yapacağı her iş dışında (yasa ile sözleşme dışı işler
yapma serbestisi bulunmaktadır) yaptığı her işten ayrı telif ücretine
hak kazanır. İşte fikir ve sanat kısmı... Ayrıca SSK'dan emekli olur
ve 212'den gösterilen katsıyısı da yüksektir. Bu tip çalışan bir
grafiker, (varsa eğer) gazeteciler sendikasına da üye olabilir.

Fakat belki, ayrı Grafikerler Sendikası dahi kurulabilir. Bu, ancak
meslek birliiği kurulduktan sonra görüşülebilir. Zira standartlların
öncelikle belirlenmesi ve meslek birliği öncülüğünde derlenip
toparlanma süreci gereklidir. Yoksa, bugünkü kim kime dum duma havası
içinde sendika kuruluşu, beraberinde ancak kaosu getirecektir.

Burada, lütfen, "meslek" kelimesi kafa karıştırmasın. Meslek
birliğindeki "meslek"ten kasıt, tamamen, "fikir ve sanat eseri
sahipliği"dir. Yani "fikrî mülkiyet"tir.

... Hocam, bu arada, Bakan Bey, bize kuruluş izni vermeyecek,
biz, yasaların izin verdiği ölçüde kuracağız, onlardan izin almak
durumunda değiliz.

Basın Yasası'nda, "Basın hürdür, sansür edilemez" der ve kimseden izin
almadan "mevkute" çıkarılabileceğini belirtir. Fakat gidip, savcılığa
bir beyanname vermek zorurda kalırsınız. Güya "sansür edilemez"miş!
Beyanname vermeyenin dergisini, gazetesini kapatırlar. Biz de,
bakanlığa kuruluş dilekçemizi ve tüzüğümüzü vereceğiz. Bu noktadan
sonra, resmen kurulmuş olacağız. Onların "olur"unu beklemek gibi bir
derdimiz yok!

Onlar, itiraz edip düzeltme yapmak isteyebilirler. Böyle bir hakları
var. 30 günlük süre verirler. Değiştirmezsek, kapatma davası açarlar.
Mevzuat böyle yürüyor. İşte bizim de karşı hareketimiz, idare
mahkemesinde "yürütmeyi durdurma davası"dır. Buradan, dava, danıştaya
kadar gider. Danıştay da olumsuz çıkarsa, tek tek (bakın bu önemli)
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz.

Sanırım yeterince açık oldu!

Saygılarımla,

L.E. (27 Mayıs 2008)

(Çaktırmadan buradaki adresi silmiş sansürcü... Korkuyorlar, çünkü bu maceranın başlangıç belgeleri o adreste... Kim ne demiş, kim kıskançlık ve bölücülük yapmış, kim kimin bu oluşumun selâmeti için gitmesi gerektiğini söylemiş, kim çocuğunu feda eder gibi onları feda etmeye kalkmış, hepsi bu adreste. Nezaketle yazılmış yazılar var bu adreste... Ama korkuyorlar... Gerçeklerden...)
Tüzüğün çalınması için ille de o tüzüğün bir meslek birliği kuruluşu için kullanılır olması mı gerekir? (ki buna teşebbüs edilmiştir) Fikir hırsızlığı, fikir hırsızlığıdır ve grafikerlermeslekbirligi.com sitesinde izinsiz kullanıldığı için dava açılmıştır (tüzüğün tamamına değil, "özgün" olan kısmına)

Ayrıca fikir ve sanat eserleri mahkemesinde Faruk Çağla'ya karşı açılmış olan dava, önce iyi niyet ile düşürülmüş ama kendisinden beklenen iyi niyet görülmeyince, dava yasal süresi içinde yenilenmiştir.

Yine savcılıklara yapılan şikâyetlerin 4-5 tanesinin kovuşturulmaya yer olmadan geri çevirilmesi diye bir şey yoktur. Yalandır. Yarın saat 9:50'de kendisi Üsküdar 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakaretten yargılanacaktır. Nisan ayında bu sitede yazdıkları ve son iki aydır bu sitede ve başka e-posta gruplarında yazdıklarından dolayı hakkında iki ayrı şikâyet dalgası daha vardır.

Levent Elpen

(grafikerler.org'a girişi HAKSIZCA yasaklanmış kişi)
faruk çağla'nın yargılanacak olmasından neden bu kadar rahatsızlık duyuluyor?

BU SANSÜR NEDEN?

Neden korkuyorsunuz?

Silindikçe, hep birlikte silineceğiz, haberiniz olsun.
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
@canlan

Sorduğunuz sorulara cevap vereyim, her ne kadar siz benimkilere cevap vermek yerine kopyala yapıştır yapsanızda...
1.soru : Siz neden faruk çağla ile aynı soruyu soruyorsunuz?
1.cevap : Aklın yolu birdir?
2.soru :faruk çağla'nın yargılanacak olmasından neden bu kadar rahatsızlık duyuluyor?
2.cevap : Ben rahatsızlık duymuyorum, kimsenin de Faruk Bey in mahkemeye verilmesinden dolayı bir rahatsızlık duyduğuna dair bir söylemde bulunduğunu hatırlamıyorum.
3.Soru : BU SANSÜR NEDEN?
3.Cevap : Ben bir sansür görmüyorum, sansürlenmiş olsa idiniz ben size yanıt yazamazdım şu an...
4.Soru :Neden korkuyorsunuz?
4.Cevap: Allah tan...

Benim cevaplarım bunlar sizin cevabınız nedir?
SORU : KUU RUUU LAAA MAAZZ olan bir birlik için, neden bir TÜZÜK yazma zahmetine girdiniz?(Doğal olarak, cevaplamak zorunda değilsiniz)
Saygılarımla
 
C

canlan

Misafir
@Burak Güzey

Okuma yazma öğrenemedin mi daha?

Baban öğretememiş herhalde. Balkanlar'da dolaşmaktandır sanırım.

Copy-paste yaptım, çünkü daha önce cevap vermiştim. SANSÜR EDİLDİ, SİLİNDİ VE BEN DE TEKRAR YAZDIM ANLADIN MI?

Tekrar edeyim mi? Tekrar etmeden ezberlenmiyor değil mi?

Allah'tan gerçekten korkmuş olsaydın, HAKSIZIN VE ZALİMİN YANINDA OLMAZDIN. Ama belki de o haksız ve zalimin bizzat kendisi sensindir, nereden bileyim?

"KUU RUUU LAAA MAAZZ olan bir birlik için, neden bir TÜZÜK yazma zahmetine girdin" sorusunun cevabı, yukarıdan aşağıya kadar alıntıların hepsini okuduğunda anlaşılıyor. Ama sen okumadan, ezbere sormaya devam et, belki bulursun.

Nasıl olsa az sonra bunları da silecekler ve SEN ORTADA HİÇ BİR SANSÜR GÖRMEYECEKSİN. ORTADA OLMAYAN BİR ŞEY, GÖRÜLMEZ ZATEN :))))
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Allah a şükür okumam da var yazmamda.
Okumayı yazmayı babamdan değil okuldan öğrendim.(Balkan da dolaşmak tan ne kastettiğinizi anlamadım başkası ile karıştırdınız sanırım)
Copy-Paste in ne olduğunu da biliyorum, sizin verdiğiniz cevap "Neden Grafikerler Birliği kurulamaz?" sorusunun cevabı idi; ama benim sorum farklıydı... Siz benim sorduğum soruya değil kendi istediğiniz soruya yanıt vermişiniz(onu da zaten benim okumuş olduğum eski bir yanıtı copy-paste yaparak vermişiniz)
Tekrara gerek yok, o yüzden ben de etmiyorum, cevaplamak isterseniz sorum yukarıda.
İmanla, paranın kimde olduğu belli olmaz... Hak gelince Batık Zai olurmuş, zaman en iyi ilaçtır bekleyelim ve görelim...
Sanırım beni farklı kullanıcı adı kullanarak foruma girmekle suçluyorsunuz, lütfen herkesi kendiniz gibi sanmayın sayın Canlan, pardon ikisyay, pardon Levent Bey...
Sansür meselesine gelince... Kuralları olan bir forumda yazışıyoruz ve siz bu kuralların çoğunu çiğniyorsunuz, moderatörlerde sizin "SANSÜÜR" söylemlerinize rağmen görevlerini yapmak zorundalar...
Saygılarımla
 
Yukarı Alt